Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Ετοιμαζουν την πολιτικοφυλακη

 

Οι πολιτοφύλακες μας λείψανε...

Βάζω στοίχημα ότι δεν είναι πολλοί αυτοί που γνωρίζουν το "Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων" (ΕΚΕΑ). Κι επειδή με πιάσανε κάτι κρυάδες καθώς σκάλιζα τον ιστότοπό του, σκέφτηκα να κάνω τις σχετικές συστάσεις για να μη μένετε ανενημέρωτοι.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, λοιπόν, το ΕΚΕΑ "είναι το μοναδικό Ελληνικό Ερευνητικό Ίδρυμα στο είδος του και ιδρύθηκε ακολουθώντας τα πρότυπα του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων και του Ρωσικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων". Πάντοτε σύμφωνα με τον ιστότοπο, το ΕΚΕΑ απευθύνεται, μεταξύ άλλων, "σε κάθε Έλληνα που θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει μια πανίσχυρη οπλική, αμυντική και αντιτρομοκρατική επιστήμη και τεχνολογία" και "στους πολιτικούς που θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις και να νομοθετήσουν σε θέματα Εθνικής και Διεθνούς Ασφάλειας".

Πριν δυο χρόνια, το ΕΚΕΑ ίδρυσε την Hellenic Neighorhood Watch, κατά το πρότυπο της αντίστοιχης οργάνωσης που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, δίνοντάς της και τον ελληνικό τίτλο "Ελληνική Πολιτοφυλακή". Προφανής στόχος αυτής της οργάνωσης ήταν να δημιουργηθεί ένα μισονόμιμο-μισοπαράνομο παρακράτος. Οι ίδιοι λένε πως η "Ελληνική Πολιτοφυλακή" δεν θα έκανε χρήση όπλων ούτε θα εκπαίδευε τα μέλη της στην χρήση τους αλλά σε άλλο σημείο τού ιστοτόπου τους διαβάζουμε:

"Το EKEO θεωρεί ότι η χρήση όπλου στα Ελληνικά Σχολεία είναι θέμα χρόνου και ότι πρέπει να ισχύσουν στα σχολεία απαραβίαστα πρωτόκολλα έκτακτης κατάστασης (Standard Emergency Procedures). Πρόθυμα τα στελέχη του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων θα επιμορφώσουν τους εκπαιδευτικούς ακόμη και μέσω διαδικτύου για τις δέουσες ενέργειες σε περίπτωση ομηρίας και δολοφονικής επίθεσης σε σχολεία. Ασφαλώς η ίδρυση της Ελληνικής Πολιτοφυλακής (Hellenic Civil Guard) που θα συμπεριλάβει και μαθητές των σχολείων στις τάξεις της θα προσφέρει μια μόνιμη επιτήρηση του χώρου και της συμπεριφοράς των παιδιών προκειμένου να αποφύγουμε το μοιραίο που όμως αργά η γρήγορα θα συμβεί".

Ενδιαφέρον, έτσι; Αν και παραμένει μυστήριο το πώς θα αντιμετωπίσει ένας άοπλος πολίτης κάποιον "βαρεμένο" που θα μπει οπλισμένος σ' ένα σχολείο και θ' αρχίσει να πυροβολεί. Αλλά το ΕΚΕΟ δεν μένει εκεί. Επιχειρεί να εντάξει στην πολιτοφυλακή του ακόμη και μαθητές, όπως διαλαλεί:

"Η Ελληνική Πολιτοφυλακή θα εντάξει στις Μονάδες του και παιδιά ηλικίας 16 ετών και άνω και θα τους προσφέρει on-line εκπαίδευση σε θέματα παιδικής εγκληματικότητας και βίας. Το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων καλεί όλους του μαθητές ηλικίας 16 ετών και άνω να γραφτούν μέλη της ιστοσελίδας Ελληνική Πολιτοφυλακή στο facebook προκειμένου να ενημερώνονται στο εξής για τις δραστηριότητες της Ελληνικής Πολιτοφυλακής (...) Στο προαύλιο του σχολείου οι Πολιτοφύλακες παρατηρούν και καταγράφουν επιθετικές συμπεριφορές η δέχονται καταγγελίες συμμαθητών τους (...) Οι Μαθητές Πολιτοφύλακες ενημερώνουν τους καθηγητές τους για τα φαινόμενα αυτά ενώ επεμβαίνουν με ειρηνικό τρόπο προκειμένου να διευθετήσουν τη διαφορά και να λύσουν το πρόβλημα που υπάρχει (...) Με τον τρόπο αυτό στα προαύλια των σχολείων θα υπάρχει μια συνεχής περιπολία εθελοντών ειρηνοποιών (Μαθητών Πολιτοφυλάκων) που θα αναφέρουν στους καθηγητές τους και στους ενήλικες πολιτοφύλακες που θα περιπολούν εκτός σχολείου κάθε παραβατική συμπεριφορά. Επίσης, ο εντοπισμός νεαρών μαθητών που είναι επιρρεπείς σε εγκληματική συμπεριφορά θα αποτρέψει όχι μόνο την διάπραξη εγκλημάτων στο χώρο των σχολείων αλλά θα νουθετήσει και τον ίδιο τον παραβάτη μαθητή εντάσσοντας τον και πάλι στο χώρο της τάξης..."

Μπρρρρ.... ανατριχίλα! Ωραία σχέδια έχουν οι τύποι για τα 16χρονα παιδιά, ε; Από τη μια πάνε να τα κάνουν ρουφιάνους πριν βγάλουν γένια κι από την άλλη θέλουν να τα εντάξουν σε στρατιωτικής δομής οργανώσεις, ώστε να εκπαιδευτούν για να στελεχώσουν αργότερα...είναι ευνόητο τι. Μάλιστα, το ΕΚΕΟ απευθύνθηκε και στο επίσημο κράτος για στήριξη και χρηματοδότηση όλων των παραπάνω σχεδίων του, απευθύνοντας στις 16/03/2012 ανοιχτή επιστολή προς τον τότε υπουργό προστασίας του πολίτη, το Μιχάλη "αδιάβαστο" Χρυσοχοΐδη. Αυτή η επιστολή ξεσήκωσε τόσο θόρυβο και τόσες αντιδράσεις ώστε την επόμενη μέρα το ΕΚΕΟ αναγκάστηκε να δηλώσει ότι αναστέλλει το πρόγραμμα Hellenic Neighorhood Watch, σε...ένδειξη διαμαρτυρίας!

Α, μη το ξεχάσω! Επί κεφαλής τού ΕΚΕΟ δεν είναι μόνο στρατιωτικοί. Διευθυντής του είναι ο καθηγητής πυρηνικής φυσικής Θεόδωρος Λιόλιος και πολλοί από τους συνεργάτες του είναι καθηγητές, διδάκτορες, λέκτορες κλπ. Με άλλα λόγια, έχουν επιστρατευτεί ένα μάτσο πτυχία και διπλώματα για να προσδώσουν στο φασισταριό μια επίφαση επιστημονικότητας.

Κράτησα για το τέλος το καλύτερο. Προκειμένου να μην υπάρχουν αμφιβολίες για το τί μυαλά κουμαντάρουν εκεί στο ΕΚΕΟ, ο ιστότοπος της οργάνωσης φροντίζει να προβάλλει με ιδιαίτερο τρόπο και την "Έρικα", το στρατιωτικό εμβατήριο της Βέρμαχτ...

Κάτι μου λέει ότι δεν είναι μακρυά η μέρα κατά την οποία το επίσημο κράτος θα αξιοποιήσει τις υπηρεσίες που μπορεί να του προσφέρει αυτή η οργάνωση...

Λύσσαξαν οι δοσίλογοι


Του Γ. Δελαστίκ - "Πριν"

Απύθμενο είναι το μίσος όλων των φερέφωνων της κυβέρνησης «Τσολάκογλου» των κατάπτυστων Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη εναντίον της Κύπρου, από τη στιγμή που η κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε με 36 ψήφους κατά και 19 αποχές την καταλήστευση μέρους όλων των καταθέσεων στις τράπεζες της Κύπρου, την οποία αποφάσισε να επιβάλει η Γερμανία μέσω του Γιούρογκρουπ.
Αφού απέτυχε η προσπάθεια εξαγοράς δύο - τριών βουλευτών για να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των 29 ψήφων στο 56μελές κυπριακό κοινοβούλιο, τα απεχθή κόμματα του ακροδεξιού ΔΗΣΥ του προέδρου Αναοτασιάδη και του απίστευτα καιροσκοπικού κεντροδεξιού ΔΗΚΟ προχώρησαν σε θεαματική «πολιτική κωλοτούμπα».

Το ΔΗΚΟ πέρασε με το «Όχι» και το ΔΗΣΥ έκανε αποχή, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ...ούτε μία (!) ψήφος υπέρ της απόφασης του Γιούρογκρουπ, με την οποία είχε συμφωνήσει ο πολιτικά δοσίλογος πρόεδρος της Κύπρου.
Ανεξάρτητα όμως από τις λεπτομέρειες, η καθολική απόρριψη από την κυπριακή Βουλή καταξεφτίλισε ακόμη περισσότερο τους δοσίλογους πολιτικούς και βουλευτές της κυβέρνησης Κουίσλινγκ της Αθήνας. Όταν ακόμη και η μικροσκοπική Κύπρος τολμάει να πει «Όχι» στο Τέταρτο Ράιχ της Μέρκελ, γίνεται ακόμη πιο φανερό σε όλο τον ελληνικό λαό πόσο χαμερπείς και δουλόφρονες είναι οι ηγέτες και οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Με λύσσα λοιπόν εξαπολύθηκε από τα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας μας μια εκστρατεία μίσους κατά της Κύπρου του «Όχι». Οι κυβερνητικοί δοσίλογοι της Αθήνας κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να καταστραφεί, να χρεωκοπήσει η Κύπρος! Νομίζουν ότι έτσι θα δικαιωθεί η δική τους υποταγή στις εντολές των γερμανικών αρχών κατοχής και θα τσακιστεί το ηθικό του ελληνικού λαού ώστε να παραμείνει υπόδουλος στο Τέταρτο Ράιχ χωρίς την παραμικρή αντίσταση.

Η Λευκωσία κατήγγειλε την Αθήνα ότι αρνήθηκε να δώσει στην Κύπρο το ποσό των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για να την βοηθήσει σε αυτή την κρίσιμη ώρα! Αντιθέτως, σαν ύαινες ο Σαμαράς και οι Έλληνες τραπεζίτες του έχουν ορμήσει να αρπάξουν τσάμπα όλα τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα με τις καταθέσεις τους!

Αφρούς εναντίον της Κύπρου που τόλμησε να τους πει «Όχι» βγάζουν και οι Γερμανοί. Ένας εκ των συνδιευθυντών μάλιστα της Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε, σε πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο του την Πέμπτη, πρότεινε την ...εκδίωξη της Κύπρου από το ευρώ επειδή δεν υπέκυψε στους γερμανικούς όρους! «Αν δεν καταστεί δυνατόν να εφαρμοστεί στην Κύπρο η αρχή "αλληλεγγύη έναντι συνοχής", τότε πρέπει οι Κύπριοι να πάρουν τον δικό τους δρόμο, μόνοι. Οικονομικοπολιτικά πρέπει να είναι εφικτό να "αποστειρωθεί" μια αποχώρηση της Κύπρου από την ευρωζώνη», έγραψε χωρίς περιστροφές.
Κατηγόρησε μάλιστα τη Λευκωσία για στρατηγική εκβιασμού»!!! Για το λόγο αυτό προτείνει την «οικονομική εκτέλεση» της Κύπρου προς παραδειγματισμό των υπόλοιπων λαών και κυβερνήσεων
των χωρών της ευρωζώνης.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι ο νεοκλεγείς πρόεδρος της Κύπρου πρόλαβε και προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία της Κύπρου. Συμφωνώντας στην κατάσχεση μέρους των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, διέλυσε οριστικά και αμετάκλητα το κυπριακό σύστημα και κατέστρεψε εν μια νυκτί το ρόλο της Κύπρου ως διεθνούς χρηματοπιστωτικού κέντρου, όπως ακριβώς επιθυμούσαν οι Γερμανοί, αλλά και οι Αμερικανοί και οι Άγγλοι και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.

Παράλληλα, κατάφερε καίριο πλήγμα στις σχέσεις Ρωσίας - Κύπρου, πράγμα που σίγουρα ενθουσίασε πάνω απ' όλους τους Αμερικανούς. Πανευτυχείς όμως από τη διατάραξη των σχέσεων Μόσχας - Λευκωσίας είναι και οι Γερμανοί και για έναν πρόσθετο λόγο. Δικαίως θεωρούν ότι έτσι διευκολύνεται η αρπαγή από το Βερολίνο τμήματος τουλάχιστον των εσόδων που ίσως έχει στο μέλλον η Κύπρος από το φυσικό αέριο.

«Όταν η Κύπρος παίζει με τη σκέψη να αποζημιώσει ρωσικούς επιχειρηματικούς ομίλους με τα προσδοκώμενα κέρδη από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου πέραν των ακτών της, τότε μακροπρόθεσμα βλάπτεται η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», γράφει στο ίδιο άρθρο της η Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε.
Όσον αφορά τους ίδιους τους Ρώσους, δεν έχουν απολύτως καμία εμπιστοσύνη στον Νίκο Αναοτασιάδη επειδή γνωρίζουν άριστα τις απελπιστικά στενότατες πολιτικές σχέσεις του νέου προέδρου της Κύπρου με τη Βρετανία, άρα και με τις ΗΠΑ. Ξέρουν δηλαδή ότι ο Ν. Αναστασιάδης είναι τυφλό όργανο των Αγγλοαμερικανών, αλλά και των Γερμανών στην περίπτωση που τα συμφέροντα του Βερολίνου δεν συγκρούονται με εκείνα της Ουάσινγκτον.

Λογικό είναι ότι η Μόσχα δεν θέλει καμιά ουσιαστική σχέση με τον Αναστασιάδη, πράγμα που σηματοδοτεί βεβαίως ραγδαία επιδείνωση των ρωσοκυπριακών σχέσεων, ιδίως μετά τη συναίνεση του Αναστασιάδη, στην κατάσχεση τριών ή και περισσότερων δισεκατομμυρίων ευρώ από τις καταθέσεις πλούσιων Ρώσων στην Κύπρο.

Μέσα σε δεκαπέντε μέρες, ο Αναστασιάδης πέτυχε να υλοποιήσει σχεδόν όλα όσα είχε αποστολή να κάνει! Το μόνο που απέμεινε είναι η παράδοση της κατεχόμενης Κύπρου στους Τούρκους μέσω της αποδοχής κάποιας εκδοχής του σχεδίου Ανάν.http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2013/03/blog-post_473.html

Η λέξη είναι ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. Ο δρόμος για τα κλειδιά της χώρας είναι: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ.


Σου γράφω από την Αγγλία. Είναι ήδη 4 τα ξημερώματα και είμαι ακόμη στην δουλειά. Προσπαθώ να τελειώσω ένα λογισμικό που πρέπει να παραδώσω αύριο και δεν μπορώ. Μια εβδομάδα τώρα δεν μπορώ να οργανώσω την σκέψη μου. Η ανάρτησή σου «Για την Κύπρο» είναι καθαρτήρια. Με είχες εκνευρίσει εδώ και λίγο καιρό γιατί ένιωθα πως είχες απογοητευθεί. Το ένιωθα στις αναρτήσεις σου. Και η αγανάκτηση σε είχε κάνει να μην βλέπεις τα πράγματα καθαρά.
Έγραφες συνεχώς για τους Έλληνες που προτίμησαν να ψηφίσουν αυτούς που τους χρεοκόπησαν, έγραφες ότι δεν κουνιούνται από τον καναπέ και δεν κατεβαίνουν να διεκδικήσουν.
Τίποτα από τα δυο δεν ισχύει απόλυτα, ούτε η συντριπτική πλειοψηφία τους ψήφισε, ούτε είναι αδιάφοροι. Δες ξανά πόσοι ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές και πόσο μεγάλη ήταν η αποχή.
Θυμήσου τις εκατοντάδες χιλιάδες που κατέβηκαν στο Σύνταγμα το καλοκαίρι του 2011. Γιατί σταμάτησαν; Γιατί σιγά σιγά συνειδητοποίησαν πως αυτή η μάχη δεν κερδίζεται με σουλάτσα γύρω από το κοινοβούλιο, άλλοι γιατί συνειδητοποίησαν ότι παίζουν την ζωή τους για το τίποτα, άλλοι γιατί συνειδητοποίησαν ότι η μάχη δεν θα κερδηθεί εύκολα, άλλοι γιατί συνειδητοποίησαν ότι με την ανταλλαγή απόψεων επιπέδου δεκαπενταμελούς (εντός δίλεπτου και χωρίς θεματολογία στα πλαίσια μια ανοικτής συνέλευσης στην πλατεία), αλλαγή δεν γίνεται, άλλοι γιατί κατάλαβαν ότι δεν έχουν το σθένος να φάνε ξύλο, άλλοι γιατί έφθασαν κοντά στην προσωπική χρεοκοπία και άρχισαν να ψάχνουν εναγωνίως για εργασία στο εξωτερικό, άλλοι γιατί έχουν πέσει σε άγρια κατάθλιψη και ξέρεις αυτός που έχει βαριά κατάθλιψη είναι ο άνεργος, συνήθως μένει άπλυτος, δεν τρώει και το σώμα του έχει ανάγκη για ύπνο συνεχώς… γιατί ο ύπνος σε κάνει να μην σκέφτεσαι και σε κρατά ζωντανό, μην περιμένεις από αυτούς να σηκώσουν κεφάλι, έχουν εξοντωθεί όπως οι πληθυσμοί της Αττικής.
Υπάρχουν πολλοί άλλοι … ο καθένας στην προσωπική του ιδιωτεία όχι απαραίτητα γιατί είναι ένα ξεπουλημένο σκουλήκι, αλλά πλέον γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.
Αυτό όμως που με εκνεύριζε περισσότερο είναι εκείνη η κατάληξη σε κάμποσες αναρτήσεις σου – απαντήσεις σου σε Έλληνες του εξωτερικού … αυτό το «Καλή Πατρίδα». Ξέρεις πιτσιρίκο δεν έχουμε πια πατρίδα. Την παραδώσαμε το 2010 σε ξένους. Δεν την ξεπουλήσαμε καν! Απλώς την παραδώσαμε. Χάσαμε την περιουσία μας. Δεν λέω την ιδιοκτησία μας, λέω την περιουσία μας, την ουσία μας δηλαδή. Οι περισσότεροι δεν το πήραμε χαμπάρι. Αλλά διάολε, δεν είναι δυνατόν να ακούς ότι η κυβέρνησή σου υπογράφει παράδοση εθνικής κυριαρχίας και να μην χτυπά αντανακλαστικό.
Γιατί τους έγραφες «καλή πατρίδα» λοιπόν; Δεν έχουμε πατρίδα. Μην έχεις αυταπάτες ότι φέτος το καλοκαίρι θα αναπνεύσεις στην Ζάκυνθο. Δεν την ορίζεις την Ζάκυνθο πιτσιρίκο. Δεν τις ορίζεις τις παραλίες της, ούτε τα δάση και τα βουνά της. Αλλά και αν έχεις πέντε φράγκα στην τσέπη να ενοικιάσεις δυο μέτρα ξαπλώστρα σε κάποιο ξενοδοχείο που θα χτιστεί στις παραλίες της, σε παρακαλώ να μην γράψεις για αυτό. Κάποιοι από εμάς θα είμαστε στον ατέλειωτο χειμώνα όχι από επιλογή, αλλά από ανάγκη, και σίγουρα όχι γιατί αδιαφορήσαμε να δώσουμε την μάχη.
Τι είναι η πατρίδα λοιπόν πιτσιρίκο; Είναι να έχεις αέρα, ήλιο, θάλασσα να χαρείς. Τόπο να βάλεις ρίζες, Γη να καλλιεργήσεις να βγάλεις καρπούς να τραφείς. Είναι οι άνθρωποι της. Είναι η ικανότητά σου να ορίζεις τον τόπο σου. Τίποτα από όλα αυτά δεν τα έχουμε πια. Πώς; Μα με το να εκχωρήσουμε την διαχείριση της πατρίδας σε ξένους, παραιτηθήκαμε από την δυνατότητα να ορίζουμε τον τόπο. Η πολεμική που δεχόμαστε στοχεύει στις περιουσίες για ένα και μόνο λόγο, για να εξανδραποδιστεί ο πληθυσμός της χώρας. Χωρίς νόμο δικό σου, χωρίς περιουσία πάνω στην γη και χωρίς πληθυσμό, πατρίδα δεν υφίσταται.
Δεν είμαι καιρό έξω … μόλις 6 μήνες, αν και δεν είναι η πρώτη φορά που μεταναστεύω για βιοπορισμό. Ακόμη και τώρα ξέρω πολύ καλά τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Γιατί έφυγα λοιπόν; Όπως οι περισσότεροι έχασα την δουλειά μου. Βρήκα άλλη όμως, γρήγορα και εύκολα. Με λιγότερα χρήματα αλλά τουλάχιστον δουλειά είχα. Για δυόμιση χρόνια έσκασα να προσπαθώ να κάνω φίλους και γνωστούς να με ακούσουν. Έσκασα να προσπαθώ να πείσω γονείς και συγγενείς για το τι συνέβαινε στην χώρα. Όλοι αρνούνταν είτε να ακούσουν, είτε αν άκουγαν αρνούνταν να δουν την πραγματικότητα. Απλώς δεν τους έπειθα. Μέχρι και για την άνοδο της Χρυσής Αυγής τους μίλησα από το καλοκαίρι του 2011 και δεν άκουγε κανείς. Έσκασα. Όταν λοιπόν πέρσι το καλοκαίρι είδα την Χρυσή Αυγή να παίρνει τις ψήφους που πήρε, αποφάσισα ότι ήρθε η στιγμή να φύγω.
Γιατί σου γράφω λοιπόν;
Γιατί όπως σου είπα η ανάρτησή σου είναι καθαρτήρια. Λες ξεκάθαρα ότι στα δημοσιεύματα είναι αδύνατον να βγει άκρη στο τι συμβαίνει πραγματικά. Αλλά ξεκάθαρα όσα γίνονται αυτή την στιγμή στην Κύπρο γίνονται γιατί όρνεα έχουν μπει μέσα με στόχο να την ξεσκίσουν. Όλοι, Άγγλοι, Γάλλοι, Αμερικανοί όπως έλεγε και ο Καμπανέλης …
Ξαναρωτώ λοιπόν … Γιατί σου γράφω; Γιατί η στιγμή είναι μοναδική. Τα μάτια των Ελλήνων για πρώτη φορά στα τρία χρόνια από την αρχή της κρίσης, βλέπουν καθαρά ότι δέχονται πολεμική επιχείρηση. Και ξέρεις επειδή ακούω συνεχώς ότι ο πόλεμος είναι οικονομικός θέλω να τους πω… Αρχίδια ! Είναι πόλεμος κανονικός. Ήδη ειδικές μονάδες καταστολής δρουν σε αυτό που κάποτε ήταν πατρίδα. Τους μαυροφορεμένους με τα βαρέα ημιαυτόματα στην Χαλκιδική τους είδατε; Είδατε να φορούν διακριτικά της Ελληνικής αστυνομίας; Ξέρετε πολλούς αστυνομικούς να κρατούν τέτοια όπλα;
Προσωπική μου γνώμη είναι ότι αν οι λαοί δεν βγουν στο προσκήνιο πάμε ολοταχώς για πολεμική σύγκρουση ευρείας κλίμακας. Θεωρώ ότι κάποιες κινήσεις πάντα πρέπει να γίνονται στην κατάλληλη στιγμή. Τα αυτιά και τα μάτια πολύ μεγάλης μερίδας του πληθυσμού αυτές τις μέρες είναι ανοιχτά και είναι η πρώτη φορά που μάσκες πέφτουν με τόσο προφανή τρόπο.
Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η Ελλάδα δέχεται επίθεση με στόχο τον εξανδραποδισμό του πληθυσμού και την μετατροπή της σε αποικία. Και παρακολουθώντας στο διαδίκτυο φίλους και γνωστούς είναι η πρώτη φορά που βλέπω κάποιοι να πείθονται ότι αυτό είναι που πραγματικά συμβαίνει. Είναι λοιπόν έτοιμοι να συνειδητοποιήσουν ότι οι διεκδικήσεις δεν είναι δυνατόν να είναι μικρά κλαδικά αιτήματα. Δεν είναι δυνατόν να είναι απλά διεκδικήσεις που αφορούν τον μισθό, την ανεργία κτλ.
Η διεκδίκηση είναι πλέον η διεκδίκηση της χώρας και αυτό γίνεται με ένα μόνο τρόπο. Χρειάζεται άμεση ανατροπή. Την λέξη λοιπόν έχουμε σκοπό να την πούμε ξεκάθαρα;Εγώ έχω σκοπό να την γράψω εδώ. Την λέω 3 χρόνια τώρα. Θα πάρω το ρίσκο να την πω ξανά και δημόσια και με το όνομά μου από κάτω, γιατί μόνο με αρετή και τόλμη γίνονται οι ανατροπές.
Εσύ έχεις σκοπό να την υποστηρίξεις; Έχεις σκοπό να πάρεις το ρίσκο; Δεν χρειάζεται να είσαι superman όπως λες στην ανάρτησή σου. Η δύναμη θα έρθει από την μαζικότητα. Το blog σου το διαβάζουν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου. Πάμε να βάλουμε την σπίθα. Πιθανόν να είναι η κατάλληλη ευκαιρία.
Η λέξη είναι ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.
Ο δρόμος για τα κλειδιά της χώρας είναι: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ.
Η νομιμοποιητική φράση των πράξεών μας είναι το άρθρο 120 παράγραφος 4 του διαλυμένου καταπατημένου Συντάγματος.
Αυτά τα δυο αιτήματα πρέπει να μπούν στο blog σου ψηλά. Υπάρχει πολύς κόσμος που δεν έχει γνώση του θέματος.
Πρέπει να δουλέψουμε την κινητοποίηση του κόσμου. Τώρα, όχι αύριο. Όσο ο καθένας μας λέει είμαι ένας απλός προγραμματιστής, είμαι ένας απλός blogger κτλ, δουλειά δεν γίνεται. Εμείς οι ίδιοι θα φέρουμε την αλλαγή και πίστεψέ με ο κόσμος ακούει, αλλά διάολε πρέπει επιτέλους να γίνουμε πραγματιστές και να πάρουμε και κάποια ρίσκα. Προσωπικά θεωρώ ότι όλα τα κόμματα του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα δεν θέλουν να φέρουν καμιά αλλαγή είτε βαυκαλίζονται και νομίζουν οτι μπορούν να φέρουν αλλαγή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός του Ευρώ. Δεν
γίνεται! Δεν γίνεται, γιατί απλά πλέον η Ευρώπη είναι ο πολιορκητικός κριός της Γερμανίας για να καθυποτάξει τους λαούς και τις χώρες.
Τι λες λοιπόν θα προσπαθήσουμε για την κινητοποίηση του κόσμου;
Στο λινκ με το video που επισυνάπτω, υπάρχει η πλήρης περιγραφή με το πως μπορεί να γίνει και να πετύχει μια πολιτική απεργία διαρκείας. Υπάρχει πλήρης επιχειρηματολογία για το τι συμβαίνει στην χώρα. Μήπως ήρθε η στιγμή να δαπανήσουμε χρόνο να το δούμε και να κοιτάξουμε πως θα κάνουμε πραγματικότητα την ανατροπή;
Β.Β.
(Αγαπητέ φίλε, με έχετε ψυχολογήσει άψογα. Έτσι αισθάνομαι. Πολύ ωραία τα γράφετε. Έχω μια μικρή αμφιβολία, έναν ενδοιασμό: Νομίζω πως οι Έλληνες δεν θέλουν. Πώς να το πω; Δεν θέλουν ούτε δημοκρατία, ούτε ελευθερία. Και τι να κάνεις όταν δεν θέλουν; Νομίζω πως η ελληνική κοινωνία δείχνει ξεκάθαρα τα θέλω της. Περπατάω τα βράδια στους άδειους δρόμους της Αθήνας και έχω την εντύπωση πως δεν υπάρχουν άνθρωποι μέσα στα σπίτια. Δεν ακούγεται τίποτα. Ούτε μια φωνή, ούτε ένα τραγούδι. Όταν οι Έλληνες θα θέλουν να είναι ελεύθεροι, θα το καταλάβουμε όλοι. Δεν θα μπορεί να κρυφτεί. Θα το νιώθεις παντού. Δεν κρύβονται αυτά τα πράγματα. Το αίτημα για πολιτική απεργία διαρκείας δεν είναι νέο. Τρία χρόνια σέρνεται. Και τρία χρόνια ο καθένας κοιτάει την πάρτη του. Επίσης, δεν έχω καμία εμπιστοσύνη σε ανθρώπους που διαμαρτύρονται μόνο για χρήματα. Δεν πήγα στο Σύνταγμα και στις δεκάδες διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων, για να μη χάσω τον μισθό μου. Είχα, ήδη, επιλέξει να μην έχω μισθό, ούτε αφεντικό. Πήρα θέση. Και σήμερα, ουσιαστικά δεν έχω δουλειά. Ούτε περιουσία έχω. Δεν έχω σπίτι, για να μου το πάρουν. Δεν έχω δουλειά, για να μου την πάρουν. Δεν έχω καταθέσεις για να μου τις πάρουν. Γι’ αυτό μπορώ να γράφω ό,τι γουστάρω. Γι’ αυτό, έχω ακόμα πατρίδα. Όπως την εννοώ εγώ τουλάχιστον. Καλή πατρίδα. Αν κι εγώ μάλλον θα φύγω. Μαζί με την πατρίδα μου.)
http://pitsirikos.net/2013/03/%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%AD%CF%87%CF%89-%CF%83%CF%84%CF%8C%CE%BC%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B8%CE%AD%CE%BB%CF%89-%CE%BD%CE%B1-%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CE%BE%CF%89/#more-27260 

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Kύπρος και Ισλανδία , ο μονόδρομος της σωτηρίας

Kύπρος και Ισλανδία , ο μονόδρομος της σωτηρίας

Αναδημοσίευση από το Μέτωπο, του Παπουλή Κώστα
311951 248917425140662 100000672196500 815687 5026336 n
Πριν από μερικά χρόνια, ένα  μικρό νησί ψαράδων όρθωσε το ανάστημα του απέναντι στο παγκόσμιο κεφάλαιο. Οι τράπεζές του, είχαν «επενδύσει» σε χρηματοπιστωτικά παράγωγα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και προσέλκυσαν ξένους επενδυτές-καταθέτες.

Όταν η αμερικάνικη φούσκα έσκασε, η Ισλανδία βρέθηκε στο δίλημμα, ή να σκλαβωθεί στους  δανειστές της και να αποζημιώσει τους ξένους καταθέτες, ή να αφήσει τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν. Οι Ισλανδοί -και το δήλωσαν- είπαν ότι τίθεται (πάνω από το οικονομικό ζήτημα) το βασικό θέμα της δημοκρατίας και της εθνικής ανεξαρτησίας. Επέλεξαν να χρεοκοπήσουν τις τράπεζες, να προστατεύσουν τους δικούς τους καταθέτες και να πάρουν τον δρόμο της εθνικής ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας. Έκαναν μια μεγάλη υποτίμηση κατά 40%, ανέκαμψαν και προστάτευσαν το κοινωνικό τους κράτος.  
Η Κύπρος εξ αιτίας της γερμανικής επίθεσης, που είχε προετοιμαστεί με το κούρεμα  των ελληνικών ομολόγων και σε μια στιγμή αδυναμίας του τραπεζικού της συστήματος, λόγω της έκθεσής του στην ελληνική οικονομία, αλλά και στην γενική φούσκα ακινήτων, βρίσκεται στον ίδιο δίλημμα με την Ισλανδία.
Οι Κύπριοι, συνειδητοποίησαν επίσης τι σημαίνει πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα και πόσο γερμανοντυμένο  είναι. Ο κ. Προβόπουλος, αφού τους φόρτωσε το ελληνικό κούρεμα, αρνήθηκε να μετατραπούν οι  κυπριακές τράπεζες σε θυγατρικές, να ανακεφαλοποιηθούν με κόστος του ελληνικού δημοσίου και έτσι να ελαφρυνθεί η Κύπρος κατά 2 δις ευρώ. Συγχρόνως, η τράπεζα της Ελλάδας ψήφισε υπέρ της διακοπής της παροχής ρευστότητας προς τις κυπριακές τράπεζες στο συμβούλιο της κεντρικής ευρωπαϊκής τράπεζας. Ο δε Στουρνάρας, τους κουνάει το δάκτυλο θέλει με να τους κλέψει τις τράπεζες. Πρόκειται για νέο  1974, για πισώπλατο κτύπημα, για νέα προδοσία της Κύπρου.
Τι μπορεί να κάνει τώρα η Κύπρος, όταν και οι Ρώσοι δεν θέλουν να επέμβουν ανοικτά, σε χώρα μέλους της Ε.Ε.; Καταρχάς,  να καταλάβουν οι Κύπριοι ότι πρέπει να βρουν ένα τρόπο να επιβιώσουν, μέχρι να αρχίσουν οι επενδύσεις και η εξόρυξη των πετρελαίων που θα φέρουν, όχι μόνο κρατικά έσοδα, αλλά και   χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η επιστροφή στην Λίρα, θα έφερνε το μοιραίο μέτρο για ένα χρηματοπιστωτικό κέντρο, του ελέγχου στην κίνηση των κεφαλαίων. Όμως αυτό ήδη θα γίνει με το ευρώ.
Για μεγάλο διάστημα, ακόμη και οι μικρές καταθέσεις θα είναι δεσμευμένες εντός και εκτός Κύπρου, ενώ ήδη  μεγάλες καταθέσεις εξανεμίζονται. Καταπατιέται κάθε ευρωπαϊκή συνθήκη. Σύμφωνα με το άρθρο 17 της συνθήκης της Λισσαβώνας, οποιαδήποτε κούρεμα καταθέσεων θεωρείται δήμευση περιουσίας και απαγορεύεται, ενώ η ιερή αγελάδα της Ε.Ε., είναι η ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων.
Ο γερμανικός ιμπεριαλισμός δεν σέβεται τους ίδιους του, τους νόμους, γιατί απλούστατα μόνος νόμος του, είναι το συμφέρον του και η κυριαρχία του.  Η πτώση της Κύπρου, ως  χρηματοπιστωτικού κέντρου θα φέρει βαθιά ύφεση. Η ύφεση και το τραπεζικό βάρος που θα μεγαλώνει από την ύφεση, θα δημιουργήσει χρέος πιο δυσανάλογο σε σχέση με το ΑΕΠ και από την Ελλάδα. Οι γερμανοί θα βάλουν στο χέρι τον ορυκτό πλούτο, ενώ ένα νέο σχέδιο Ανάν θα εκμηδενίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η Κύπρος μέσα στο ευρώ δεν σώζεται. Πρέπει να πάρει γενναίες αποφάσεις. Να το κάνει όπως η Ισλανδία. Αποχώρηση από το ευρώ και επιστροφή στην Λίρα. Ελέγχους στην έξοδο κεφαλαίων και χρεοκοπία τραπεζών, με προστασία μόνο για τους  εγχώριους καταθέτες. Η ευθύνη για αυτήν την εξέλιξη δεν είναι δικιά της, είναι της Γερμανίας και της Ε.Ε.. Έξοδο από την Ε.Ε., στροφή για επενδύσεις στα πετρέλαια από την Ρωσία, αλλά και στρατιωτική βάση στην Ρωσία, ώστε να προστατεύονται.
Τα επόμενα λίγα, αλλά  δύσκολα  χρόνια, μέχρι να αρχίσουν οι επενδύσεις για το αέριο, χρειάζεται  υποτίμηση της λίρας, ώστε να ανεβεί σημαντικά, η δεύτερη βιομηχανία του νησιού, ο τουρισμός. Η Κύπρος σε αυτή την φάση, μπορεί να στηριχτεί μόνο στον τουρισμό, αλλά χρειάζεται υποτίμηση, χρειάζεται εθνικό νόμισμα. Μεγάλη αύξηση του τουρισμού, θα τροφοδοτήσει τις κατασκευές, η οικονομία  θα αναπνεύσει.  Αργότερα, με τις πλάτες του φυσικού αερίου, μπορεί να ξαναγίνει και χρηματοπιστωτικό κέντρο.
Η Κύπρος μπορεί να γίνει και γρήγορα, η βασίλισσα της Μεσογείου, να εξασφαλίσει ένα υποδειγματικό κοινωνικό κράτος, και ένα δημοκρατικό μέλλον με αξιοπρέπεια για τον κυπριακό λαό. Αρκεί να ηττηθεί οι ευρωπαϊσμός, οι ψευδαισθήσεις, ότι υπάρχει κάποιο μέλλον μέσα στην ζώνη του ευρώ. Αρκεί η Κύπρος, το πιο νοτιανατολικό σημείο της Ευρώπης, να παραδειγματιστεί από την περήφανη και δημοκρατική Ισλανδία το πιο Βορειανατολικό. Αυτή η χάραξη της επαναστατικής διαγώνιου στον χάρτη της Ευρώπης, θα δημιουργήσει και οριζόντιο σεισμό στον ευρωπαϊκό νότο με πρώτη την Ελλάδα.
Στην Ελλάδα, καθώς ο ελληνικός παρασιτικός αστισμός είναι γερμανοντυμένος και έχει συνδέσει την τύχη του και τα συμφέροντα του με το ευρώ, οι εξελίξεις θα πάρουν χαρακτήρα κοινωνικού μετασχηματισμού. Ο γερμανικός ιμπεριαλισμός μπορεί να «περικυκλωθεί» και να συντριβεί.
Η Κύπρος μπορεί να γίνει το νέο Στάλινγκραντ για την Γερμανία. http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2013/03/k.html

Ακροδεξιά φίδια στον κόρφο της Ν.Δ.

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Δημήτρη Ψαρρά για την υπόθεση Κωτούλα και τους άλλους ακροδεξιούς που περιστοιχίζουν τον Α. Σαμαρά, στην «Εφημερίδα των Συντακτών»




Με τα κρούσματα να πληθαίνουν στο κόμμα του κ. Σαμαρά, οι ιθύνοντες της Συγγρού φαίνεται να έχουν επιλέξει το σκληρό ακροδεξιό χαρτί με έναν διπλό στόχο: αφενός να αντιπαρατεθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά σε θέματα μετανάστευσης και ανθρώπινων δικαιωμάτων, και αφετέρου να κλείσουν το μάτι στους υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής


Του Δημήτρη Ψαρρά
O πρωθυπουργός τίμησε προχθές τις εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα στη Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνηση όμως δεν φαίνεται διατεθειμένη να αντιδράσει μετά την αποκάλυψη της «Αυγής» για τα ανοιχτά αντισημιτικά πονήματα του Ιωάννη Κωτούλα, ο οποίος έχει τοποθετηθεί σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χαράλαμπου Αθανασίου για θέματα μετανάστευσης.

Με την κάλυψη του ίδιου του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γιώργου Μουρούτη, ο κ. Κωτούλας απάντησε με εξώδικο και απειλές για αγωγές και μηνύσεις. Την ίδια ώρα, πάντως, φροντίζει να εξαλείψει από το Διαδίκτυο δικές του αναρτήσεις που τον εκθέτουν. Ακόμα και το προσωπικό του ιστολόγιο έσπευσε να κατεβάσει. Μάταιος κόπος. Εχουν όλα αποθηκευτεί και εξακολουθούν να αναπαράγονται σε σχετικές αναρτήσεις (λ.χ. στο αξιόλογο ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου). Βέβαια αυτά που δεν μπορούν να εξαφανιστούν είναι τα βιβλία του κ. Κωτούλα, στα οποία περιγράφεται το Ολοκαύτωμα με την ακόλουθη φράση: «Μεγάλο τμήμα των Εβραίων, οι οποίοι εκτοπίστηκαν από την Ελλάδα, απεβίωσε στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης». Ναι, έτσι: «απεβίωσε»…

Το παρελθόν του Φιλιππακόπουλου

Αλλά ο κ. σύμβουλος δεν είναι μόνος. Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη του «Hot Doc» (7.3.2013) για το χουντικό παρελθόν του Ηλία Φιλιππακόπουλου, ο οποίος διορίστηκε πρόσφατα από τον Αντώνη Σαμαρά στη θέση του διευθυντή του γραφείου τού γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη. Ο κ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος συνοδεύεται από τον κ. Φιλιππακόπουλο σε όλες τις δημόσιες θέσεις που έχει αναλάβει, προκάλεσε τη νοημοσύνη των πολιτών πριν από λίγες μέρες όταν δικαιολόγησε την ψήφο του κατά της άρσης της ασυλίας του Κασιδιάρη για τη χειροδικία εναντίον της Λιάνας Κανέλλη, λέγοντας ότι ήθελε να του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία να ζητήσει συγγνώμη…

Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος είχε αποπέμψει με σκαιό τρόπο την Εθνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, λέγοντας ότι «δεν τον ενδιαφέρουν, ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, το έργο της Επιτροπής και τα δικαιώματα του ανθρώπου, ούτε οι σχετικές διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, και συνειδητά ώς τώρα δεν έκανε τίποτα για να διευκολύνει την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής».

Και βέβαια υπάρχει πάντα στην επικαιρότητα ο δυναμικός συνοδοιπόρος του κ. Σαμαρά, Φαήλος Κρανιδιώτης, που υποστηρίζει το πολιτικό άνοιγμα προς τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. Θα τον συναντήσουμε σε εκδηλώσεις του «ενδιάμεσου» χώρου μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΛΑΟΣ, μαζί με τον κ. Κωτούλα, αλλά και εκπροσώπους του περιοδικού «Patria» ή των εφημερίδων «Ελεύθερος Κόσμος» και «Ελεύθερη Ωρα», όπως τον Νίκο Χιδίρογλου, ο οποίος είχε διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου του κ. Μεϊμαράκη, κατά το πέρασμα του σημερινού προέδρου της Βουλής από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Ο διπλός στόχος της Ν.Δ.

Τι γίνεται με τη Νέα Δημοκρατία του κ. Σαμαρά; Από τα κρούσματα που πληθαίνουν μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι οι ιθύνοντες της Συγγρού έχουν επιλέξει το σκληρό ακροδεξιό χαρτί, ειδικά στα ζητήματα της μετανάστευσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με έναν διπλό στόχο: αφενός μεν να αντιπαρατεθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ ανακαλώντας όλα τα στερεότυπα της μετεμφυλιακής προπαγάνδας, αφετέρου να κλείσουν το μάτι στους υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής.

Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι ιδιαίτερο βάρος στην επικοινωνιακή πολιτική του κόμματος έχει αναλάβει ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος όχι μόνο πρόβαλλε μέχρι πρότινος όλα τα βιβλία του ναζιστή και ακραίου αντισημίτη Πλεύρη, του χουντικού Γεωργαλά κ.ά., αλλά είναι και μάρτυρας κατηγορίας στη μήνυση που έχει υποβάλει ο Πλεύρης κατά των εκπροσώπων του ελληνικού εβραϊσμού!

Από τη δική του πλευρά, ο Μάκης Βορίδης εξακολουθεί να φιλοτεχνεί το ηγετικό προσωπικό του προφίλ χωρίς να αναθεωρεί τίποτα από τις θέσεις του Λεπέν, τις οποίες εκπροσωπούσε μέχρι πρότινος στην Ελλάδα. Γιατί δεν είναι μόνο η φωτογραφία με το τσεκούρι που τον ακολουθεί από τα νιάτα του. Στον ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη ο Βορίδης προσχώρησε το φθινόπωρο του 2005 μαζί με την ηγετική ομάδα του Ελληνικού Μετώπου. Την ομάδα αυτή δεν την αποχωρίστηκε ποτέ ο σημερινός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

Μάλιστα κατά την περίοδο που είχε αναλάβει το υπουργείο Υποδομών στην κυβέρνηση Παπαδήμου φρόντισε να διορίσει σε καίριες θέσεις δίπλα του τα ηγετικά στελέχη του Ελληνικού Μετώπου (Χρήστο Χαρίτο, Θεοδόση Αθανασά, Φαίδωνα Δημόπουλο κ.ά.). Κάποιοι από αυτούς αποχώρησαν από τον ΛΑΟΣ και δεν προσχώρησαν στη Νέα Δημοκρατία, αλλά επιχειρούν να αναβιώσουν το λεπενικό κόμμα με νέο όνομα: Εθνικό Μέτωπο.
Ο Χαρίτος σε πρόσφατο άρθρο του καλεί τον Μιχαλολιάκο να αναλάβει πρωτοβουλία συνένωσης της Χρυσής Αυγής, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του ΛΑΟΣ, του Εθνικού Μετώπου και του Παπαθεμελή. Το άρθρο φιλοξενείται στον «Ελεύθερο Κόσμο» του Δημήτρη Ζαφειρόπουλου, πρώην υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής και πολιτευτή του ΛΑΟΣ.

Ο ρόλος της εφημερίδας «Στόχος»

Ιδιαίτερο ρόλο στην ίδια κατεύθυνση παίζουν μια σειρά ιστολόγια, τα οποία αναπαράγουν και ενισχύουν τις προπαγανδιστικές επιθέσεις της διαβόητης κυβερνητικής Truth Team με στόχο στελέχη της Αριστεράς, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ακόμα και μη αρεστούς δημοσιογράφους. Θα ήταν παράλειψη αν δεν ξεχωρίζαμε εδώ τον κεντρικό ρόλο που παίζει ο «Στόχος», μια εφημερίδα η οποία έχει παράδοση στη ρητορική του μίσους, ειδικά στον αντισημιτισμό, αλλά και στην υποστήριξη της χούντας και των πραξικοπηματιών.

Πολιτικά η εφημερίδα στηρίζει σήμερα τη Χρυσή Αυγή, αλλά πρωταγωνιστεί και στις προπαγανδιστικές εκστρατείες του ευρύτερου χώρου. Αλλωστε ο σημερινός εκδότης του «Στόχου», ο Σάββας Χατζηπαρασκευάς, υπήρξε στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Πολιτικής Ανοιξης, την εποχή που ο σημερινός πρωθυπουργός δοκίμαζε την τύχη του έξω από τη Νέα Δημοκρατία.
Στις εκλογές του 2000 δεν πήρε μέρος η Πολιτική Ανοιξη και ο Χατζηπαρασκευάς με ομάδα στελεχών του κόμματος συμμετείχε στο σχήμα Πρώτη Γραμμή, το οποίο είχε επικεφαλής τον Κώστα Πλεύρη. Στο ίδιο σχήμα είχε προσχωρήσει και ο Μάκης Βορίδης με το Ελληνικό Μέτωπο.

Η σύμπραξη τότε είχε αποφέρει μόλις 12.215 ψήφους (0,18%). Η σημερινή σύμπραξη των ίδιων προσώπων έχει ασφαλώς μεγαλύτερη πολιτική απήχηση.
 
Στη φωτογραφία:  Ο Ιωάννης Κωτούλας μιλά σε ημερίδα της Νέας Δημοκρατίας για τη μετανάστευση, χειροκροτούμενος από τον Φαήλο Κρανιδιώτη και υπό το βλέμμα του Αντώνη Σαμαρά (23.2.2011)

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτώνhttp://harryklynn.blogspot.gr/2013/03/blog-post_7275.html

Το "Πρόβλημα"

Το "Πρόβλημα"
Έστω ότι έχεις ένα χωράφι δέκα στρέμματα (10.000 τετραγωνικά μέτρα).

Για να το καλλιεργήσεις και να βγάζεις σοδειές, φέρνεις φορτηγά με εύφορο χώμα και απλώνεις 10 πόντους ύψος σε όλη την επιφάνεια των δέκα στρεμμάτων.

Αρχίζεις να το καλλιεργείς, και παρατηρείς ότι σε ένα συγκεκριμένο τετραγωνικό μέτρο μαζεύεται όλο το χώμα με ταχύτατους ρυθμούς!!

Παρατηρείς πώς συμπεριφέρεται το χώμα που έφερες και άπλωσες σχεδόν ομοιόμορφα για αρκετά χρόνια, και αφού κάνεις κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς, σου βγαίνει ότι σε 50-60 χρόνια στο συγκεκριμένο 1 τετραγωνικό μέτρο θα έχεις μια στήλη ύψους 500-900 μέτρων, ενώ όλο το υπόλοιπο χωράφι θα έχει περίπου 1-5 πόντους χώμα τότε. Αυτό είναι ένα κύμα Κοντράτιεφ (Πηγή: WikiPedia)

Ε, λοιπόν, κάπως έτσι συμπεριφέρεται ο πλούτος όπως διανέμεται στον παγκόσμιο πληθυσμό.

Σε μια κοινωνία βασισμένη στην παραγωγή (προ-βιομηχανική ή βιομηχανική), ο γαλατάς ή ο κουρέας δεν μπορούν να συσσωρεύσουν παράλογα υψηλό πλούτο, εκ των πραγμάτων.

Αντίθετα ο ήδη πλούσιος δεν έχει εργαλεία να αφαιρέσει πλούτο από τον κουρέα και το γαλατά πέραν του δανεισμού, που όμως έχει αμοιβαίο ώφελος. Αυτά ισχύουν σε μια κοινωνία παραγωγής πλούτου και όχι αναδιανομής.

Όμως εμείς είμαστε μια μεταβιομηχανική κοινωνία εδώ και δεκαετίες, άρα και ευάλλωτοι στην υπερσυσσώρευση πλούτου με καινούρια καθαρώς χρηματο-οικονομικά εργαλεία.
Στην πραγματικότητα ο πλούτος δεν είναι το χρήμα (ας το πούμε "πλούτο" και όχι απλά "κεφάλαιο", διότι το δεύτερο είναι φορτισμένη έννοια για κάποιους).


Το χρήμα καθρεφτίζει τον πλούτο, κατά σύμβαση της κοινωνίας, και βάσει συγκεκριμένων εθνικών νόμων και διεθνών συμφωνιών. Πλούτος είναι εκτός του χρήματος και οι πραγματικές αξίες όπως ακίνητη περιουσία, κ αποθησαύριση του περισσεύματος της παραγωγής σε είδος ή πρώτες ύλες.

Ο πλούτος όμως δεν είναι στατικός, αλλά μια δυναμική ισορροπία.

Δεν αφαίρεσε κάποιος πλούτο από το 99,99% της κοινωνίας, αλλά αύξησε τις εκροές και μείωσε τις εισροές στις οικονομικές μονάδες της κοινωνίας, με φόρους, με στρεβλώσεις στις τιμές των καυσίμων (προ-αγοράζοντας δικαιώματα μελλοντικής αγοράς σε αστρονομικές ποσότητες και δημιουργώντας τεχνητή έλλειψη), με μοχλεύσεις στις αγορές ακινήτων ανά τον κόσμο, με νομισματικές ισοτιμίες τεχνητά χαμηλές για να γίνεται ουσιαστικά νομισματικό dumping.

Η λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας όχι μόνο δεν φιλελευθεροποιήθηκε στα τελευταία 20 χρόνια, αλλά μετατράπηκε σε επιδοτούμενη για τις μεγάλες συγκεντρώσεις κεφαλαίων, από χρήματα απλών φορολογούμενων, ή από τη νομισματοποίηση των κινδύνων και των ζημιών με τη μορφή "έκδοσης" ρευστότητος που υποτιμά εξίσου τον πλούτο ολόκληρων εθνικών κοινωνιών, για να απορροφήσουν λάθη ατελών και ανεξέλεγκτων χρηματο-οικονομικών εργαλείων όπως τα OTC's, καθώς αναδεικνύει η σε βάθος ανάλυση δεκαπέντε αμερικανών ακαδημαϊκών, εκ των καλύτερων οικονομολόγων του κόσμου.*

Παραδείγματα μηχανισμών εντάσεως του “Προβλήματος” είναι πολλά:

● το παιγνίδι με oil futures έφτασε το πετρέλαιο κοντά στα $170 το βαρέλι,
● έγινε κοινωνικοποίηση των ζημιών της Αμερικάνικης στεγαστικής φούσκας το 2008,
● δεκάδες οι χρηματιστηριακές φούσκες που έσκασαν ανά τον κόσμο,
● έγινε αποβιομηχανοποίηση αναπτυγμένων χωρών
● η παραγωγή μετατοπίστηκε σε αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ η τεχνολογία της ρομποτικής ουσιαστικά μηδενίζει τον παράγοντα εργασιακό κόστος για βιομηχανικά προϊόντα,
● νομισματικά παιχνίδια με τις ισοτιμίες δίνουν την ευκαιρία σε κάποιους να θησαυρίζουν με τεράστια ποσά, ενώ η χρήση της μόχλευσης επιτρέπει να βγάζει κάποιος με ελάχιστο αρχικό κεφάλαιο μυθικά κέρδη από απειροελάχιστες διαφορές στην ισοτιμία ανάμεσα στις παγκόσμιες πλατφόρμες και χρηματιστήρια,
● οι συναλλαγές γίνονται πλέον με χρήση υπερυπολογιστών (supercomputers), σε ταχύτητες απόκρισης ασύληπτες για φυσικούς traders, προσθέτοντας πολλαπλάσιο κίνδυνο μιας κατάρρευσης τύπου ντόμινο από αστοχία του συστήματος σε κάποιες συνθήκες που δεν μπορεί να προβλεφθούν σε ένα σύστημα τόσο περίπλοκο που συμπεριφέρεται χαοτικά.

Δηλαδή, εν ολίγοις, αλλάζοντας τις ισορροπίες στη μεταβιομηχανική κοινωνία, το "κεφάλαιο" έγινε κατά πολύ ισχυρότερη πηγή πλούτου από την παραγωγή, με αποτέλεσμα την φτωχοποίηση της παγκόσμιας μεσαίας τάξης, που ουσιαστικά παρήγαγε την ευημερία μετά τον Β'ΠΠ.

Δείτε ήδη τη μεσαία τάξη στην Αμερική κ ήδη στον ευρωπαϊκό νότο. Ο βοράς θα ακολουθήσει σύντομα.

Δεν υπάρχει πιο ανελεύθερη πολιτική από εκείνη που παρεμβαίνει στη δυναμική ισορροπία εισροών-εκροών των Πολιτών και των Νοικοκυριών, εις ώφελος του Speculative κεφαλαίου, το οποίο “παίζει” στις κεφαλαιαγορές χωρίς να συμμετέχει ποτέ στη χρηματοδότηση της Πραγματικής Οικονομίας της παραγωγής προϊόντων, υπηρεσιών, και εξόρυξης πρώτων υλών. Τίποτε το βιώσιμο δεν υπάρχει σε αυτό.

Οι πολιτικές των στρεβλώσεων και της δημιουργίας τεχνητής ανισορροπίας, ανάμεσα στην Παραγωγή και τη Χρηματο-οικονομική Διαχείριση, απεμπόλησαν τη σύνδεση του πλούτου με την παραγωγή χρήσιμων προϊόντων και υπηρεσιών, και την παρέδωσαν σε σπεκουλαδόρικα hedge funds και στημένα παιχνίδια που κάποιος τρώει σχεδόν όλο το φαγητό σ'ένα τραπέζι, και το λογαριασμό αφήνει στους υπόλοιπους που έμειναν σχεδόν νηστικοί, όπου λέγοντας στο τέλος ένα απλό "μαζί τα φάγαμε" καθαρίζει.

Αυτό είναι το Πρόβλημα της μεσαίας τάξης σήμερα, παγκοσμίως. Δεν έχει να κάνει με την δημοσιονομική αδυναμία εθνικών οικονομιών όπως η Ελληνική, ούτε με τη διαφθορά οικονομιών όπως η Ιταλική, ούτε με το κόστος παραγωγής στην Κίνα ή τη Γερμανία, ούτε με την ένταση της κατανάλωσης στις ΗΠΑ, ούτε με την αξιοποίηση πρώτων υλών, ούτε με το κοινωνικό κράτος.

Τροφή για σκέψη.

*The Squam Lake Report: Fixing the Financial System, Kenneth R. French, Martin N. Baily, John Y. Campbell, John H. Cochrane, Douglas W. Diamond, Darrell Duffie, Anil K Kashyap, Frederic S. Mishkin, Raghuram G. Rajan, David S. Scharfstein, Robert J. Shiller, Hyun Song Shin, Matthew J. Slaughter, Jeremy C. Stein, and René M. Stulz, ISBN: 9780691148847


του Άγη Βερούτη
Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο twitter: @Agissilaos
agissilaos@gmail.com

Πηγή: Το "Πρόβλημα" - RAMNOUSIA

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

“Η επιλογή που δόθηκε στην κυπριακή κυβέρνηση είναι απαράδεκτη και καταστροφική”

 

“Η επιλογή που δόθηκε στην κυπριακή κυβέρνηση είναι απαράδεκτη και καταστροφική”


Η κρίση της Κύπρου είναι, όπως ήταν και η κρίση της Ισλανδίας και της Ιρλανδίας, κυρίως τραπεζική κρίση. Η ‘λύση’ που προωθείται από την τρόικα στην Κύπρο όμως, είναι σαφώς χειρότερη από τις άλλες δύο. Απειλεί να καταστρέψει την κυπριακή οικονομία και να αναζωπυρώσει την κρίση του ευρώ.   
Το πρόβλημα και στις τρεις αυτές χώρες προήλθε από το χρεοκοπημένο τραπεζικό σύστημα, καθώς ο δημόσιος τομέας έχει σχετικά χαμηλό χρέος και δεν ευθύνεται για την κρίση. Η οικονομική καταστροφή προήλθε από τις τράπεζες, αλλά το βάρος καλείται να το σηκώσει το δημόσιο και η κοινωνία συνολικά. 
Ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου έχει περιουσιακά στοιχεία περίπου οκταπλάσια του ΑΕΠ, όπως και ο ιρλανδικός, ενώ ο ισλανδικός ήταν ακόμη μεγαλύτερος όταν χτύπησε η κρίση. Στην Ισλανδία οι τράπεζες δανείζονταν διεθνώς για να παίξουν στις αγορές παραγώγων, ενώ στην Ιρλανδία για να κερδοσκοπήσουν στα ακίνητα. Στην Κύπρο προσέλκυαν καταθέσεις διεθνώς και έκαναν μεγάλες τοποθετήσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, ενώ δάνεισαν και σε ελληνικές επιχειρήσεις. Οι ισλανδικές τράπεζες χρεοκόπησαν μετά την κατάρρευση την Λίμαν Μπράδερς το 2008, οι ιρλανδικές όταν έσκασε η τεράστια φούσκα ακινήτων το 2008-9 και οι κυπριακές με την ελληνική κρίση, κυρίως μετά το τραγικό PSI και τα κουρέματα του 2012. 
Η τραπεζική κρίση

Τι σημαίνει όμως τραπεζική κρίση; Που μοιάζουν, αλλά και που διαφέρουν οι τρεις αυτές χώρες? 
Οι τράπεζες είναι εταιρείες με μικρό ποσοστό δικών τους κεφαλαίων. Κινούνται κυρίως με τα χρήματα άλλων, τα οποία συλλέγουν είτε εκδίδοντας ομόλογα, είτε δεχόμενες καταθέσεις. Όταν συμβεί τραπεζική κρίση, τα δάνεια των τραπεζών συνήθως δεν μπορούν να αποπληρωθούν. Άρα οι ζημίες πρέπει να καλυφθούν από τα δικά τους κεφάλαια. Αυτά όμως δεν επαρκούν. 
Η ευνοϊκότερη λύση για τις τράπεζες είναι να λάβουν νέα κεφάλαια από το κράτος, μεταβιβάζοντας τις ζημίες στους φορολογούμενους και αυξάνοντας το δημόσιο χρέος. Αλλά μπορεί επίσης, να μεταβιβαστούν οι ζημίες στους μετόχους και τους ομολογιούχους των τραπεζών, όπως υποτίθεται ότι επιβάλει η οικονομία της αγοράς. Αυτοί που κατέχουν ή δάνεισαν στις τράπεζες, είναι αυτοί που πρέπει να σηκώσουν το βάρος. 
Βασική αρχή είναι να αποφεύγεται η μεταβίβαση των ζημιών στους καταθέτες, γιατί έτσι πλήττεται η λαϊκή αποταμίευση και η κυκλοφορία του χρήματος. Ακόμη χειρότερο είναι ότι υποσκάπτεται η εμπιστοσύνη στις τράπεζες. Αν υπάρξει γενικευμένη ανησυχία, θα εμφανιστεί κίνδυνος μαζικών αναλήψεων και άρα ολικής κατάρρευσης. Για το λόγο αυτό οι κυβερνήσεις συνήθως εγγυούνται τις μικρές καταθέσεις.   
Ο δρόμος της Ισλανδίας και ο δρόμος της Ιρλανδίας

Η εμπειρία της Ισλανδίας και της Ιρλανδίας είναι καθοριστική, καθώς δείχνει με σαφή τρόπο δύο διαφορετικούς δρόμους για τη λύση και την έξοδο από την κρίση. Η Ισλανδία αρνήθηκε να δώσει νέα κεφάλαια στις τράπεζες και να διογκώσει το δημόσιο χρέος της. Άφησε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν, αλλά προστάτευσε τους εγχώριους καταθέτες μεταβιβάζοντας τη ζημία στους μετόχους, τους ομολογιούχους και τους ξένους καταθέτες. Αντίθετα, η Ιρλανδία χρηματοδότησε αφειδώς τις τράπεζες διογκώνοντας το δημόσιο χρέος της. Προστάτευσε βέβαια τους καταθέτες, αλλά και τους μεγάλους ομολογιούχους, που ήταν στην ουσία ξένες τράπεζες.  
Η Ισλανδία μπόρεσε να κάνει αυτήν την επιλογή γιατί δεν είναι μέλος της ΟΝΕ. Μακριά από την τρόικα, η χώρα έδωσε προτεραιότητα στην εγχώρια οικονομία, έκανε υποτίμηση, επέβαλε έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων και πέρασε σε σημαντική ανάκαμψη το 2012. Αντίθετα, η Ιρλανδία ακολούθησε τον δρόμο της τρόικα, το δημόσιο χρέος της γιγαντώθηκε, είναι στον έκτο χρόνο ύφεσης και οι προοπτικές ανάπτυξης είναι κακές. 
Η απαράδεκτη επιλογή για την Κύπρο

Η Κύπρος πήρε το δρόμο της Ιρλανδίας το 2012. Ανέβασε το δημόσιο δανεισμό της και δέχτηκε τη λιτότητα της τρόικα. Αλλά οι τράπεζες χρειάζονται ακόμη περίπου 17 δις ευρω. Η τρόικα προτείνει τα 10 δις να προέλθουν από νέο κρατικό δανεισμό και ο κύριος όγκος των υπολοίπων από τα χρήματα των καταθετών. Οι καταθέτες θα λάβουν μετοχές ίσης ονομαστικής αξίας, αλλά στην πράξη θα υποστούν ζημία. 
Στο δρόμο αυτόν η Κύπρος θα δεχτεί ακόμη αυστηρότερη λιτότητα και το δημόσιο χρέος της θα ανέβει πάνω από 100% του ΑΕΠ. Η νέα λιτότητα, η απώλεια καταθέσεων και ο περιορισμός της τραπεζικής ρευστότητας θα βαθύνουν την ύφεση, που μπορεί να φτάσει και το 5% το 2013. Το διογκωμένο δημόσιο χρέος σύντομα θα γίνει μη βιώσιμο και μάλλον θα χρειαστεί νέα ΄διάσωση’  και κούρεμα. Έπονται μιεώσεις μισθών και συντάξεων, ενώ θα ανέβει κι αλλο η ανεργία. 
Η σοβαρότερη παρενέργεια όμως, είναι η μεταβίβαση του κόστους στις καταθέσεις. Η τρόικα πήρε αυτήν την απόφαση γιατί δεν ήθελε να διασώσει τους ρώσους μεγαλοκαταθέτες των κυπριακών τραπεζών. Πρόκειται για απίστευτο μέτρο που αντιβαίνει τις βασικές αρχές λειτουργίας των τραπεζών. Η επιλογή που δόθηκε στην κυπριακή κυβέρνηση είναι απαράδεκτη και καταστροφική. 
Αν το κόστος μεταβιβαστεί εξ ολοκλήρου στους μεγαλοκαταθέτες, η αναπτυξιακή στρατηγική της Κύπρου να γίνει διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο εκμηδενίζεται, καθώς οι κυπριακές τράπεζες θα γίνουν διεθνώς αναξιόπιστες. Θα υπάρξει απόσυρση καταθέσεων και του εξωτερικού, απώλεια ρευστότητας, τραπεζική συρρίκνωση και βάθεμα της ύφεσης.
Αν μέρος του κόστους επιβληθεί στους μικροκαταθέτες, όπως αρχικά σχεδιάστηκε, τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη χειρότερα. Η παραβίαση της κρατικής εγγύησης θα καταστρέψει την εμπιστοσύνη των καταθετών προς τις τράπεζες, που είναι τελικά και η μόνη πραγματική εγγύηση. Ο κίνδυνος να επαναληφθεί και σε άλλες χώρες της ΟΝΕ είναι εμφανής.
Η αντίδραση των μικροκαταθετών της Κύπρου ίσως οδηγήσει σε αλλαγή αυτής απίστευτης απόφασης. Ακόμη κι έτσι όμως, θα υπάρξουν ουρές καταθετών όταν ξανανοίξουν οι κυπριακές τράπεζες. Παρόμοιος κίνδυνος υπάρχει και στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της περιφέρειας που έχουν χρέη και αδύναμες τράπεζες. Ποιός μπορεί πλέον να είναι βέβαιος για τις αποταμιεύσεις του; Η εμπιστοσύνη χτίζεται σιγά-σιγά, αλλά καταστρέφεται με μιας. Το πλήγμα για το τραπεζικό σύστημα είναι μεγάλο και θα αναζωπυρώσει την κρίση του ευρώ.
Η σκληρή απόφαση της ΕΕ πάρθηκε γιατί κυπριακή οικονομία είναι μόλις 0.2% της Ευρωζώνης, ενώ η Κύπρος έχει μηδαμινή πολιτική στήριξη. Ο κυνισμός της τρόικα δείχνει ξεκάθαρα πια και για τους πλέον δύσπιστους ότι όχι μόνο δεν υπάρχει πραγματική αλληλεγγύη στην ΟΝΕ, αλλά ούτε καν οι ίδιοι κανόνες για όλους. Το αποτέλεσμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι να επιταχυνθεί η αποσύνθεση του ευρώ. Για την Κύπρο όμως τίθεται ευθέως και θέμα εθνικής υπόστασης, ιδίως λόγω της ιστορικής αδυναμίας της Ελλάδας την περίοδο αυτή. 
Η Κύπρος θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά την επιλογή της Ισλανδίας. Αν δεν θέλει να βουλιάξει οικονομικά, κοινωνικά και ίσως εθνικά, θα πρέπει να προστατεύσει τους μικρούς καταθέτες και την οικονομία της, αφήνοντας τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν. Θα πρέπει κατόπιν να περάσει σε άλλη διαδικασία ανάπτυξης, συρρικνώνοντας τον αποτυχημένο και γιγαντιαίο τραπεζικό τομέα και τονώντας το παραγωγικό της δυναμικό. 
Για να το κάνει αυτό θα πρέπει έρθει σε σύγκρουση με την τρόικα, χωρίς να φοβάται την έξοδο από την ΟΝΕ. Θα πρέπει επίσης να αναζητήσει επειγόντως νέες γεωπολιτικές συμμαχίες που θα της σταθούν πραγματικά. Και κυρίως θα χρειαστεί συσπείρωση των λαϊκών στρωμάτων που απειλούνται άμεσα. Είναι ώρα μεγάλων αποφάσεων για τους Κυπρίους. http://costaslapavitsas.blogspot.gr/2013/03/blog-post_19.html

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Κρατηστε το για να κανετε συγκριση με τους δικους μας

Φάρσα σε κύπριους βουλευτές έκανε η ραδιοφωνική εκπομπή «Ελληνοφρένεια». 
Ο φερόμενος ως συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Μίλτος Τερερές καλεί σε γραφεία κυπρίων βουλευτών για να εκφράσει τη δυσαρέσκεια του έλληνα Πρωθυπουργού για τη στάση τους στην πρόταση για «κούρεμα» των καταθέσεων. 
Πατήστε ΕΔΩ για να ακούσετε τις αντιδράσεις τους. 


http://kepparou.blogspot.gr/2013/03/blog-post_5084.html
http://odofragma-skas.blogspot.gr/2013/03/blog-post_1454.html?spref=fb 

ΤΙΠΟΤΑ ΤΥΧΑΙΟ.....

ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΡΕΘΕΙ ΝΑ ΨΕΛΛΙΣΕΙ ΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ. 500 δις έβαλαν στο χέρι οι κερδοσκόποι μέσα σε μία συνεδρίαση, παραπέμποντας στις χρυσές ημέρες του ΓΑΠ με τα δημοψηφίσματα και τους τιτανικούς. Δισεκατομμύρια Ευρώ κινούνται προς τις Γερμανικές τράπεζες από όλον τον νότο.
ΠΩΣ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΕΡΟΛΟΓΟΥΝ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ;
“ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ”. Μέσα στο παιχνίδι με μεροκάματο. Όπως ακριβώς έγινε με το μνημόνιο.
Tου “Αλιέως”
1156289-wer-ist-der-mensch-fliegen-cathing-geld.jpgΧαμός έχει γίνει τα τελευταία 24ωρα με αφορμή ΄΄διαβολικές συμπτώσεις΄΄ και πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Την Τετάρτη 13 Μαρτίου δύο μέρες πριν από τοEurogroup στο Βερολίνο συναντήθηκαν οι υπουργοί οικονομικών της Γερμανίας, της Αυστρίας, του Λουξεμβούργου, του Λιχτενστάιν και της Ελβετίας. Χρήζει προσοχής ποιες χώρες προσκλήθηκαν με πρωτοβουλία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Επισήμως, η δικαιολογία ήταν η ανταλλαγή απόψεων των γερμανόφωνων υπουργών. Ανεπισήμως,

τέθηκε το σχέδιο κουρέματος καταθέσεων της Κύπρου, με την επισήμανση ότι οι χώρες που θα επωφελούνταν άμεσα ήταν οι παραπάνω.
ΑΛΛΑ ΚΑΙ…
Οκτώ ημέρες πριν την περιβόητη απόφαση του Eurogroup εταιρείες ξένων επενδυτών στην Κύπρο ειδοποιήθηκαν από τα γραφεία, που τους παρέχουν νομικοφοροτεχνική κάλυψη να μεταφέρουν χρηματικά ποσά σε τράπεζες της Μάλτας.Πολλά τα e-mails που φτάνουν πλέον με ρυθμό…πολυβόλου στα δημοσιογραφικά γραφεία με στοιχεία αποδεικτικά ενός προμελετημένου και ενδεχομένως προσυμφωνημένου ΄΄εγκλήματος΄΄.
Το πως και το γιατί έφτασε η κατάσταση μέχρις εδώ εκτυλίσσεται, αποκαλύπτεται σταδιακά. Πάντως ο lobbystas.grέχει ήσυχη την επενδυτική συνείδηση του, καθώς εδώ και καιρό ΄΄τρώγεται΄΄ αναδεικνύοντας θέματα που αφορούν στο ΄΄ρώσικο χρήμα΄΄ στο νησί, στις έγκαιρες γερμανικές προειδοποιήσεις, στις περίεργες επσικέψεις ισραηλινών, άγγλων, γερμανών στην μεγαλόνησο.

σ.σ. το να επικαλείται τάχατες ηθικούς λόγους η γερμανική πλευρά ή το γιγάντωμα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου ή το ΄΄ξέπλυμα΄΄ μαύρων κεφαλαίων είναι περίσσεια καλβινική υποκρισία.
Νουθετεί ποιός ο μεγαλύτερος υποδοχέας ΄΄μαύρου χρήματος΄΄ της Στάζι, που ΄΄καθαρίστηκε΄΄ κυρίως μέσω των ΄΄αποκρατικοποιήσεων΄΄ της Τρόυχαντ, επικαλείται ποιός ο αρχιερέας των κάθε λογής πρακτικών τύπου Siemens, Krupp/Stahl, Thyssen κ.λ.π σε κάθε γωνιά της υποσαχάρειας επιχειρηματικής ζώνης. Που διευκόλυνε να γιγαντωθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Λουξεμβούργου (είκοσι φορές το ΑΕΠ του Μεγάλου Δουκάτου έχει φτάσει η μόχλευση του τραπεζικού του συστήματος) για να μην αναφερθούμε στις θυρίδες της Βαντούζ ή τις ειδικού σκοπού εταιρείες στην Βαλέττα.
lobbystasgr.blogspot.comhttp://olympia.gr/2013/03/20/%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%B5-%CE%B5%CE%BD%CE%B1-%CF%81%CE%B5%CE%BC%CE%B1%CE%BB%CE%B9-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B5%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CE%B2%CF%81%CE%B5%CE%B8%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%B7/

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Η ιστορία με την Κύπρο (σε ταληράκια)

Ημερομηνία: 18/03/2013 18:05
Του Techie Chan
Εντάξει ρε παιδιά μια μαλακία είπα κι εγώ πριν 5 μέρες πως η ευρώπη είναι boring και βάλθηκαν όλοι να με διαψεύσουν. Και καθώς από εχθές έχω γράψει σε σχόλια για το θέμα της κύπρου περισσότερες λέξες απόσες θα έγραφα σενα άρθρο πάρτε τις εξελίξεις όπως τις καταλαβαίνει η μαγική μου σφαίρα και μου τις υπαγορεύει ο πετρολ πια (ξέβαψε λίγο το μπλε) δράκος της αποκάλυψης. Επειδή μπλεκονται πολλά θέματα θα προσπαθήσω λίγο να το διαχωρίσω, κι επειδή το πράγμα τρέχει θα προσπαθήσω να μην επεκταθώ πολύ σε μελλοντικά ενδεχόμενα. Για όσο το κάνω θα είναι για να εξηγήσω αποφάσεις του σήμερα.
  
Η Κύπρος.

Αν δεν έχετε διαβάσει τις ειδήσεις, να σας πληροφορήσω πως η κύπρος υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας στο eurogroup της παρασκευής στο οποίο (πέρα από τα συνηθισμένα ΔΝΤ κόλπα περί μειώσεως των μισθών , περικοπών στο δημόσιο και άλλων που θα έρθουν), υπόσχεται πως θα κουρέψει τις καταθέσεις των τραπεζών σε ύψος 6,75% σε όσους διατηρούν λογαριασμούς κάτω των 100.000 ευρώ και 9,9% σε όσους διατηρούν λογαριασμούς άνω των 100.000 ευρώ. Και με αυτή την είδηση όλα τα υπόλοιπα σημεία του μνημονίου εξαφανίστηκαν.

Το κούρεμα των καταθετών είναι φυσικά άδικο καθώς, όπως συμβαίνει πάντα σε αυτή την κρίση, οι μικροκαταθέτες την πληρώνουν περισσότερο, τη στιγμή που οι πολύ πλούσιοι λογαριασμοί “κρύβονται” πίσω από τους μεσαίο-μεγάλους καταθέτες των 100.000ευρώ.

Στην ουσία το κούρεμα των καταθέσεων είναι μια υποχρεωτική συμμετοχή των καταθετών στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των κυπριακών τραπεζών καθώς οι καταθέτες θα πάρουν αντίστοιχες τραπεζικές μετοχές ανάλογα με το ποσό που θα κουρευτεί. Έτσι με αυτόν τον μαγικό τρόπο τα ξένα κεφάλαια (καταθέσεις) μετατρέπονται σε ίδια (μετοχές) χωρίς φυσικά να ερωτηθούν οι ενδιαφερόμενοι “επενδύτες”.

Το σοκ που έχει προκαλέσει στην κύπρο η συγκεκριμένη απόφαση είναι λογικό και αναμενόμενο. Σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, είτε στο κομμάτι που αυτή ήταν αθέλητη (χρεοκοπίες τραπεζών), είτε ηθελημένη (κρίση ομολόγων κρατών της ευρωζώνης), οι χειριστές των γεγονότων ήταν πολύ προσεκτικοί να προστατέψουν απόλυτα τις καταθέσεις. Ακόμα και σε τράπεζες που κατέρρευσαν, οι κυβερνήσεις δήλωναν πως εγγυώνται για το σύνολο των καταθέσεων κι όχι μόνο για τα πρώτα 100.000ευρώ που ήταν το όριο. Αυτό έγινε για δύο τρεις λόγους. Οι εξαιρέσεις ήταν ελάχιστες και δεν αφορούν το ευρώ (η μόνη που γνωρίζω ήταν μία τράπεζα στην δανία, όπου τηρήθηκε το όριο των 100.000).

Ο πρώτος λόγος που συνέβη αυτό ήταν για να διατηρηθεί η σταθερότητα του συστήματος και αν μη δημιουργηθεί πανικός. Ο δεύτερος λόγος ήταν προκειμένου να ξελασπώσουν τους πλούσιους καταθέτες. Διότι αν οι καταθέτες άνω των 100.000ευρώ κουρεύονταν κατά ένα ποσοστό -έτσι όπως ορίζει ο νόμος- δεν θα δημιουργούνταν κανένας πανικός, ακριβώς όπως δεν δημιουργήθηκε στη δανία. Αυτό συμβαίνει για δύο κυρίως λόγους. Αν έχεις μισό εκατομμύριο ευρώ και σου φάνε ένα 10-20% χέστηκε η φοράδα στο αλώνι, καθώς πρόκειται για παρκαρισμένο πλούτο που δεν πρόκειται ποτέ να απειλήσει τον τρόπο ζωής σου. Η δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός πως μερικοί χιλιάδες πλούσιοι δεν θα κατέβουν στο σύνταγμα να διαμαρτυρηθούν αν τους φας ένα 20%. Κι άλλωστε γι’αυτούς που είναι πολύ ζόρικοι και διάβαζαν ayn rand στα νιάτα τους, τους στέλνεις τον αντίστοιχο σδοε διότι είναι πρακτικά αδύνατο να αποκτήσεις μισό εκ ευρώ και νόμιμα και ηθικά.

Ο τρίτος λόγος που υπήρχε τόσο μεγάλη πρόνοια στην προστασία των καταθέσεων, ήταν να αποφευχθεί η εμπειρία της αργεντινής. Στην αργεντινή οι κυβερνήσεις σε συνεργασία με το δντ πηδούσαν τους αργεντίνους επί σειρά ετών. Ήταν ο περιορισμός των αναλήψεων (corralito) που δημιούργησε τις κοινωνικές εκείνες πλειοψηφίες που έριξαν την κυβέρνηση. Με λίγα λόγια οι θειάδες με τις γούνες δεν θα κατέβαιναν στο δρόμο για τους πρεκάριους, αλλά για τις καταθέσεις τους, πήραν την κατσαρόλα και το αργεντίνικο πολιτικό σύστημα έγινε με τα κρεμμυδάκια.

Οπότε το γεγονός πως τώρα επιλέχθηκε το κούρεμα των καταθέσεων στην κύπρο, σημαίνει πολύ περισσότερα πράγματα από μια απλή αναγκαία πολιτική απόφαση, όπως τα κυρίαρχα μέσα το παρουσιάζουν. Αλλά θα ασχοληθούμε με αυτό μετά. Τώρα ας μείνουμε στην κύπρο.

Στην κύπρο λοιπόν αυτή τη στιγμή δεν είναι καν βέβαιο πως ο δεξιός νεοφιλελεύθερος πρόεδρας θα έχει την πλειοψηφία στη βουλή για να περάσει τα μέτρα. Μέχρι εχθές διάβαζα πως χρειάζεται πλειοψηφία 75%, αλλά από εχθές αποφάσισαν διαφορετικά και τώρα μιλάνε για απλή πλειοψηφία. Ο θίασος είναι όλος επί σκηνής και το σενάριο είναι ένα copypaste από το ελληνικό και το ιρλανδικό σενάριο.

Η κυβέρνηση λέει πως αυτό ήταν το καλύτερο δυνατό γιατί το δντ ήθελε κούρεμα και καλά 40%. Η προηγούμενη κυβέρνηση κάνει την ανήξερη και πετάει δύο δεκάρικους πως θα ζητήσει δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ (τους οποίος δείχνει να αποσύρει όπως φαίνεται σήμερα) και γενικά ακόμα και η απλή πλειοψηφία είναι πολύ αμφίβολο αν θα μαζευτεί καθώς η κύπρος είναι μικρό μέρος και δεν ονομάζονται άδικα μεταξύ τους κουμπάροι. Δεν έχει περάσει άλλωστε πολύς καιρός από τότε που ο φρέσκος κουμπάρος πρόεδρος αναστασιάδης δήλωνε κατηγορημαιτκά πως δεν θα υπάρξει κανένα κούρεμα. Βάζω στοίχημα πως μέχρι να πετάξετε τον χαρταετό σας, οι πιέσεις από τους κακούς ευρωπαϊους θα γίνουν αφόρητες (σύμφωνα πάντα με δημοσιογραφικές πληροφορίες) όπως και στην ιρλανδία το 2010.

Τι βλέπουμε στο θίασο? Μια μεγάλη βιασύνη. Στην ελλάδα ο ΓρΑΠ είχε 9 ολόκληρους μήνες μπροστά του για να προετοιμάσει τη στροφή από το λεφτά υπάρχουν στο σώσαμε τη χώρα του καστελόριζου. Και για να δικαιολογηθεί αυτή η βιασύνη, μπαίνουν στο τραπέζοι οι κακοί ευρωπαίοι φυσικά που πιέζουν αφόρητα. Ο πρόεδρας μάλιστα διέρρευσε πως η εκτ θα απέσυρε το ταμείο έκτακτης χρηματοδότησης των κυπριακών τραπεζών (ELA) αν δεν συμφωνούσε και άρα και πάλι ευχαριστώ να λέτε αχάριστοι.

Παρότι δεν ήμουν παρόν στο eurogroup για να μπορώ να ξεβρακώσω τις όποιες υποτιθέμενες απειλές, για να αποσυρθεί ο ELA θα πρέπει να πάρει αντίστοιχη απόφαση το συμβούλιο της ΕΚΤ, κι όχι ο κακός δρακουμέλ άσμουσεν έτσι όπως εμφανίζεται στις “διαρροές” να δίνει εντολή στον ντράγκι να κλείσει τις κυπριακές τράπεζες (δεν σε πιάνει ένα ρίγος?). Με λίγα λόγια λοιπόν η ελλάδα, η ιρλανδία, η πορτογαλία, η ισπανία, η ιταλία, το βέλγιο και η γαλλία και φυσικά και η ίδια η κύπρος θα έπρεπε να συμφωνήσουν στην απαγόρευση του ELA για την κύπρο τη στιγμή που όλες αυτές οι χώρες λιγότερο ή περισσότερο τον χρησιμοποιούν ή τον χρειάζονται. Παρακάτω θα εξηγήσω γιατί αυτό είναι αδύνατο, οπότε αυτή τη στιγμή αφήστε με να συνεχίσω να βαράω τον κουμπάρο πρόεδρα.

Έτσι λοιπόν βλέπουμε το κλασικό θέατρο όπου ο πρόεδρας έρχεται δαρμένος (δυστυχώς το κόπιράιτ της δακρύζουσας το έχει καταλάβει ο πρώην πρόεδρος ή αλλιώς γνωστός και ως η παναγιά η δακρύζουσα η ακελίτισσα) και λέει παιδιά τι να κάνουμε για την πατρίδα πρέπει να πονέσετε :)

Το πως θα αντιδράσουν οι κουμπάροι κανείς δεν ξέρει. Ο μυστικοσύμβουλάς μου λέει ότι τα κλανς θα το λύσουν εσωτερικά το θέμα και δύσκολα να κουνήσουν τον κώλο τους να βγουν στον δρόμο, αλλά εγώ λέω ποτέ μην υποτιμάς την οργή του μικροαστού έστω κι αν είναι κουμπάρος.

Καθώς οι κυπριακές τράπεζες κατέχουν πολλές καταθέσεις ξένων μη κυπραίων το κούρεμα έχει ένα δέλεαρ. Από τα 68δις ευρώ καταθέσεων (ιαν 2013), τα 21δις επισήμως ανήκουν σε ξένους (ρώσους, έλληνες*, βρετανούς). Φαντάζομαι θα υπάρχουν αρκετά ακόμα όπου επισήμως ανήκουν σε κυπρίους αλλά είναι χρήματα ξένων. Οπότε το κούρεμα βάζει στο παιχνίδι της μετοχοποίησης των κυπριακών τραπεζών και διάφορους ξένους που δεν ψηφίζουν. Το πρόβλημα με αυτή τη λογική είναι ότι δεν μπορείς να τη φέρεις στους ξένοι πολλές φορές, άρα αν είναι να τους κουρέψεις σκίστους τώρα αλά ισλανδία κι άρχισε να τρέχεις. Διότι με το που ανοίξουν οι τράπεζες οι ξένοι θα πάρουν τα χρήματά τους να φύγουν. Και φαντάζομαι ένα δημοψήφισμα με έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη αυτό το νόημα θα είχε. Εκτός κι αν η ποσότητα του νέου κυπριακού ρεάλιου περιοριζόταν αρκετά προκειμένου να αυξηθεί η αξία του σε σχέση με το ευρώ. Αλλά προχωράμε πολύ τώρα. Στην ουσία αν προχωρήσει αυτό το κούρεμα η κύπρος θα ξεγράψει το μοντέλο ανάπτυξης που διέθετε εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια από τότε δηλαδή που ο κουμπάρος βασιλείου τους έκανε και επισήμως ένα καλό αξιοπρεπές πλυντήριο/off shore παράδεισο. Κι αυτό δεν ξέρουμε τι επιπτώσεις θα έχει για τους διάφορους ξένοι συμμάχοι της που έχουν εμπιστευθεί στον κουμπάρο πρόεδρο τους “κόπους” μιας ζωής ( των άλλων χικ).

*δεν μου διαφεύγει η ειρωνεία του ελληνικού smart money που έφυγε από την ελλάδα για να πάει στην κύπρο προκειμένου να σωθεί από μια ελληνική έξοδο από το ευρώ και τώρα τρώει το κούρεμα κατακέφαλα :)
  
Και οι υπόλοιποι.

Αν υπάρχει κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον από το τι συμβαίνει στην κύπρο, αυτό είναι το τι σηματοδοτεί αυτή η κίνηση του eurogroup για τους υπόλοιπους. Από την αρχή της ευρωπαϊκής κρίσης προσπαθώ να σας περιγράψω το όλο παραμύθι ως την κλασική φωτογραφία (που δεν βρίσκω αυτή τη στιγμή) με τους αυτοκρατορικούς πιγκουίνους να προσπαθούν να σπρώξουν ο ένας τον άλλο μέσα στο νερό. Η ελλάδα ήταν ο πρώτος που έπεσε και μάλιστα πήδηξε μόνος του όπως όλοι ξέρουμε πια (ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κυβέρνηση ΓρΑΠ). Και μετά ακολούθησαν και οι άλλοι. Τώρα η ίδια μάχη έχει μεταφερθεί στο ποιος θα σπρώξει τον άλλο πρώτος έξω από το ευρώ. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο (η διάλυση του ευρώ), αλλά η πολιτική σημασία διαφορετική, καθώς όλοι θα έχουν μια καλή δικαιολογία γιαυτή τη διάλυση (που προσθεού δεν προκάλεσαν οι ίδιοι). Μέχρι τον σεπτέμβρη το μπαλάκι της εξόδου βάρυνε τους γερμανοί, αλλά από το σεπτέμβρη και μετά άρχισε να φαίνεται πως βάραινε ξανά την περιφέρεια.

Εδώ πρέπει να δώσω τα συγχαρήκια μου στο βαρουφάκη γιατί τουλάχιστον 4 μήνες πριν τη μαγική μου σφαίρα δήλωσε απερίφραστα πως έχει αποφασιστεί η διάλυση της ευρωζώνης. Η δική μου σφαίρα χρειάστηκε να φτάσει στον σεπτέμβρη για να αποφασίσει πως πάμε κατά κει και η προχθεσινή απόφαση νομίζω επιβεβαιώνει εντελώς αυτή τη γραμμή σκέψης. Και δώστε βάση στο ταχυδακτυλουργικό.

Εδώ και 4 χρόνια συμβαίνει μια μεγάλη μεταφορά κεφαλαίων από την περιφέρεια της ευρωζώνης στο κέντρο της. Αυτή η μετάφορα κεφαλαίων είναι λειψή για διάφορους τεχνικούς λόγους που έχουμε περιγράψει σε άλλα σεντόνια και αφορούν το πόσο λειψά λειτουργεί το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών Target II. Αυτά όμως δεν αφορούν την ιστορία μας. Αυτό που την αφορά είναι η τεράστια μεταφορά κεφαλαίων που ξελασπώνονται από κακές επενδύσεις στον νότο και μεταφέρονται καθαρά και ασφαλώς στο βορά. Αυτή η μετακίνηση έχει βοηθήσει χώρες σαν τη γερμανία (κυρίως) να φουσκώνουν την οικονομία τους και να κρύβουν προσωρινά πίσω από αυτό το φούσκωμα την πραγματική οικονομική συρρίκνωση που βιώνουν. Αυτή η βοήθεια είναι φυσικά προσωρινή και επιθυμητή μόνο σε βραχυχρόνιο επίπεδο (το γιατί παρακάτω). Στην ουσία το χρεοκοπημένο βέλγιο δεν σώθηκε τόσο γιατί οι καταθέτες του αγόρασαν “λαϊκά ομόλογα”, αλλά γιατί πάρα πολλά κεφάλαια θεώρησαν πιο ασφαλές να τοποθετηθούν στο βέλγιο απ’ ότι πχ στην ιρλανδία ή την ισπανία. Αυτό φυσικά δεν το κάνει λιγότερο χρεοκοπημένο. Όμως η ρευστότητα επιτρέπει πάντα σε έναν χρεοκοπημένο να δείχνει πως είναι υγιής.

Όμως αυτή η τεράστια μεταφορά κεφαλαίων και άρα ρευστότητας στο κέντρο, στην ουσία “στραγγίζει” τις χώρες της περιφέρειας. Το αυτό φαίνεται από το “χρηματοδοτικό κενό” που διαθέτουν όλα σχεδόν τα τραπεζικά συστήματα της περιφέρειας. Και αυτό το χρηματοδοτικό κενό αντικατοπτρίζεται με τη σειρά του στην απομόχλευση και την πιστωτική συρρίκνωση και άρα την ύφεση που δημιουργείται. Διότι ας μην ξεχνάμε πως εδώ και 20 χρόνια η μοναδική ανάπτυξη που υπάρχει είναι η πιστωτική φούσκα. Άρα όταν παύει η πιστωτική φούσκα έχουμε ύφεση :)

Η απόφαση του eurogroup για κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων και το σημερινό follow up των γερμανών δείχνει πως κάποιοι έχουν αποφασίσει να τραβήξουν το σχοινί. Κι αυτό το σχοινί αφορά τους πάντες. Η μέρκελ δήλωσε πως όλοι οι καταθέτες είναι υπεύθυνοι για τις τράπεζες στην κύπρο. Κάτι που φυσικά είναι μια τεράστια αλλαγή στάσης από την προηγούμενη (έμπρακτη με πολλά δις) θέση της όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, όπου όχι μόνο οι καταθέτες, αλλά και οι μέτοχοι των τραπεζών δεν είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση μιας τράπεζας. Η μέρκελ είναι όμως ο κακός. Ο καλός είναι ο -και καλά- σοσιαλδημοκράτης σούλτς ο οποίος δήλωσε πως θα πρέπει να μην κουρευτούν οι καταθέσεις μέχρι 25.000 ευρώ, θέση που φαίνεται να υιοθετεί και το αριστερό die linke το οποίο παραπονιέται πάντως πως υπονομεύεται η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα με αυτόν τον τρόπο.

Άρα βλέπουμε όλο το γερμανικό πολιτικό σύστημα να υιοθετεί την κίνηση ως σωστή λίγο πολύ προσθέτοντας και την ηθικολογική προσέγγιση πως τα χρήματα των κυπριακών τραπεζών προέρχονται από διάφορα πλυντήρια (άρα τους αξίζει το κούρεμα). Το οποίο θα ήταν ειλικρινές αν έκαναν το ίδιο και για το λουξεμβούργο ή το βέλγιο. Αλλά ξέρω είμαι προβοκάτορας, διότι θα ήταν το αντίστοιχο του να ξεσκίσει τους παρανόμως πλουτίσαντες της λίστας λαγκάρντ η σημερινή ελληνική κυβέρνηση.

Όμως σήμερα δεν θα ασχοληθούμε με τα ελληνικά και γερμανικά λαμόγια διότι το παιχνίδι έχει χοντρύνει. Καθώς αυτή η αλλαγή στάσης της γερμανίας (και η σαστιμάρα μέχρι στιγμής των υπολοίπων) δημιουργεί μια σαφή τάση στην οικονομία της ευρωζώνης. Όσο και να ειπωθεί ότι η κύπρος είναι μια ειδική περίπτωση, οι ιρλανδοί καταθέτες σίγουρα δεν θα νιώσουν καλά, ειδικά από τη στιγμή που ξέρουν πως είναι κι αυτοί ένας off shore φορολογικός παράδεισος/πλυντήριο. Το ίδιο θα συμβεί και με τους ισπανούς καταθέτες και τους πορτογάλους, πιθανότατα και για τους έλληνες αν και οι έλληνες έχουν εξασκηθεί να μπαζοβγάζουν τα χρήματα από τις τράπεζες για να αεριστούν.

Και άρα αυτή η κίνηση θα δημιουργήσει μια μικρή ή μεγαλύτερη κίνηση των κεφαλαίων προς το κέντρο. Μικρή προειδοποίηση προς παραδοσιακά (οικονομικά) σκεπτόμενους ! Αυτή η κίνηση κεφαλαίων είναι μόνο βραχυχρόνια καλή και επιθυμητή, καθώς μετά τη διάλυση της ευρωζώνης ή ίδια η μετακίνηση θα είναι τροχοπέδι για αυτούς που έχουν δεχθεί κεφάλαια. Το γιατί θα το αφήσω για ακόμη παρακάτω.

Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε πως θα αντιδράσει ο κόσμος στις επόμενες μέρες. Δεν είναι απαραίτητο να δούμε πανικούς και άλλα παρόμοια, αλλά στο μυαλό όλων θα είναι πως αυτοί θα είναι οι επόμενοι που θα κουρεφθούν. Κι αυτό ως πείραμα είναι πολύ ενδιαφέρον.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η κίνηση θα δημιουργήσει πιέσεις και στις υπόλοιπες χώρες που έχουν εμφανή προβλήματα. Γι’ αυτό και μου φαίνεται απίθανο ο κακός άσμουσεν να ήταν έτοιμος να δώσει εντολή στον ντράγκι να αποκλείσει τις κυπριακές τράπεζες από τον ELA. Διότι δεν θα μπορούσε να συγκροτήσει την πλειοψηφία των 2/3 που θα χρειαζόταν μια τέτοια σημαντική απόφαση στην ΕΚΤ.

Αυτό που βλέπουμε λοιπόν είναι τους γερμανούς να λένε τόσο καιρό σε όλους να κάνουν υπομονή μέχρι τις εκλογές τους και ξαφνικά να αποφασίζουν πως δεν θα περιμένουν μέχρι τις εκλογές. Ακριβώς αυτή τη λογική είχαν και η δηλώσεις του έταιρου γερμανού καππαδόκη στην εκτ weidmann, ο οποιός λίγο πολύ απείλησε τους ιταλούς πως η εκτ δεν θα αγοράσει τα ομόλογά τους αν δεν εκλέξουν μια υπεύθυνη κυβέρνηση. Φυσικά αυτή η κίνηση (μαζί με την άνοδο των σπρεντ των ιταλικών ομολόγων) αποτελεί ένα μέσο πειθούς αντίστοιχο με τις διάφορες δηλώσεις αξιωματούχων πριν τις εκλογές του ιούνη στην ελλάδα. Όμως ταυτόχρονα δίνει κι ένα σύνθημα στις “αγορές” πως η εκτ δεν θα καλύψει την ιταλία, άρα σε περίπτωση που ο γρύλος εκλεγεί θα έχουν το ελεύθερο να υποτιμήσουν τα ιταλικά ομόλογα χωρίς να φοβούνται ότι θα τους τιμωρήσει η εκτ. Διότι όλοι πρέπει να θυμόμαστε πως κανείς δεν μπορεί να πάει κόντρα σε μια κεντρική τράπεζα στο νόμισμά της :)

Τέτοιου είδους “εκβιασμοί” λοιπόν δείχνουν ότι η ευρωζώνη είναι παντελώς ξοφλημένη. Και απλά αποφάσισαν να μας το πούνε επίσημα με το κούρεμα των κυπρίων καταθετών. Οι γερμανοί λοιπόν έχουν αποφασίσει επισήμως και διακομματικώς να τελειώνουν με την ευρωζώνη. Αλλά δεν θέλουν να πάρουν πάνω τους το φταίξιμο. Άρα θα αρχίσουν να σπρώχνουν όλο και περισσότερο την περιφέρεια μέχρι να συμβεί το “ατύχημα”


Και η συστημική ηλιθιότητα των γερμανών.

Για την οποία πια είμαι σχεδόν βέβαιος. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι γερμανοί λοιπόν σε αυτή την κίνηση που κάνουν, είναι ότι ωθούν τους εαυτούς τους στο κενό. Οι μαλακίες περί εμπορίου με την κίνα έχω περιγράψει πως είναι απλά μια κακή αντιγραφή του G2 του μπρεζίνσκι (για συνεργασία ηπα-κίνας) και άρα το σοκ από τη διάλυση του ευρώ θα τους αναγκάσει να έρθουν εμπρός σε πολύ δύσκολες αποφάσεις. Από τη μία θα πρέπει να επιβάλουν τον σοσιαλισμό στο εσωτερικό της χώρας ακριβώς διότι το άλλο ενδεχόμενο θα ήταν να ανεχθούν μια τεράστια ανεργία και τις αντίστοιχες κοινωνικές αναταραχές που αυτή θα φέρει. Και δεν τους κόβω να είναι έτοιμοι για εμφύλιο με τις πολιτικές ελίτ τους σε σαφώς αδύναμη θέση.

Από την άλλη σε περίπτωση διάσπασης θα πρέπει να κάνουν κάτι με όλα αυτά τα κεφάλαια που μεταφέρθηκαν στην γερμανία. Διότι ενώ οι αντίστοιχες υποχρεώσεις των περιφερικών κεντρικών τραπεζών στην bundesbank δεν πρόκειται ποτέ να πληρωθούν, οι απαιτήσεις των καταθετών που έφεραν τα χρήματά τους στη γερμανία θα ζητούνται στο ακέραιο. Αυτό θα δημιουργήσει έναν πληθωρισμό κεφαλαίων (δηλαδή χαρτακίων) που δεν θα μπορεί απαραίτητα να διαχειριστεί η γερμανική οικονομία.

Θα μου πεις μπορεί να θέλουν όλα αυτά τα χαρτάκια για να πιέσουν την ισοτιμία του νέου μάρκου προς τα κάτω και να διατηρούν αρνητικής απόδοσης ομόλογα, αλλά είναι πολύ ριψοκίνδυνο το σχέδιο. Ή θα μπορούσαν να εκδόσουν ένα σωρό ομόλογα και να αρχίσουν τις αυξήσεις των μισθών των γερμανών προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό από χαρτάκια και να κάνουν τους ντόπιους να νιώσουν πλουσιότεροι. Αλλά αν ήταν αυτή η πρόθεσή τους γιατί να μην το έκαναν πανευρωπαϊκά να γίνονταν μάγκες και να έπιναν όλοι νερό στο όνομα της (ονομαστικής) “ανάπτυξης”?

Κάτι ακόμα που μπορούν να κάνουν είναι να μετατρέψουν τους λογαριασμους των κατοίκων της ευρωζώνης στη γερμανία στο αντίστοιχο νέο νόμισμα της χώρας τους κι έτσι στην ουσία να κουρέψουν τις καταθέσεις των ξένων σε γερμανικές τράπεζες σε ποσοστό αντίστοιχο της υποτίμησης που θα υποστεί το τοπικό τους νόμισμα. Μάλιστα θα μπορούσαν να κάνουν τις πάπιες σε αυτό λέγοντας πως δεν φταίνε οι ίδιοι που η νέα δραχμή πχ υποτιμήθηκε :)

ναι ξέρω όλα αυτά έχουν πολλές επιπλοκές αλλά ειλικρινά δεν υπάρχει μια συνεκτική λογική πίσω από αυτές τις αποφάσεις. Μόνο αποσπασματικές βραχυχρόνιες κινήσεις :)

Και τώρα που είπα για ηλιθιότητα να πιάσω και τους γάλλους που νομίζουν ότι αν σφυρίζουν αδιάφορα αρκετά πειστικά κανείς δεν θα τους δώσει σημασία. Οι γάλλοι είναι αυτοί που πραγματικά θα πονέσουν όταν οι ιταλο-ισπανοί σηκώσουν μπαϊράκι και στην ουσία αν προσπαθήσουν να προσκολληθούν στους γερμανοί θα βρεθούν πολύ σύντομα να παίζουν την ελλάδα καθώς φυσικά οι γαλλικές επιχειρήσεις βρίσκονται στον κατήφορο εδώ και παραπάνω από μια δεκαετία. Οι γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν πάρει ήδη τον δρόμο των ιταλικών και ουσιαστικά με το νέο σκληρό ευρώ, κανείς δεν θα αγοράζει γαλλικά προϊόντα από τη στιγμή που θα υπάρχουν στην ίδια τιμή τα γερμανικά.
  
Οπότε πάρτε ποπκορν καθίστε στη γωνία και απολαύστε το θέαμα. Μπορεί να μην είναι τόσο δραματικό αλλά σίγουρα θα υπάρχει θέαμα. Κι εδώ είναι και η εκδίκηση του φτωχού. Όσο λιγότερες καταθέσεις έχετε, τόσο πιο αβασάνιστα θα απολαύσετε το δράμα που εξελίσσεται.

Πηγή: techiechan.com
http://www.techiechan.com/?p=1940