Η διαδικτυακή έκδοση των New York Times κάνει ένα μικρό αφιέρωμα με θέμα την μακροζωία στην Ικαρία.
Το δημοσίευμα αυτό φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Το νησί, όπου οι άνθρωποι ξεχνούν να πεθάνουν» και αφηγείται ιστορίες Ικαριωτών, οι οποίοι καταρρίπτοντας επιστημονικές προβλέψεις για πρόωρο θάνατο εξακολουθούν να ζουν ευτυχισμένοι και υγιείς στον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής τους, την Ικαρία.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για την ιστορία του Σταμάτη Μωραΐτη, ο οποίος το 1943 πήγε μετανάστης στης Η.Π.Α. Εκεί παντρεύτηκε μια Ελληνοαμερικάνα η οποία του χάρισε τρία παιδιά.
Το 1976 αισθάνθηκε δύσπνοια και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εργασία του. Οι γιατροί διέγνωσαν καρκίνο του πνεύμονα και του έδωσαν εννέα μήνες ζωής.
Ο κύριος Μωραΐτης αποφάσισε να αφήσει τις Η.Π.Α και να επιστρέψει στην αγαπημένη του Ικαρία ώστε να ταφεί στους προγόνους του.
Μετακόμισε στους ηλικιωμένους γονείς του, σε ένα μικρό ασβεστωμένο σπίτι σε ένα κτήμα δύο στρεμμάτων με αμπελώνες κοντά στον Ευδήλο, στη βόρεια πλευρά του νησιού.
Τους επόμενους μήνες, κάτι παράξενο συνέβη. Άρχισε να αισθάνεται καλύτερα. Μια μέρα, κατάφερε ακόμα και να φυτέψει μερικά λαχανικά στον κήπο.
Ο καιρός περνούσε και ο κύριος Σταμάτης δεν πέθαινε. Η υγεία του διαρκώς βελτιωνόταν. Σήμερα στα 102 χρόνια ζει χωρίς καρκίνο. Δεν έκανε ποτέ του χημειοθεραπεία, δεν αναζήτησε κανενός είδους θεραπεία. Το μόνο που έκανε ήταν να αφήσει την Αμερική και να εγκατασταθεί στην Ικαρία.
Σημαντικοί παράγοντες για την μακροζωία των κατοίκων της Ικαρίας είναι, πέραν της υγιεινής διατροφής, οι συνθήκες και ο τρόπος ζωής τους.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ερωτική διάθεση έως τα βαθιά γεράματα, η συντροφικότητα, οι στενοί οικογενειακοί δεσμοί, το χαμηλό στρες, το καλό μορφωτικό επίπεδο (έτη φοίτησης σε σχολείο), η καθημερινή άσκηση, η μεσημεριανή σιέστα, το υψηλότερο επίπεδο υιοθέτησης μεσογειακής διατροφής συνιστούν βασικά συστατικά της συνταγής για να ζήσει κάποιος υγιής μέχρι τα βαθιά γεράματά του.
Τέλος, σημειώνεται ότι το αφιέρωμα αυτό αποτελεί απόσπασμα της νέα έκδοσης των Blue Zones του Dan Buettner που θα κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα με το National Geographic.

Αναρτήθηκε:  Οκτωβρίου 25, 2012  1:36 μμ