Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Η δολοφονία της άτυχης κοπέλας στην Φλόριντα των Η.Π.Α. και πως συνδέεται με τη ρύπανση της αστικής περιοχής του Λαυρίου από τα μεταλλευτικά απορρίμματα


Σχόλιο attikanea: Κανείς όμως δεν μιλά πια και για τον μόλυβδο εντός του λιμανιού του Λαυρίου...
Δεν υπάρχει πια η εφημερίδα ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ για να συνεχίσει τις αποκαλύψεις γι αυτό το πρόσφατο ΕΓΚΛΗΜΑ, που το κουκούλωσαν.....


Μέσα από την απίστευτη ιστορία δολοφονίας και τις αποκαλύψεις για το δολοφονημένο κορίτσι της λίμνης λίμνης Πανασόφκι, στην κεντρική Φλόριντα αναδεικνύεται το μεγάλο πρόβλημα μόλυνσης της περιοχής του Λαυρίου από την μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή.

Η ιστορία εν συντομία έχει ως εξής:



Στις 19 Φεβρουαρίου του 1971 ένα γυναικείο πτώμα ανασύρεται στο νότιο άκρο της λίμνης Πανασόφκι, στην κεντρική Φλόριντα.

Η άγνωστη βρέθηκε δολοφονημένη με μία ...

ανδρική ζώνη τυλιγμένη στο λαιμό της. Δεν πρέπει να έπεσε θύμα ληστείας γιατί στο αριστερό της χέρι φορούσε ένα ρολόι μάρκας Μπέιλορ, ένα χρυσό δαχτυλίδι με πέτρα, και ένα χρυσό λεπτό κολιέ. Μετά από άκαρπες έρευνες την έθαψαν με τον κωδικό «Τζέιν Ντο».

Το 1986 την ξέθαψαν για περαιτέρω έρευνα καθώς στις ΗΠΑ δεν υπάρχει παραγραφή του αδικήματος αν δεν βρεθεί ο ένοχος.

Ο γεωχημικός του Πανεπιστημίου της Φλόριδα Τζορτζ Κάμενοβ, που εφαρμόζει την μέθοδο της ισοτοπικής ανάλυσης έφερε στο φως συγκλονιστικά στοιχεία.


Η έρευνα κατέδειξε την πολύ ισχυρή πιθανότητα το θύμα, να έζησε για χρόνια στο Λαύριο, επειδή εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα μολύβδου στα δόντια της.
Η δολοφονία της άγνωστης και άτυχης νεαρής κοπέλας που έγινε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού οδήγησε τους επιστήμονες στο δικό μας Λαύριο αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά το πολύ σημαντικό πρόβλημα ρύπανσης που αντιμετωπίζει η αστική περιοχή του Λαυρίου.

Η Λαυρεωτική Χερσόνησος αποτέλεσε διαχρονικά χώρο εντατικών μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στην αρχαιότητα και από το 1865 έως το 1985 στη Νεότερη Ελλάδα.

Βιβλιογραφικά δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις από τις μακροχρόνιες μεταλλευτικές δραστηριότητες του παρελθόντος υποδεικνύουν ότι το Λαύριο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας μολυσμένης περιοχής με μεγάλα προβλήματα στη δημόσια υγεία.

Το 2000 εκδόθηκε από το Δήμο Λαυρίου, το ΙΓΜΕ, το ΕΜΠ και την εταιρεία «Πρίσμα» ένα έγχρωμο ενημερωτικό φυλλάδιο 7 σελίδων. Παρακάτω δίνονται αποσπάσματα και ορισμένες παραθέσεις όπως ακριβώς έχουν στο φυλλάδιο αυτό:

Επιδημιολογικές έρευνες «κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας έχουν σημαντικό πρόβλημα μολυβδίασης. Ο οργανισμός τους περιέχει, επίσης, υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού».

Οι περιεκτικότητα μολύβδου στο αίμα των παιδιών (εξετάσθηκαν 235 παιδιά) είναι: Το 90% των παιδιών ξεπερνάει το ανώτατο αποδεκτό όριο, το 50% παρουσιάζει διπλάσια, το 10% τριπλάσια και το 5% σχεδόν τετραπλάσια περιεκτικότητα μολύβδου από το ανώτατο αποδεκτό όριο. Όμοια αποτελέσματα δείχνουν και οι μετρήσεις αρσενικού (το φυλλάδιο περιέχει σχετικά διαγράμματα).

Παράθεση στο φυλλάδιο: «Τα αποτελέσματα των επιδημιολογικών ερευνών έδειξαν, ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων μολύβδου στο αίμα των παιδιών και των σύνθετων νοητικών λειτουργιών, δηλαδή του δείκτη νοημοσύνης και του λεκτικού νοητικού πηλίκου. Επίσης, οι ιατρικές έρευνες εντόπισαν συσχέτιση μεταξύ των συγκεντρώσεων μολύβδου στο αίμα των παιδιών και σχετική μείωση της ανάπτυξής τους, όσον αφορά την περιφέρεια του κρανίου και του στήθους».

Παράλληλα με το εν λόγω φυλλάδιο, εκπονήθηκε το 2000 μια εκτενής μελέτη 36 σελίδων του ΙΓΜΕ σε συνεργασία με τον Δήμο Λαυρίου.

Από τα συμπεράσματα της μελέτης αυτής (σελ. 27 και 28) σημειώνουμε επιλεκτικά παρακάτω τα εξής σημεία:

► Οι επιδημιολογικές έρευνες έδειξαν ότι τα παιδιά και οι ενήλικες έχουν υψηλές συγκεντρώσεις μολύβδου και αρσενικού στο αίμα και στα ούρα, οι οποίες συσχετίζονται με μία σειρά αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.

► Η έκθεση του πληθυσμού στους περιβαλλοντικούς ρύπους πρέπει να μειωθεί σε αποδεκτά όρια. Κατά συνέπεια, η αποκατάσταση της Λαυρεωτικής χερσονήσου και ιδιαίτερα της ευρύτερης αστικής περιοχής του Λαυρίου θεωρείται επείγουσα δράση, διαφορετικά πρέπει να εξεταστούν σοβαρά εναλλακτικές λύσεις, όπως η μετεγκατάσταση του πληθυσμού σε καλύτερο και πιο υγιές περιβάλλον.

► Ο τοπικός πληθυσμός πρέπει να ενημερωθεί για τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του, οι οποίες οφείλονται στην πολύ μεγάλη περιβαλλοντική ρύπανση, καθώς και να του γίνουν υποδείξεις για την προσωρινή προστασία του.

Οι αναφερόμενες δημοσιεύσεις παρουσιάζουν σε σχήματα μεγάλες περιοχές της Λαυρεωτικής με περιεκτικότητες μολύβδου (Pb) στα εδάφη από 7.000 μέχρι 20.000 ppm, οι οποίες είναι κατά 350 μέχρι 1000 φορές υψηλότερες από τις τιμές μή επιβαρυμένων εδαφών. Μερικές περιοχές παρουσιάζουν αισθητά ανώτερες τιμές, από 20.000 μέχρι 50.000 ppm και σε ορισμένες θέσεις μέχρι 150.000 ppm Pb (μέχρι 2.500! και 7.500!!! φορές υψηλότερες περιεκτικότητες από τις οριακές τιμές μη επιβαρυμένων εδαφών).


Ακολουθεί η μελέτη του ΙΓΜΕ με τίτλο:

Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΑ - ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου