Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

 

O Αντωνάκης και ο Κων/νος Καραμανλής

Δημοσιεύθηκε 27/11/2009 από A. Ζήσης
Κατηγορίες: Uncategorized

Tags:

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ

Από εφημ. ΤΑ ΝΕΑ, 14 και 15 Μαΐου 1997
Ευθύνες, κατά κύριο λόγο, στον τότε υπουργό Εξωτερικών Α. Σαμαρά για τις δυσμενείς εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων επιρρίπτει στον 12ο τόμο των Αρχείων του ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής:
«Ο κ. Σαμαράς, από την άλλη πλευρά, εφήρμοζε πολιτική άκαμπτης αρνητικότητος, η οποία ταχέως έφερε τη χώρα σε πλήρη απομόνωση μέσα στην ΕΟΚ. Ταυτόχρονα, επί υπουργίας Σαμαρά, σημειώθηκε μια άνευ προηγουμένου κατακόρυφη επιδείνωση των σχέσεών μας με όλους ανεξαιρέτως τους βαλκανικούς γείτονές μας. Παρά την εμφανή διαφωνία πρωθυπουργού – υπουργού Εξωτερικών, η κατάσταση αυτή διήρκεσε επί αρκετούς μήνες, αφού ούτε ο κ. Σαμαράς παρητείτο, ούτε ο κ. Μητσοτάκης τον απομάκρυνε».
– Κατηγορεί τον κ. Σαμαρά ότι υποδαύλιζε τις αντιδράσεις για το Σκοπιανό, με αποτέλεσμα να έρχονται συνεχώς μηνύματα τόσο από τη Μακεδονία όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας. (…)
Αντίθετα, ο πρόεδρος της «Άνοιξης» Α. Σαμαράς εμφανίστηκε χθες ιδιαίτερα ενοχλημένος και με δήλωσή του αντεπιτίθεται στον Κ. Καραμανλή τον οποία ουσιαστικά εμφανίζει ως ταλαντευόμενο για την πολιτική για το Σκοπιανό. Και τον κατηγορεί ότι ακόμα και σήμερα σιωπά στο ζήτημα του ονόματος.
Ο κ. Σαμαράς επιφυλάσσεται να απαντήσει σήμερα αναλυτικά στον Κ. Καραμανλή σε ό,τι αφορά στο πρόσωπό του και το ρόλο του στο χειρισμό του Σκοπιανού.
Την τακτική της σιωπής με την προσδοκία ότι σύντομα θα κωπάσει ο θόρυβος επιλέγει ο αρχηγός της Ν.Δ. κ. Καραμανλής, ο οποίος επιμελώς έχει αποφύγει να πάρει θέση όλο το τελευταίο διάστημα που τα Αρχεία Καραμανλή κυριαρχούν στην επικαιρότητα και κλυδωνίζουν τη Ν.Δ.
ΤΑ ΝΕΑ, 14-05-1997

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΕ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΚΑΙ Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ

Επίθεση στον Κ. Καραμανλή εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης Α. Σαμαράς, με αφορμή όσα γράφει ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα αρχεία του, κατηγορώντας τον ιδρυτή της Ν.Δ. για εξωφρενικές αντιφάσεις στο θέμα των Σκοπίων.
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς επιτίθεται προσωπικά και στον πρώην γραμματέα της Προεδρίας Π. Μολυβιάτη, χαρακτηρίζοντάς τον «άνθρωπο του έντονου παρασκηνίου, τον οποίο ούτε δευτερόλεπτο δεν εμπιστεύτηκε», όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών.
«Είναι εξωφρενικό, ο κ. Καραμανλής να εμφανίζεται σήμερα, από τη μια μεριά, άκαμπτος υπερασπιστής του ονόματος και, από την άλλη, τιμητής του τότε υπουργού των Εξωτερικών, που με συνέπεια ακολουθούσε τη γραμμή αυτή. Και είναι εξίσου εξωφρενικό, ο κ. Καραμανλής να ευλογεί την πολιτική της ανυποχώρητης στάσης που αποφάσισε το Συμβούλιο Αρχηγών, απαιτώντας ταυτόχρονα [ο Κωνσνταντίνος Καραμανλής] την απομάκρυνση Σαμαρά, που ήταν ο αρχιτέκτων της πολιτικής αυτής», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Α. Σαμαράς στη δήλωσή του.
«Είναι, επομένως, φανερό, συνεχίζει ο κ. Σαμαράς, ότι ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ξέφυγε από τη συμπεριφορά των υπολοίπων ηγετών. Δηλαδή να εμφανίζεται στο λαό –για τον φόβο της Ιστορίας– ανυποχώρητος στο όνομα, αλλά στην ουσία να μην πιστεύει εξίσου ανυποχώρητα όσα τάχα υπερασπιζόταν. Χρωστάει, λοιπόν, έναντι της ιστορικής αλήθειας μιαν απάντηση ο κ. Καραμανλής: Αν δεν πίστεψε ποτέ την απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών, τότε γιατί την υιοθέτησε προς τα έξω και μάλιστα μέχρι δακρύων; Αν, όμως, την πίστεψε πραγματικά, τότε γιατί συνέβαλε αποφασιστικά στην αποπομπή Σαμαρά;».
Ακόμη, στο ίδιο πολυσέλιδο σημείωμα που έδωσε στον Τύπο ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης αναφέρεται χαρακτηριστικά στον τότε γραμματέα της Προεδρίας:
«Θέλω, όμως, να σταθώ στον άνθρωπο του έντονου παρασκηνίου, τον κ. Μολυβιάτη. Ούτε δευτερόλεπτο δεν τον εμπιστεύτηκα. Και ιδού γιατί: Στη σύσκεψη της 6ης Μαρτίου, όταν εντελώς ξαφνικά οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μολυβιάτης αποφασίζουν την αλλαγή πορείας, υπονομεύοντας τη χαραχθείσα αδιαπραγμάτευτη εθνική θέση και τους “τρεις όρους” της Ευρώπης, ο κ. Μολυβιάτης, συνεπικουρούμενος από τον κ. Τζούνη, πλειοδοτεί υπέρ του συμβιβασμού με τη θεωρία του για την ανάγκη “δεύτερης γραμμής άμυνας”. Έμεινα κατάπληκτος γιατί δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ενεργούσε έτσι χωρίς την έγκριση του κ. Κ. Καραμανλή. Επεδίωξα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου αποφάσισα να του παραδώσω και την πρώτη μου επιστολή. Αυτή πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαρτίου. Συνάντησα τότε έναν Κ. Καραμανλή ευδιάθετο. Εγώ, αντίθετα, ανέμενα να μου πει κάτι για τα περί “δεύτερης γραμμής άμυνας”, που είχε αναφέρει ο κ. Μολυβιάτης στη μοιραία εκείνη συνάντηση της 6ης Μαρτίου. Ούτε λέξη από τον Κ. Καραμανλή. Προβληματίστηκα έντονα. Δύο τα ενδεχόμενα: Ή ο Καραμανλής δεν γνώριζε τίποτα ή γνώριζε και το απέκρυπτε από εμένα, παίζοντας το γνωστό διπρόσωπο παιχνίδι της πολιτικής. Παρουσία του κ. Μολυβιάτη, φεύγοντας, παρέδωσα στον τότε Πρόεδρο την πρώτη μου επιστολή. Το μεσημέρι χτύπησε το τηλέφωνό μου στο υπουργείο Εξωτερικών. Ήταν ο κ. Μολυβιάτης. Νευρικός και αναστατωμένος. Με παρακάλεσε να απαλείψω την παράγραφο, στην οποία ανέφερα τον ίδιο και τις θέσεις που εκείνος ανέπτυξε. Του το απέκλεισα κατηγορηματικά...».
ΤΑ ΝΕΑ, 15-05-1997

Σαμαράς: «Δεν επιστρέφω στη ΝΔ ούτε ως αρχηγός»!

Δημοσιεύθηκε 16/11/2009 από A. Ζήσης
Κατηγορίες: Uncategorized

Tags: ,
———————————————————————————-
“Δεν θα επιστρέψω, συνεπώς, στη Ν.Δ. και αν ακόμη αλλάξουν οι πολιτικές συνθήκες, έστω και αν με καλέσουν για να γίνω ο «αρχηγός» της”.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
———————————————————————————
SamarasKarkayanniWeb
click - για ολόκληρη τη σελίδα!
συνέντευξη στον ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ, Καθημερινή Κυριακής 4 Ιουλίου 1993
Α. Καρκαγιάννης: Αν υποθέσουμε ότι εξαλειφθούν αυτές οι παραμορφώσεις, όπως τις αποκαλείτε, τότε θα επιστρέψετε στη Ν.Δ.;
Α. Σαμαράς: Όχι, δεν θα επιστρέψω. Έχω ήδη χαράξει το δρόμο μου με την «Πολιτική Άνοιξη» και η Ν.Δ., όπως και τα άλλα κόμματα, ακολουθούν το δικό τους δρόμο. […]
Α. Σαμαράς: Δεν θα επιστρέψω, συνεπώς, στη Ν.Δ. και αν ακόμη αλλάξουν οι πολιτικές συνθήκες, έστω και αν με καλέσουν για να γίνω «αρχηγός» της. […]
Α. Καρκαγιάννης: Πολιτική πράξη, ωστόσο, λειψή. Ολοκληρωμένη πολιτική πράξη θα ήταν αν προκαλούσε την πτώση της κυβερνήσεως. Δεν λέω ότι έπρεπε να το κάνετε. Αλλά αφού δεν το κάνατε και δεσμευθήκατε να μην το κάνετε, ποια είναι η πολιτική πράξη;
Α. Σαμαράς: Το θέμα είναι λεπτό και δεν δέχομαι αυτή την τοποθέτηση. Είναι κατ’ αρχήν θέμα αρχής. Η κυβέρνηση εξελέγη για μια τετραετία. Εγώ εξελέγην βουλευτής με τη Ν.Δ. Δεν ξέρω ποιος μου δίνει το δικαίωμα να ρίξω μια κυβέρνηση που την εξέλεξε ο λαός ή να παραμείνω βουλευτής, όταν έχω διαφωνήσει με τη Ν.Δ. Άλλωστε, και μέσα στη Ν.Δ. ήμουν μειοψηφία. Μετά τα όσα έχουν συμβεί είναι χρέος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να κρίνουν και να αποφασίσουν αν έχουν τις δυνάμεις να συνεχίσουν το έργο τους, προς όφελος του τόπου, ως το τέλος της τετραετίας. Νομίζω ότι δεν τις έχουν. Αυτή είναι η έννοια της δέσμευσης που πράγματι ανέλαβα. […]
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης αυτής ασκεί τη συνήθη πατριδοκαπηλία:
Α. Σαμαράς: «Αλλά το θέμα των Σκοπίων είναι απλώς το σύμπτωμα μιας βαρύτερης αρρώστιας που χαρακτηρίζει το χειρισμό των εθνικών μας θεμάτων, του γενικότερου, αν θέλετε, εθνικού μας θέματος που είναι ένα και μοναδικό: Η ανυποχώρητη υπεράσπιση της ελληνικότητας στα εδαφικά και πολιτισμικά της σύνορα, όπως αυτά διαμορφώθηκαν κατά την ιστορική διαδρομή. Είναι συνεπώς η υπεράσπιση της Κύπρου, της Θράκης, της Μακεδονίας, των Βορειοηπειρωτών, που βάναυσα καταπατούνται τα δικαιώματά τους, η υπεράσπιση των εκατομμυρίων Ελλήνων της διασποράς. Αλλά είναι ακόμη η υπεράσπιση της γλώσσας μας, των μορφών εθνικής ζωής και του πολιτισμού μας. Αυτό είναι στην ουσία το εθνικό μας πρόβλημα και το θέμα των Σκοπίων ήταν απλώς μια πτυχή αυτού του προβλήματος».

Πολιτικός εκβιασμός ακόμη και του Κωνσταντίνου Καραμανλή από τον Α. Σαμαρά

Δημοσιεύθηκε 14/11/2009 από A. Ζήσης
Κατηγορίες: Uncategorized

Tags:
Sam2web
Τα παρακάτω ντοκουμέντα τεκμηριώνουν τον πολιτικό εκβιασμό όχι μόνο του τότε Πρωθυπουργού της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή από τον Αντώνη Σαμαρά το 1992, ο οποίος είχε το θράσος να στέλνει «τελεσίγραφα» στον Κ. Καραμανλή, πράγμα που τόσο εύκολα λησμόνησαν αυτοί που δηλώνουν «καραμανλικοί», ορκίζονται στο όνομά του και υποτίθεται ότι τιμούν τη μνήμη του και είναι θεματοφύλακες της πολιτικής παράδοσής του.
1η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΑΜΑΡΑ ΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Αθήνα, 13 Μαρτίου 1992
«Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,
Προκειμένου να έχετε μια πλήρη εικόνα των προσφάτων εξελίξεων που έχουν σχέση με την υπόθεση των Σκοπίων, θεωρώ χρήσιμο να σημειώσω τα εξής:
Έχετε ασφαλώς πληροφορηθεί, ότι την Παρασκευή 6/3/92, συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό την προεδρία του κ. Πρωθυπουργού στην οποία μετείχαν ο Υπουργός των Εξωτερικών, καθώς και οι κ.κ. Μολυβιάτης, Τζούνης, Τσίλας, Αιλιανός και Καραγιάννης –μια σύσκεψη που έγινε με αφορμή την ξαφνική αμερικανική πρωτοβουλία για το Γιουγκοσλαβικό.
Δυστυχώς η συνάντηση αυτή δεν μπόρεσε να καταλήξει σε ομόφωνη στάση για την αντιμετώπιση της πρόκλησης των Σκοπίων. Και τούτο, διότι διατυπώθηκε σοβαρή διαφωνία απόψεων ως προς τον τελικό χειρισμό του προβλήματος μεταξύ του Υπουργού των Εξωτερικών και όσων άλλων πήραν το λόγο στη σύσκεψη.
Συγκεκριμένα, ο κ. Πρωθυπουργός επεσήμανε την απόλυτη ανάγκη ο Υπουργός των Εξωτερικών να έχει στη διάθεση του στις Βρυξέλλες εναλλακτική λύση και για την ελάχιστη ακόμα πιθανότητα, όπου η εξέλιξη της συζήτησης θα ανάγκαζε την Ελλάδα να τοποθετηθεί πάνω στη δυνατότητα συμβιβαστικής λύσης στην ονομασία της Δημοκρατίας των Σκοπίων.
Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από τον κ. Μητσοτάκη ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την Κύπρο τον Αύγουστο του 1974, “Και τότε ο Γεώργιος Μαύρος δεν είχε ρητές εντολές και χάθηκε η Κύπρος”, παρατήρηση με την οποία συμφώνησε και ο παρευρισκόμενος κ. Μολυβιάτης.
Η άποψη, που αναπτύχθηκε από την πλειοψηφία των μετασχόντων για την ανάγκη ύπαρξης “δεύτερης γραμμής άμυνας” στο θέμα του ονόματος της Δημοκρατίας των Σκοπίων –που στην ουσία σημαίνει συμβιβασμό και υποχώρηση στο μέγα αυτό εθνικό θέμα– προσέκρουσε στην απόλυτη άρνηση του Υπουργού των Εξωτερικών να προσχωρήσει στην άποψη αυτή.
Θεωρώ, κύριε Πρόεδρε, ότι ορθώς αρνήθηκα τον συμβιβασμό στο θέμα του ονόματος. Γιατί είναι πράγματι αδιανόητο να ζητείται από τη χώρα μας, που κατήγγειλε τους πλαστογράφους, να συνυπογράψει την πλαστογραφία, επιτρέποντας έτσι στους Σκοπιανούς να νομιμοποιήσουν με ελληνική υπογραφή μια ξένη Ελλάδα. Και σας θυμίζω, κύριε Πρόεδρε, ότι εσείς ο ίδιος γράψατε προς τους Πρωθυπουργούς της Ευρωπαϊκής Κοινότητας ότι η Δημοκρατία των Σκοπίων “δεν έχει απολύτως κανένα δικαίωμα ούτε ιστορικό, ούτε εθνολογικό για να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία”.
Σε τέτοια εκχώρηση δικαιώματος, όπως είπα και στα μέλη της σύσκεψης, ως Υπουργός των Εξωτερικών δεν πρόκειται να προβώ στο όνομα της οποιασδήποτε λογικής.
Sam3web
Κύριε Πρόεδρε, θα πληροφορηθήκατε ασφαλώς ότι στο τέλος της σύσκεψης αυτής και ενόψει των νέων δεδομένων στην υπόθεση των Σκοπίων (αμερικανική πρωτοβουλία και άποψη για πιθανότητα ανάγκης συμβιβασμού στο όνομα), θεώρησα χρέος μου να υπενθυμίσω τη δέσμευση της προηγούμενης συνάντησης των αρχηγών των κομμάτων για την επανασύγκλησή της υπό το φως των νέων εξελίξεων. Επανασύγκληση απολύτως αναγκαία, λόγω της επικείμενης σύσκεψης, στις Βρυξέλλες, των “12″ με τον κ. Baker.
Αντί όμως της νέας σύγκλησης, επελέγη η διαδικασία (χωρίς μάλιστα την παρουσία των δύο άλλων κομμάτων της Βουλής) των ξεχωριστών διαβουλεύσεων του πρέσβεως κ. Μολυβιάτη τόσο με εσάς, κύριε Πρόεδρε, όσο και με τον κ. Αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, με στόχο να απαντηθεί το συγκεκριμένο ερώτημα, κατά πόσο δηλαδή οι δύο ηγέτες δέχονται ή απορρίπτουν τη χρήση ενός συμβιβαστικού προσδιορισμού, που θα περιείχε τη λέξη Μακεδονία ή κάποια παραλλαγή της, στην τελική διαμόρφωση του ονόματος της Δημοκρατίας των Σκοπίων.
Δυστυχώς τα όσα συνέβησαν δεν είχαν κανένα αντίκρυσμα. Και τούτο διότι ο κ. Μολυβιάτης δεν απεκόμισε τελικά καμία συγκεκριμένη άποψη επί του φλέγοντος θέματος του ονόματος ούτε από τον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας ούτε από τον κ. Αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.
Έτσι ο κ. Πρωθυπουργός αρκέστηκε στο να δώσει στον Υπουργό των Εξωτερικών ρητή εξουσιοδότηση να χειριστεί στις Βρυξέλλες κατά την κρίση του την όλη υπόθεση των Σκοπίων. Μάλιστα, ο κ. Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Υπουργό των Εξωτερικών ότι η προηγούμενη απόφαση της 18/2/92 δεσμεύει έτσι ή αλλιώς την πολιτική μας για την απόλυτο υπεράσπιση των τριών προϋποθέσεων για την αναγνώριση της Δημοκρατίας των Σκοπίων. Τη θέση αυτή διατύπωσε τηλεφωνικά προς τον Υπουργό των Εξωτερικών και ο κ. Μολυβιάτης.
Συνεπώς, κύριε Πρόεδρε, και παρά τη φαινομενική σύμπλευση των πάντων με τις επιλογές του υπουργείου του οποίου προΐσταμαι, στην ουσία μετέβην τη Δευτέρα 9/3/92 στις Βρυξέλλες για μια νέα διπλωματική αντιπαράθεση με την πλήρη γνώση ότι το θέμα του ονόματος στην Αθήνα παρέμενε ανοιχτό.
Κύριε Πρόεδρε, τα όσα συνέβησαν, στις 10/3/92 στις Βρυξέλλες, όπου, όπως ήδη γνωρίζετε, είχα ιδιαίτερες συνομιλίες με τους κ.κ. Genscher, Baker και Pinneiro, επιβεβαιώνουν τα όσα σας εξέθεσα παραπάνω για την ανάγκη αποδοχής ή απόρριψης της “δεύτερης γραμμής άμυνας”. Κατά συνέπεια θεωρώ αναγκαία –και γνωρίζω ότι συμφωνεί με την άποψη αυτή και ο κ. Πρωθυπουργός– την άμεση επανασύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό την Προεδρία σας, για τη διαμόρφωση οριστικής θέσης από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας για το μεγάλο εθνικό μας θέμα.
Πιστεύω, κύριε Πρόεδρε, ότι αν υιοθετηθεί η στάση του μη συμβιβασμού θα υπηρετηθεί κατά τον καλύτερο τρόπο το εθνικό συμφέρον. Αν πάλι κάτι τέτοιο δεν γίνει, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορώ να είμαι εγώ εκείνος που θα εκπροσωπώ τη χώρα μας στις επικείμενες κρίσιμες συναντήσεις. Διότι θα κινδύνευε τότε να σημειωθεί το εξής παράλογο: ένας Υπουργός των Εξωτερικών να καλείται να υπερασπισθεί μια πολιτική, την ίδια ώρα που ο ίδιος ο Υπουργός την απορρίπτει ως ιστορικό λάθος μακράς διαρκείας, μια που αυτή η πολιτική θα μονιμοποιήσει κλίμα ρήξης και συνεχούς αστάθειας στο βόρειο περίγυρο της χώρας.
Με τιμή,
Αντώνης Κ. Σαμαράς»
Στο βιβλίο «Αθήνα-Σκόπια: Πίσω από τις κλειστές πόρτες», που προλογίζει ο Αντώνης Σαμαράς και είναι γραμμένο προφανώς σε συνεργασία μαζί του, αν όχι καθ’ υπαγόρευσίν του, από τον τότε σύμβουλό του Αλέξανδρο Τάρκα (εκδ. Λαβύρινθος, Αθήνα 1995), ο τελευταίος αφού παραθέτει την παραπάνω επιστολή σημειώνει σχετικά στη σ. 181:
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρέπει να φανταζόταν ότι ο Σαμαράς θα έκανε μια τόσο τολμηρή κίνηση. Μια κίνηση που την επέβαλε η κρισιμότητα των στιγμών και που ανάλογή της δεν είχε τολμήσει κανένας άλλος –συνεργάτης ή πολιτικός αντίπαλος του Καραμανλή– τουλάχιστον από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Γιατί, ασφαλώς, ο Σαμαράς εξιστορούσε από τη μια μεριά, τη διαφωνία με τον Πρωθυπουργό, αλλά και από την άλλη καυτηρίαζε εξίσου τη σιωπή του ιδίου του Καραμανλή. Ο Ανώτατος Άρχοντας δεν θ’ απαντήσει στην πρώτη αυτή επιστολή του Σαμαρά. Ο Πρωθυπουργός, επίσης, θα σιωπήσει».
2η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΑΜΑΡΑ ΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
«Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,
Μετά τη χθεσινή προφορική ενημέρωση, που έκανα στον πρέσβυ κ. Μολυβιάτη σχετικά με τη συνάντηση που είχα με τον κ. Πινέιρο, σας στέλνω τα πρακτικά της συνομιλίας μας στις Βρυξέλλες, αλλά και τις δικές μου σκέψεις για το μεγάλο εθνικό θέμα που μας απασχολεί.
Με τιμή, Αντώνης Κ. Σαμαράς
».
Μετά το παραπάνω διαβιβαστικό κείμενο η δεύτερη επιστολή Σαμαρά προς Καραμανλή ανέφερε τα ακόλουθα:
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Αθήνα, 3/4/1992
«Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,
Το αποτέλεσμα της προχθεσινής συνάντησης μου με τον Πορτογάλο Υπουργό των Εξωτερικών καθιστά πλέον επιτακτικά αναγκαία την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, την οποία σας είχα ήδη και επισήμως ζητήσει με την από 13/3/92 επιστολή μου. Και όπως γνωρίζετε, στην αναγκαιότητα
αυτή είχα αναφερθεί σε επανειλημμένες τηλεφωνικές μου επικοινωνίες με τον Πρέσβυ κ. Μολυβιάτη.
Δεν θα σας μιλήσω για τον πολύτιμο χρόνο που χάθηκε, ώστε να εξασφαλισθεί το ετοιμοπόλεμο της ελληνικής διπλωματίας μπροστά στο μείζον εθνικό θέμα της ονομασίας της Δημοκρατίας των Σκοπίων. Είμαι όμως υποχρεωμένος να επισημάνω την αδυναμία αποφασιστικής δράσης του Υπουργού των Εξωτερικών επί πολλές μέρες, λόγω της μη ύπαρξης εθνικής θέσης, που βεβαίως θα εξασφάλιζε μια δική σας πρωτοβουλία σύγκλησης του Συμβουλίου Αρχηγών.
Με άλλα λόγια, κύριε Πρόεδρε, σας ζητώ με την παρέμβασή σας να διασφαλίσετε τη διαδικασία, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει επιτέλους θέση.
Ήδη, σε σημερινή επιστολή μου προς τον κ. Πρωθυπουργό, του υπενθυμίζω εκείνο που του είχα αναφέρει σε πρωθύστερη επιστολή μου από 17/3/92, ότι σε καμμία δηλαδή περίπτωση δεν θα μετέβαινα στο Λουξεμβούργο στις 6/4/92, χωρίς να έχω στο χαρτοφύλακα μου αποτυπωμένη τη σύμφωνη γνώμη των πολιτικών παραγόντων της χώρας. Η συνάντηση μου όμως με τον κ. Πινέιρο αλλάζει τα δεδομένα και δικαιολογεί την παρέκκλιση από την αρχική μου θέση μια που επιτρέπει να δω τη συνάντηση της Δευτέρας υπό διαφορετικό πρίσμα. Συγκεκριμένα, ο κ. Πινέιρο συμφώνησε με την άποψή μου ότι δεν μπορεί μέχρι τη Δευτέρα να υπάρξει συνολική τοποθέτηση της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας πάνω στα όσα η Πορτογαλική Προεδρία επρότεινε. Ως εκ τούτου, δεν προδιαγράφεται η πιθανότητα να ληφθεί στις 6/4 καμμία τελική απόφαση που θα με υποχρέωνε να βρεθώ στο Λουξεμβούργο μετέωρος με την προσωπική μου μόνο θέση την ώρα της κρίσιμης απόφασης. Επομένως, κύριε Πρόεδρε, θα μεταβώ στις 6/4/92 στο Λουξεμβούργο. Εκεί, θα προωθήσω με τον ίδιο τρόπο τις ίδιες θέσεις που υπεστήριξα μέχρι σήμερα. Όμως, απέναντι μου θα έχω συνομιλητές, που παρά την πιθανή συμπάθεια τους στην πατρίδα μας ή ακόμα και στο πρόσωπό μου, θα γνωρίζουν ότι εκφράζω μόνον ένα –ίσως μάλιστα και το μικρότερο– κομμάτι των θέσεων της πολιτικής ηγεσίας.
Κύριε Πρόεδρε,
Με τη νέα επιστολή μου στον Πρωθυπουργό προτείνω η σύγκληση του Συμβουλίου των Αρχηγών σε καμμία περίπτωση να μην καθυστερήσει πέραν της 11ης Απριλίου. Διότι, μέχρι την επόμενη κοινοτική συνάντηση, που πιθανώς να είναι η 1η Μαΐου, υπάρχει η χρονική ευχέρεια των 20 ημερών, ώστε ενωμένοι και με κοινή εθνική θέση, Πρόεδρος Δημοκρατίας, Πρωθυπουργός, Αρχηγοί Κομμάτων και Υπουργός των Εξωτερικών να κινητοποιηθούμε με έκτακτο ειδικό πρόγραμμα για την αποτροπή δυσάρεστων εξελίξεων στο εθνικό μας θέμα.
Με τιμή,
Αντώνης Κ. Σαμαράς»
«Ενώ οι Καραμανλής και Μολυβιάτης διάβαζαν την επιστολή του Σαμαρά, σχεδόν ταυτόχρονα, ένας διπλωμάτης-αγγελιαφόρος του υπουργού Εξωτερικών έφθανε στη Βουδαπέστη, όπου βρισκόταν από την προηγουμένη ο Πρωθυπουργός». (Τάρκας, σ. 242). «Αυτές οι δεύτερες επιστολές Σαμαρά δεν αρκούνται μόνο σε μια τοποθέτηση του πιεστικού προβλήματος, αλλά αναφέρονται για πρώτη φορά και στην αναγκαιότητα διπλωματικής αντεπίθεσης στο επόμενο 20ήμερο, ώστε να δοθεί η εθνική μάχη. Τίθεται μάλιστα, ουσιαστικά, ένα τελεσίγραφο προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό, αφού μια παραίτηση Σαμαρά στις 11 Απριλίου θα μετέβαλε τα πολιτικά δεδομένα σε εκρηκτικό βαθμό». (Τάρκας, σ. 247).
ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ:
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αρνείται φυσικά να αλληλογραφήσει προσωπικά με τον Α. Σαμαρά και εξουσιοδοτεί τον Πέτρο Μολυβιάτη να μεταφέρει πιστά τις θέσεις του για την κατάσταση. Ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας αποστέλλει στον υπουργό Εξωτερικών την ακόλουθη επιστολή:
ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
7 Απριλίου 1992
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μου ανέθεσε να σας διαβιβάσω την εξής απάντηση του στις επιστολές που του απευθύνατε, στις 13.3.92 και 3.4.92:
Απαντώντας στις δύο επιστολές που μου αποστείλατε, υπενθυμίζω ότι από την πρώτη στιγμή υπεστήριξα, με τους τρόπους που έκρινα πρόσφορους, την εθνική πολιτική της χώρας στο θέμα των Σκοπίων. Μεταξύ των άλλων, απηύθυνα προσωπικές επιστολές –ο περιεχόμενο των οποίων γνωρίζετε– σε ηγέτες ορισμένων χωρών, τους οποίους έκρινα αναγκαίο να ενημερώσω για την ουσία του προβλήματος, αλλά και διότι η ασάφεια του τρίτου όρου που εθέσατε στην Κοινότητα, στις 16 Δεκεμβρίου 1991, επέτρεπε διάφορες ερμηνείες. Πέραν αυτών και σ’ εσάς τον ίδιο παρέδωσα, την 26 Φεβρουαρίου 1992, Υπόμνημα με επιχειρήματα και στοιχεία για την αποτελεσματικότερη υποστήριξη των εθνικών μας θέσεων στο θέμα αυτό. Τέλος όταν, κατά την τελευταία μας συνάντηση, στις 13 Μαρτίου 1992, αναφερθήκατε στην έλλειψη κοινής γραμμής στην Κυβέρνηση, σας συνεβούλευσα να επιδιώξετε την χάραξη κοινής γραμμής, την οποία και να ακολουθήσετε.
Εάν, συνεπώς, χάθηκε πολύτιμος χρόνος –όπως γράφετε στην τελευταία επιστολή σας– δεν μπορεί να θεωρηθεί άμοιρος ευθυνών ο Υπουργός Εξωτερικών. Διότι, όταν ένας Υπουργός πιστεύει ότι δεν υπάρχει κοινή κυβερνητική γραμμή, ή διαφωνεί με την υπάρχουσα, το πρώτο πράγμα που οφείλει να σταθμίσει είναι εάν εξακολουθεί να είναι χρήσιμη η παραμονή του στην Κυβέρνηση.
Ως προς την τυπική πλευρά της δεύτερης επιστολής σας, αποφεύγω να σχολιάσω το ύφος της. Επισημαίνω όμως ότι, όταν η Κυβέρνηση έχει να υποβάλει ένα αίτημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και δη επί σοβαρού εθνικού θέματος, το πράττει δια του Πρωθυπουργού και όχι μέσω ενός Υπουργού. Και τούτο διότι, πέραν της συνταγματικής τάξεως, μόνο κατ’ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ότι το αίτημα αυτό είναι προϊόν της συλλογικής βουλήσεως και όχι έκφραση προσωπικών απόψεων ή υπολογισμών. Πέραν αυτών, θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να συγκαλέσει τη σύσκεψη των Αρχηγών Κομμάτων όταν έχει τη σύμφωνη γνώμη τους.
Με εκτίμηση
Πέτρος Γ. Μολυβιάτης».
3η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΑΜΑΡΑ ΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Αθήνα, 3/4/1992
«Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,
Σας ευχαριστώ για την καλοσύνη σας να μου απαντήσετε στις από 13/3/92 και 3/4/92 επιστολές μου. θεωρώ όμως χρήσιμο να αναφερθώ σε ορισμένα σημεία που θέτει η επιστολή σας.
Ομιλείτε για ασάφεια του τρίτου Κοινοτικού όρου της 16/12/91, κάτι που στις συναντήσεις μας δεν μου είχατε ποτέ αναφέρει. Εν πάση περιπτώσει, ο όρος είναι απόλυτα σαφής. Σας θυμίζω τι λέει: Ότι η Κοινότητα απαιτεί από τα Σκόπια να μη χρησιμοποιήσουν ονομασία η οποία θα δημιουργεί εδαφικές διεκδικήσεις εναντίον της χώρας μας. Η ονομασία των Σκοπίων στο χώρο της Ομόσπονδης Γιουγκοσλαβίας είναι μέχρι σήμερα “Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Βλέπετε εσείς, κύριε Πρόεδρε, άλλη λέξη στην ονομασία αυτή –πλην της λέξεως “Μακεδονία”– που να υποδηλώνει εναντίον της χώρας μας εδαφικές διεκδικήσεις;
Αναφέρεσθε επίσης στο ότι στις 26/2/92 μου παραδώσατε Υπόμνημα με επιχειρήματα για τη στήριξη των εθνικών μας θέσεων επί του θέματος των Σκοπίων. Οφείλω να σας ευχαριστήσω για αυτό και να σας διαβεβαιώσω ότι τα επιχειρήματα αυτά τα μεταχειρίσθηκα σε όλες τις ευρωπαϊκές μάχες. Το μεγαλύτερο όμως επιχείρημα μου το αποστερήσατε. Και τούτο διότι απουσιάζει ακόμα η δημόσια θέση σας γύρω από το αν ο Καραμανλής δέχεται ή δεν δέχεται την καθ’ οιονδήποτε τρόπο χρησιμοποίηση του όρου “Μακεδονία” στο νέο επώνυμο των Σκοπίων. Σας υπενθυμίζω παράλληλα, όπως έκανα και με την πρώτη μου επιστολή της 13/3/92, ότι λίγες ημέρες αφού μου παραδώσατε το Υπόμνημά σας, ο κ. Μολυβιάτης στο γραφείο του Πρωθυπουργού, συνετάχθη με την άποψη του κ. Μητσοτάκη ότι θα πρέπει να προσχωρήσω στη δεύτερη γραμμή άμυνας-συμβιβασμού γύρω από το θέμα της ονομασίας.
Μου επισημαίνετε, κύριε Πρόεδρε, ότι θα ήταν ίσως ενδεδειγμένο να είχα έγκαιρα σταθμίσει αν εξακολουθούσε να είναι χρήσιμη η παραμονή μου στην Κυβέρνηση εφόσον πίστευα ότι δεν υπήρχε κοινή κυβερνητική γραμμή. Σας θυμίζω όμως ότι τόσο πριν από το Συμβούλιο των Βρυξελλών, όσο και πριν από το πρόσφατο Συμβούλιο του Λουξεμβούργου, ο κ. Μολυβιάτης με παρότρυνε –ελπίζω όχι με δική του πρωτοβουλία– να μετάσχω στα κρίσιμα αυτά Συμβούλια για την υπόθεση των Σκοπίων, έστω και αν ο ίδιος εγνώριζε καλά τη διαφωνία μου με τον Πρωθυπουργό. Ζήτησα επίσης, κύριε Πρόεδρε, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διασφαλίσει την ύπαρξη ενιαίας θέσης για το εθνικό αυτό θέμα λόγω του κατεπείγοντος του ζητήματος. Και πιστέψτε με, δεν θα μπορούσα να είχα διανοηθεί ότι στην προσπάθειά μου να υπηρετηθεί η ουσία, παρεβίαζα τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Εσείς άλλωστε, στις 13/3/92, μου είχατε αναφέρει ότι θα εκτιμούσατε κατά πόσον θα ανταποκρινόσαστε ή όχι στο αίτημά μου για σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών. Επομένως, είναι τουλάχιστον άδικη η φράση σας ότι το αίτημα αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει έκφραση προσωπικών απόψεων ή υπολογισμού.
Με τιμή,
Αντώνης Κ. Σαμαράς»
Sam4web
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΠΡΟΣ ΣΑΜΑΡΑ
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Κύριο Αντώνη Σαμαρά
Υπουργό των Εξωτερικών
Ενταύθα
Αθήνα 9 Απριλίου 1992
«Αγαπητέ Αντώνη,
Δεν προτίθεμαι να συνεχίσω αυτήν την αλληλογραφία μαζί σου γιατί καταλαβαίνω τον σκοπό για τον οποίο στέλνεις αυτές τις επιστολές, ιδιαίτερα μετά τη δήλωσή σου, ότι αν ληφθεί απόφαση διαφορετική από αυτήν που εσύ επιθυμείς επιφυλάσσεσαι να καθορίσεις την στάση σου και να κρίνεις αν θα καταψηφίσεις ή όχι την κυβέρνηση.
Θεωρώ απαράδεκτο το ύφος των κειμένων αυτών για Υπουργό των Εξωτερικών, κάτι για το οποίο, ειλικρινώς, λυπούμαι. Είναι πρωτοφανές φαινόμενο Υπουργός των Εξωτερικών αντί να συνεργάζεται με τον Πρωθυπουργό του και την κυβέρνηση, στην οποία ανήκει, να αποστέλλει παρόμοιες επιστολές σ’ αυτόν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Αντιλαμβάνομαι την δυσκολία στην οποία βρίσκεσαι και το γεγονός ότι ψάχνεις από κάπου να γαντζωθείς. Αυτό δεν δικαιολογεί όμως την διατύπωση του εξ ολοκλήρου ψευδούς ισχυρισμού, ότι σου εδήλωσα ότι “θα ήμουν ευτυχέστατος” με μια τελική ονομασία του τύπου: “Μακεδονία των Σκοπίων”. Σημειώνω, επίσης, ότι είναι παντελώς ανακριβές ότι στη στενή σύσκεψη της 6ης Μαρτίου 1992, εγώ και ο κ. Μολυβιάτης αναπτύξαμε τη θέση ότι ο Υπουργός των Εξωτερικών θα έπρεπε να έχει την ευχέρεια συμβιβαστικής λύσης, σε ό,τι αφορά την ονομασία των Σκοπίων.
Αυτό που είναι ακριβές, είναι ότι συζητήσαμε, όπως οφείλαμε να συζητήσουμε και να αξιολογήσουμε όλα τα ενδεχόμενα, από την στιγμή που το θέμα ήταν τόσο σημαντικό και προχωρήσαμε σε μια λύση “πακέτο” (PACKAGE DEAL). Αυτό ήταν το ελάχιστο καθήκον μας, που απαιτείτο από το χρέος μας να ασκούμε σοβαρή και υπεύθυνη εξωτερική πολιτική.
Γνωρίζεις δε, πολύ καλά, ότι και κατ’ ιδίαν και δημοσίως κατηγορηματικά σου εδήλωσα, ότι στην διαπραγμάτευση μένουμε σταθεροί στις αρχικές μας θέσεις. Αυτή ήταν η σαφής κατηγορηματική εντολή που είχες και κατ’ ιδίαν και δημόσια λάβει, η οποία επικυρώθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, πριν φύγεις για τις Βρυξέλλες.
Σήμερα, σου επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά, ότι και εγώ προσωπικά και η κυβέρνηση, στο σύνολό της, δεν έχει λάβει την τελική της απόφαση, απέναντι στο σκληρό δίλημμα στο οποίο βρισκόμαστε. Τελική απόφαση, την οποίαν τώρα πλέον, που έχουν διαμορφωθεί όλα τα δεδομένα, η κυβέρνηση θα λάβει το ταχύτερο, με τις διαδικασίες τις οποίες προβλέπει το Σύνταγμα και επιβάλλει η σοβαρότητα και η κρισιμότητα του θέματος.
Αφού, δηλαδή, τεθεί υπόψιν του Υπουργικού Συμβουλίου και αφού διερευνήσουμε και τις απόψεις των άλλων κομμάτων, σε μια σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών, υπό την Προεδρίαν του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τότε θα προχωρήσουμε στην λήψη της τελικής απόφασης, που είναι τελικά δική μας ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό.
Λυπούμαι, διότι στην επιστολή σου, εκφράζεσαι περιφρονητικά για την Κυβερνητική Επιτροπή και διερωτάσαι “τι μπορεί να προσφέρει για την επιβοήθηση του Εθνικού θέματος”.
Σε επέλεξα για τη θέση του Υπουργού των Εξωτερικών και ασφαλώς έχεις την ευθύνη της εισήγησης, αλλά δεν είσαι ο μόνος ο οποίος, επ’ αυτού θα αποφασίσει. Όλοι, όσοι μετέχουν σε μία κυβέρνηση, έχουν ευθύνη όταν λαμβάνονται αποφάσεις για μεγάλα θέματα. Όπως ευθύνη έχουν και όλοι οι Βουλευτές που στηρίζουν με την εμπιστοσύνη τους την κυβέρνηση αυτή.
Σε ό,τι αφορά τον τρίτο όρο, τον οποίον επέτυχες στην διαπραγμάτευση της 16ης Δεκεμβρίου 1991, δηλαδή, “η ονομασία να μην υποδηλώνει εδαφικές διεκδικήσεις”, ασφαλώς σημαίνει ότι η ονομασία θα πρέπει να μεταβληθεί.
Δεν περιέχει όμως όρο για την απάλειψη της λέξης “Μακεδονία”. Αν τον περιείχε, σήμερα δεν θα ανταλλάσσαμε επιστολές. Όταν δε, σε ρώτησα, γιατί αφού νόμιζες ότι αυτό αποτελεί την πεμπτουσία του προβλήματος, δεν επέβαλες τότε την άποψή σου, μου απάντησες ότι δεν μπορούσες να τα επιτύχεις. Σ’ αυτό πιθανότατα έχεις δίκιο. Εγώ δεν αρνούμαι ότι εξήντλησες τότε όλες τις δυνατότητες. Απομένει, όμως, το ερώτημα: αυτό δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί, είναι δυνατόν σήμερα να το επιτύχουμε; Νομίζεις, σοβαρά, ότι είναι δυνατόν να μην μας απασχολεί αυτήν την στιγμή στην συζήτηση που κάνουμε στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αυτός ο προβληματισμός. Όσο για τα περί “δώρων στην αντίπαλη προπαγάνδα” γνωρίζεις πολύ καλά, ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνον, εφόσον –με άλλους στόχους και σκοπούς– αποκαλύπτοντο όσα εμείς εσωτερικά συζητούμε στην απέναντι πλευρά.
Μένει, επίσης, δυστυχώς ανοικτό το ερώτημα, πού θα μας οδηγήσει το κλείσιμο των συνόρων μας με τα Σκόπια, το οποίο και πάλι προτείνεις ως λύση, στην περίπτωση που οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες προχωρήσουν σε αναγνώριση της Δημοκρατίας των Σκοπίων με το σημερινό της όνομα. Στην επιστολή σου, που το προτείνεις για δεύτερη φορά, δεν αναφέρεις τι θα κάνουμε αν μια τέτοια κίνηση δεν αποδώσει κανένα αποτέλεσμα, εκτός της δημιουργίας ενός μονίμου προβλήματος στα βόρεια σύνορά μας. Είναι προφανές ότι στο Υπουργείο των Εξωτερικών δεν έχεις μελετήσει σοβαρά τις επιπτώσεις ενός τέτοιου ενδεχομένου. Και δεν νομίζω ότι θα βρεις εύκολα κανέναν που να συμφωνεί μαζί σου σ’ αυτήν την αντίδραση.
Η Ελλάς δίνει σήμερα έναν δύσκολο αγώνα για να επιτύχει την ισότιμη συμμετοχή της στην Ευρώπη που ενώνεται. Ισότιμη συμμετοχή, που δεν θα εξασφαλίσει μόνον ένα υψηλότερο επίπεδο και ποιότητα ζωής για τους πολίτες της. Θα επιλύσει οριστικά και τα μεγάλα προβλήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζει, θα πρέπει συνεπώς ως Υπουργός των Εξωτερικών, να διερευνήσεις σοβαρά τους κινδύνους που αναλαμβάνουμε να οδηγηθούμε σε μία πορεία απομάκρυνσης από την Ευρώπη.
Μία πορεία που θα μειώσει την δυνατότητά μας να υπερασπισθούμε τα άλλα μεγάλα εθνικά μας θέματα, και θα μας αφήσει εκτεθειμένους σε απρόβλεπτες εξελίξεις και κινδύνους, αν υπάρξει μια πραγματική εξωτερική απειλή. Και γνωρίζεις πολύ καλά ότι για την Ελλάδα δεν είναι από τα Σκόπια που ενδεχομένως θα μπορούσε να υπάρξει μια τέτοια απειλή.
Κλείνοντας την επιστολή μου, θα ήθελα να σου επισημάνω ότι τα μεγάλα και δύσκολα εθνικά θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία και υπευθυνότητα και να σου επαναλάβω ότι μοναδικός γνώμονας στον χειρισμό τους είναι το συμφέρον του Έθνους. Για την υπεράσπιση του οποίου δεν αρκούν οι καλές προθέσεις ή ο πατριωτισμός. Αυτό που έχει, τελικά, σημασία είναι το αποτέλεσμα. Το αλάθητο στον κόσμο αυτόν κανένας δεν το έχει. Ούτε βεβαίως το μονοπώλιο του πατριωτισμού. Γι’ αυτό υπάρχουν και είναι κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα τα συλλογικά όργανα και η συλλογική λειτουργία της κυβέρνησης.
Αυτό που σήμερα ζητώ και από σένα, είναι να συμμετάσχεις χωρίς υστεροβουλίες στην συζήτηση που έχουμε χρέος να κάνουμε, αυστηρά μέσα στα πλαίσια της κυβέρνησης, για την αναζήτηση της καλύτερης για την χώρα μας λύσης στο μεγάλο και δύσκολο αυτό πρόβλημα. Χωρίς στο ενδιάμεσο, να θέτεις σε κανέναν, ούτε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ούτε στην κυβέρνηση, τελεσίγραφα και, όρους γι’ αυτήν την διαδικασία.
Όταν –πολύ σύντομα άλλωστε– θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία την οποίαν προηγουμένως σου ανέφερα, θα συνεδριάσουμε για να πάρουμε την τελική μας απόφαση.
Και τότε, μετά την λήψη της τελικής απόφασης, αν δεν συμφωνείς με αυτήν είναι φυσικό να πράξεις ό,τι νομίζεις.
Φιλικά,
Κ. Κ. Μητσοτάκης
Υ.Γ.: Λυπούμαι γιατί παρά και τις χθεσινές επισημάνσεις μου υπήρξαν πάλι σήμερα στον Τύπο από το Υπ. Εξωτερικών, απαράδεκτες διαρροές. Δεν καταλαβαίνεις επιτέλους ότι αυτή η μεθόδευση εκτός του ότι είναι απαράδεκτη βλάπτει τη χώρα!».
ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΣΑΜΑΡΑ, 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1992
Κατά το Β΄ Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών στις 13.4.1992, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο Σαμαράς επεχείρησε να υπαγορεύσει στους πολιτικούς ηγέτες το υπερφίαλο σχέδιό του «Επτά σημεία προγράμματος δράσης» το οποίο απερρίφθη από όλους και εν συνεχεία ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Καραμανλής του είπε να αποχωρήσει. Με σύμφωνη γνώμη του Κ. Καραμανλή και των πολιτικών αρχηγών απεπέμφθη εκείνη την ημέρα ο Σαμαράς από το ΥΠΕΞ. «Η πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου όσο είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κ. Καραμανλής θα είναι κλειστή για τον Σαμαρά», έλεγαν στενοί συνεργάτες του, και πράγματι έτσι συνέβη. Ο Σαμαράς θα συνεχίσει να επιτίθεται αναιδέστατα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή με κάθε αφορμή.
ΤΑ «ΕΠΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΔΡΑΣΗΣ» ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ:
«1. Έκδοση ανακοίνωσης από το Συμβούλιο των Πολιτικών αρχηγών, η οποία να προβλέπει κατά τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι το όνομα της Μακεδονίας είναι αδιαπραγμάτευτο υπό οποιαδήποτε μορφή.
2. Στην ίδια ανακοίνωση να καταστεί απολύτως σαφές ότι, εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια ελληνικά αιτήματα, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη αφενός να μην επιτρέπει την κοινοτική αναγνώριση των Σκοπίων, αφετέρου δε να προχωρήσει στο κλείσιμο των διασυνοριακών διόδων προς και από τα Σκόπια. Οι θέσεις αυτές να επιδοθούν στους πρωθυπουργούς των “Δώδεκα” ή τουλάχιστον στους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.
3. Ο Πρωθυπουργός να ζητήσει αυθημερόν από την Προεδρία της Κοινότητας, όπως δικαιούται, την άμεση σύγκληση εκτάκτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα εκθέσει, κατά τον πλέον απερίφραστο τρόπο, την ύψιστη σοβαρότητα που έχει για την Ελλάδα η υπόθεση των Σκοπίων.
4. Η Βουλή των Ελλήνων, σε ειδική συνεδρία της, να υιοθετήσει ομόφωνο ψήφισμα στο πνεύμα των ανακοινώσεων του Συμβουλίου των Αρχηγών. Το ψήφισμα αυτό να επιδοθεί αυτοπροσώπως από το διακομματικό προεδρείο της Βουλής σε όλα τα
Εθνικά Κοινοβούλια των χωρών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
5. Προς ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματολογίας, θα εξυπηρετούσε την εθνική υπόθεση ο Πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων να αναλάβουν να επισκεφθούν τους ομολόγους των στις χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.
6. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ει δυνατόν, να καλέσει αμέσως στην Αθήνα τον Πρόεδρο της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κ. Ντελόρ, τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέως του ΟΗΕ για τη Γιουγκοσλαβία κ. Βανς και τον πρόεδρο της Ειρηνευτικής Διάσκεψης για τη Γιουγκοσλαβία Λόρδο Κάρινγκτον. Στις τρεις αυτές προσωπικότητες-κλειδιά να εκτεθούν κατά τον πλέον σαφή τρόπο οι ελληνικές θέσεις για το θέμα των Σκοπίων, στο πνεύμα της ανακοίνωσης του Συμβουλίου των Αρχηγών. Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να καλέσει σε ειδική συνάντηση τους πρέσβεις των “Δώδεκα” στην Αθήνα, στους οποίους με το αυξημένο κύρος του, να γνωστοποιήσει τις ελληνικές αποφάσεις.
7. Ο υπουργός Εξωτερικών να συναντήσει κατ’ ιδίαν τους ομολόγους του των “Δώδεκα”, τους οποίους να ενημερώσει λεπτομερώς επί των τελικών ελληνικών αποφάσεων, πριν από τη σύγκληση του εκτάκτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
ΔΗΛΩΣΗ ΣΑΜΑΡΑ 13.4.1992
«Χαίρω που έστω και καθυστερημένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός υιοθέτησαν επιτέλους δημόσια ότι η ουσία του τρίτου όρου της απόφασης της ΕΟΚ είναι να φύγει η ιερή λέξη Μακεδονία από το όνομα των Σκοπίων. Δεν είναι της στιγμής να αναφερθώ στους δήθεν λάθος χειρισμούς μου που εκ των υστέρων ανακαλύφθηκαν, αλλά που μόλις πρόσφατα είχαν επικροτηθεί από όλους ως εθνική επιτυχία. Αλλά ούτε θα ασχοληθώ τώρα με την πρωτοφανή απόφαση υιοθέτησης των θέσεων ενός υπουργού με την ταυτόχρονη απόλυσή του.
Εύχομαι όμως να υπάρξει έμπρακτη, άμεση και δυναμική στήριξη της σημερινής απόφασης. Αλλιώς η απόφαση αυτή θα εκφυλισθεί σε μία σιωπηρή ελληνική συγκατάθεση στη χυδαιότερη πλαστογραφία που γνώρισε ποτέ ο Ελληνισμός. Και θα συμβεί αυτό, που κάποτε είπα, δηλαδή να βαφτίσουμε το συμβιβασμό σε επιτυχία.
Γι’ αυτό, έστω και τη στιγμή αυτή, ζητώ να λάβει η κυβέρνηση σοβαρά υπόψη της τα Επτά Σημεία έκτακτης δράσης που πρότεινα στο Συμβούλιο των Αρχηγών. Για να πεισθούν Ευρωπαίοι και Σκοπιανοί ότι η Ελλάδα δεν παίζει ούτε με το όνομά της ούτε με την υπερηφάνειά της. Και ότι ο Ελληνισμός δεν έχει και δεν μπορεί να δώσει τίποτε άλλο σε κανέναν».

Ο Σαμαράς… καραμανλικός!

Δημοσιεύθηκε 14/11/2009 από A. Ζήσης
Κατηγορίες: Uncategorized

Tags:
Sam1web
Ο τέως αρχηγός της Πολιτικής Άνοιξης Α. Σαμαράς εδώ και αρκετές ημέρες παριστάνει τον πιστό θεματοφύλακα των αρχών του Κωνσταντίνου Καραμανλή! Οι θεατρινισμοί του μέχρι στιγμής έχουν μείνει αναπάντητοι – η κοντή μνήμη γαρ σ’ αυτόν τον τόπο. Μόνον αυτός, λέει, τιμά το «δάκρυ του Εθνάρχη»! Σαφώς υπαινίσσεται ότι οι άλλοι υπήρξαν ενδοτικοί, συμβιβασμένοι, αν δεν «πουλήθηκαν». Ας θυμίσουμε λοιπόν μερικά μόνο από τα κατορθώματα του νεο-Μακεδονομάχου, όπως περιγράφονται αναλυτικά σε άρθρο του κ. Ηλία Κανέλλη που αναρτήθηκε στο protagon.gr, συμπληρώνοντας ορισμένες ακόμη δηλώσεις του Σαμαρά που βρήκαμε πρόχειρες:
13.4.1992: Ο Σαμαράς αποπέμπεται από υπουργός Εξωτερικών κατά την συνάντηση κορυφής των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή. Η απαράδεκτη συμπεριφορά του να προσπαθήσει να επιβάλει στον Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς τους περιβόητους «7 όρους», τους εξοργίζει όλους. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής οργισμένος θα πει στους συνεργάτες του ότι όσο θα είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Σαμαράς δεν θα διαβεί το κατώφλι του προεδρικού μεγάρου, πράγμα που συνέβη.
8.3.1993: Ο Σαμαράς απειλεί ότι θα αποκαλύψει την αλληλογραφία του με τον Πρωθυπουργό. Και συνεχώς απειλεί ότι «θα αποκαλύψει την προσωπική του αλληλογραφία με κορυφαίους Πολιτειακούς και πολιτικούς παράγοντες». Ο κορυφαίος «πολιτειακός παράγων» ήταν προφανώς ο Κ. Καραμανλής.
Φθινόπωρο του 1994: Αλλεπάλληλες επιθέσεις του Σαμαρά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή. Ήδη τον Σεπτέμβριο του 1994 έχει συμφωνήσει με τον Α. Παπανδρέου για στήριξη κοινού υποψηφίου Προέδρου, γεγονός που προκύπτει από την δήλωση του Α. Παπανδρέου την 1η Οκτωβρίου 1994 ότι «δεν θα γίνουν εκλογές την Άνοιξη» αφού θα εκλεγεί Πρόεδρος.
Ο Κ. Καραμανλής έχει ήδη εκφράσει δημοσίως την επιθυμία του να παραιτηθεί δύο μήνες πριν από την λήξη της θητείας του (η οποία κανονικά έληγε τον Μάιο του 1995), όπως και πράγματι έγινε. Ο Σαμαράς, γνωρίζοντας το γεγονός αυτό, εξαπολύει αλλεπάλληλες… γενναίες επιθέσεις στον παλαίμαχο Κ. Καραμανλή:
15.9.1994: Επίθεση Σαμαρά στον πρόεδρο Κ. Καραμανλή και τον πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου (από τις εφημερίδες):
«Ούτε ο Καραμανλής ούτε ο Παπανδρέου μπορούν πια να προσφέρουν στον τόπο», «παρεμποδίζουν», «Η Ελλάδα πρέπει να τρέξει… κι εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι μπορεί να τρέξει με πολιτικά κατάκοπες ηγεσίες». «Η Πολ.Αν. δεν δέχεται συμβιβασμό με τα Σκόπια ή οποιονδήποτε άλλο προκλητικό γείτονα».
Οι επιθέσεις Σαμαρά κατά του Καραμανλή θα συνεχισθούν έως την αποχώρησή του από την Προεδρία.
10.10.1994: Σαμαράς: «Να φύγει ο Καραμανλής».
11.10.1994: Ανακοίνωση-απάντηση της Ν.Δ. στον Σαμαρά: «Ο πατριώτης έχει τουλάχιστον υποχρέωση να εκπληρώσει τις βασικές του υποχρεώσεις προς την πατρίδα, τις οποίες ο κ. Σαμαράς απέφυγε να εκπληρώσει… Πρέπει να σταματήσει επιτέλους ο κ. Σαμαράς να κάνει τον υπερπατριώτη και να θεωρεί όλους τους Έλληνες ως ενδοτικούς στα εθνικά θέματα».
13.10.1994: Σαμαράς κατά Κ. Καραμανλή και Α. Παπανδρέου: «Είναι παράγοντες αστάθειας». «Ο πρόεδρος της “Άνοιξης” από την Καλαμάτα, όπου περιοδεύει τις δύο τελευταίες ημέρες, επιτέθηκε για τρίτη φορά εναντίον των δυο κορυφαίων θεσμικών παραγόντων, αλλά με οξύτερο τρόπο από τις προηγούμενες. Έκανε λόγο για “κατάκοπες πολιτικά ηγεσίες” που “από εγγυητές σταθερότητας έχουν εξελιχθεί σε παράγοντες ανασφάλειας και αστάθειας”».
«Νέα σφοδρότατη επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης, από την Καλαμάτα όπου περιοδεύει. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά, εν τούτοις είναι η σφοδρότερη επίθεση που κάνει ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης εναντίον των δύο αυτών θεσμικών παραγόντων. Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η καρδιά του ελληνικού προβλήματος βρίσκεται στην κρίση κορυφής που υπάρχει στη χώρα και αναφερόμενος στους κ. Καραμανλή και Παπανδρέου είπε ότι ‟από εγγυητές σταθερότητας έχουν εξελιχθεί σε παράγοντες ανασφάλειας και αστάθειας”. Δίνοντας διευκρινίσεις για την επίθεσή του αυτή και αναφερόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Σαμαράς είπε ότι όταν «επί μακρόν χρόνον η ύπατη εξουσία της χώρας αφήνει να εκκρεμούν πρωτοβουλίες ή αποφάσεις που επιβάλλει ο θεσμός, δημιουργείται τότε επικίνδυνη αδράνεια και κενό και δεν υπηρετείται η σταθερότητα αλλά η αστάθεια».
«Άκομψο, αγενή και πολιτικά προπετή» χαρακτήρισε ο Ευ. Βενιζέλος τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στις αντιδράσεις όμως προστέθηκε και αυτή της Ν.Δ., που αφού κατηγόρησε τον Α. Σαμαρά ότι «αργά ανακάλυψε ότι ο κ. Παπανδρέου είναι κατάκοπος», αναρωτήθηκε αν αυτό δεν το γνώριζε όταν πέρυσι έριξε την κυβέρνηση της Ν.Δ. («Ελευθεροτυπία», 14.10.1994).
14.10.1994: Νέα επίθεση Σαμαρά κατά Κ. Καραμανλή: «Στην επίθεσή του κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού επέμεινε και χθες ο Αν. Σαμαράς και απαντώντας σε κυβέρνηση και Ν.Δ., που τον κατηγόρησαν για τις προχθεσινές δηλώσεις του, δήλωσε: «Όταν εκκρεμούν εκρηκτικά θέματα που η τελική τους εξέλιξη θα σφραγίσει την τύχη της Ελλάδας και του Ελληνισμού, ουδείς έχει το δικαίωμα –όποιος και αν είναι αυτός– να προτάσσει τους τύπους ή το πρωτόκολλο για να καλύψει την αδύναμη ή την ανεπαρκή στάση του». Ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης πρόσθεσε ότι «υπέρτερο αγαθό και από τις λεγόμενες “ιστορικές ηγεσίες”, είναι και θα είναι η ασυμβίβαστη υπεράσπιση του μέλλοντος του τόπου» («Ελευθεροτυπία», 15.10.1994).
16.11.1994: «Σαμαράς πάλι κατά Καραμανλή»: «Σε νέα επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας προχώρησε ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης Α. Σαμαράς. Σε συνέντευξή του, στο “Μέγκα”, είπε ότι δεν μπορεί ο Κ. Καραμανλής να λέει ρητά του τύπου “ο κόσμος χάνεται και εμείς τραγουδάμε”, όταν δεν έχει αποπέμψει κανένα νομοσχέδιο… ή δεν έχει ακόμη προκαλέσει πανεθνική διάσκεψη για το Κυπριακό...» («Ελευθεροτυπία», 13.11.1994).
4.12.1994: Αποχαιρετιστήρια δεξίωση του Κ. Καραμανλή στο προεδρικό μέγαρο. Από τα ρεπορτάζ της επομένης: «Απ’ όλους, πάντως, συζητήθηκε η απουσία από τη δεξίωση του Αντώνη Σαμαρά. … Κύκλοι του Προέδρου δεν δυσκολεύτηκαν να μας πουν πως ο κ. Καραμανλής “δεν είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τις πρόσφατες επιθέσεις του κ. Σαμαρά εναντίον του”».
20.12.1994: Σε επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα ο Μιλόσεβιτς υποβάλει την πρόταση της «συνομοσπονδίας Νέας Γιουγκοσλαβίας-Ελλάδας-Σκοπίων». Ο Σαμαράς την χαρακτήρισε «άκρως ενδιαφέρουσα θέση», ενώ ο πρόεδρος Κ. Καραμανλής «για πρώτη φορά ως πρόεδρος» έκανε, όπως σημειώνει ο Τύπος, μια «ασυνήθη παρέμβαση», χαρακτηρίζοντάς την «εξωπραγματική και επικίνδυνη».
3.1.1995: Ο Σαμαράς σε συνέντευξη στην «Ελευθεροτυπία» στην ερώτηση: «Έχετε αφήσει κατά μέρος τις οξύτατες επιθέσεις κατά των κ.κ. Καραμανλή και Παπανδρέου και τις αναφορές σε “πολιτικά κατάκοπες ηγεσίες” και έχετε στραφεί σε άλλα θέματα»,
απαντά: «Απορώ πού και πώς κρίνετε ότι υπάρχει αλλαγή στη στάση μας».

ΧΑΘΗΚΑΝ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ


Λίθος Φωτός: 144 Χιλιάρικα τον χρόνο….

Λίθος Φωτός: 144 Χιλιάρικα τον χρόνο….: ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
 ΣΤΟ TWITTER Την ώρα που σου ζητούν μέχρι και το τελευταίο σου ευρώ για τους τοκογλύφ...

Μπορεί η γυναίκα του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών (και «κολλητού» του πρωθυπουργού) να είναι το νούμερο δύο ως γενική διευθύντρια ιδιωτικής εταιρίας που έχει... σαρώσει έργα από το Δημόσιο, ακόμη και από το υπουργείο Οικονομικών;

Μπορεί ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, που έχει διατελέσει γενικός γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών από το 2000 έως το 2004, όντας προσωπική επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου, να το γνωρίζει και να σιωπά;

Μπορεί η ευρωπαϊκή εμπειρία του να μην του έχει εμφυσήσει τη νοοτροπία και την αντίληψη ότι κάτι τέτοιο σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα θα ήταν ηθικό και όχι μόνο ασυμβίβαστο;

Μπορεί η ίδια η σύζυγος του γενικού γραμματέα στο βιογραφικό της να υποστηρίζει ότι έχει ηγηθεί μια σειράς έργων μεγάλης κλίμακας στον δημόσιο τομέα στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του Δημοσίου, όταν ο σύζυγός της για χρόνια έχει εμπλοκή ως λειτουργός του Δημοσίου;

Κι όμως στην Ελλάδα, όπου οι... δάνειες δυνάμεις κυβερνούν μέσω του κ. Γιώργου Παπανδρέου, όλα μπορούν να συμβούν. Και η εταιρία PLANET A.E (ανώνυμη εταιρία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών) έχει ως γενική διευθύντρια -COO (Chief Operating Officer) και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης (Development Consulting) την κυρία Μάχη Καραγιάννη.

Η κυρία Καραγιάννη είναι σύζυγος του οικονομολόγου, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου και γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη· ενός πολιτικού που έχει διανύσει πολλά χιλιόμετρα σε κυβερνητικές θέσεις επί ΠΑΣΟΚ, μια και την περίοδο 1993-1998 ήταν γενικός γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και το 2000-2004 ήταν γ.γ. στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η σύζυγος λοιπόν του επίλεκτου και διαχρονικού στελέχους του Κινήματος είναι το νούμερο δύο της PLANET, εταιρίας που αυτοπροβάλλεται στο Διαδίκτυο και την ιστοσελίδα της ως η «μεγαλύτερη ελληνική εταιρία παροχής υπηρεσιών Συμβούλων Διοίκησης Επιχειρήσεων και Εργων και έχει κατακτήσει έναν σημαντικό ρόλο του μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, με στόχο την πραγματική σύγκλιση και την εναρμόνιση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το πόσο πέτυχε τους στόχους της και ... εναρμονιστήκαμε και ως κοινωνία και ως οικονομία με την Ε.Ε. μπορεί κάλλιστα να το διαπιστώσει και ο τελευταίος πολίτης της χώρας.

Η PLANET με την τεχνογνωσία λοιπόν της εναρμόνισης έχει πάρει πλειάδα έργων αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και από το υπουργείο Οικονομικών, όπου σε ένα τμήμα του προϊστάμενος είναι ο σύζυγός της.


Συμβάσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

Εργα Μελετητικά ή Τεχνικού Συμβούλου τα οποία υλοποιούνται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και συμμετέχει η PLANET A.E. (είτε ως ένωση εταιριών είτε μόνη της ως νομικό πρόσωπο) είναι μεταξύ άλλων:

1. Μελέτη προτυποποίησης και εφαρμοσιμότητας βέλτιστου και ολοκληρωμένου πλαισίου-δομής Προϋπολογισμού Προγραμμάτων για τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (ΥΠΟΙΟ).
Ανάδοχος: Grant Thornton-Planet Α.Ε., προϋπολογισμός 202.950.000 (με ΦΠΑ), υπογραφή σύμβασης 4-10-2010.

2. Αναδιάρθρωση ΟΑΣΑ και εποπτευομένων φορέων (ΥΠΟΙΟ). Ανάδοχος: Grant Thornton-Planet Α.Ε., Π/Υ 314.991,40 (με ΦΠΑ), υπογραφή σύμβασης 13-10-2010.

3. Τεχνικός Σύμβουλος Υποστήριξης της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων του ΥΠΕΠΘ ως δικαιούχου υλοποίησης έργων του ΕΠ ΕΔΒΜ (Υπ. Παιδείας). Ανάδοχος PLANET, Π/Y 900.000 ευρώ (με ΦΠΑ), διάρκεια τρία χρόνια.

4. Παροχή Υπηρεσιών Συμβούλου Ανάπτυξης Ακινήτων της ΚΕΔ, ανάδοχος Εθνική Τράπεζα, Planet, CSF και Savills Hellas ΕΠΕ, προϋπολογισμός 2.400.000 ευρώ, υπογραφή σύμβασης 11-2-2010 και διάρκεια 4,5 έτη.

5. Αξιολογήσεις του Ε.Π. «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας» (Υπουργείο Υποδομών/ΕΥΔ ΕΠ-ΕΠ), ανάδοχος PLANET, ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ-Δρόμος ΕΠΕ, Π/Υ 512.000 (πλέον ΦΠΑ), έτος ανάθεσης 2011, τα αποτελέσματα κατακύρωσης του έργου ανακοινώθηκαν στις 31-3-2011.

6. Τεχνικός Σύμβουλος για την υποστήριξη του Ο.ΕΠ.Ε.Κ στο πλαίσιο της πράξης «Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. στη διδακτική πράξη» (Υπ. Παιδείας /ΟΕΠΕΚ), ανάδοχος PLANET, Π/Υ 439.200,00 ευρώ (πλέον ΦΠΑ), έτος ανάθεσης 2011 (έχει αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος, αναμένεται η οριστική κατακύρωση του έργου).

7. Σύμβουλος Τεχνικής Υποστήριξης της Ειδικής Υπηρεσίας Τομέα Πολιτισμού (ψηφιακή σύγκλιση ΕΣΠΑ κ.ά.) που θα χρηματοδοτήσουν δράσεις πολιτισμού (Υπ. Πολιτισμού), εταιρικό σχήμα: PLANET-Στάδιον ΑΕ, ο διαγωνισμός είναι σε φάση αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών.

Και αυτά τα έργα είναι ενδεικτικά, μια και υπάρχει ολόκληρος κατάλογος, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.


Νίκος Ελευθερόγλου

Ζωηδοσία: ΠΟΙΟΣ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΟΖ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. ΜΟΝΟ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ Τ...

Ζωηδοσία: ΠΟΙΟΣ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΟΖ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. ΜΟΝΟ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ Τ...: Είναι μοναδική περίπτωση στην Ιστορία, τουλάχιστον της Ελλάδος, ένας Ελληνόφωνας Αλλοδαπός, να ΅καίγεται΅, δήθεν, τόσο πολύ για το Εθνι...

ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ-ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΥΜΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ Ο ΘΥΤΗΣ?

ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΠΛΥΜΑ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ?

ΠΟΙΟΣ ΑΦΕΛΗΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.?

Γράφει ο Ιάκωβος Ποθητός
Πριν ενάμισι χρόνο, ένα γαλάζιο πουλάκι, ήρθε στο παραθύρι μου και μου σιγοτραγούδησε, ότι αντιπροσωπεία εφοπλιστών, επισκέφθηκε τον τότε αρχηγό της αντιπολίτευσης και σημερινό πρωθυπουργό και του δήλωσε την στήριξή τους. Στα λόγια του τραγουδιού, υπήρχαν και λέξεις όπως οικονομική στήριξη, δώρο κι αντίδωρο κ.α.
Τότε είχα πει, ένα γαλάζιο πουλάκι είναι που του αρέσει να λέει τραγούδια άγνωστου συνθέτη.
Μετά τις εκλογές του Ιουνίου, το ίδιο γαλάζιο πουλάκι, ξανάρθε στο παραθύρι μου και μου τιτίβισε δυνατά ένα άλλο τραγούδι.
Το τραγούδι έλεγε, πως οι εφοπλιστές στήριξαν με όλες τις δυνάμεις τους την εκλογή του
Αντώνη Σαμαρά στην πρωθυπουργία, κι η στήριξή τους ήταν εμφανής, με την υποψηφιότητα γόνου γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας.
Στο ρεφρέν το τραγουδάκι έλεγε, πως το αντίδωρο αυτής της στήριξης ήταν, η λωρίδα της παραλιακής, από το Φάληρο έως και το Σούνιο.
Επειδή γνώριζα, πως οι εκτάσεις που βρίσκονται κάτω της παραλιακής λεωφόρου, αυτές οι εκτάσεις δηλαδή μεταξύ κύματος και ασφάλτου, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να οικοδομηθούν, είπα και πάλι «πουλάκι είναι, ό,τι θέλει λέει»!
Πριν λίγα μόλις λεπτά, άκουσα τον πρωθυπουργό να λέει στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την Σύνοδο Κορυφής, πως ονειρεύεται την αξιοποίηση της παραλιακής λωρίδας από το Φάληρο έως το Σούνιο, υποστηρίζοντας μάλιστα, πως οι ακτές μας είναι καλύτερες από αυτές της Μαγιόρκα!
Κι αναρωτήθηκα: «Βρε μπας το γαλάζιο πουλάκι μου έλεγε αλήθειες κι εγώ δεν το πίστευα;»
Το όραμα αυτό του πρωθυπουργού για την αξιοποίηση της παραλιακής, ασφαλώς και δημιουργεί πολλές απορίες.
- Δεν γνωρίζει ο πρωθυπουργός πως απαγορεύεται κάθε οικοδομική παρέμβαση σε αυτή την έκταση;
- Θα έχουμε τροποποίηση του πολεοδομικού Σχεδίου ώστε να επιτραπεί η αξιοποίηση της έκτασης με την ανέγερση ξενοδοχείων ή άλλων εγκαταστάσεων στην παραλιακή ζώνη;
- Αυτή, η ανεκτίμητης αξίας έκταση, έναντι τίνος τιμήματος θα δοθεί; Έναντι πινακίου φακής (όπως η Αγροτική Τράπεζα και η Δωδώνη) ή σύμφωνα με την πραγματική της αξία που είναι δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ;
Οι πολίτες θα πρέπει με άγρυπνο μάτι να παρακολουθούν τις κινήσεις όλων των πολιτικών.
Μέχρι σήμερα, ΟΛΟΙ οι πολιτικοί, μας έχουν διαβεβαιώσει με τις πράξεις τους, είτε ότι δεν μπορούν να αντιληφθούν τι συμβαίνει γύρω τους και οι διάφοροι κυβερνώντες λεηλατούν ανενόχλητοι το δημόσιο χρήμα, είτε είναι συνένοχοι στο έγκλημα.
Οι αστείοι ισχυρισμοί «εμείς τα λέγαμε» δυστυχώς έχουν καταρριφθεί από το «βόλεμα» χιλιάδων «δικών μας» παιδιών, όλων των αποχρώσεων. Από το βαθύ μπλε έως το κατάμαυρο, από την άκρα δεξιά έως και τον χώρο των αναρχικών.
Τελευταία, πολιτικοί που βρίσκονται στο προσκήνιο ή εκτός Βουλής, έχουν επιδοθεί στο κερδοφόρο άθλημα της διαμεσολάβησης.
Επειδή γνωρίζουν πολύ καλά πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις και κυρίως, όλα όσα πρόκειται να εκποιηθούν, αντί να αγωνίζονται για την σωτηρία του πλούτου της Ελλάδας, ψάχνουν στο εξωτερικό για επενδυτές – αγοραστές. Και οι προμήθειες από αυτές τις αγοραπωλησίες είναι πολύ μεγάλες.
Θα αναρωτηθεί κανείς: «Μα δεν υπάρχει κάποιος που να νοιάζεται για την Ελλάδα;»
Αυτόν ψάχνω να βρω κι εγώ.
Γι’ αυτό παρακαλώ πολύ, όποιος βρει έστω κι έναν πολιτικό άνδρα ή και γυναίκα που να νοιάζεται για την σωτηρία της χώρας, που να πονάει τους Έλληνες, που να αγαπάει τα Ελληνόπουλα, να επικοινωνήσει μαζί μου, να μου πει το όνομά του.
Θα του είμαι ευγνώμων…


Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

TA ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ένα απο τα θέματα που υπήρχαν στην ημερήσια διάταξη ήταν ο απολογισμός - ισολογισμός της χρήσης 2009.
Ο τελικός απολογισμός φέρνει το δήμο να έχει διαχειριστεί το ποσό των 23.249.879,96 ευ΄ρω ώς τακτικά και έκτακτα έξοδα. Τα τακτικά είναι 14,665 εκατομμύρια ευρώ περίπου και τα μισά, σχεδόν, είναι έκτακτα.
Για να υπάρχει, ασφαλώς ισολογισμός οι δαπάνες ήταν 20.785.068,82 ευρώ με 2,464 εκατομμύρια περίπου ως αποθεματικό.
Στην εισήγηση του δημάρχου διαβάζουμε ότι τα δάνεια με την 31/12/2010 ήταν 7.954.597,64 ευρώ, τα οποία έχουν ληφθεί απο το ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων και την Τράπεζα Πειραιώς.
Αυτό που αφήνεται να πλανάται στην ατμόσφαιρα απο την πλευρά της δημοτικής αρχής είναι ότι τα δάνεια είναι επτά εκατομμύρια. Όμως να ληφθεί υπ΄όψη ότι αφ' ενός δεν είναι επτά αλλά οκτώ αλλά με την χρήση του 2009. Απο τότε ο δήμος έχει καταφύγει και σε νέους δανεισμούς το ύψος των οποίων δεν γνωρίζουμε. Η εκτίμησή μας είναι ότι θα βρίσκεται πάνω απο δέκα εκατομμύρια ευρώ.
Απο την εισήγηση διαβάζουμε και πάλι ότι οι δαπάνες για τόκους και συναφή έξοδα δαπανήθηκαν 455.133,63 ευρώ. Υπολογίζουμε ότι το ποσό αυτό αφορά τοκοχρεωλύσια αφού δεν γνωρίζουμε περισσότερο τις αναλύσεις των δαπανών.
Αν λάβουμε υπ' όψη μας ότι σε δήλωση του δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο τα τοοχρωλύσια είναι σε ετήσια βάση 1.200.000 περίπου ευρώ συμπεραίνουμε ότι και νέα δάνεια έχουν ληφθεί και νέες υποχρεώσεις έχουν αναληφθεί απο το δήμο απέναντι σε τράπεζες.
Το τελευταίο δάνειο που ελήφθη και γνωρίζουμε πολύ καλά ήταν στις αρχές του καλοκαιριού ύψους 500.000 ευρώ και του οποίου το τοκοχρεωλύσιο δεν συμπεριλαμβάνεται στο 1.200.000.
ΑΠΟ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΗΣΗΣ

ΜLagana: ΚΙΝΔΥΝΟΣ-ΘΑΝΑΤΟΣ: ΤΟ CODEX ALIMENTARIUS ΗΡΘΕ ΚΑΙ Σ...

ΜLagana: ΚΙΝΔΥΝΟΣ-ΘΑΝΑΤΟΣ: ΤΟ CODEX ALIMENTARIUS ΗΡΘΕ ΚΑΙ Σ...: ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΑ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙΑ ΠΡΩΤΑ Μια φωτογραφία 1000 λέξεις... το Codex Alimentarius έκανε την εμφάνιση του και στην Ελλάδα... ετοιμαστείτε ...

ΜΕ ΛΕΝΕ ΒΑΣΙΛΗ Β&W.wmv

Raus

Διαψεύδουν οι τέσσερις βουλευτές τα δημοσιεύματα που τους εμφάνιζαν να καπνίζουν στον προθάλαμο της Γερουσίας, και καταγγέλουν τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέα Ψυχάρη, πως τους εξύβρισε με χυδαίους χαρακτηρισμούς.
Οι τέσσερις βουλευτές (δύο από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, μία από τον ΣΥΡΙΖΑ και ένας από τη Νέα Δημοκρατία) με κοινή δηλωσή τους μιλούν για διαστρέβλωση της αλήθειας και αναφέρουν τις προσβλητικές εκφράσεις που, σύμφωνα με τους ίδιους χρησιμοποίησε ο κ. Ψυχάρης εναντίον τους. Όπως λένε ο κ. Ψυχάρης επιτέθηκε φραστικά σε συνεργάτιδα του κ. Κουίκ ζητώντας της το λόγο που καπνίζει στη Βουλή ενώ δεν είναι καν βουλευτής. Όταν εκείνη αντέδρασε αναφέροντας ότι το Μνημόνιο δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα από ότι εκείνη, ο κ. Ψυχάρης της επιτέθηκε με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς όπως «τσόκαρο» και «τσόλι».
Να σημειωθεί ότι την δήλωση υπογράφει και συνάδελφος του κ. Ψυχάρη από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Δείτε τη δήλωση:
«Υπέπεσε στην αντίληψή μας πως τις τελευταίες 2 ημέρες «βρήκε το δρόμο της» προς το διαδίκτυο και την εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ" του κου Μπόμπολα μια παραποιημένη και εντέχνως διαστρεβλωμένη εικόνα ενός επεισοδίου που ο βουλευτής Α΄ Αθηνών κος Ανδρέας Ψυχάρης (Ν. Δ.) προξένησε στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης και όχι το βράδυ της Δευτέρας, όπως εσφαλμένα (;) δημοσίευσε το "ΕΘΝΟΣ" το πρωί της Τετάρτης.
Είναι μια εικόνα που περιγράφεται, αλλά δεν υπογράφεται. Κυκλοφορεί, δίκην παραπολιτικού σχολίου, ως αληθινή, πλην όμως στερείται (;) συντάκτη, ο οποίος θα έφερε και την ευθύνη της υπογραφής του.
Αυτή η χρήση ανυπόγραφων διαστρεβλωμένων "ειδήσεων" και οι υπηρεσίες που προσφέρουν στον αποπροσανατολισμό της κοινωνίας, κυρίως αυτές τις κρίσιμες για τον τόπο στιγμές, πρέπει να σταματήσει οριστικά.
Η συνεισφορά μας σε αυτό είναι η υπεύθυνη ενυπόγραφη παρουσίαση της αλήθειας:
Δίπλα στην αίθουσα της Γερουσίας (και όχι στον προθάλαμο αυτής ή έξω απ' αυτήν, όπως κατά περίπτωση αναπαράγεται) υπάρχει κλειστός χώρος, ο οποίος είθισται να χρησιμοποιείται από βουλευτές στα διαλείμματα των Επιτροπών ως χώρος καπνίσματος. Σ' αυτόν βρισκόταν ο βουλευτής Λέσβου κος Παύλος Βογιατζής (Ν. Δ.) ο οποίος συνομιλούσε με την βουλευτή Άρτας κα Όλγα Γεροβασίλη (ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ) και λίγο πιο πέρα οι βουλευτίνες των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κ.κ. Χρυσούλα - Μαρία Γιαταγάνα (Α΄ Θεσσαλονίκης) και Μαρίνα Χρυσοβελώνη (Μαγνησίας), οι οποίες συνομιλούσαν με μία συνεργάτιδα του βουλευτού Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Τέρενς - Σπένσερ – Νικολάου Κουίκ.
Ο κος Ψυχάρης περνώντας έξω από τον συγκεκριμένο χώρο, είδε από την ανοιχτή πόρτα τέσσερις από τους πέντε, καθώς η Μαρίνα Χρυσοβελώνη δεν κάπνιζε και ούτε καπνίζει, να συζητούν καπνίζοντας. Εισήλθε στο χώρο και στόχευσε την συνεργάτιδα του κου Κουίκ, τονίζοντάς της με έντονο ύφος πως καπνίζει εκεί, χωρίς μάλιστα να έχει καν τη βουλευτική ιδιότητα. Όταν αυτή αντέδρασε, λέγοντάς του πως το μνημόνιο που αυτός στηρίζει δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα απ' το ότι η ίδια καπνίζει στον συγκεκριμένο χώρο, ο βουλευτής εξεμάνη και της επιτέθηκε φραστικά, χρησιμοποιώντας υποτιμητικούς προσβλητικούς χαρακτηρισμούς (άντε από εδώ ρε τσόλι, τσόκαρο κ.ά.). Η κα Γεροβασίλη προσέτρεξε προς υπεράσπισή της, λέγοντάς του σε έντονο ύφος πως είναι ενοχλητικά προκλητικός, του ζήτησε να αποχωρήσει από τον χώρο για να λήξει το συμβάν και μεταξύ τους ακολούθησε έντονος φραστικός διαπληκτισμός.
Κατά τη διάρκεια των λεκτικών διαξιφισμών, η βουλευτής Άρτας είπε: "Δεν είσαι εσύ αυτός που θα μου πει εάν θα εφαρμόσω το νόμο, πού και πότε. Το γνωρίζω και το κάνω από μόνη μου. Πάντως, το μνημόνιό σου που καταλύει το σύνταγμα δεν πρόκειται να το εφαρμόσω. Θα το ανατρέψω".
Αυτή η φράση, όπως και το σύνολο του επεισοδίου, διαστρεβλώθηκε και πανομοιότυπα αναπαράχθηκε από συγκεκριμένα μέσα, παίρνοντας δυσανάλογες διαστάσεις. Αυτές τις εποχές που η χώρα κλυδωνίζεται και ο λαός μας υποφέρει, τέτοια επεισόδια δεν είναι λογικό να αποτελούν είδηση.
Μας δίνεται λοιπόν όλο το δικαίωμα να συμπεράνουμε πως η παραποίηση και η χρήση του παραπάνω γεγονότος εξυπηρετεί σκοπούς παραπληροφόρησης, αποπροσανατολισμού, προπαγάνδας και συκοφάντησης, τουλάχιστον.
Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2012
Οι υπογράφοντες
Όλγα Β. Γεροβασίλη, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ
Χρυσούλα - Μαρία Θ. Γιαταγάνα, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Μαρίνα Γ. Χρυσοβελώνη, βουλευτής Μαγνησίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Παύλος Γ. Βογιατζής, βουλευτής Λέσβου της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»

Αφύπνιση Συνείδησης: ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΡΑΓΚΟ ΤΟ...

Αφύπνιση Συνείδησης: ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΡΑΓΚΟ ΤΟ...: Για μια ακόμη φορά οι πολιτικοί μας ταγοί παίζουν άσχημο παιχνίδι στις πλάτες του λαού. Κρύβουν την αλήθεια από τον κόσμο και συνεχίζουν...

AGRIA ZWA: Brainstorming 8/10/2012

AGRIA ZWA: Brainstorming 8/10/2012: Brainstorming 8/10/2012 Πέτρος Αργυρίου α) Η φάκα Ας πούμε ότι είσαι ένα ποντίκι. Τόσες και τόσες απίστευτες παραδοχές έχουν...

Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012

Χορτάσαμε Αλλαγή. Καιρός για Απαλλαγή.

Χορτάσαμε Αλλαγή. Καιρός για Απαλλαγή.
Πέτρος Αργυρίου (agriazwa.blogspot.com) 


Σπάνια σε αυτό το blog σερβίρουμε ξαναζεσταμένο φαγητό, σπάνια αναδημοσιεύουμε καθώς η φιλοδοξία του blog δεν είναι να κλέψει αναγνώστες αλλά να δημιουργήσει νέους.
Σήμερα όμως θα κάνουμε μια εξαίρεση. Είναι μια μαύρη επέτειος σήμερα. 18 Οκτώμβρη. Σαν σήμερα 31 χρόνια πριν πήρε την εξουσία στα χέρια του ο λαοπλάνος Ανδρέας Παπανδρέου. Έφτιαξε ένα σύστημα εξουσίας που δηλητηρίασε όχι μόνο την οικονομία αλλά και την αισθητική και την κουλτούρα του τότε ακόμη φιλότιμου και φιλομαθή Έλληνα. Ο υιός του πολιτικού και ιός της πολιτικής έφτιαξε κατά εκατομμύρια κλώνων ένα νέο τύπο νεοέλληνα: Τον Πασοκτσή. Έναν κλεπτοκαπιταλιστή που δημόσια σοσιάλιζε και πετούσε δημόσιο χρήμα όχι μόνο σε μίζες αλλά και στα σκυλάδικα για να δείξει τον ανδρισμό του. Ήταν ΟΚ για αυτούς. Τον λογαριασμό θα τον στέλναν στις επόμενες γενιές: Εμάς.
Ο Παπανδρέου δεν υποδούλωσε μόνο μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων στην προσωπολατρεία του την οποία την παρέδωσε ως προίκα στον άξιο συνεχιστή του Jeffrey Papandreou ο οποίος θα έδινε τη χαριστική βολή στην Ελλάδα ολοκληρώνοντας το έργο του παππού και του πατέρα του. Σημαντικοί άνθρωποι του πνεύματος όπως o James Petras πίστεψαν στο όραμα του Ανδρέα Παπανδρέου.
Ας δούμε τι μας είπε ο Petras για τους Παπανδρέου σε ένα κείμενο που πρέπει να μπει στα ελληνικά σχολεία για να ντρέπονται οι παλιοί και να εξοργίζονται οι νεότεροι...
(Αναδημοσίευση μετάφρασης από το Δρόμο 2/04/2010. Προσέξτε με πόση βεβαιότητα και ακρίβεια ο Πέτρας περιέγραψε το 2010 το τι θα ακολουθούσε με τη διακυβέρνηση Παπανδρέου.)

H κατάρα των τριών γενιών Παπανδρέου

Ελληνική τραγική φάρσα η πολιτική ιστορία της οικογένειας.

Του James Petras

Σε καθεμιά από τις τρεις αποφασιστικές στιγμές της πρόσφατης ιστορίας της, η Ελλάδα ανακόπηκε από την πιθανότητα κοινωνικού μετασχηματισμού προς την πολιτική ανεξαρτησία και την ελευθερία από την ξένη κηδεμονία από κάποιο μέλος της οικογένειας Παπανδρέου. [ ... ]
`Γεώργιος Παπανδρέου ο πρεσβύτερος:
Μεταξύ επανάστασης και αντίδρασης
Στον απόηχο μιας από τις μεγαλύτερες αντιφασιστικές αντάρτικες νίκες στην Ευρώπη το ελληνικό
αντιστασιακό κίνημα, υποστηριζόμενο από περισσότερα από 2 εκατομμύρια πολίτες, προέλαυνε τον Οκτώβρη του 1944 για την απελευθέρωση της Αθήνας. Με πενιχρή υποστήριξη στο εσωτερικό της χώρας, ο Γεώργιος Παπανδρέου στηριζόταν στα πολεμικά αεροπλάνα και άρματα μάχης των Βρετανών ιμπεριαλιστών και στην εξόριστη δεξιά ελληνική μοναρχία. Ως πρωθυπουργός διέταξε τον αφοπλισμό της Αντίστασης και στήριξε τη στρατιωτική επίθεση των Βρετανών ενάντια σε χιλιάδες ειρηνικούς διαδηλωτές στην Πλατεία Συντάγματος της Αθήνας. Ο Παπανδρέου προΐστατο της στρατολόγηση ς πολλών πρώην συνεργατών των ναζί και μοναρχικών που χρηματοδοτούνταν, εξοπλίζονταν και διοικούνταν από Βρετανούς και Αμερικανούς στρατηγούς. Αργότερα υπηρέτησε ως υπουργός σε κυβερνήσεις που εξαπέλυσαν μια άγρια επίθεση στα μαζικά αριστερά λαϊκά κινήματα. Μετέτρεψαν μια χαρούμενη στιγμή, τη στιγμή της απελευθέρωσης της χώρας από τους ναζί, σε έναρξη μιας άθλιας περιόδου άγριας καταστολής και αποκατάστασης όλων των αποβρασμάτων της ανώτερης τάξης της προπολεμικής Ελλάδας και των Φιλοναζί συνεργατών τους. Η Ελλάδα μετατράπηκε σε χώρα υποτελή των ΗΠΑ και κυβερνήθηκε από επιδοτούμενα από το εξωτερικό πλουτοκρατικά αστυνομικά καθεστώτα που διατηρήθηκαν στην εξουσία αυξάνοντας την ξένη κηδεμονία.
Ανδρέας Παπανδρέου:
Το κληρονομικό δικαίωμα
Επακόλουθο της μετάβασης από τη στρατιωτική δικτατορία της περιόδου 1967-1974 ήταν η άνοδος στην εξουσία της ελληνικής Δεξιάς που διατήρησε ένα μεγάλο μέρος του , παλιού κρατικού μηχανισμού και στήριξε μια πλούσια αλλά δυσλειτουργική κυρίαρχη τάξη η οποία ζούσε από τις χρηματικές μεταβιβάσεις της ΕΟΚ. Η λεηλασία των κρατικών πόρων, η πτώχευση των περισσότερων εταιριών του ιδιωτικού τομέα, η καθυστέρηση της γεωργίας, η κλειστή και αυταρχική φύση των δημόσιων και ιδιωτικών θεσμών, οδήγησαν τη μεγάλη πλειοψηφία της εργατικής τάξης, των φοιτητών, των αγροτών και των ανέργων να δώσουν το 1981 μια εντυπωσιακή εκλογική νίκη στον Ανδρέα Παπανδρέου. Το άθροισμα των εκλογικών ποσοστών του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ ξεπέρασε το 60% και παρείχε μια ξεκάθαρη πλειοψηφία που νομιμοποιούσε το μετασχηματισμό της κοινωνίας και της οικονομίας. Επιπλέον, το πρόγραμμα του Α. Παπανδρέου υποσχόταν «κοινωνικοποίηση της οικονομίας, εκσυγχρονισμό της υπαίθρου και σπάσιμο της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας. Ειδικότερα υποσχόταν την έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ και την ακύρωση της συμφωνίας για τις στρατιωτικές Βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Με δεδομένο τον κατακερματισμό, το σπασμένο ηθικό και την παρακμή της Δεξιάς, η αντιπολίτευση στην επιλογή για μια σοσιαλιστική πρόοδο ήταν ελάχιστη. Λαμβάνοντας υπ' όψιν την υψηλή χρέωση του ιδιωτικού τομέα στις κρατικές τράπεζες, η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν χρειαζόταν καν τη νομοθεσία για να τις απαλλοτριώσει. Μπορούσε να ζητήσει αποπληρωμή των δανείων τους ή τα κλειδιά των εταιριών.
Ο Παπανδρέου πρόσφερε νέα δάνεια, παρέγραψε χρέη και επενέβη για να αποκαταστήσει την ιδιωτική ιδιοκτησία, βγάζοντας στο σφυρί υπερχρεωμένες εταιρίες. Εκείνη την εποχή ήμουν σύμβουλός του. Όταν τον ρώτησα γιατί δεν κοινωνικοποιούσε τις χρεωμένες εταιρίες, απάντησε πως «λόγω της κρίσης δεν είναι η ώρα κατάλληλη για να μετασχηματίσουμε την οικονομία. πρέπει να περιμένουμε μέχρι η οικονομία να σταθεί στα πόδια της.
Όταν του απάντησα πως εκλέχτηκε για να αλλάξει το σύστημα, ακριβώς λόγω αυτής της κρίσης και πως όταν αποκατασταθεί ο καπιταλισμός η πολιτική και οικονομική αντιπολίτευση θα είναι πιο σθεναρή, ανταπάντησε ότι «η οικονομία είναι πολύ αδύναμη για να στηρίξει ένα σοσιαλιστικό καθεστώς» και πρόσθεσε πως «η εργατική τάξη ενδιαφέρεται μόνο για την κατανάλωση και όχι για επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας..
Στην πράξη, ο Α. Παπανδρέου αποκατέστησε τον καπιταλισμό, παρά τις συνθήκες κατάρρευσης που αυτός αντιμετώπιζε, αυξάνοντας, προοδευτικά, το δημόσιο χρέος. [ ... ]Δημαγωγώντας ο Παπανδρέου διατήρησε τις Βάσεις. Ακόμα χειρότερα, παρέμεινε στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, αποδεχόμενος μεταβιβάσεις και δάνεια ως αντάλλαγμα για τη μείωση των εμπορικών περιορισμών. [ ... ]0 Παπανδρέου χρησιμοποίησε τις μεταβιβάσεις της ΕΟΚ για να εξαγοράσει ψήφους μέσω επιδοτήσεων στους αγρότες, βραχυπρόθεσμων κερδών στις αμοιβές των εργαζόμενων και τεράστιων παραγραφών χρεών και δανείων που παρείχε στις επιχειρηματικές ελίτ. Τα ελλείμματα και τα χρέη αυξήθηκαν, ενώ ο παραγωγικός μηχανισμός μαράζωσε προκειμένου να στηρίξει την κατανάλωση. Η κηδεμονία ήταν η «εναλλακτική» λύση που επέλεξε ο Παπανδρέου αντί για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό. [ ... ] Ενώ ενώπιον μαζικών συγκεντρώσεων ο Α. Παπανδρέου κατάγγελλε το ΝΑΤΟ, διαβουλευόταν σε εβδομαδιαία βάση με τον πρέσβη των ΗΠΑ [ ... ] . Κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της διακυβέρνησής του (1982-1984) όταν διηύθυνα το Κέντρο Μεσογειακών Σπουδών και ήμουν ανεπίσημος σύμβουλός του, έφευγα από την πίσω πόρτα του σπιτιού του στο Καστρί, την ώρα που από την μπροστινή έμπαινε ο πρέσβης των ΗΠΑ. Μετά από κάποιο διάστημα συνειδητοποίησα πως δανειζόταν την κριτική της Αριστεράς για να δικαιολογήσει δεξιές πολιτικές. Στην πρακτική, αυτή είχε γίνει βιρτουόζος της εξαπάτησης. Πρόσφατα, ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολίασε σε συζήτησή μας πως προτιμά τον Γιώργο Παπανδρέου τον νεότερο από τον πατέρα του. «Οι ίδιες κομφορμιστικές πολιτικές», μου είπε, «χωρίς τη δημαγωγία». Με τα χρόνια η κενή ρητορική του Ανδρέα και η φιλονατοϊκή του πρακτική μετέτρεψαν μια ολόκληρη γενιά στρατευμένων σοσιαλιστών σε κυνικούς οπορτουνιστές και κοινωνικούς αναρριχητές[ ... ]
Γεώργιος Παπανδρέου ο νεότερος:
Η ιστορία ως φάρσα (τρίτη φορά)
Όπως και οι προκάτοχοι της οικογένειάς του ο Γιώργος Παπανδρέου εξελέγη τον Οκτώβρη του 2009 εν μέσω της πιο βαθιάς παγκόσμιας κρίσης που αντιμετωπίζει ο καπιταλισμός μετά από τη δεκαετία του 1930. Η ελληνική δημοσιονομική κατάσταση ήταν βυθισμένη, η οικονομία σε ελεύθερη πτώση.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Παπανδρέου υποσχέθηκε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος ευημερίας και προτεραιότητα στις επενδύσεις στον κοινωνικό τομέα, στη δημόσια υγεία, παιδεία και στην αντιμετώπιση της φτώχειας. Όταν ανέλαβε την εξουσία, πιστός στην παράδοση των Παπανδρέου, έκανε μεταβολή. Υιοθέτησε μια αγανακτισμένη στάση ισχυριζόμενος ότι «ανακάλυψε» πως το ελληνικό δημόσιο ταμείο ήταν άδειο και η χώρα υπερχρεωμένη και πως η μόνη λύση ήταν να πετσοκόψει το βιοτικό επίπεδο μειώνοντας τους μισθούς, τα κοινωνικά προγράμματα και τις συντάξεις προκειμένου να πληρωθούν οι ξένοι τραπεζίτες. Όπως και οι προκάτοχοι συγγενείς του, δεν κατέβαλε καμιά προσπάθεια να συλλέξει τους φόρους από τους πλούσιους; ή να επιβάλει εμπάργκο στους μυστικούς ξένους λογαριασμούς των τραπεζιτών, των στελεχών των εταιριών, των πλοιοκτητών, των κερδοσκόπων του χρηματιστηρίου, των συμβούλων και των μεσαζόντων που έκαναν απάτες δισεκατομμυρίων ευρώ εις βάρος των Ελλήνων φορολογούμενων και συνταξιούχων. Δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια να εξοφληθούν τα χρέη του ιδιωτικού τομέα προς τους κρατικούς χρηματοδοτικούς; οργανισμούς. Αντίθετα, στράφηκε στους απατεώνες της Γουόλ Στριτ Goldman & Sachs για συμβουλές και υποστήριξη, εκείνους που το 2001 διευκόλυναν τη λεηλασία των δημόσιων δανείων για ιδιωτικό όφελος. [ ... ]
Αντί για ευκαιρία ο Οκτώβρης μετατράπηκε σε εφιάλτη. Η κυβέρνηση Παπανδρέου και τα κοινοβουλευτικά ρομπότ της προχώρησαν πολύ πιο πέρα ακόμα κι από τις προηγούμενες δεξιές κυβερνήσεις στη διάβρωση του βιοτικού επιπέδου, παρέδωσαν το σχεδιασμό, τη διεύθυνση και την επιβολή της οπισθοδρομικής κοινωνικο οικονομικής πολιτικής στην Ε.Ε. και την Ουάσιγκτον, που για να υπερασπιστούν τις δικές τους οικονομικές ελίτ είναι αποφασισμένοι να απομυζήσουν και την τελευταία ρανίδα αίματος των Ελλήνων εργαζόμενων.
Η τραγωδία ενός λαού ...;
Η πολιτική ιστορία της οικογένειας Παπανδρέου αποτελεί μια ελληνική τραγική φάρσα. Είναι η τραγωδία ενός λαού που πολέμησε ενάντια στους ναζί και τους συνεργάτες τους για να δεχτεί την επίθεση των νέων Αγγλο-αμερικανών κυρίαρχων. Είναι η τραγωδία του ηρωικού φοιτητικού αγώνα του Πολυτεχνείου το 1973 ενάντια στην α΅ερικανοστήριχτη στρατιωτική δικτατορία που κατέληξε μάρτυρας της ανόδου ενός ψευδολαϊκιστή δημαγωγού, του Α. Παπανδρέου ο οποίος υποσχέθηκε δημοκρατικό σοσιαλισμό και κατέληξε στην κοινωνικοποίηση των προσωπικών χρεών των καπιταλιστών κλεπτοκρατών. Και τώρα, ο τελευταίος, ας ελπίσουμε, στη σειρά των κολάκων των ιμπεριαλιστών, ο Γ. Παπανδρέου, που υποσχέθηκε προοδευτικές αλλαγές αλλά εφάρμοσε οπισθοδρομικές πολιτικές, παρέδωσε τα κλειδιά της εξουσίας στους υπερατλαντικούς ιμπεριαλιστές επιτηρητές του. Πέρα από την πολιτική ιδιοσυγκρασία της Ελλάδας η ιστορία των ελληνικών σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων περιγράφει τον ιστορικό τους ρόλο ως σωτήρων του καπιταλισμού σε περιόδους κρίσης του. [ ... ] Η πιο ελπιδοφόρα αλλαγή σήμερα είναι πως έχει εξαφανιστεί η μυστηριακή αύρα του Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ. [ ... ]

ΕΝΑ ΕΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ

«Ηταν όλοι τρομπόνια σε επίπεδο πολιτικού λόγου»ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ

Ο ΑΡΧΙΣΠΙΟΥΝΑΡΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΜΑΣ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ.

ΑΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΑΥΣΟΥΜΕ!!

ΝΟΥΜΕΡΟ ΠΡΩΤΟ!

ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΟΥΚΟΥΛΑΣ.


ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΚΟΥΛΑ!


 Ο Προσωπικός φίλος του Μητροπολίτη Πειραιά και Σαλαμίνας των ΓΟΧ Γεροντίου, Δημοσιογράφος και Βουλευτής Αργύρης Ντινόπουλος, παρέστη στη θεία Λειτουργία για τα ονομαστήρια του Δεσπότη και του ευχήθηκε.

 

Κατά της άρσης της ασυλίας δύο συναδέλφων τους ψήφισαν, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, τα μέλη του Κοινοβουλίου, με αποτέλεσμα να απορριφθούν τα δύο σχετικά εισαγγελικά αιτήματα.
Τα αιτήματα αφορούσαν στους βουλευτές Κυριάκο Βελόπουλο (ΛΑΟΣ) και Αργύρη Ντινόπουλο (ΝΔ).
Σύμφωνα με το Βήμα, εις βάρος του κ. Βελόπουλου είχε διαβιβαστεί στη Βουλή δικογραφία «για την πράξη της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας».
Ο κ. Βελόπουλος, ο οποίος εκλήθη ενώπιον της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, είχε αρνηθεί την κατηγορία ως «ανυπόστατη».

Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής, από τους 201 βουλευτές που ψήφισαν μόλις 16 τάχθηκαν υπέρ της άρσης της ασυλίας του, ενώ 11 προτίμησαν το «παρών» και 174 ψήφισαν αρνητικά.

Παράλληλα, με ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία (179 «όχι», 12 «παρών» και 10 «ναι») απερρίφθη το εισαγγελικό αίτημα για την άρση της ασυλίας του βουλευτή Αργ. Ντινόπουλου, ο οποίος αντιμετώπιζε κατηγορίες για «παράβαση καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση» που αφορούσαν την περίοδο κατά την οποία ήταν δήμαρχος Βριλησσίων.

Newsroom ΔΟΛ

 

  

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ: ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ. Έν...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ: ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ. Έν...: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΚΗΣ: Η ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΘΕΛΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΕΥΘΥΝΗ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ "ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΤΗΣ"... ...

ΤΟ ΓΡΕΚΙ: Ψυχάρης: «Άντε από δω ρε τσόλι…τσόκαρο»

ΤΟ ΓΡΕΚΙ: Ψυχάρης: «Άντε από δω ρε τσόλι…τσόκαρο»: Διαφορετική εικόνα για το επεισόδιο με το κάπνισμα δίνουν 4 βουλευτές  Δημοσίευμα του «Έθνους», σύμφωνα με το οποίο έγινε στη βουλή ...

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ: Επτά συλληφθέντες από την απεργιακή πορεία περνάνε...

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ: Επτά συλληφθέντες από την απεργιακή πορεία περνάνε...: Τα 7 άτομα που οι προσαγωγές τους μεταβλήθηκαν σε συλλήψεις περνάνε από εισαγγελέα αύριο στις 12:30, στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευε...

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Διμοιρία ΜΑΤ αποχωρεί με τσαμπουκά έχοντας προκαλέσει

ΤΟ ΓΡΕΚΙ: Διμοιρίτης ΜΑΤ με σκυμμένο κεφάλι ακούει για τον ν...

ΤΟ ΓΡΕΚΙ: Διμοιρίτης ΜΑΤ με σκυμμένο κεφάλι ακούει για τον ν...: Από vnousis

Λίθος Φωτός: Η ΓΣΕΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Λίθος Φωτός: Η ΓΣΕΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ: «Όσο οι αντιμνημονιακές συγκεντρώσεις οργανώνονται από τη ΓΣΕΕ δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα» έλεγε πριν από δύο χρόνια κορυφαίο στέλ...

ΕΠΑΜ: ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ!


  
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Της Πολιτικής Γραμματείας
του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου
(Ε.Πα.Μ.)
Η μεγαλειώδης σημερινή απεργιακή κινητοποίηση και τα ογκώδη συλλαλητήρια που πραγματοποίησε ο λαός της Αθήνας και των άλλων πόλεων, συντάραξαν συνθέμελα την κατοχική κυβέρνηση της τρόικας.
 
Για άλλη μια φορά, η εμπροσθοφυλακή τους, οι πραιτοριανοί τους, τα αιματοβαμμένα ΜΑΤ, κατάφεραν να πνίξουν την πρωτεύουσα στη βία και τα ληγμένα και καρκινογόνα χημικά.
 
Η δράση των πραιτοριανών της δωσιλογικής τροϊκανής κυβέρνησης και η βία που εξαπέλυσαν, είχαν, για άλλη μια φορά, σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων άοπλων διαδηλωτών, ενώ ο θάνατος ενός απεργού διαδηλωτή δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί εντελώς τυχαίο γεγονός.
 
Οι σπασμωδικές αυτές κινήσεις των δωσίλογων της κατοχικής κυβέρνησης, δείχνουν τον πανικό που άρχισε να τους κυκλώνει.
 
Οι προσπάθειές τους να διαλύσουν με κάθε μέσο την μεγαλειώδη συγκέντρωση των αγωνιζόμενων Ελλήνων, φανερώνει ότι μπροστά  στο επερχόμενο τέλος τους- που το βλέπουν να φτάνει σύντομα- δε διστάζουν μπροστά σε τίποτε.
 
Το ΕΠΑΜ καλεί τον ελληνικό λαό, να αντιληφθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ότι η κυβέρνηση αυτή έχει πλέον  και  χρέη αίματος απέναντι στον ελληνικό λαό, που ο ίδιος ο λαός με την τεράστια δύναμη που έχει, να απαιτήσει την άμεση αποπληρωμή τους. 
 
Πρέπει οι Έλληνες να συνειδητοποιήσουν ότι όσο πιο μαζικός γίνεται ο αγώνας τους, τόσο πιο μεγάλος είναι και ο πανικός των τρωκτικών της προδοσίας.
 
Αν οι κινητοποιήσεις του λαού, με 24ωρες απεργίες και διαδηλώσεις, τους έχει πανικοβάλει σε τέτοιο βαθμό ώστε να νεκρώνουν για ώρες τη ζωή στο κέντρο της πόλης, κλείνοντας ακόμα και τους σταθμούς του μετρό και του τραμ, ενώ δεν διστάζουν να πνίξουν την Αθήνα στην τυφλή βία, τότε είναι σίγουρο ότι η πρόταση του Ε.Πα.Μ. για
 
ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

που θα νεκρώσει τα πάντα, είναι το όπλο που τρέμουν ακόμα και να το σκεφτούν.
 
Το Ε.Πα.Μ., σαν ένδειξη τιμής προς το νεκρό διαδηλωτή- συναγωνιστή, τους δεκάδες τραυματίες από τη θηριωδία των εγκληματιών πραιτοριανών και τις χιλιάδες που αυτοβούλως έβαλαν τέρμα στη ζωή τους μη αντέχοντας πλέον τη ζοφερή κατάσταση που άθελά τους περιήλθαν, καλεί τον ελληνικό λαό να ορθώσει το μεγάλο του μπόι μπροστά στα πανικόβλητα ανθρωπάρια που τον κυβερνούν και να οργανώσει το συντομότερο δυνατό 

 
ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
 
και να αφανίσει από προσώπου Ελλάδας το συρφετό των προσκυνημένων.
Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012
Η Πολιτική Γραμματεία του Ε.Πα.Μ.