Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Αυτό είναι άνθρωπος ζωντόβολα



  • Να διαβάσεις, να μάθεις, να γεμίσεις με εικόνες ουσίας το μυαλό. Να νοιώσεις, να αγαπήσεις, να πονέσεις, να κλάψεις και να γελάσεις και να πεθάνεις πλήρης ημερών νοιώθωντας πως δεν πρόδοσες, δεν ατίμασες, δεν δολοφόνησες, δεν έκανες το περιβάλλον σου δυστυχισμένο. Αυτό είναι άνθρωπος ζωντόβολα.
  • Και να έρθουν τα πράγματα ανάποδα και να αλλάξουν όλα τα ίδια σκ@τα θα τα ξανακάνεις αφού ο ίδιος μέσα σου μένεις βρώμικος και άπληστος. 
  • Μετά θα πρέπει να μετρήσεις το θάρρος σου, την ικανότητα σου να επιβιώνεις σε κιάθε περίσταση. Κι αυτό το έχουν οι άνθρωποι που ζουν στον υπόνομο οι κατσαρίδες. Για σένα αμφιβάλλω.

Τα βαρίδια του ΣΥΡΙΖΑ - του Νάσου Ηλιόπουλου



  • Ο αντίπαλος μας πήρε στα σοβαρά. Πίστεψε δηλαδή ότι όντως αποτελούμε συστημικό κίνδυνο.
  • Εμείς δεν πήραμε τον εαυτό μας στα σοβαρά. Δεν οργανωθήκαμε ποτέ για πραγματική μάχη.
  • ...ολόκληρη η δουλειά μας στήθηκε πάνω στο πιο καλό από τα καλά σενάρια
  • Δεν γίνεται να πιστεύεις ότι οργανώνεσαι για πόλεμο και να μην κάνεις ούτε τις πιο μικρές κινήσεις για να περιορίσεις μερικά από τα βασικά όπλα του εχθρού, όπως οι τράπεζες και τα ΜΜΕ.
  • Η πολιτική και οργανωτική μας λειτουργία αντιστοιχεί στις ανάγκες προ κρίσης. 
  • Να τελειώνουμε με την κουλτούρα της «καταγραφής άποψης». Να τελειώνουμε με την ευκολία του «εγώ τα είπα».
  • Τώρα, λοιπόν, τι κάνουμε; 
  • Το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να παραδεχτούμε το αδιέξοδο. 
  • Σε αυτή την πορεία, το μοναδικό βαρίδι που χρειάζεται να αφήσουμε πίσω μας είναι η «ευκολία» με την οποία μάθαμε να δουλεύουμε όλοι μας.

Επομένως, Τσίπρας ή Μεϊμαράκης…ή κάποια κρυφή εναλλακτική?




Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και επομένως στην κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει χωρίς να πάμε σε εκλογές.Η κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι δέσμιος τόσο της αντιπολίτευσης όσο και της συμπολίτευσης(διαφωνούντες).Η μόνη λύση θα ήταν να παραδώσουν τις έδρες τους οι διαφωνούντες εφόσον χάσουν το συνέδριο που πρέπει οπωσδήποτε να γίνει αρχές Σεπτεμβρίου.Αν δεν παραδώσουν τις έδρες η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές και αν νομίζουν ότι έχουν εναλλακτική λύση να την καταθέσουν στους πολίτες ώστε να τους ψηφίσουν και να την εφαρμόσουν.

Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος :δεν υπήρχαν προϋποθέσεις για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.




  • Προφανώς δε μπορείς να βασίζεσαι επ' αόριστον στις ψήφους της αντιπολίτευσης για να περάσουν κρίσιμα νομοθετήματα. 
  • Το ηθικό πλεονέκτημα του Αλέξη Τσίπρα είναι η καλύτερη εγγύηση για τη βελτίωση της συμφωνίας το αμέσως επόμενο διάστημα.
  • ...δεν υπήρχαν προϋποθέσεις για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.
  • ...να υποσκελιστεί η ιδεολογική κομματική σταθερότητα.


«Υπάρχουν τα περιθώρια για να παραμείνει ενωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά χρειάζονται όμως καθαροί όροι. Δε μπορεί να λες διαφωνώ με τα μέτρα αλλά να μην περιγράφεις ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο», υπογράμμισε ο βουλευτής Μαγνησίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη.

Respect(?) του Νίκου Μπίστη στον Λαφαζάνη





Ο Μπίστης στην αρχή του άρθρου του,αντίθετα με τον παραπλανητικό τίτλο,σφάζει με χειρουργική ακρίβεια τον Λαφαζάνη:"Παρέμεινε ένας κομμουνιστής παλαιάς κοπής, σταθερός σε εσφαλμένες και προδήλως παρωχημένες απόψεις. Αυτός πιστεύει ότι η Ιστορία θα του ξαναχαμογελάσει."
Όμως ο πραγματικό στόχος του Μπίστη είναι ο Τσίπρας και σε αυτόν κατευθύνει τα πραγματικά πυρά δανειζόμενος την επιχειρηματολογία του αριστερού ρεύματος πχ:"oι αιτίες της διάσπασης βρίσκονται στο πρόγραμμα και τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και όχι σε καπρίτσιο του Λαφαζάνη που συνεχίζει να υπερασπίζεται αυτό το πρόγραμμα" 

Ο Μπίστης επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ να γυρίσει στην "καθαρότητα" του 4% και αυτό θα γίνει μόνο αν αποκόψει τους κεντρώους ψηφοφόρους από τον (λαοπλάνο) Τσίπρα.Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι αν ο λαός πεισθεί ότι εξαπατήθηκε για άλλη μια φορά δεν θα στραφεί προς το ΠΑΣΟΚ αλλά...

Νίκος Παππάς: Η χώρα δεν μπορεί να πορεύεται με κυβέρνηση μειοψηφίας για πολύ


  • «η ψήφιση ή μη της συμφωνίας είναι μια οριακή στιγμή» και «η καταψήφιση σημαίνει και άρση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».
  • Αν πάμε σε εκλογές θα πάμε για να εξασφαλιστεί η απολεσθείσα σταθερότητα και πλειοψηφία».
  • Είναι άλλο να προτάσσουμε και απαιτούμε την απόδοση δικαιοσύνης για διάφορα σκάνδαλα και άλλο να υποκρινόμαστε ότι εάν πάμε στα διεθνή δικαστήρια τον ένα και τον άλλο θα καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε τα εισοδήματα του λαού.
  • Το ερώτημα της νέας φάσης είναι όχι το «μέσα ή έξω από την Ευρώπη«, αλλά το «Ποια Ελλάδα, σε ποια Ευρώπη«».
  • «Όποιος θεωρεί ότι άλλη κυβέρνηση και άλλος πρωθυπουργός θα μπορούσε να φέρει καλύτερη συμφωνία δεν έχει παρά να το πει δημόσια και να προσπαθήσει να πείσει και τη βουλή και το λαό»

Πέφτει κι άλλο η κυκλοφορία των εφημερίδων!....πλην της Εφημερίδας των Συντακτών και την Kontra news




Αξίζουν συγχαρητήρια στην Εφημερίδα των Συντακτών που αποτελεί όαση σε αυτούς τους ζοφερούς καιρούς για τα ΜΜΕ



Με τον ίδιο σχεδόν ρυθμό συνεχίζεται η πτώση της κυκλοφορίας των εφημερίδων. Τον Ιούνιο οι απώλειες μειώθηκαν σε 5% από 6% τον Μάιο, ενώ η μείωση από την αρχή του έτους περιορίστηκε σε 7% από 10% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Η κατάσταση, πάντως, παραμένει οριακή για τις εφημερίδες.

Είναι πράξη ευφυΐας να σώζεις το κεφάλι σου - Της Λουτσιάνα Καστελίνα*


Θα ήταν διαφορετικό αν αμφισβητούσε την Ευρωζώνη μια ισχυρότερη συμμαχία, τουλάχιστον από τις χώρες της Μεσογείου, στη βάση ενός σαφούς σχεδίου αγώνα και αμφίπλευρης αλληλεγγύης.

Επίθεση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης (φωτογραφίες)




Η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης «για μια ακόμη φορά δηλώνει ότι δεν τρομοκρατείται ούτε αυτή, ούτε τα στελέχη της»

Φωτογραφίες από την επίθεση:

Τότε και τώρα - του Θανάση Καρτερού





Τότε, με χίλιες επιφυλάξεις κι απογοητεύσεις, στηρίξαμε το δημοκρατικό καθεστώς. Έστω κι αν λίγο προσέγγιζε σε ό,τι εμείς εννοούσαμε ως πραγματική Δημοκρατία. Γιατί καταλαβαίναμε ότι αποτελούσε ευκαιρία για τον λαό. Εξασφάλιζε καλύτερες συνθήκες ζωής και πάλης. Κι αναρωτιέμαι τώρα: Αν έτσι κάναμε τότε, τι πρέπει να κάνουμε τώρα; Πόση στήριξη αξίζει η αριστερή κυβέρνηση; Αυτή η ανεπανάληπτη ευκαιρία να κάνει η Ελλάδα ένα άλμα μπροστά;

Κατερίνα Ακριβοπούλου: 41 χρόνια μετά…



Ποντάρουν στην κόπωση, την άγνοια, την αφέλεια, τη βολή για μασημένη τροφή, την ευκολία να αναζητούμε τη χαμένη μας συνείδηση μέσω αντιπροσώπων, τη σύγχυση που επιτείνουν οι εύκολοι αφορισμοί, την αδημονία για έτοιμες λύσεις εδώ και τώρα, την εμμονή στην πεπατημένη του ιδεολογικού και κομματικού κομφορμισμού, την προσκόλληση σε στερεότυπα που χαϊδεύουν αφτιά αλλά καίνε τα μυαλά…

Η κατεδάφιση ενός κλειστού γυμναστηρίου μπάσκετ στη Ζάκυνθο κοστολογήθηκε αρχικά 265.632 ευρώ, ενώ τελικά το κόστος ήταν μόλις 10.000 ευρώ!



Χαρά Τζαναβάρα στην Εφημερίδα των Συντακτών


Υπερκοστολογήσεις έργων αποκαλύφθηκαν με αφορμή την κατεδάφιση του κλειστού γυμναστηρίου στο αθλητικό κέντρο της Ζακύνθου. Ο νόμος του 2013 για τον προσδιορισμό των τιμολογίων, με ένα απλό «μαγείρεμα», μπορεί να «φουσκώσει» το κόστος από 800% έως και 2.600% σε σχέση με τις τιμές της αγοράς! Το έργο είναι μικρής κλίμακας και επομένως ευκολότερο να εντοπιστούν οι αποκλίσεις του κόστους.

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Σεσημασμένοι Πόθοι

                                                Η σύνθεση είναι από την OKTANA


Ας σκύψουν, λοιπόν, τα κεφάλια κι ας υπηρετήσουν όσο καλύτερα μπορούν, εφόσον μπορούν, την ελληνική κοινωνία που τώρα έχει αρχίσει να υποφέρει ακόμα περισσότερο από πριν, ακριβώς εξαιτίας της ανικανότητάς τους να διαχειριστούν, ως τάχθηκαν, τη ζώσα μας νοσηρή πραγματικότητα.

Από σήμερα η διανομή από τα ΚΕΠ των Καρτών Αλληλεγγύης



Ξεκίνησε η διανομή από τα ΚΕΠ των καρτών αλληλεγγύης, οι οποίες ενεργοποιούνται από σήμερα, Παρασκευή 24 Ιουλίου. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να τις χρησιμοποιούν στα περίπου 5.000 εξουσιοδοτημένα καταστήματα τροφίμων.

Τάσος Κορωνάκης: Χρειαζόμαστε ένα συνέδριο στρατηγικής επανατοποθέτησης και όχι παράλληλων μονολόγων



Γι’ αυτό χρειάζεται να επανατοποθετούμε στο σημερινό πεδίο με πολύ στρατηγικούς όρους και με πολύ σοβαρή συζήτηση. Αν αποδεχτούμε ότι σήμερα δεν υπάρχουν βεβαιότητες, αν δούμε την πραγματικότητα και δεν εκφωνούμε απλά λόγους ο καθένας από την πλευρά του, αν δεν πάμε σ’ ένα συνέδριο παράλληλων μονολόγων, αλλά σε μια σοβαρή και ουσιαστική συζήτηση με τους διανοούμενους, με τα κινήματα, με τα μέλη του κόμματος, τότε θα καταλάβουμε ότι χρειάζεται να δουλέψουμε πολύ παραπάνω για να συγκροτήσουμε σοβαρές απαντήσεις για το σχέδιο εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια

Όταν οι δημοσιογράφοι του MEGA εκβιάζουν το συμπέρασμα πως η κυβέρνηση ήξερε για τις κλειστές τράπεζες (βίντεο)




Στο τέλος του βίντεο ο Πανούσης λέει:
"Έχουμε τρικομματική κυβέρνηση.Είναι άλλο πράγμα να διαφωνείς σε ένα νομοσχέδιο και άλλο πράγμα να έχεις συντονισμένο,συγκροτημένο ένα άλλο κέντρο εξουσίας" και λέει την πραγματική αλήθεια.
Δεν έχουμε βουλευτές που διαφωνούν ο καθένας για τους δικούς του λόγους αλλά βουλευτές που συνεδριάζουν χώρια από τους άλλους βουλευτές του Σύριζα για το πως θα ψηφίσουν...και αυτό γινόταν και πριν

Spiegel: Σόιμπλε, ο σκιώδης καγκελάριος του πόνου




Ένα άρθρο - προφίλ βασισμένο στις τελευταίες - εμπρηστικές αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα - κινήσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φιλοξενεί το περιοδικό Der Spiegel υπό τον τίτλο: «Σόιμπλε, ο σκιώδης καγκελάριος του πόνου».

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι αλεξιπτωτιστής τής Αριστεράς. Αντιθέτως, είναι σπλάχνο από τα σπλάχνα της.




Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι αλεξιπτωτιστής τής Αριστεράς. Αντιθέτως, είναι σπλάχνο από τα σπλάχνα της. Γι' αυτό και είναι πολύ άδικη η κριτική που του ασκείται από εκείνους που παριστάνουν τους μεγάλους και τρανούς κολυμβητές τής επανάστασης από την άνεση της παραλίας. Ρωτώ ευθέως την Αριστερή Πλατφόρμα, την Κομμουνιστική Τάση, τη ΡΟΖΑ κι όλες τις υπόλοιπες συνιστώσες τής ιδεολογικής καθαρότητας, μαζί με τους απλούς πολίτες που από την ασφάλεια της εξέδρας γιουχάρουν αυτούς που παίζουν μπάλα: Αν διώξουμε τον Τσίπρα και τον κρεμάσουμε στην πλατεία Συντάγματος προς παραδειγματισμό όποιου άλλου "προδότη", ποιός θα κυβερνήσει τη χώρα; Ο Λαφαζάνης με τον Λεουτσάκο και τον Ρινάλντι; Ο Μεϊμαράκης, ο Θεοδωράκης και η Φώφη; Ή, μήπως, ο Κουτσούμπας με τον Μιχαλολιάκο;...

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

48 φιλελέδες και νεοφιλελέδες συνιστούν Μεϊμαράκη. Αυτοί ξέρουν!



Τώρα που βλέπω την φώτο ρίχνω και μια ιδέα στο τραπέζι....τον Τζαμτζή

Ξέφυγε του Παπαχρήστου! «Η Διαπλοκή θα ζητήσει βοήθεια από το 4ο Ράιχ»




Αυτή την μάχη έπρεπε να δώσει η κυβέρνηση πριν πάει σε διαπραγμάτευση και σίγουρα θα είχαμε καλύτερο αποτέλεσμα χωρίς αυτά τα σκουλήκια στα μετόπισθεν.
Τα λάθη όμως πρέπει να διορθωθούν και σύντομα μάλιστα,ο χρόνος έφτασε στο τέλος

Βαρουφάκης:«Γιατί ψήφισα “ναι” αυτή τη φορά»

«Εξηγήσεις» από τον Γιάνη Βαρουφάκη | ICONPRESS / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ




Από την Εφημερίδα των Συντακτών


Τους λόγους για τους οποίους υπερψήφισε τη δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων εξηγεί τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με άρθρο του που δημοσιεύτηκε στον ηλεκτρονικό ενημερωτικό ιστότοπο PressProject.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι είχε ο ίδιος προτείνει να δεχθεί η κυβέρνηση τις συγκεκριμένες αλλαγές ( Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και BRRD που πέρασαν χθες από τη Βουλή) επισημαίνοντας τους κινδύνους που έκρυβαν οι διατάξεις.

Διαμαρτυρία ομάδας αναρχικών έξω από το Μέγαρο Μαξίμου [BINTEO]





Διαμαρτυρία έξω από το Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποίησε η «Αναρχική Ομάδα Ρουβίκωνας».

Ψεύτικη η είδηση για εξαγορά νησιών από πολυεκατομμυριούχους




Συνήθη φαινόμενο στην ελληνική μπλογκόσφαιρα που κάποια στιγμή πρέπει να αντικατασταθεί από έγκυρη ενημέρωση

Το Μαξίμου «καρφώνει» τη Ζωή – «Θεσμική δυσαρμονία» η στάση της προέδρου




Από το altsantiri


Τον προβληματισμό του για την «θεσμική δυσαρμονία» που προκαλείται από την επιλογή της προέδρου της Βουλής να διαφοροποιείται από τις κυβερνητικές επιλογές, εξέφρασε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση του με την πρόεδρο της Βουλής, της εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη θεσμική δυσαρμονία που προκαλείται από την, κατά τα άλλα σεβαστή, επιλογή της να διαφοροποιείται από την συλλογική κατεύθυνση της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που την στηρίζει.

Κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός δέχτηκε σήμερα την Πρόεδρο της Βουλής ύστερα από αίτημά της και πως άκουσε προσεκτικά τις απόψεις της κ. Κωνσταντοπούλου. Η συνάντηση σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τονίζουν ότι η συνάντηση έγινε σε κλίμα ειλικρίνειας και συντροφικότητας.

Κωνσταντοπούλου: Έχουμε διάθεση να διαφυλάξουμε τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ (video)


«Είχαμε μία ειλικρινή και εις βάθος συζήτηση με τον πρωθυπουργό για όλες τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών αλλά και για τις θεσμικές πρωτοβουλίες που επιβάλλεται να αναληφθούν και από πλευράς κοινοβουλίου και θεσμικών εκπροσωπήσεων σε σχέση με την προστασία των δικαιωμάτων του λαού μας και σε σχέση με τη θωράκιση της δημοκρατίας η οποία δοκιμάζεται στην Ευρώπη με θύμα την Ελλάδα, την ελληνική κυβέρνηση και τον εληνικό λαό», δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό.

Με τον πρωθυπουργό έχουμε «σχέση συντροφικότητας ειλικρίνειας και η κοινή διάθεση επιθυμία να διαφυλάξουμε τα δίκαια του λαού μας την προοπτική του τόπου αλλά και τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ που κάποιοι θα επιθυμούσαν να δουν να διαρρηγνύεται», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Εξέφρασα στον πρωθυπουργό τις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν για την άμυνα της χώρας ως προς τη δαμόκλεια σπάθη του χρέους, είπε και τόνισε ότι «είναι αδιαπραγμάτευτη τη κοινή στράτευση και του πρωθυπουργού και η δική μου στην υπηρέτηση των συμφερόντων του λαού και σε τέτοιες στιγμές που δοκιμάζονται και οι θεσμικές εκπροσωπήσεις και οι πολιτικές τοποθετήσεις έχει σημασία οι εκπρόσωποι των θεσμών, να μπορούν με ειλικρίνεια και αμεσότητα ακόμη κι αν έχουν διαφορετικές απόψεις να μιλούν με ευθύτητα να συνεννοούνται και να καταλήγουν σε λύσεις» είπε η πρόεδρος της Βουλής.


Πώς ψήφισαν οι διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ στις 2 Τετάρτες (γράφημα)




Από το Κουτί της Πανδώρας


Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δε συντάχθηκαν με τη γραμμή του Μέγαρου Μαξίμου στις δυο ψηφοφορίες για τα ισάριθμα πακέτα προαπαιτούμενων της συμφωνίας των Βρυξελλών, δεν κινήθηκαν στο σύνολό τους με τρόπο απόλυτο. Οι διαφοροποιήσεις έχουν πολιτικά χαρακτηριστικά που ενδεχομένως θα παίξουν ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις που αναπόφευκτα θα έρθουν.

Η Κυρία Πρόεδρος...της μισής αλήθειας





Όλοι έχουμε ακούσει ομιλίες δικηγόρων.Τι λένε? Την μισή αλήθεια,την μισή αλήθεια που βολεύει τον πελάτη τους...την άλλη μισή αλήθεια θα την ακούσεις από τον αντίπαλο δικηγόρο
Posted by Giannis Athanasios Papas on Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2015



Δε συμβαίνει όμως το ίδιο και την πραγματική ζωή, όταν δεν ρητορεύουμε απλά για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις αλλά ο λόγος έχει πραγματικές συνέπειες, αντίστοιχες με τη θεσμική θέση αυτού που τον εκφέρει.


Από την καλύβα ψηλά στο βουνό


Προξενούσε θλίψη χθες και σήμερα η Πρόεδρος της Βουλής. Όχι τόσο με τις φτηνιάρικες μεθοδεύσεις παρακώλυσης των διαδικασιών, που θύμιζαν διαδικασίες φοιτητικού συλλόγου της δεκαετίας του 1980 (αυτές γνωρίζω από πρώτο χέρι – μπορεί να υπάρχουν αντίστοιχα φαινόμενα και σε άλλες δεκαετίες) αλλά με όσα έλεγε από το βήμα.

Γιατί είναι αληθές ότι έγινε θεσμικό πραξικόπημα εις βάρος της χώρας μας από τα θεσμικά όργανα και την ηγεσία της ΕΕ. Ότι η Ελλάδα υπέστη οικονομική τρομοκρατία και στυγνό εκβιασμό. Ότι περιφρονήθηκε η εκφρασμένη άποψη του ελληνικού λαού, στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Ότι βιάστηκε βάναυσα η κοινοβουλευτική διαδικασία με τα υπερ- κατεπείγοντα προαπαιτούμενα, των εκατοντάδων σελίδων που όφειλαν να ψηφιστούν ουσιαστικά χωρίς συζήτηση και χωρίς περιθώρια τροποποιήσεων. Ότι με όλα αυτά και μετά απ’ όλ’ αυτά υπάρχει σοβαρό ζήτημα εθνικής κυριαρχίας.

Λες και δεν τα ξέραμε! Λες και δεν τα ξέρει αυτά ο πρωθυπουργός, που πήρε «την ευθύνη της υπογραφής», ώστε να μπορούν να κρύβονται πίσω της διάφοροι και να λένε ό,τι τους κατέβει, χωρίς κόστος – αλλά και χωρίς την παραμικρή συναίσθηση ευθύνης.

Γιατί η κυρία Πρόεδρος, όπως και πολλοί άλλοι του κλίματος της ανευθυνότητας, δε μπαίνουν καν στον κόπο να εξετάσουν με την ίδια ή έστω με μικρότερη αναλυτική υπομονή την εναλλακτική που είχε η χώρα και ο Τσίπρας αν δεν υπέκυπτε στον εκβιασμό. Τι θα σήμαινε η ρήξη και η άμεση χρεοκοπία για τη χώρα, για την οικονομία, την παραγωγή, αλλά και τις λαϊκές μάζες. Τι θα σήμαινε η ρήξη όχι μόνο για την εθνική ανεξαρτησία, αλλά για την ίδια την υπόσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Γιατί η κυρία Πρόεδρος δεν έθιξε καθόλου το ζήτημα ότι η χώρα δεν ήταν προετοιμασμένη ούτε κατ’ ελάχιστον για να αντιμετωπίσει τις άμεσες και τις μεσοπρόθεσμες συνέπειες μιας τέτοιας ρήξης.

Αλλά στα φοιτητικά αμφιθέατρα, όπου έμεινε προσκολλημένη, όπως και στις κομματικές συνεδριάσεις, η ανευθυνότητα μάλλον επιβραβεύεται και δίνει πόντους στον φέροντα.

Δε συμβαίνει όμως το ίδιο και την πραγματική ζωή, όταν δεν ρητορεύουμε απλά για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις αλλά ο λόγος έχει πραγματικές συνέπειες, αντίστοιχες με τη θεσμική θέση αυτού που τον εκφέρει.

Η "γκρούπι" Χριστοφιλοπούλου ροκάρει στη Βουλή (βίντεο)





Από το tribune.gr/


Μετά τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ΠΑΣΟΚ ο Πάνος Καμμένος, στην ολομέλεια της Βουλής, τον λόγο πήρε η Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε να απαντήσει και επί προσωπικού, αφού ο Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε στη θητεία της στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ωστόσο, την ώρα που η Φώφη Γεννηματά απευθυνόταν στο Σώμα, την παράσταση έκλεψε η Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία καθόταν ακριβώς από πίσω της.

Η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ έκανε κάτι περίεργους μορφασμούς, σε ένδειξη επιδοκιμασίας προς τα λεγόμενα της Φώφης Γεννηματά και δυσαρέσκειας προς τα όσα είχε πει προηγουμένως ο Πάνος Καμμένος, ενώ απευθυνόμενη προς τα υπουργικά έδρανα έκανε και τη χειρονομία «καταδίκης» με τον αντίχειρα προς τα κάτω.

Πάντως δεν είναι τυχαίο που ο ΠΑΣΟΚ έχει πατώσει. Με τέτοιες πολιτικές προσωπικότητες που έχει στα έδρανα (δεν σχολιάζουμε τη μορφή Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, ο οποίος όπως θα δείτε και στο βίντεο είχε την έκφραση «μόλις ξύπνησα, τι έγινε βρε παιδιά;»), με τέτοιες λοιπόν παιδαριώδεις «προσωπικότητες», πάλι καλά που βρίσκεται και ένα 5% και τους ψηφίζει και έχουν να λαμβάνουν και ένα μισθό, διότι έτσι κι αν το ΠΑΣΟΚ καταλήξει εξωκοινοβουλευτικό δεν τους βλέπουμε να βρίσκουν δουλειά ούτε για τους καφέδες.

Είναι όμως η Χριστοφιλοπούλου μια ομορφιά… Δείτε το βίντεο, επαναλαμβάνουμε, στο βασίλειο των χιμπατζίδων με τέτοια μούτρα θα την είχαν στο πιο ψηλό κλαρί.

(Ως γνωστόν οι χιμπατζίδες έχουν ιεραρχία και το κυρίαρχο άτομο της αγέλης κάθεται στο πιο ψηλό κλαρί).

Να μείνει η Αριστερά, για να αποδώσει δικαιοσύνη




Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη 


Να παραμείνει η κυβέρνηση της Αριστεράς, έστω και εν μέσω επαχθών μνημονίων. Να παραμείνει, ώστε να μπορεί ο υπουργός Καταπολέμησης της Διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης να φέρνει στην επιφάνεια σκάνδαλα σαν εκείνο της Αγροτικής Τράπεζας. Σκάνδαλο μεγατόνων, από το 2000 έως το 2012 δόθηκαν 1.300 δάνεια που δεν θα έπρεπε να δοθούν, δάνεια που δεν αποπληρώθηκαν ποτέ, με αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να έχει χάσει πάνω από 5 δισ. ευρώ. Το σκάνδαλο των σκανδάλων, στο οποίον εμπλέκεται η εγχώρια διαπλοκή σε όλες τις εκδοχές της, τράπεζες, κόμματα, κανάλια, εφημερίδες, μεγάλες επιχειρήσεις, όλα τα μωρά στην πίστα

Να παραμείνει ο κ. Νικολούδης, για να μπορεί να λέει ότι «η ΑΤΕ χρησιμοποιήθηκε επί σειρά ετών ως η δεξαμενή από την οποία οι κατά περίπτωση κρατούντες άντλησαν τα μέσα για την εξυπηρέτηση πολιτικών επιδιώξεων. Η ΑΤΕ ήταν το όχημα το οποίο χρησιμοποίησαν οι κυριότεροι εκφραστές του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού. Ήταν το σημείο στο οποίο η επιχειρηματικότητα συναντήθηκε με την εγκληματικότητα". Αν δεν τα πει αυτός, ως αρμόδιος υπουργός στην κυβέρνηση της Αριστεράς, δεν θα τα πει κανένας άλλος. Αν δεν τις διαλευκάνουν αυτές τις υποθέσεις εκείνοι που δεν συμμετείχαν στο φαγοπότι, δεν θα το πράξει κανείς, ούτε οι οικουμενικές κυβερνήσεις, ούτε οι κυβερνήσεις ειδικού σκοπού και γενικής αμνηστίας. Διότι εδώ έχουμε να κάνουμε με επιχείρηση αλλοίωσης του δημοκρατικού πολιτεύματος- «οι κρατούντες άντλησαν από την ΑΤΕ τα μέσα για την εξυπηρέτηση πολιτικών επιδιώξεων»- και όχι με μια απλή υπόθεση διαφθοράς.

Να παραμείνει η κυβέρνηση της Αριστεράς, ώστε να αποκατασταθεί, επιτέλους, η νομιμότητα στην τηλεοπτική αγορά. Οι αρμόδιοι υπουργοί Νίκος Παππάς και Χρήστος Σπίρτζης κατέθεσαν ήδη από χθες το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, να τελειώνουμε με τις πειρατείες και το τζαμπατζιλίκι, να καταβάλει ο καθείς τον οβολόν του, να μάθουν όλοι να σέβονται τους κανόνες της ενημέρωσης. Το κατέθεσαν το νομοσχέδιο εν μέσω ψήφισης μνημονίου, ήρθαν σε σύγκρουση με τους καναλάρχες τώρα που τους έχουν περισσότερο ανάγκη. Θυμόσαστε τι είχε συμβεί με το μνημόνιο του 2012; Στο αρχικό κείμενο προβλεπόταν η δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών και τα σχετικά ποσά που θα εισπράττονταν, Δύο μέρες μετά, το κείμενο πήγε στη Βουλή για να γίνει νόμος και, ω του θαύματος, έλειπαν δύο σελίδες, οι σελίδες που αφορούσαν την αδειοδότηση των καναλιών. Η συνέχεια είναι γνωστή, την ζούμε στο πετσί μας από το 2012 μέχρι σήμερα, από το 2012 μέχρι σήμερα τα κανάλια ξεπληρώνουν τους ευεργέτες τους, αυτούς που άπλωσαν τα χεράκια τους και έσκισαν τις δύο σελίδες.

Να αποδοθεί, επιτέλους, δικαιοσύνη, να μάθουμε ποιος έκανε τι και γιατί το έκανε. Να μάθουμε που πήγαν τα λεφτά, 5 δισ. από δω 350 εκατομμύρια από εκεί, έτσι ώστε να μην μπορεί να βγαίνει ο κάθε κερατάς και να λέει ότι όλοι μαζί τα φάγαμε. Να δοθούν, πρωτίστως, εγγυήσεις ότι το φαγοπότι τέλειωσε οριστικά και αμετάκλητα,

Λίστα 415 γιατρών του ΕΣΥ με εμβάσματα στο εξωτερικό - δέσμευση περιουσιακών στοιχείων




Ουσιαστικά βγάζοντας με εμβάσματα στο εξωτερικό αυτά τα ποσά κάρφωναν τον εαυτό τους.

Από tvxs.gr


Λίστα με 415 γιατρούς του ΕΣΥ που απέστειλαν εμβάσματα σε τράπεζες του εξωτερικού, πάνω από 100.000 ευρώ, έχει στα χέρια του ο οικονομικός εισαγγελέας και σύντομα πρόκειται να προχωρήσει σε δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων και την επιβολή άλλων μέτρων αναγκαστικού χαρακτήρα είσπραξης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για στοιχεία που προέκυψαν από διασταυρώσεις του Κέντρου Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου και αφορούν εμβάσματα προς ξένες τράπεζες μετά το 2009 τα οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές δηλώσεις των κατόχων τους. Ήδη ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί για τους πρώτους 100 γιατρούς για τους οποίους και θα ενεργοποιηθούν τα μέτρα που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Καταργούνται οι ποινές για οφειλέτες ατομικών εισφορών στον ΟΑΕΕ




Εγκύκλιο με την οποία κοινοποιεί την εφαρμογή του νόμου 4331/2015 (άρθρα 37 και 38), με τον οποίο καταργούνται οι ποινές για οφειλέτες ατομικών εισφορών στον ΟΑΕΕ κοινοποίησε ο Διοικητής του Οργανισμού, Τάσος Πετρόπουλος.


Από το ΚΟΚΚΙΝΟ


Με τις διατάξεις του νόμου παύει να ισχύει η δυνατότητα αναγκαστικής είσπραξης εισφορών με ενέργειες που προβλέπονται από τον αναγκαστικό νόμο 86/1967 και, παράλληλα, υποθέσεις ή αποφάσεις που εκκρεμούν ή δεν έχουν εκτελεστεί, αντίστοιχα, αρχειοθετούνται ή δεν εκτελούνται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο: «Δεν υποβάλλονται εφεξής μηνυτήριες αναφορές. Μηνύσεις για τις οποίες εκκρεμεί εκδίκαση, τίθενται στο αρχείο με διάταξη του αρμοδίου Εισαγγελέα. Εφέσεις και αιτήσεις αναιρέσεων (εκκρεμή ένδικα μέσα) δεν συζητούνται ή αν έχουν εισαχθεί για συζήτηση αποσύρονται με διάταξη του αρμόδιου Εισαγγελέα και τίθενται στο αρχείο».

Επίσης, «ποινικές αποφάσεις που δεν έχουν εκτελεστεί, κατά τη δημοσίευση του Νόμου, δεν εκτελούνται και αν έχει αρχίσει η εκτέλεσή τους, διακόπτεται».

Με τον ίδιο νόμο, αυξάνεται για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, το όριο παρακράτησης οφειλής από τη σύνταξη από τις 20.000 στις 25.000 ευρώ.

Κυνήγι μαγισσών… της Κατερίνα Ακριβοπούλου





Γράφει η Κατερίνα Ακριβοπούλου στο altsantiri


Είναι προδότης ο Τσίρπας, επικίνδυνος ο Ν.Παπάς, αποστάτης ο Λαφαζάνης, υπονομευτής οΒαρουφάκης, ανεξέλεγκτη με προσωπική ατζέντα η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αμφιλεγόμενου ήθους η Νάντια Βαλαβάνη, «ύποπτος» ο Αλέξης Μητρόπουλος και χωρίς τέλος το λουρί της μάνας;

Τι είναι αυτό το κυνήγι μαγισσών που έχουν εξαπολύσει όλες οι πλευρές χωρίς μέτρο, ειρμό, έρμα και αυτοσεβασμό, στην πιο δύσκολη στιγμή της χώρας από τη μεταπολίτευση;

Κρίση συνείδησης, κρίση ταυτότητας ή μήπως ο φαύλος κύκλος των ειδικών συμβάσεων από τις οποίες διέπονταν πάντα η δομή της Αριστεράς;

Γιατί είναι πιο αριστερός ο Λαφαζάνης που το 1990 διέγραφε από το ΚΚΕ την Αριστερή Διαφωνία επειδή αντιδρούσε στο «βρώμικο» 89;

Γιατί είναι πιο υποταγμένος ο Τσίπρας τον οποίο »άδειασε» το 2010 ο Φ.Κουβέληςπροκειμένου να συγκροτήσει τη ΔΗΜΑΡ, θεωρώντας ανατριχιαστικά ριζοσπαστικό τον Αλέξη;

Λες και δεν μας φτάνει το απόλυτο πολιτικό παράδοξο που ζούμε, με τη συμπολίτευση να αντιπολιτεύεται και την αντιπολίτευση να συμπολιτεύεται, βιώνουμε και την ανθρωποφαγία μεταξύ των «συντρόφων», την ίδια ώρα που τα πολιτικά ζόμπι καμώνονται τους ζωντανούς για να γίνουν κήνσορες της δημόσιας ζωής, αυτοί πού επί πέντε χρόνια δεν ήταν παρά οι θεράποντες του μνημονιακού καθεστώτος…

Έλεος συντρόφισσες και σύντροφοι της όποιας όχθης !

Αν η ιστορία της ελληνικής Αριστεράς- εκτός από τους αγώνες της- είναι και η ιστορία των διασπάσεων της, τούτες οι μέρες που ο άνεμος μας κυνηγά, μοιάζουν σαν να βγήκαν από το«Μηδέν και το άπειρο«, αυτό το εμβληματικό βιβλίο του Καίστλερ, πού γράφτηκε πριν από 75 χρόνια και είναι σαν να γράφτηκε σήμερα…

«Ένα εξαιρετικό βιβλίο που αναδεικνύει τις παγίδες της οχύρωσης πίσω από την ιδεολογία, τη δύσκολη επιλογή της ισορροπίας ανάμεσα στο ατομικό και το συλλογικό, ανάμεσα στο κόμμα και την κοινωνία, ανάμεσα στους πρώην «θύτες» και τα τωρινά «θύματα». Παράλληλα, ιδιαίτερα επίκαιρο αν ανατρέξει κανείς ακόμα και στη σύγχρονη ελληνική ιστορία και στις δυσκολίες του ριζοσπαστικού πολιτικού κινήματος να ξεπεράσει τον εαυτό του και να κοινωνικοποιήσει τις θέσεις και τις επιδιώξεις του με αποφασιστικό τρόπο, » διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου και είναι σαν να διαβάζουμε το εξώφυλλο του σήμερα…

Μαξίμου: Προσπάθεια καλλιέργειας δυσμενούς κλίματος τα περί νέων προαπαιτούμενων




Από την ΑΥΓΗ

Για συνειδητή προσπάθεια καλλιέργειας δυσμενούς για την κυβέρνηση πολιτικού κλίματος κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας την φημολογία των τελευταίων τριών ημερών γύρω από νέα πρόσθετα προαπαιτούμενα τα οποία πρόκειται να ζητηθούν από την χώρα μας, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς.

Από το Μέγαρο Μαξίμου παραθέτουν επι λέξει τα όσα δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί απαντώντας σε ερωτήσεις, κατά την διάρκεια της παρουσίασης των αποφάσεων του Κολλεγίου Επιτρόπων:

«Αυτό που ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι ό,τι αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συνόδου των χωρών της Ευρωζώνης. Αυτά και μόνο αυτά. Δεν θέλουμε να υπάρξουν άλλες φήμες. Για το λόγο αυτό, οι θεσμοί βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα –από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, εμένα ως τις υπηρεσίες με απόλυτο σεβασμό [στην ανακοίνωση], σας διαβεβαιώ.

Αν υπάρξει ψηφοφορία απόψε για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας για τη θέσπιση πλαισίου για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων (BRRD), θα έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος. Θεωρώ πως αυτό το πρόγραμμα είναι εξαιρετικά απαιτητικό ιδίως εν μέσω της γνωστής σε όλους πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα. Ας σεβαστούμε τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Ας είμαστε μεθοδικοί και απαιτητικοί και ας μην τα περιμένουμε όλα ταυτόχρονα».

Οι εμφύλιοι της Αριστεράς - του Τάσου Παππά





Οποιος ξέρει από εμφύλιους στην Αριστερά, είτε τους έχει ζήσει είτε έχει διαβάσει γι’ αυτούς, δεν ξαφνιάζεται με την οξύτητα που έχει πάρει η αντιπαράθεση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, η πολυδιάσπαση είναι στοιχείο της ταυτότητας της Αριστεράς (όχι μόνο της εγχώριας), όπως δυστυχώς και η ήττα είναι το φυσικό περιβάλλον της.


Τάσος Παππάς στην Εφημερίδα των Συντακτών


Από την Ιστορία γνωρίζουμε πώς αντιμετώπιζε ο Νίκος Ζαχαριάδης όσους τολμούσαν να αμφισβητήσουν την αυθεντία του και πώς πλήρωσε και αυτός με το ίδιο νόμισμα, όταν τα πράγματα άλλαξαν στη Σοβιετική Ενωση. Γνωρίζουμε για τις αιματηρές συγκρούσεις στην Τασκένδη το 1956, για την τραυματική διάσπαση του 1968, όπου η μάχη ανάμεσα στις διάφορες ομάδες δόθηκε στα στρατόπεδα και τις εξορίες, ενώ και η ρήξη στο ΚΚΕ το 1991 (13ο Συνέδριο) -η μοναδική τέτοιας έκτασης που έγινε σε συνθήκες νομιμότητας για το κόμμα- δεν ήταν λιγότερο βίαιη.

Για μια ορισμένη Αριστερά ο εσωτερικός εχθρός, όποια ταυτότητα κι αν έχει (ρεφορμιστής, σοσιαλδημοκράτης, οπορτουνιστής, αριστεριστής), είναι περισσότερο επικίνδυνος από τον ταξικό αντίπαλο και γι’ αυτό πρέπει να εξολοθρευτεί πριν μολύνει το αριστερό ακροατήριο με τις αιρετικές απόψεις του και οδηγήσει το κόμμα σε σάπιους συμβιβασμούς ή σε επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς. Παλιότερα ακόμη και με τη φυσική εξόντωσή του, στις μέρες μας με τον διασυρμό, τη συκοφάντηση των θέσεών του και τελικώς τον εξοβελισμό του από το σύμπαν της Αριστεράς, όπως το αντιλαμβάνονται και το ερμηνεύουν οι θιασώτες της ιδεολογικής καθαρότητας.

Σκηνές από το παρελθόν βλέπουμε να προβάλλονται σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών είναι σε πλήρη εξέλιξη. «Προδοσία», «ξεπούλημα», «δωσίλογοι της Κατοχής», «μετάλλαξη σε σοσιαλφιλελεύθερο σχήμα», «ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταντήσει σαν τη ΔΗΜΑΡ», «τύφλα να ’χει το ΠΑΣΟΚ». Αυτά και πολλά άλλα εκτοξεύουν οι διαφωνούντες, εναντίον του Τσίπρα, των συνεργατών του και των βουλευτών που ψήφισαν το Μνημόνιο, για να εισπράξουν από την άλλη πλευρά τη ρετσινιά ότι σπρώχνουν στην ασύντακτη χρεοκοπία και αντικειμενικά συμπλέουν με τον Σόιμπλε και το αδίστακτο νεοφιλελεύθερο λόμπι.

Το εντυπωσιακό είναι ότι την πιο σκληρή ρητορική χρησιμοποιούν εκείνες οι ομάδες και τα πρόσωπα που, χωρίς την ομπρέλα του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν ένα τίποτε στην πολιτική ζωή του τόπου. Και εκεί, στο περιθώριο και στο ευρύχωρο αδιέξοδό τους, θα επιστρέψουν, για να σχεδιάζουν το ακτινοβόλο μέλλον του σοσιαλισμού και να καλλιεργούν τον μύθο της επικείμενης επανάστασης που λέει ο ποιητής (Μανόλης Αναγνωστάκης), αν -όπως όλα δείχνουν- ο ΣΥΡΙΖΑ σπάσει.

Ανάγωγα

«Η Ευρώπη έχει χάσει την ηθική της» έγραψε ο Ζακ Ντελόρ, «η Ευρώπη ψυχορραγεί» πλειοδότησε ο Μισέλ Ροκάρ. Για «κατάλογο φρικαλεοτήτων» έκανε λόγο το γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» σχολιάζοντας τη συμφωνία που επέβαλαν οι θεσμοί στην Ελλάδα, ενώ ο επί δέκα χρόνια ανταποκριτής τής «Γκάρντιαν» στο Βερολίνο, Ντέιβιντ Γκόου, χαρακτήρισε τη Γερμανία«πολιτικό και οικονομικό τραμπούκο που προκαλεί φόβο και μίσος ανάμεσα στα θύματά του και αγωνία ανάμεσα στους φίλους του». Οντως είναι μεγάλη η... επιτυχία της γερμανικής κυβέρνησης.


Σε ανάρτηση στο facebook αστυνομικός προτρέπει σε βασανισμούς αναρχικών!



Για να δείτε το προφίλ του στο facebook με αλλαγμένη την φώτο πατήστε ΕΔΩ



Από το LEFT


Ο αστυνομικός Κ.Η. ο οποίος υπηρετεί στη Θεσσαλονίκη με μία ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook προτρέπει δημόσια τους συναδέλφους του να βασανίζουν τους "συλληφθέντες Αναρχικούς".

Πιο συγκεκριμενά γράφει:

"Νομίζω ήρθε η ώρα στους συλληφθέντες Αναρχικούς να τους βάζουμε στην κυριολεξία όμως το γκλοπ στον κόλο!!!!!!!!!! Και Χ Ω ΡΙ Σ βαζελίνη............ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ!!!!!!!!!! ΚΑΙ ΠΡΟΤΡΕΠΩ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ!!!!!!!!"

Αναμένεται η αντίδραση της ηγεσίας της Αστυνομίας καθώς και αν θα διαταχθεί Ενορκη Διοικητική Εξέταση. Πάντως μετά τις διαστάσεις που πήρε το θέμα στα social media o αστυνομικός έχει διαγράψει το επίμαχο ποστ ενώ άλλαξε και τη φωτογραφία του προφίλ του.

Για την χάραξη νέας πολιτικής στρατηγικής - του Αντρέα Καρίτζη μέλος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ





Το plan b δεν είναι για να βγούμε σώνει και καλά απο την ΕΕ αλλά για να μπορέσεις να απεμπλακείς από εκβιασμούς σαν αυτούς που ζήσαμε.Μόνο αν ξέρουν ότι έχεις σχέδιο απεμπλοκής θα πετύχεις καλύτερη συμφωνία



Του Ανδρέα Καρίτζη στην ΑΥΓΗ

* O Ανδρέας Καρίτζης είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Την προηγούμενη Δευτέρα ολοκληρώθηκε μια βαθιά τομή στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Αναφέρομαι στο συντελεσμένο πολιτικό γεγονός της κατάλυσης της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και εν τέλει της ελευθερίας μιας ευρωπαϊκής κοινωνίας. Από τη μια μεριά είχαμε την εξάντληση όλων των δημοκρατικών εργαλείων και από την άλλη τον κλιμακούμενο εκβιασμό που έφτασε μέχρι τον "ξαφνικό θάνατο" που ακόμη επικρέμαται πάνω από την Ελλάδα. Η σύγκρουση δημοκρατίας και απολυταρχίας έληξε με βαρειά ήττα της δημοκρατίας. Οι δανειστές επέβαλαν μια συνθηκολόγηση τιμωρητική, ταπεινωτική και βάρβαρη στην κυβέρνηση, στον ΣΥΡΙΖΑ και τον ελληνικό λαό.

Μπροστά στη νέα απολυταρχική φάση που εισερχόμαστε είναι απαραίτητο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όλες οι δημοκρατικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις να επανεπεξεργαστούν την πολιτική τους στρατηγική, λαμβάνοντας υπόψη την πείρα από την προηγούμενη φάση και τα πολιτικά χαρακτηριστικά της νέας. Αν και η αποτίμηση της προηγούμενης φάσης και η κριτική προσέγγιση στην πολιτική μεθοδολογία που επικράτησε στον ΣΥΡΙΖΑ έχει μια αυτονομία, βασικά της σημεία είναι απαραίτητα για να χαράξουμε στρατηγική στη νέα φάση.

Η αντίληψη, από το 2012 και μετά, ότι το καθήκον μας ήταν η κατάκτηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και η συγκρότηση αριστερής κυβέρνησης με παραδοσιακούς πολιτικούς όρους δεν αντιστοιχούσε στα αναδυόμενα απολυταρχικά χαρακτηριστικά του πολιτικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο θα καλούμασταν να υπερασπιστούμε τη δημοκρατική βούληση του λαού για αξιοπρέπεια. Η διάταξη πόρων και στελεχιακού δυναμικού από το 2012 και μετά προσανατολίστηκε στην καθιερωμένη κοινοβουλευτική δραστηριότητα, τη στιγμή που ο αντίπαλος την υποβάθμιζε στρατηγικά. Αντιθέτως, θα έπρεπε να διοχετευτούν κατά προτεραιότητα στη δημιουργία κοινωνικών και παραγωγικών δομών και θεσμίσεων που θα διαμόρφωναν υποδομές και νοοτροπίες κατάλληλες για την τροφοδότηση μιας αριστερής κυβέρνησης με πραγματική ισχύ. Γιατί υπάρχουν δύο πηγές ισχύος στις κοινωνίες: το χρήμα και οι ενσωματωμένες δυνατότητες των ανθρώπων. Δεν φροντίσαμε να μεγιστοποιήσουμε την άντληση ισχύος από τη μόνη πηγή που μπορούσαμε να έχουμε πρόσβαση.

Επιπρόσθετα, έπρεπε, από το 2012, στελέχη μας να αναλάβουν αποκλειστικά τη συστηματική προετοιμασία τόσο της επικείμενης διακυβέρνησης ανά τομέα όσο και της διαπραγμάτευσης με επιχειρησιακούς όρους. Αντ' αυτού αναλωθήκαμε σε προγραμματικές επεξεργασίες που προϋπολόγιζαν ότι θα κυβερνήσουμε σε συνθήκες εύρωστης αστικής δημοκρατίας. Αυτή η λανθασμένη εκτίμηση ευθύνεται μερικώς και για την καθησυχαστική ρητορική του τύπου "αποκλείεται να μας πουν όχι".

Επίσης, κυριάρχησε η συζήτηση για το τι μέρος του χρέους θα διαγράψουμε ή τι νόμισμα θα έχουμε ως εάν να διαθέταμε τα μέσα και τα εργαλεία για οποιαδήποτε επιλογή. Γιατί π.χ. τόσο η έξοδος όσο και η παραμονή στο ευρώ με όρους αυτονομίας και ελευθερίας κινήσεων προϋποθέτει υποδομές, θεσμίσεις, εργαλεία και μεθοδολογία που δεν "σκεφτήκαμε" ότι μας είναι απαραίτητα προϋπολογίζοντας ότι το κράτος, η κυβέρνηση και ο σεβασμός στη δημοκρατία από τους αντιπάλους είναι αρκετά για να επιτύχουμε τους όποιους πολιτικούς μας στόχους.

Οι υλικοί όροι καθορίζουν το εύρος της πολιτικής στρατηγικής, γι' αυτό και θεωρώ ότι ο τρόπος διάταξης των δυνάμεών μας από τότε ήταν καθοριστικός για την πορεία μας. Κρίσιμο ρόλο έπαιξε και η κυριαρχία της παραδοσιακής μεθοδολογίας και του αντίστοιχου πολιτικού φαντασιακού στην πορεία προς την εξουσία. Ενδεικτικές περιπτώσεις είναι η σπατάλη χρόνου και ενέργειας για την περιβόητη πολιτική συμμαχιών και οι προσωπικές ή ομαδικές στρατηγικές για το πλασάρισμα στη Βουλή και την κυβέρνηση, αντί του μεθοδικού σχεδιασμού και συγκρότησης με κριτήρια αποτελεσματικότητας μιας επιχειρησιακά άρτιας και οργανωσιακά συνεκτικής πολιτικής μηχανής για να αντιμετωπίσει το τεχνοκρατικό δυναμικό της σύγχρονης απολυταρχίας.

Σήμερα, στη νέα φάση, ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να εκπονήσει μια πολιτική στρατηγική απελευθέρωσης της πατρίδας από τη σύγχρονη απολυταρχία και την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας. Απαραίτητος όρος είναι ο ενστερνισμός επιτέλους των παραπάνω κατευθύνσεων που θα έπρεπε να υιοθετήσουμε από το 2012. Δηλαδή, να δώσει έμφαση στην οργανωσιακή και επιχειρησιακή αναβάθμισή του ώστε να λειτουργήσει με καινοτόμο τρόπο ως συντονιστής των τεράστιων δυνατοτήτων που υπάρχουν στην κοινωνία μας και οι οποίες είναι καθοριστικές σε μια πορεία απελευθέρωσης. Το ζήτημα δεν είναι αν υπάρχει τώρα ένα τέτοιο σχέδιο, αλλά αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκτήσει άμεσα έναν τέτοιο προσανατολισμό ώστε να προκύψει.

Υπό την απειλή της χρεοκοπίας είμαστε εγκλωβισμένοι. Χρειάζεται λοιπόν και ένας οδικός χάρτης απεμπλοκής του ΣΥΡΙΖΑ από την εφαρμογή ενός πραξικοπηματικά επιβεβλημένου σκληρού Μνημονίου με αυξημένους βαθμούς υποτέλειας. Οι λεπτομέρειες είναι δουλειά όλων μας ώστε να διαμορφώσουμε τον βέλτιστο τρόπο απεγκλωβισμού σε μια επικίνδυνη και ναρκοθετημένη περίοδο. Μετά από μια βαριά ήττα δεν μπορεί παρά να έχουμε υψηλό κόστος. Το ζήτημα είναι να το διαχειριστούμε με τρόπους που δεν θα διαλύσουν τις σχέσεις μας με τα λαϊκά στρώματα, ώστε να είμαστε ανθεκτικοί στα πλήγματα του συστήματος το επόμενο διάστημα και να είμαστε σε θέση να επανέλθουμε, αυτή τη φορά με εντελώς διαφορετική νοοτροπία, μεθοδολογία και ρητορική.



Ανοιχτή επιστολή της Γεωργίας Σάντα στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ






Γεωργία Σάντα στο ιδεολόγιο


Αγαπητές συντρόφισσες, αγαπητοί σύντροφοι,

Πιστεύω ότι οι συμπολίτες μας δεν ξεχνούν εύκολα, μετά από την τρομερή φτωχοποίηση τους, την ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν και τα απάνθρωπα μέτρα της λιτότητας που ζουν καθημερινά, ποιος ευθύνεται γι” αυτή την κατάσταση. Έξι σχεδόν χρόνια με το παλιό πολιτικό καθεστώς των «αστών πολιτικάντηδων» με τα ψέματα, τις κλεψιές, τη φοροδιαφυγή της πλουτοκρατίας, του success story, οι λεγόμενοι «νοικοκυραίοι» της μεσαίας τάξης μετατράπηκαν σε νεόπτωχους, και οι φτωχοί έγιναν ακόμη πιο φτωχοί.

Μία λοιπόν από τις πιο σκληρές μορφές βίας που μπορεί να επιβληθεί στον άνθρωπο – έλεγε ο Γκάντι – είναι η φτώχεια.

Επειδή είμαστε ένας λαός της Θάλασσας όταν βλέπετε κάποιες φορές τον ήλιο μέσα από τα σύννεφα υπάρχουν κάποιες ακτίνες φωτός που κάνουν την εικόνα, ιδιαίτερα πάνω από τη θάλασσα μαγευτική. Αυτές οι ακτίνες φωτός έγιναν ορατές στο κόσμο της Ελλάδας μετά την εμφάνιση και διεκδίκηση της εκτελεστικής εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Περάσαμε, κι αυτό το έκανε ο σφος Αλέξης Τσίπρας, από την γνωστή θέση της άμυνας της Ελληνικής Αριστεράς στην επίθεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας, είναι κόμμα εξουσίας…

Σήμερα, με ευθύνη του ίδιου του Πρωθυπουργού μας, αναγκαστήκαμε να φέρουμε ένα 3ο μνημόνιο, το οποίο όμως πάρθηκε μετά από απίστευτους εκβιασμούς και κυριολεκτικά με το όπλο στον κρόταφό του, και ως εναλλακτική από πλευράς των «εταίρων – δανειστών» υπήρχε μόνο η χρεοκοπία και μάλιστα η άτακτη χρεοκοπία.

Δεν είναι όμως όλα μαύρα.

Οι σύντροφοί μας βουλευτές, γυναίκες και άντρες, που ψήφισαν ναι στη συμφωνία σίγουρα είχαν το ίδιο συνειδησιακό πρόβλημα με τους συντρόφους που ψήφισαν όχι. Γιατί εκτός της ενοχικής συνείδησης και του ήθους και της αλήθειας να είναι δίπλα στον κόσμο των μη προνομιούχων είδαν ότι είχαν χάσει αυτή τη μάχη με μία συμφωνία πάρα πολύ σκληρή και σίγουρα ερχόμενη ως 3ο μνημόνιο. Ψήφισαν λοιπόν ναι για την πατρίδα μας την Ελλάδα, γιατί αλλιώς θα υπήρχε η πλήρης καταστροφή. Αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, ούτε το λέω λόγω τρόμου ή φόβου. Αυτό δυστυχώς είναι η πραγματικότητα. Όμως σε κανένα εμπόδιο μπροστά οι Αριστεροί δεν κάνουν πίσω. Σ” αυτή τη περίπτωση ισχύει το ίδιο.

Χάσαμε τη μάχη όχι όμως τον Πόλεμο. Και τώρα πια χωρίς ψευδαισθήσεις, χωρίς ρομαντισμούς πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε έναν ανελέητο πόλεμο, όχι επί ίσης όροις αλλά με έναν αντίπαλο που έχει την χρηματοπιστωτική εξουσία σε όλα τα επίπεδα καθώς και στο πλευρό του την παγκόσμια πλουτοκρατική ολιγαρχία.

Εμείς όμως έχουμε στο πλευρό μας α) τον ηρωικό Ελληνικό λαό και β) το δίκιο και την ανθρωπιά.


Και επειδή οι ανθρώπινες κοινωνίες αποτελούνται από ανθρώπους που έχουν μυαλό και σκέφτονται και έχουν και καρδιά και συναισθήματα δημιουργήθηκαν σ” όλη την Ευρώπη αλλά και σε άλλες ηπείρους, κινήματα υπέρ της Ελλάδας και του λαού της, με ένα κοινό σύνθημα : Είμαστε όλοι Έλληνες. Αυτό το συγκεκριμένο σύνθημα, αυτή η συγκεκριμένη διακήρυξη ισοδυναμεί σήμερα με το ότι είμαστε υπέρ της Δημοκρατίας, είμαστε Δημοκράτες και δεν θα αφήσουμε να επικρατήσει στην γηραιά ήπειρο το έλλειμμα της δημοκρατίας και η επέκτασή της.

Έτσι, καταφέραμε σε όλο τον κόσμο να δείξουμε ποια είναι η πραγματική φύση και θέση της σημερινής ηγεσίας της Ε.Ε. Επίσης, επειδή ήταν ολοφάνερο πια ότι είχε εντελώς χαθεί οποιαδήποτε νότα Δημοκρατική στην ηγεσία της Ε.Ε. αναγκάστηκαν και κόμματα Σοσιαλιστικά αλλά και Σοσιαλδημοκρατικά να έρθουν δίπλα μας. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική που σκοτώνει τους λαούς και συμπεριφέρεται ως Φεουδάρχης άλλων εποχών θέλοντας να μετατρέψει τους λαούς της Ευρώπης και κυρίως στο Νότο, αλλά όχι μόνο, σε δουλοπάροικους. Τους ανήκουν τα πάντα, εμείς, οι οικογένειές μας, τα παιδιά μας, η εργασία μας, το φαγητό που τρώμε κλπ κλπ. Προσπαθούν και μέχρι στιγμής το καταφέρνουν να ελέγχουν τη δική μας ζωή όχι για κάποια αξία ανώτερη αλλά για το ΚΕΡΔΟΣ. Το κέρδος… Όμως εμείς σε όλους τους τόνους έχουμε διακηρύξει » Ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη» .

Επανέρχομαι λοιπόν στο 1ο μας Συνέδριο, το 2013. Η πολιτική μας απόφαση ήταν: προχωράμε μέσω του δημοκρατικού δρόμου προς το σοσιαλισμό.Όταν παίρναμε αυτή την απόφαση, ποιος είπε ότι θα μας είχαν στρώσει και λουλούδια στο πέρασμά μας?

Σαφώς και είναι ιστορικές στιγμές γιατί αυτό είναι το δυσκολότερο πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί σήμερα. Και σίγουρα πιστεύω ότι στο άμεσο μέλλον και άλλοι λαοί θα καταδικάσουν με το κοινοβουλευτικό σύστημα των χωρών τους (εκλογές) την υπέρμετρη λιτότητα. Σιγά σιγά οι συσχετισμοί θα είναι υπέρ των λαών και όχι υπέρ αυτής της σημερινής ηγεσίας. Η ακόμη υπάρχει και το σενάριο ότι εάν συνεχίσει σ” αυτό το δρόμο η Ε.Ε. χωρίς να ακούει τους λαούς της – κάποια στιγμή θα διαλυθεί.

Στην Ελλάδα σήμερα, έχουν χαθεί τόσα κατακτημένα, σε επίπεδο τόσο εργασιακό όσο και κοινωνικό, εκτός από το οικονομικό, που πραγματικά ξεκινάμε σχεδόν από το 0. Διότι η προηγούμενη εταιρική συγκυβέρνηση μας άφησε και καμένη γη… Απ” την άλλη, βλέπουμε ότι η πολυτασικότητα μέσα στο κόμμα μας (που στην ουσία δεν είναι τάσεις αλλά φράξιες – κόμμα μέσα στο κόμμα ) δεν μας έκανε καλό αλλά πάρα πολύ κακό.. Έχω μιλήσει πολλές φορές για την ενότητα του κόμματος, το ίδιο έκανα και με τη διάσπαση του ΚΚΕ (όταν ήμουν μέλος του και έφυγα στο 13ο Συνέδριο) το ίδιο έκανα και στις ΟΜ του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχα πάντα αναφερόμενη στην έννοια και λέξη «σύντροφος» που σημαίνει ότι σε δυσκολότερες συνθήκες από σήμερα θα ήμασταν δίπλα δίπλα στα ίδια χαρακώματα. Θα δίναμε ο ένας για τον άλλο την ίδια του τη ζωή…

Δυστυχώς πολλοί σύντροφοι κυρίως νεώτεροι δεν το καταλαβαίνουν αυτό. Όμως ο σφος Λαφαζάνης, η σφσα Νάντια, και άλλοι που έχουν περάσει από την δικτατορία, όπως και εγώ, πώς δεν το καταλαβαίνουν? Ο πιο εύκολος δρόμος είναι να πεις όχι. Όχι μπορείς να πεις μόνο εάν έχεις από τα πριν προετοιμάσει το κόμμα, την κοινωνία και την Κυβέρνηση, με τέτοιο τρόπο που να μην έχεις παράπλευρες απώλειες που συνήθως είναι ο απλός πολίτης. Όταν δεν υπάρχει δεκάρα ή σέντ τσακιστό στις τράπεζες οι οποίες δεν θα άνοιγαν, όταν δεν έχεις φροντίσει για υλικά αγαθά και πρωτεύοντα προϊόντα (π.χ. φάρμακα) κ.άλ. πώς θα πεις όχι? Κι” ότι γίνει? Ρωτάμε τους συντρόφους μας ποια είναι η εναλλακτική? Υπάρχουν πολλές απαντούν … Πολύ αόριστο. Με τη κατάληψη της Τράπεζας της Ελλάδος θα μπορούσες να δώσεις μέλλον στην σημερινή κατάσταση? Κάτω από ποιες προϋποθέσεις? Ουσιαστικά λοιπόν – πρώτη φορά Αριστερά – χρεοκοπία…

Αυτό δεν μπορούσε να συμβεί. Συμφωνώ με τον σφο Θωμά Μπίζα και σας παραθέτω το blogspot :http://andi-drasi.blogspot.gr/2015/07/blog-post_19.html#more όπου το προσυπογράφω.

Και τελειώνοντας θα ήθελα να πω ότι ο πατέρας μου ο Απόστολος Σάντας ο οποίος κατά βάση ήταν ένας αισιόδοξος και ρομαντικός άνθρωπος, πραγματικά ιδεολόγος, όταν μιλούσε σε διάφορες επετείους για την Εθνική Αντίσταση και τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο πάντα έλεγε: » Μία μικρή χώρα της κατεχόμενης Ευρώπης έδωσε μαθήματα ελευθερίας και δημοκρατίας, σε αυτήν και σ” όλο τον κόσμο, και ότι κανείς δυνάστης όσο παντοδύναμος και νά” ναι δεν μένει αιώνια«.

Υπάρχουν λύσεις, τις οποίες θα μελετήσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα όπως τα αντισταθμιστικά μέτρα και επίσης τα συμπεράσματα του λογιστικού ελέγχου του χρέους, τα συμπεράσματα για τις ευθύνες που υπάρχουν και πως έφτασε στην Ελλάδα το 1ο μνημόνιο και το χρέος, αξιοποίηση της άποψης του ΔΝΤ για κούρεμα του χρέους, καθώς και το εξαιρετικό αίτημα μας που είναι απαιτητό από χθες κιόλας, της απόδοσης του κατοχικού δανείου με τους τόκους του, που μας οφείλει η Γερμανία.

Οι σύντροφοι μας που παλεύουν στην Ευρωπαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, και πρώτος ο σφος Στέλιος Παππάς έχουν έναν σχέδιο για εναντίωση στα σχέδια των μεγάλων δυνάμεων όπως ο Καναδάς και η ΗΠΑ με το CETA και το TTIP αντίστοιχα, όπου αποτελούν εμπορικές συμφωνίες που θα είναι σαν να μας επιφέρουν 10 μνημόνια μαζί. Γι” αυτές τις συμφωνίες θα πρέπει επίσης, το Υπουργείο Εμπορίου μας καθώς και σφοι μας δημόσιοι υπάλληλοι να καταθέσουν τις γνώσεις και τις απόψεις καθώς και τις προτάσεις τους γι” αυτές, σύμφωνα με τους Νόμους του κράτους μας και εάν δεν υπάρχουν να γίνουν μελέτες ώστε να προωθηθούν νόμοι να μας προστατεύουν από τέτοιου είδους συμφωνίες.

Πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη ομάδα που θα βοηθάει τόσο τους ευρωβουλευτές μας στην πάλη τους, όσο και να συμμετάσχουμε πιο ενεργά στο κίνημα που έχει αναπτυχθεί ήδη σε ανεπτυγμένες χώρες καπιταλιστικές της Ευρώπης εναντίον αυτών των συμφωνιών.

Πιστεύω ότι ο αγώνας συνεχίζεται, και στο τέλος,

Θα νικήσουμε ! Venceremos !

Γεωργία Σάντα

19/07/2015

Οι ιδέες του Σταύρου Θεοδωράκη γαμάνε.





Από Τα κουρέλια τραγουδάνε...ακόμα


Συνέντευξη τύπου ξαναπαραχώρησε ο Σταύρος Θεοδωράκης ώστε να ενημερώσει το κοινό του για τις νέες ιδέες τις οποίες οραματίστηκε ένα από τα τελευταία πρωινά καθώς χουζούρευε νωχελικά στο κρεβάτι του. Με αυτό τον τρόπο δίνει απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα και στην κυβέρνηση που δεν μπορεί να βρει καλές ιδέες ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που συναντάει καθημερινά. Επίσης απαντάει έμμεσα αλλά σαφέστατα στον Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος μπορεί να έχει κάποιες ιδέες αλλά δεν τις αποκαλύπτει φοβούμενος να μην του κλέψουν την αποκλειστικότητα. Αντίθετα ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν κρύβεται πίσω από πνευματικά δικαιώματα. Αμολάει συνεχώς ιδέες τις οποίες όποιος θέλει μπορεί να τις χρησιμοποιήσει. Πάντως είτε χρησιμοποιηθούν οι ιδέες του Σταύρου Θεοδωράκη είτε όχι, θα αμολήσει ακόμα περισσότερες.

Κανείς δεν ξεφεύγει από τις ιδέες του Σταύρου Θεοδωράκη.

Έτσι ο Σταύρος Θεοδωράκης κατέθεσε από το τίποτα εφτά ολόκληρες προτάσεις οι οποίες ήδη έχουν παλιώσει, αφού στο μεσοδιάστημα έχει σκεφτεί νέες. Παρόλαυτα θεώρησε ότι θα ήταν κρίμα και άδικο να μην δουν το φως της δημοσιότητας. Ολόκληρο πρωινό χουζούρεμα αφιέρωσε σε αυτές.

Τις επόμενες μέρες θα μάθουμε και τις καινούριες ιδέες οι οποίες επίσης θα έχουν παλιώσει αφού, ως γνωστό, ο Σταύρος Θεοδωράκης αποτελεί μια ζωντανή μηχανή παραγωγής ιδεών. Κάτι σαν τον Γιώργο Παπανδρέου αλλά στο πιο λυσσασμένο.

Ο πρόεδρος του Ποταμιού προτείνει λοιπόν να αποφύγουμε τις εκλογές μέχρι να σταθεροποιηθεί η χώρα. Μέχρι τότε θα πρέπει να κυβερνάει ο Αλέξης Τσίπρας αφού και μνημόνια υπογράφει και ο κόσμος τον συμπαθεί. Αντιτίθεται όμως στη Ζωή Κωνσταντοπούλου ως πρόεδρο της Βουλής αφού ούτε μνημόνια υπογράφει αλλά ούτε και ο κόσμος την συμπαθεί.

Επίσης καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες που σχετίζονται με το Δημόσιο και την Παιδεία και να ρωτήσουν επιτέλους και τον ίδιο ο οποίος αποκαλύπτει ότι έχει καλές ιδέες και για αυτά τα θέματα. Μάλιστα προτείνει στην κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τον οδικό της χάρτη μέχρι τον Οκτώβριο ώστε να έχει χρόνο ο Σταύρος Θεοδωράκης να σκεφτεί καμιά καλή ιδέα ενώ παράλληλα τονίζει ότι καίγεται να μάθει το σχέδιο που είχε η κυβέρνηση για επιστροφή στη δραχμή και να το συγκρίνουν με το δικό του ώστε να αποδειχθεί ποιος τελικά έχει τις καλύτερες ιδέες, ακόμα και στο θέμα της εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Ακόμα περισσότερο ο Σταύρος Θεοδωράκης καλεί την κυβέρνηση να εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τις εξαγωγές για τα οποία ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει μερικές πολύ καλές ιδέες ενώ τέλος προτείνει να συζητήσουν σχετικά με έναν νέο εκλογικό νόμο που να περιλαμβάνει το μπόνους των 50 εδρών για τις οποίες ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει κάποιες καλές ιδέες ώστε να μην τις παίρνει όλες ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά να τις μοιράσουν με δίκαιο τρόπο.

Με αυτές τις ιδέες ο Σταύρος Θεοδωράκης ευελπιστεί να βάλει ένα τέλος στο κλίμα ανησυχίας που επικρατεί αυτή την στιγμή στην ελληνική κοινωνία. Αν και με αυτή του την κίνηση ουσιαστικά δημιούργησε μια ακόμα ανησυχία στην ελληνική κοινωνία σχετικά με το κατά πόσο η κυβέρνηση θα ενστερνιστεί τις ιδέες του ή αν τζάμπα έχασε το πρωινό του.

«Ντρεπόμαστε να μιλάμε Γερμανικά»





Έχουμε συνηθίσει τις ήττες αλλά πρώτη φορά η ήττα μας έγινε γνωστη παγκόσμια και προκάλεσε αλλαγή στάσης σε κάποιους που έριχναν όλη την ευθύνη σε εμάς
Posted by Giannis Athanasios Papas on Τρίτη, 14 Ιουλίου 2015



Έναν πόλεμο δεν το κρίνει μια μάχη ειδικά αν απο αυτη την μάχη μπορεί μεν να ειχες μεγάλες απώλειες αλλά κέρδισες σημεία...
Posted by Giannis Athanasios Papas on Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2015



Για πρώτη φορά ο εξευτελισμός δεν είναι σε αυτόν που υποφέρει, αλλά στο αντίπαλο στρατόπεδο.

του Νίκου Μωραΐτη στο altsantiri



Μου αφηγήθηκε το περιστατικό γυναίκα εστιάτορας, εδώ στην Πάρο.

Έρχεται στο μαγαζί της ζευγάρι Γερμανών. Αγαπούν την Πάρο, έρχονται κάθε χρόνο στο νησί.

Παρότι η εστιάτορας μιλάει γερμανικά, αρχίζουν να της παραγγέλνουν στα αγγλικά.

Τους διακόπτει και τους λέει στα γερμανικά: «Αφού ξέρω γερμανικά, παραγγείλτε μου στη γλώσσα σας».

Κι εκείνοι της απαντούν: «Όχι, στα αγγλικά καλύτερα. Δεν θέλουμε να μιλάμε γερμανικά στην Ελλάδα. Ντρεπόμαστε να μιλάμε γερμανικά. Ντρεπόμαστε για αυτά που έκανε η κυβέρνηση της χώρας μας».

Αν κάτι κατάφερε η ελληνική διαπραγμάτευση στο δραματικό τελευταίο εξάμηνο, ήταν να ξεσκεπάσει τις προθέσεις της γερμανικής Ευρώπης σε ένα διεθνές ακροατήριο.

Αυτό το κύμα συμπάθειας προς την Ελλάδα, αυτό το κύμα απαξίωσης προς τη Γερμανία -ακόμη και από γερμανούς πολίτες, όπως δείχνει το παραπάνω περιστατικό- είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για το μέλλον. Μπορεί να επισκιάζεται αυτή τη στιγμή από την ήττα απέναντι στο γίγαντα. Αυτή όμως η κίνηση της μικρής Ελλάδας να τραβήξει την κουβέρτα και να δείξει ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός, αποτελεί μακροπρόθεσμα τη μεγαλύτερη σύγχρονη συνεισφορά μας στην υπόθεση Ευρώπη.

Στο μεταξύ, θα πληρώνουμε τα αντίποινα. Στο μεταξύ, θα υποφέρουμε από ένα τρίτο βαρύ μνημόνιο. Για πρώτη φορά, όμως, ο εξευτελισμός δεν είναι σε αυτόν που υποφέρει, αλλά στο αντίπαλο στρατόπεδο.

Μήπως η Αριστερά, φιλοδοξεί να γίνει όντως παρένθεση;




ΤΟΥ ΧΡ. Γ. ΝΤΟΥΜΑ* στην ΑΥΓΗ

Όταν οι Γερμανοί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο εισέβαλαν στην Ελλάδα με τανκς, η χώρα, μη όντας σε θέση να τους αντιμετωπίσει, συνθηκολόγησε. Ο λαός χρειαζόταν χρόνο για να οργανώσει την αντίστασή του. Με αυτή την τακτική κατάφερε να πολεμήσει τον κατακτητή συμβάλλοντας αποφασιστικά στην τελική του ήττα. Ίσως αυτό δεν του έχει συγχωρηθεί από τους σημερινούς ηγέτες της Γερμανίας.

Η σημερινή Γερμανία, επικεφαλής των πιο συντηρητικών δυνάμεων της Ευρώπης, επιτίθεται ξανά. Με τανκς την οικονομία και τις τράπεζες, έπεισε τους ομοϊδεάτες εταίρους της ότι η αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα θα είναι μια απλή παρένθεση, της οποίας το κλείσιμο επείγεται να πραγματοποιήσει.

Η ελληνική κυβέρνηση, πλανημένη ότι έχει να κάνει με ειλικρινείς... εταίρους, ενεπλάκη σε ατέρμονες διαπραγματεύσεις υφιστάμενη το μαρτύριο του σταδιακού κλεισίματος χρηματοπιστωτικής βαλβίδας, αναγκάζοντας τελικά τον πρωθυπουργό να υποκύψει σε μια συμφωνία με πολύ σκληρούς και δυσβάστακτους όρους. Ο ελληνικός λαός, έχοντας βιώσει το μαρτύριο αυτό, εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό του ότι ο ίδιος αγωνίζεται για να απαλύνει τις επιπτώσεις αυτής της συμφωνίας. Πιστεύει ακόμη ότι χρειάζεται χρόνος και υπομονή για να επιτευχθεί αυτό που έγινε και στη διάρκεια της στρατιωτικής γερμανικής κατοχής. Να εκπονηθούν μελέτες και προγράμματα και να χαραχθούν στρατηγικές που με τις ανάλογες τακτικές κινήσεις θα ανατρέψουν τελικά τα σχέδια της Γερμανικής Ευρώπης.

Εδώ βρίσκεται και η τεράστια ευθύνη των πολιτικών (βουλευτών ή μη) που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί. Θα συμβάλουν στην επίτευξη αυτού του στόχου ή, επικαλούμενοι την «αριστερή» τους ιδεολογία, θα εγκαταλείψουν τον πρωθυπουργό; Και είναι αυτό στάση αριστερή; Μήπως είναι καιροσκοπισμός που ισοδυναμεί με ενέργεια... Εφιάλτη, αφού έτσι θα επισπευσθεί η υλοποίηση του γερμανικού οράματος; Να κλείσει δηλαδή η αριστερή παρένθεση και μάλιστα με συμβολή της Αριστεράς;


* Ο Χρ. Γ. Ντούμας είναι ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Σπίρτζης: Το φθινόπωρο θα έχουμε νέο τηλεοπτικό τοπίο,κανένα απολύτως bonus.




Σε διαβούλευση θα τεθεί πιθανότατα από σήμερα, Τετάρτη (22/07/2015) το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης.

Από το NEWSBOMB


«Σήμερα, αν προλάβουμε, το νομοσχέδιο βγαίνει προς διαβούλευση. Θα περιλαμβάνει τρεις προϋποθέσεις:

1. Το διαγωνισμό για αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, δουλειά που αρκετούς μήνες τη δουλεύουμε με τον Νίκο Παππά.

2. Την ίδρυση θυγατρικής της ΕΡΤ, που θα είναι ανταγωνιστική εταιρεία της DIGEA.

3. Τη λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, που επιτέλους θα πρέπει να σταματήσει να είναι μια Αρχή που δεν ελέγχεται από πουθενά και δε λειτουργεί, όπως θα έπρεπε να λειτουργεί», σημείωσε ο κ. Σπίρτζης.

Μιλώντας «στο Κόκκινο», υπογράμμισε πως υπάρχει πολιτική ευθύνη και για το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά και για τον τρόπο που έγινε ο διαγωνισμός στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Όπως είπε, στη διαβούλευση για το διαγωνισμό μετείχαν 26 εταιρείες, αλλά τελικά, υπήρξε μόνο μία προσφορά, αυτή της Digea, στην οποία είναι μέτοχοι τα 6 ιδιωτικά κανάλια που εκπέμπουν πανελλαδικά.

«Στόχος είναι να σπάσουμε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο που έχει στηθεί στη χώρα, ώστε να μην μπορεί κανείς να ελέγξει την εκπομπή των ιδιωτικών καναλιών», τόνισε ο κ. Σπίρτζης.

«Η ΕΡΤ, πριν την κλείσουν, ήταν ο μοναδικός φορέας που θα μπορούσε να είναι ταυτόχρονα και πάροχος τηλεοπτικού σήματος και πάροχος περιεχομένου, κάτι σαν την DIGEA. Όμως, ενάμισι μήνα πριν το διαγωνισμό, επεβλήθη το “μαύρο” στην ΕΡΤ», πρόσθεσε.

«Ακυρώθηκε, μάλιστα, και ο διαγωνισμός που είχε προκηρύξει η ΕΡΤ για την αγορά πομπών, όπως έγινε μετά και με τη ΝΕΡΙΤ. Το αποτέλεσμα είναι η ΕΡΤ να πληρώνει σήμερα ένα μεγάλο ποσό στην DIGEA για να εκπέμπει!», συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Και πρόσθεσε: «Αν δει κανείς την αλληλουχία των κινήσεων μεταξύ της Αρχής Τηλεπικοινωνιών και των κυβερνητικών πράξεων, μπορεί να βγάλει το συμπέρασμα ότι η ΕΡΤ έκλεισε για να μη συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τις συχνότητες. Υπάρχει πολιτική ευθύνη. Και όχι μόνο σε μία πράξη. Πολιτική ευθύνη για το κλείσιμο της ΕΡΤ, για το διαγωνισμό όπως έγινε στην ΕΕΤΤ, καθώς ενώ βάσει του καταστατικού οι προσφορές πρέπει να είναι τουλάχιστον 2, αναθεώρησε και κατέληξε ότι μπορεί να είναι και ο πάροχος. Υπάρχει και πρόσθετη πολιτική ευθύνη γιατί αντί να υπάρχει ένας χάρτης συχνοτήτων ανά την Ελλάδα, ξαφνικά βγήκε υπουργική απόφαση χωρίς καμία μελέτη που έχει 156 σημεία».

«Από την πλευρά μας», υπογράμμισε ο κ. Σπίρτζης, «ό,τι στοιχεία είχαμε τα δώσαμε στον εισαγγελέα του Πρωτοδικείου Αθηνών για να διερευνήσει τις ευθύνες για το πώς έτρεξε ο διαγωνισμός».

Αναφορικά με το «θολό» τοπίο με τις προσωρινές άδειες των ιδιωτικών καναλιών και τις πολιτικές ευθύνες, ο υπουργός ανέφερε: «Έχουν προσωρινές άδειες, που ανανεώνονται. Επομένως, με τον τρόπο αυτό, είναι σε μια διαρκή διαβούλευση ή αλισβερίσι η κυβέρνηση με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. Είναι δέσμευση και του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης ότι θα σταματήσει αυτό το αλισβερίσι. Επομένως, θα υπάρξει διαγωνιστική διαδικασία που θα είναι από μηδενική βάση, άρα όποιος θέλει να κάνει κανάλι ή έχει θα μπορεί να συμμετάσχει, εφόσον πληροί τα κριτήρια».

Συνέντευξη, όμως, παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην οποία τονίζει μεταξύ άλλων, ότι στη διαδικασία δημοπράτησης των αδειών «μπορούν να μετέχουν όλοι. Και από την ίδια αφετηρία. Δεν πριμοδοτείται κανείς υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι και προδιαγραφές που έχουν να κάνουν με τον αριθμό των εργαζομένων, με την δανειοδότηση και τα ίδια κεφάλαια που θα έχει κάποιος και θα γίνει ένας πλειοδοτικός διαγωνισμός όποιος προσφέρει περισσότερα χρήματα προφανώς θα έχει την άδεια του τηλεοπτικού καναλιού». Ερωτηθείς αν οι σημερινοί ιδιοκτήτες θα έχουν κάποιο bonus, ο κ. Σπίρτζης αναφέρει: «Όχι, όχι. Θα είναι από μηδενική βάση, κανένα απολύτως bonus».

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Σπίτζη:


Ερ: Κύριε υπουργέ ευχαριστούμε πολύ που μιλάτε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σήμερα ή το αργότερο αύριο κατατίθεται το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες. Τι θα περιλαμβάνει;

Απ: Περιλαμβάνει τρία μέρη. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες δηλαδή για τα κανάλια που πρέπει επιτέλους να έχουν μία μόνιμη άδεια και όχι προσωρινές άδειες σαν και αυτές που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου περιλαμβάνει την ίδρυση μιας θυγατρικής εταιρείας που θα είναι ανταγωνιστική της DIGEA δηλαδή μία εταιρεία η οποία θα είναι πάροχος τηλεοπτικού σήματος ώστε να μην υπάρχει μονοπώλιο στο θέμα των τηλεοπτικών συχνοτήτων και της μετάδοσης των τηλεοπτικών προγραμμάτων σε όλη τη χώρα και το τρίτο μέρος έχει να κάνει με τη λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Ερ: Κύριε υπουργέ να τα πάρουμε ένα- ένα. Το πρώτο θέμα είναι για τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών. Θα υπάρξουν δύο κατηγορίες τηλεοπτικών καναλιών όπως έχει ακουστεί;

Απ: Θα υπάρχουν τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας και περιφερειακής εμβέλειας. Θα υπάρχουν, επίσης, τα κανάλια γενικού περιεχομένου και θεματικού περιεχομένου.

Ερ: Προχωράτε σε δημοπράτηση των αδειών;

Απ: Βεβαίως.

Ερ: Ποιοι μπορούν να μετέχουν σε αυτή τη διαδικασία και πώς θα γίνει;

Απ: Σε αυτή τη διαδικασία μπορούν να μετέχουν όλοι. Και από την ίδια αφετηρία. Δεν πριμοδοτείται κανείς υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι και προδιαγραφές που έχουν να κάνουν με τον αριθμό των εργαζομένων, με την δανειοδότηση και τα ίδια κεφάλαια που θα έχει κάποιος και θα γίνει ένας πλειοδοτικός διαγωνισμός, όποιος προσφέρει περισσότερα χρήματα προφανώς θα έχει την άδεια του τηλεοπτικού καναλιού.

Ερ: Οι σημερινοί ιδιοκτήτες θα έχουν κάποιο bonus ή θα είναι από μηδενική βάση;

Aπ: Όχι, όχι. Θα είναι από μηδενική βάση, κανένα απολύτως bonus.

Ερ: Κύριε υπουργέ με την DIGEA τι θα γίνει; Βλέπω ότι ουσιαστικά κάνετε έναν ανταγωνιστικό φορέα σε σχέση με την DIGEA. Όμως έχουν ακουστεί πάρα πολλά για την DIGEA και εσείς έχετε πει ότι ουσιαστικά ότι η ΕΡΤ έκλεισε πριν από δύο χρόνια λίγο πριν δημιουργηθεί η DIGEA ,αφήνοντας κάποια υπονοούμενα θα έλεγα...

Απ: Ναι εγώ λέω αυτά που έχω παρατηρήσει, όλα αυτά τα χρόνια. Δηλαδή είχαμε έναν διαγωνισμό ενάμισι μήνα πριν, μετά μάλλον που έκλεισε η ΕΡΤ που έπεσε το μαύρο στην ΕΡΤ. Αυτό σημαίνει ότι η δημόσια ελληνική ραδιοφωνία και τηλεόραση δεν μπορούσε να συμμετάσχει σε αυτόν τον διαγωνισμό ενώ ήταν κλειστή. Εχουμε, επίσης, δύο διαγωνισμούς που έχουν αναβληθεί. Μία της ΕΡΤ και μία της ΝΕΡΙΤ που ήταν διαγωνισμοί για να προμηθευτεί η ΕΡΤ πομπούς προκειμένου να καλύψει το πανελλαδικό δίκτυό της σε την Ελλάδα. Εχουμε μία κοινή υπουργική απόφαση που καθορίζει τον χάρτη των συχνοτήτων επομένως ορίζει και τα σημεία και των αριθμό των σημείων που όφειλε η εταιρεία που θα ήταν ανάδοχος για τις τηλεοπτικές συχνότητες να εντοπίσει ένα συγκεκριμένο δίκτυο σε ένα συγκεκριμένο χρόνο, αυτή η υπουργική απόφαση δεν περιλαμβάνει 275 σημεία σύμφωνα με τη μελέτη που είχε γίνει αλλά 156

Ερ: Αρα μειώθηκε και το κόστος της DIGEA προφανώς.

Απ: Βεβαίως που μειώνει το κόστος της επένδυσης. Εχουμε 26 εταιρείες να μετέχουν στην διαβούλευση για τον διαγωνισμό και τελικά να συμμετάσχει μόνο μία. Εχουμε μετά τον διαγωνισμό αναθεώρηση του χρηματοοικονομικού μοντέλου που καθορίζονται οι ανώτατες τιμές σε σχέση με το τι παίρνει η Digea από τα κανάλια που μεταδίδουν το πρόγραμμά τους και τα πανελλαδικής εμβέλειας και τα περιφερειακής εμβέλειας. Αυτά λοιπόν δεν είναι αποκαλύψεις είναι σειρά διαδικασιών και αποφάσεων μεταξύ των προηγούμενων κυβερνήσεων και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων που επί της ουσίας οδήγησαν την αγορά των τηλεοπτικών συχνοτήτων σε ιδιωτικό μονοπώλιο. Όταν λοιπόν έχουμε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο και μάλιστα το ιδιωτικό μονοπώλιο για τις συχνότητες η εταιρεία που λέγεται Digea οι μέτοχοί της είναι τα έξι πανελλαδικά ιδιωτικά κανάλια ο καθένας μπορεί να βγάλει με μεγάλη ασφάλεια τα συμπεράσματά του.

Ερ: Κύριε υπουργέ, απ' ό,τι φαίνεται θα υπάρξει μια σύγκρουση. Έτσι το καταλαβαίνω τουλάχιστον, με τους σημερινούς ιδιοκτήτες των καναλιών. Είσαστε έτοιμοι ως κυβέρνηση γι' αυτή τη σύγκρουση;

Απ: Χαμογελάω με αυτό που μου λέτε.

Ερ: Χαίρομαι γι' αυτό.

Απ: Έχετε δει τους προηγούμενους μήνες να έχουμε περάσει μια περίοδο μέλιτος και ειρήνης με τα ιδιωτικά κανάλια; Θεωρώ ότι ο τρόπος που γίνεται η ενημέρωση στη χώρα μας από τα ιδιωτικά κανάλια και ο τρόπος που έχει αντιμετωπιστεί αυτή η κυβέρνηση δεν έχει προηγούμενο και αυτό είναι κοινά αποδεκτό απ΄όλο τον κόσμο δεν είναι μόνο από την κυβέρνηση. Είμαστε αποφασισμένοι, δεν μας νοιάζει ο τρόπος που μας χειρίζονται τα ιδιωτικά κανάλια γιατί έχουμε μια κοινωνία και έναν λαό ωριμότατο που μπορεί να καταλάβει τις σκοπιμότητες με τις οποίες κινούνται και καθορίζουν έξω από κάθε δεοντολογία την ενημέρωση τα ιδιωτικά κανάλια και η απάντηση δόθηκε πολύ πρόσφατα με το δημοψήφισμα και δεν δόθηκε μόνο στα ιδιωτικά κανάλια δόθηκε και σε όσους ενστερνίζονται αυτές τις λογικές. Λοιπόν, θεωρώ ότι εμείς έχουμε δεσμευθεί απέναντι στον ελληνικό λαό ότι θα φέρουμε θεσμικά νομοσχέδια που θα φέρνουν και διαφάνεια στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και όχι μόνο και αυτό θα το υλοποιήσουμε μέχρι το τέλος. Δεν βάζουμε νερό στο κρασί μας.

Ερ: Μια τελευταία ερώτηση. Το χρονοδιάγραμμα ποιο είναι;

Απ: Κοιτάξτε, εμείς βάζουμε σήμερα ή αύριο, αν τρέξουν γρήγορα οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που ορίζονται για διαβούλευση, το σχέδιο νόμου. Στη συνέχεια θα περάσει στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής στην τελική του μορφή και μετά αναλαμβάνουν οι θεσμικοί φορείς που ορίζονται για το σχέδιο νόμου να υλοποιήσουν τον διαγωνισμό για τις άδειες. Ο διαγωνισμός θα γίνει από το ΕΣΡ όπως ορίζεται και όπως είναι οι αρμοδιότητές του . Αυτό έχει να κάνει τώρα με την επίσπευση των διαδικασιών μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου. Ταυτόχρονα με αυτό, εξετάζουμε τον χάρτη συχνοτήτων για ό,τι πρέπει να διορθωθεί σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει που έχουν εκπονηθεί και που έχουν παραληφθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου και πιστεύουμε ότι θα φέρουμε ένα άλλο πλαίσιο ένα άλλο τοπίο και μια άλλη λειτουργία με διαφορετική δεοντολογία από αυτή που έχουμε συνηθίσει στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Ερ: Από το φθινόπωρο θα μιλάμε για νέο τοπίο;

Απ: Πιστεύω πως ναι, το φθινόπωρο θα έχουμε νέο τηλεοπτικό τοπίο.

Μνημόνιο εκτός ευρωζώνης θα ήταν το θαύμα του Σόϊμπλε και της Μέρκελ.




Γιώργος Ανανδρανιστάκης

εφημ. ΑΥΓΗ



Με το που εξελέγη ο ΣΥΡΙΖΑ , ο Βόλφανγκ Σόϊμπλε έβαλε μπροστά τις μηχανές του Grexit, θεωρώντας ότι η μια αριστερή κυβέρνηση θα ήταν ευκολότερο να το αποδεχτεί, λόγω ιδεολογίας.

Το αποκαλύπτουν τα περιοδικά Euractiv και Heard in Europe, επικαλούμενα υψηλόβαθμη πηγή που συνομίλησε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, προκύπτει, άλλωστε, και από πηγές του ελληνικού ΥΠΟΙΚ. Ο Σόϊμπλε, μάλιστα, «ήταν έτοιμος να βάλει λεφτά στο τραπέζι, ώστε να ενθαρρύνει μία τέτοια κίνηση» κι όχι λεφτά ό, τι κι ό, τι, 50 δισ. ήταν πρόθυμος να ξοδέψει ο χερ Βόλφγκανγκ για να επιτύχει το Grexit. Καθόλου άσχημα, απελευθερωνόμαστε από τα δεσμά των δανειστών, παίρνουμε και 50 δισ., γιατί δεν συζήτησε ο Τσίπρας αυτό το σχέδιο και προτίμησε την επαχθή συμφωνία; Οι φωνές του ψόγου ακούγονται ήδη.

Καλά έκανε και δεν το συζήτησε ο Τσίπρας το σχέδιο Σόϊμπλε, το οποίο μοιάζει με θαύμα, ενώ είναι παγίδα θανάτου. Από τα 50 δισ., τα 35 είναι αυτά που πρόκειται να πάρει έτσι κι αλλιώς η Ελλάδα μέχρι το 2020, είναι τα ΕΣΠΑ και οι αγροτικές επιδοτήσεις, που θα δίνονταν χρόνο με το χρόνο ως ανθρωπιστική βοήθεια και όχι ως κονδύλια αναπτυξιακά. Τα υπόλοιπα 15 δισ. θα ήταν τα κέρδη από τα ομόλογα της ΕΚΤ, τα οποία θα δίνονταν έναντι αυστηρών δεσμεύσεων και, εν πάση περιπτώσει, θα ήταν η μοναδική ρευστότητα που θα εισέρρεε στην οικονομία, καθώς δεν θα υπήρχε δυνατότητα εξωτερικού δανεισμού.

Εκτός από τον Σόιμπλε, όμως, υπάρχει και η Μέρκελ, που δήλωσε ότι κούρεμα του ελληνικού χρέους μπορεί να γίνει μόνο εκτός ευρωζώνης, οπότε, αν το δεις όλο μαζί, και 50 δισ. βοήθεια και κούρεμα, το συνολικό πακέτο βμοιάζει πολλά υποσχόμενο. 'Όχι, δεν είναι πολλά υποσχόμενο. Η Μέρκελ θα μας κούρευε ένα μέρος του χρέους, με την προϋπόθεση ότι θα δεσμευόμασταν να αποπληρώσουμε το υπόλοιπο, με αυστηρά μέτρα και πλήρη απεμπόληση της δυνατότητας για στάση πληρωμών. Μνημόνιο εκτός ευρωζώνης θα ήταν το θαύμα του Σόϊμπλε και της Μέρκελ.

Είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι το γερμανικό κατεστημένο θα βοηθούσε την Ελλάδα και την αριστερή κυβέρνησή της να ευδοκιμήσουν εκτός ευρωζώνης. Το αντίθετο θα συνέβαινε, θα έκαναν ό, τι μπορούσαν για να υπονομεύσουν την προσπάθεια, θα έβαζαν παγίδες και προσκόμματα, προκειμένου να δείξουν στους λαούς ότι έξω από το κοπάδι παραμονεύει λύκος με δόντια κοφτερά. Ο Σόϊμπλε θέλει το Grexit για να φρονηματίσει τους άτακτους, το θέλει, επίσης, και ως νομικό προηγούμενο, ώστε να εκδιωχθούν στο μέλλον όλοι οι αδύναμοι και να μείνει απόλυτος κυρίαρχος ο σκληρός πυρήνας των ισχυρών, υπό γερμανική διοίκηση.

Πρόκειται για οικονομικό και γεωπολιτικό ευγονισμό, ο οποίος θα απέβαινε εις βάρος των ανίσχυρων και ταυτοχρόνως θα ακύρωνε κάθε πιθανότητα για θετικές αλλαγές στην Ευρώπη. Θα απέκλειε ακόμη και τη συζήτηση. Πίσω από τα 50 δισ. του Σόϊμπλε κρύβεται σχέδιο μακιαβελικό, στο οποίο δεν θα μπορούσε επ ουδενί να συμβάλει μια ελληνική κυβέρνηση, ιδίως η κυβέρνηση της Αριστεράς.

Ο «πολυτασικός ΣΥΡΙΖΑ μας έφερε ως εδώ»..Του Θωμά Μπιζά




Ό, τι συμφωνία και να έφερνε ο Τσίπρας , δεν θα ικανοποιούσε το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Αυτοί που λένε πως η συμφωνία θα μπορούσε να περάσει ομόφωνα αν δεν είχε αναφορές στα εργασιακά , ή στα δάνεια , ή στον ΦΠΑ , ή στην Κυριακάτικη αργία, λένε ψέματα .


Θωμάς Μπίζας στο ιδεολόγιο


Όσοι γνωρίζουν τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, ξέρουν πως οι κρίσεις στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ συχνότερες από τις καλές στιγμές του.
Στον ΣΥΡΙΖΑ τσακωνόμαστε για το αν θα έχουμε έναν, ή 11 επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο , για το ποιος θα καταθέσει το ψηφοδέλτιο στον άρειο πάγο, για το ποιος θα είναι ο τέταρτος και ο πέμπτος στην σειρά υποψήφιος ευρωβουλευτής , για το ποιοι θα είναι υποψήφιοι δήμαρχοι σχεδόν σε όλη την Ελλάδα , για το αν θα πρέπει να βγει αφίσα με το πρόσωπο του Τσίπρα , για το πόσοι θα ανέβουν στην εξέδρα , ακόμα και για το αν πρέπει να έχει αυτοκίνητο ο βουλευτής της Καστοριάς.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι μαζί σε ένα ευρωψηφοδέλτιο 42 ανθρώπων , σε μια λίστα 13 περιφερειαρχών, σε ένα γραμματέα της κεντρικής επιτροπής.
Στην πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια δεν συμφωνούμε πουθενά μεταξύ μας. Ακόμα και όταν συμφωνούμε, η κάθε τάση έχει διαφορετικά σχέδια για αυτήν την συμφωνία.

Για να υπάρξουν συμφωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε πρώτα να συμφωνήσουν οι φύλαρχοι και μετά οι φυλές.
Θα μπορούσε λοιπόν, αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ενιαίος μπροστά στις μεγάλες αποφάσεις της Κυβέρνησης;

Κακά τα ψέματα . Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός δεν θα μπορούσε.
Αυτό που έγινε στην κοινοβουλευτική μας ομάδα είναι αυτό που γίνεται κάθε τρείς και λίγο στις Ο.Μ, στις Ν.Ε, στην Κεντρική Επιτροπή. Απλά ήταν θέμα χρόνου να γίνει και στην κοινοβουλευτική ομάδα …
Υπάρχουν ορισμένοι σύντροφοι που ισχυρίζονται πως αυτή είναι η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλοι σύντροφοι λένε πως αυτή η πολυτασικότητα μας έφερε ως εδώ.
Να με συγχωρούν αλλά διαφωνώ . Πολυτασικά κόμματα υπάρχουν και άλλα. Πολυτασικά κόμματα βρίσκονται σε όλο το εύρος του πολιτικού φάσματος και όμως ο λαός τα έστειλε στα αζήτητα και ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν μας ψήφισε για τα ελαττώματα μας ο λαός. Μας ψήφισε για τα πλεονεκτήματα μας και ένα από αυτά ,(ίσως το ισχυρότερο) , είναι και το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα.
Βεβαίως πρέπει να επιδιώκουμε πάντα την σύνθεση των απόψεων , να ακούμε πάντα και την διαφορετική φωνή, να είμαστε ανοιχτοί σε ρεύματα ιδεών , να ακούμε ακόμα και την κριτική των αντιπάλων.
Μην μπερδεύουμε όμως την εσωτερική δημοκρατία και τον πλουραλισμό με την παραλυτική λειτουργία μηχανισμών και παραγόντων εντός του κόμματος.
Οι μηχανισμοί αντικατέστησαν και τελικά κατέστρεψαν την δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ό, τι συμφωνία και να έφερνε ο Τσίπρας , δεν θα ικανοποιούσε το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Αυτοί που λένε πως η συμφωνία θα μπορούσε να περάσει ομόφωνα αν δεν είχε αναφορές στα εργασιακά , ή στα δάνεια , ή στον ΦΠΑ , ή στην Κυριακάτικη αργία, λένε ψέματα .

Ακόμα και όλα αυτά να μην τα είχε, ο καυγάς θα γινόταν για το κούρεμα του χρέους . Ακόμα και αυτό να υπήρχε, ο καυγάς θα γινόταν για το ευρώ , για την Παναρίτη , για τον Πανούση κλπ κλπ κλπ.
Αυτήν τη αλήθεια την ξέρουμε όλοι και όλες στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ερώτημα είναι, υπάρχει λύση;
Η δική μου απάντηση είναι πως την λύση πρέπει να την αναζητήσουμε σε μια πορεία αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ .
Να πούμε όλοι μαζί όχι στο κόμμα των μηχανισμών και της παραλυσίας και να διεκδικήσουμε ένα πραγματικά δημοκρατικό και σύγχρονο αριστερό κόμμα .

Υ.Γ Πάντα έλεγα ότι είναι πιο δύσκολο να αλλάξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ από το να αλλάξουμε την Ελλάδα.
Την Ελλάδα την αλλάξαμε ήδη ! Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας έφεραν τα πάνω κάτω σε όλη την Ευρώπη.
Τον ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν μπορέσαμε να τον αλλάξουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ σπαράσσεται από τους μηχανισμούς και τις παρασυναγωγές και παραμένει έτσι ακίνητος και ασάλευτος μέχρι τελικής πτώσης.

O Θωμάς Μπιζάς είναι μέλος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κοκκινοσκουφίτσα και οι νάνοι - του Κώστα Βαξεβάνη




Σήμερα το πρόβλημα δεν είναι μια πιθανή διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η διάστασή του με την κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον το μικρό κομματικό ποσοστό των ανθρώπων που συγκινούνται ερμηνεύοντας τις κομματικές γραμμές από τη πλευρά του τροτσκιστή, το κομμουνιστή ή του αυτοσχέδιου επαναστάτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κόσμος που αγωνιά και πρέπει να εκφραστεί. Οι πολίτες που θέλουν να τελειώσουν με τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Που περιμένουν να αποδοθεί Δικαιοσύνη με την ίδια αγωνία που θέλουν και μεροκάματο.



Του Κώστα Βαξεβάνη στο Κουτί της Πανδώρας


Σε ένα πολύ γνωστό ανέκδοτο της δεκαετίας του 80, ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ, επισκέπτεται την Αμερική για σκληρές διαπραγματεύσεις με τον Ρόναλντ Ρήγκαν. Μετά το τέλος των επίσημων συναντήσεων, οι δύο ηγέτες αποφασίζουν να χαλαρώσουν και ο Ρήγκαν ξεναγεί τον Μπρέζνιεφ σε ένα μοντέρνο οίκο ανοχής. Ο Σοβιετικός ηγέτης μένει κατενθουσιασμένος και υπόσχεται στον αμερικανό ομόλογό του πως όταν επιστρέψει στη Μόσχα θα κάνει ένα αντίστοιχο οίκο ανοχής αλλά πολύ καλύτερο. Επιστρέφοντας στη Μόσχα δίνει εντολή στα έμπιστα κομματικά στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής να φτιάξουν ένα υπερπολυτελή οίκο ανοχής για να δείξουν την ανωτερότητα της Σοβιετικής Ένωσης απέναντι στην Αμερική και στο θέμα αυτό. Μετά από δύο μήνες ο οίκος ανοχής είναι έτοιμος αλλά δεν πάει και πολύ καλά σε επισκέψεις. Παίρνει λοιπόν το Ρήγκαν τηλέφωνο για να ζητήσει τη συμβουλή του. Ο Ρήγκαν τον ρωτάει αν έφτιαξε το μαγαζί αρκετά πολυτελές ή τσιγκουνεύτηκε. Ο Μπρέζνιεφ αφού συμβουλεύεται το πολιτικό γραφείο, του απαντά πως πραγματικά πρόκειται για ένα υπερπολυτελές πρότζεκτ. Ο Ρήγκαν ρωτάει μήπως υπάρχουν θέματα καθαριότητας και ο Μπρέζνιεφ πάλι αφού συμβουλεύεται το πολιτικό γραφείο απαντά πως έχει γίνει πολύ προσεκτική δουλειά. Στο τέλος ο Ρήγκαν ρωτάει με απόγνωση «έχεις καλές πόρνες ή δευτεράντζες;». Ο Λεονίντ επαναλαμβάνει το ερώτημα στο Πολιτμπιρώ για να πάρει την απάντηση «φυσικά σύντροφε Γενικέ Γραμματέα. Τις καλύτερες, είναι εβδομήντα χρόνια μέλη του κόμματος όλες τους».

Το ανέκδοτο αυτό μου έρχεται στο μυαλό, κάθε φορά που η Αριστερά προσπαθεί να απαντήσει στα κοινωνικά προβλήματα και τις ανάγκες, προτάσσοντας την κομματικότητά της. Αυτό το βολικό μέτρο της κομματικής αρτιότητας, που με αυτοματισμό απαντά σε οποιοδήποτε απαιτητικό ερώτημα.

Στην προέκτασή της αυτή η λογική, δεν επιβραβεύει απλώς τον κομματικό πατριωτισμό, φτάνει στο σημείο να κατηγορεί την κοινωνία που δεν τον έχει, που δεν καταλαβαίνει, που δεν ενστερνίζεται το κομματικό πάθος ακόμη και όταν γίνεται ιστορικό λάθος. Η πεφωτισμένη κομματική πρωτοπορία αντιλαμβάνεται τον εαυτό της προωθημένο ακόμη και αν είναι τραγικός ουραγός μέσα στο κοινωνικό σύνολο.

Η σύγκρουση που φέρνει η αποδοχή του τρίτου μνημονίου στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, εύκολα αποδίδεται σε περισσότερο και λιγότερο αριστερούς, σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς της Αριστεράς, σε κωλοτούμπες και ανυποχώρητους. Ακόμη και αν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία είναι δευτερεύοντα.

Το βασικό θέμα είναι η αναντιστοιχία του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία που καλείται να ανατρέψει μέσα από τη διοίκηση πλέον του κράτους και όχι από συνθήματα.

Το πρόβλημα είναι η αναντιστοιχία μεταξύ του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ , δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ των κομματικών θέσεων και του 4% με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ, το κομμάτι δηλαδή της κοινωνίας που θέλει να εκφραστεί μέσα από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα (όχι τον ΣΥΡΙΖΑ γενικώς) πιστώνοντάς του τη διαφορετικότητα και την εντιμότητα.

Αυτή η διαπάλη, η προσπάθεια έκφρασης μοιραία θα φέρει τους δύο ΣΥΡΙΖΑ σε αντιπαράθεση. Γνωρίζω πολύ καλά πως πολλοί θα τρέξουν να απαντήσουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενιαίος και αδιαίρετος, εκφραστής της αλήθειας και των συνιστωσών. Αυτό όμως δεν είναι η αλήθεια. Τα τελευταία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται προς την εξουσία, με μοναδικό ενοποιητικό στοιχείο αυτό ακριβώς το όραμα της εξουσίας που θα ήταν η ιστορική ρεβάνς της Αριστεράς. Τίποτα άλλο.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν εκφράζει τα ίδια πράγματα με κομμάτια του κόμματός του. Αυτός ο λογαριασμός που θα μπορούσε να είναι διαλεκτική της αριστερής κομματικής λειτουργίας, αλλά είναι απλώς εκκρεμότητες, εκ των πραγμάτων θα μπει στο τραπέζι στην πρώτη μεγάλη διαφωνία, όπως είναι αυτή του μνημονίου.

Δεν πρόκειται για αιτία αλλά για αφορμή που μπορεί πραγματικά να έχει ως προμετωπίδα και δικαιολογία το βάρος μιας ιδεολογικής αντιπαράθεσης.

Είναι άγνωστο αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει τον Σισύφιο μύθο της Αριστεράς που καταλήγει πάντα σε διάσπαση, στο όνομα του σπουδαίου σκοπού, αλλά τα κομμάτια που ενδεχομένως να διασπαστούν , ούτε αυτά αποτελούν την ακριβή διαίρεση μεταξύ αυτών που αφουγκράζονται την κοινωνία με αυτούς που αναπαράγουν τη γραφειοκρατική αριστεροσύνη.

Σε μια ιστορική στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε κομμάτια της κοινωνίας που δεν είχαν άλλη εναλλακτική απ το να στραφούν σε αυτόν. Αν πρέπει να δώσω μια σχηματική απεικόνιση, θα έλεγα πως η κοινωνία πλησίασε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ μέσα και από την ακτινοβολία του Τσίπρα και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ την κοινωνία. Ήταν μια ευτυχής συνάντηση που όμως τάραξε τα δεδομένα των δύο μερών. Και ενώ φαίνεται πως η κοινωνία είναι αυτή που έχει υποστεί το σοκ με τη γνωριμία με το ΣΥΡΙΖΑ, τελικώς το κομματικό περιεχόμενο είναι αυτό που διαλύεται από την πίεση της κοινωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διοικήσει, να καταλάβει τι συμβαίνει, να κατανοήσει τη γλώσσα του καθημερινού προβληματισμού, δηλαδή να βγει από το θεωρητικό μοτίβο των αυτοεπιβεβαιούμενων κομματικών συνταγών προκειμένου να διαχυθεί στην κοινωνία. Όχι για να χαθεί, αλλά για να γίνει σύγχρονος.

Ο τίμιος, ριζοσπαστικός, εναλλακτικός και πολλά υποσχόμενος ΣΥΡΙΖΑ, όπου επάνδρωσε τη μηχανή διακυβέρνησης φάνηκε λίγος και προσέτρεξε για βοήθεια στα παλιά υλικά των τεχνοκρατών της διαπλοκής. Έκανε έτσι διπλό λάθος, αφού και δεν εκσυγχρονίστηκε και παρέδωσε την εξουσία σε αυτούς που την εκπόρνευσαν. Ο λόγος είναι απλός: το κομματικό υπόβαθρο δεν ήταν και πολύ δοκιμασμένο στις κανονικές συνθήκες και την εργασία. Πλειοδοτούσε λεκτικά, μπορεί να έκανε τρεις επαναστάσεις τη μέρα μετά το φαγητό, μπορεί να αγωνιούσε για την κοινωνία αλλά δεν είχε και πολύ καλές σχέσεις μαζί της, αφού περισσότερο μιλούσε στο όνομά της παρά ζούσε μέσα της.

Η κοκκινοσκουφίτσα βρέθηκε ξαφνικά μόνη στο δάσος με τους λύκους, αλλά αποτέλεσε τμήμα ενός άλλου παραμυθιού με συμπρωταγωνιστές όχι κυνηγούς που θα σκότωναν το λύκο αλλά νάνους.

Σήμερα το πρόβλημα δεν είναι μια πιθανή διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η διάστασή του με την κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον το μικρό κομματικό ποσοστό των ανθρώπων που συγκινούνται ερμηνεύοντας τις κομματικές γραμμές από τη πλευρά του τροτσκιστή, το κομμουνιστή ή του αυτοσχέδιου επαναστάτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κόσμος που αγωνιά και πρέπει να εκφραστεί. Οι πολίτες που θέλουν να τελειώσουν με τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Που περιμένουν να αποδοθεί Δικαιοσύνη με την ίδια αγωνία που θέλουν και μεροκάματο.

Αν αυτές οι αγωνίες ψαλιδιστούν για να ταιριάζουν στο κομματικό μοτίβο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει το φόντο ενός ιστορικού λάθους. Την Αριστερά τη διακατείχε πάντα το σύνδρομο της ιδεολογικής διάχυσης. Ο φόβος μην χάσει το ριζοσπαστισμό της, την αυθεντικότητα και την τιμιότητά της στο ανακάτεμα με τις κοινωνικές απαιτήσεις. Έτσι έμενε σεχταριστικά μόνη αλλά πάντα ιδεολογικά καθαρή.

Σήμερα δεν μιλάμε για καθαρότητα ή για νόθευση των αρχών αλλά για τη δοκιμασία τους για πρώτη φορά. Μέσα στους καπνούς από τα τσιγάρα των κομματικών συνάξεων (και τώρα πια κυβερνητικών), η πραγματικότητα μερικές φορές μπορεί να μοιάζει ως ρομαντικό τοπίο στην ομίχλη αλλά συνήθως είναι τοξικοί καπνοί. Όποιος θέλει να δοκιμαστεί ας ανοίξει τα παράθυρα. Καλό θα είναι να κοιτάξει και έξω.