- Αλλά γιατί η Ν.Δ. τάσσεται τόσο φανατικά με την πλευρά της χρεοκοπημένης (απ' όλες τις απόψεις) διαπλοκής των ΜΜΕ; Η απάντηση βρίσκεται στο απίθανο deal που είχε πραγματοποιήσει η συγκυβέρνηση (Σαμαρά, Βενιζέλου) με τους καναλάρχες για το μονοπώλιο της Digea.
Δημήτρης Τρίμης στην Εφημερίδα των Συντακτών
«Το νομοσχέδιο είναι διάτρητο, έχει πολλά σκοτεινά σημεία και θα καταπέσει σε ελάχιστο χρόνο» προέβλεψε ο εισηγητής της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης στην Επιτροπή της Βουλής και ισχυρίστηκε -σε αντίθεση με την αυταπόδεικτη πραγματικότητα- πως τα κανάλια εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας λειτουργούν νόμιμα εδώ και 25 χρόνια στην Ελλάδα!
Κατηγόρησε, μάλιστα, στην κυβέρνηση ότι επιχειρεί να μοιράσει τις άδειες με βασικό κριτήριο την πλειοδοσία. Οτι δηλαδή, «κυριαρχεί στο νομοσχέδιο ένα πνεύμα δημοπρασίας», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνωμοτεί... Διαφώνησε με τη δυνατότητα που δίνει το νομοσχέδιο για ίδρυση δημόσιας εταιρείας (με την ΕΡΤ) για τη παροχή επίγειου ψηφιακού σήματος που θα αφαιρεί το σχετικό μονοπώλιο της «Digea». «Με την Digea τι ακριβώς θα κάνετε;» είπε ο κ. Αυγενάκης και ταυτίστηκε απόλυτα με τα συμφέροντα της διαπλοκής, λέγοντας καθαρά ότι «δεν μπορούμε να υπερψηφίσουμε αυτό το σχέδιο νόμου».
Να θυμίσουμε πως όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε την πρώτη φορά στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την αδειοδότηση από «μηδενική βάση» των καναλιών, η ΕΙΤΗΣΕΕ (η Ένωση των γνωστών Ομίλων που κατέχουν τα εθνικής εμβέλειας κανάλια και παράλληλα έχουν καταλάβει και διαχειρίζονται μέσω της Digea το τηλεοπτικό σήμα όλων των τηλεοπτικών σταθμών της χώρας) κυκλοφόρησε ένα non paper με την πλήρη παράθεση των επιχειρημάτων της κατά της πολιτικής της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα για τα ΜΜΕ. Η Ν.Δ. επισήμως λοιπόν έχει ήδη αποδεχθεί όλες τις θέσεις των καναλαρχών κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «εισάγει μια σειρά διατάξεων, οι οποίες, καταστρατηγούν την πολυφωνία και τον πλουραλισμό, λειτουργούν αναχρονιστικά, δημιουργούν αναρχία και σύγχυση στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο, στηρίζουν το κρατικό μονοπώλιο, ιδίως στον τομέα της ενημέρωσης, και ενισχύουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό».
Αλλά γιατί η Ν.Δ. τάσσεται τόσο φανατικά με την πλευρά της χρεοκοπημένης (απ' όλες τις απόψεις) διαπλοκής των ΜΜΕ; Η απάντηση βρίσκεται στο απίθανο deal που είχε πραγματοποιήσει η συγκυβέρνηση (Σαμαρά, Βενιζέλου) με τους καναλάρχες για το μονοπώλιο της Digea.
Οπως λένε λοιπόν, οι καναλάρχες και επαναλαμβάνει η Ν.Δ., αυτά που θέλει να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπονται, διότι το θέμα θεωρείται λήξαν, εφόσον τον Φεβρουάριο του 2014 (επί κυβέρνησης Σαμαρά) υπεγράφη σύμβαση μεταξύ της ρυθμιστικής αρχής (ΕΕΤΤ) και της Digea, έπειτα από διαγωνισμό που προηγήθηκε, με την οποία η Digea ανακηρύχθηκε οριστικά πάροχος δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης για τα επόμενα 15 χρόνια και έκτοτε όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα πληρώνουν στην Digea για την ψηφιακή τους εκπομπή.
Αλλά πώς φτάσαμε στην ανάδειξη της Digea ως αποκλειστικού παρόχου δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης; Ολα έγιναν μέσα από έναν διαγωνισμό-παρωδία που προκηρύχθηκε από την ΕΕΤΤ ύστερα από αλλαγή της ηγεσίας της, 10 ημέρες πριν από την προκήρυξη του «διαγωνισμού». Η Digea κανονικά δεν θα έπρεπε να συμμετάσχει στον «διαγωνισμό» διότι σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς και τους εθνικούς κανονισμούς ο πάροχος δικτύου δεν μπορεί να είναι και πάροχος περιεχομένου. Το ξεπέρασαν, δηλώνοντας ότι δεν είναι ένας αλλά… έξι πάροχοι περιεχομένου, που συγκρότησαν ένα διακριτό νομικό πρόσωπο ως πάροχο δικτύου!
Ύστερα εξασφάλισαν ότι μέσα στις προδιαγραφές του «διαγωνισμού» θα υπήρχαν όροι που θα εμπόδιζαν οποιονδήποτε άλλον να πάρει μέρος στον διαγωνισμό, με πρώτο ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που μόνον η Digea, ως ήδη συγκροτημένη εταιρεία και προσωρινός πάροχος δικτύου, μπορούσε να πλησιάσει.
Ακόμα, όποια υγιής επιχείρηση ήθελε να πάρει μέρος θα ανακάλυπτε ότι οι δυνητικοί πελάτες της είχαν συγκροτήσει κοινοπραξία που θα ήταν ο… ανταγωνιστής της. Ωραίοι νεοφιλελεύθεροι...
Αφού εξασφαλίστηκε έτσι ότι δεν θα συμμετάσχει κανένας άλλος στον «διαγωνισμό» - «δημοπρασία», έπρεπε πλέον να τον πάρει η Digea σε καλή τιμή. Καθορίστηκε λοιπόν η τιμή εκκίνησης στα 18,3 εκατομμύρια ευρώ για 15 χρόνια. Και για να ολοκληρωθεί το «έγκλημα», υπήρχε πρόβλεψη ότι αν έρθει ένας μόνο στη «δημοπρασία» την κερδίζει τη δουλειά με την τιμή εκκίνησης, χωρίς να επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός για ευρύτερη συμμετοχή, όπως γίνεται σε όλους τους διαγωνισμούς του Δημοσίου.
Ωραίες οι θέσεις της Ν.Δ. υπέρ του παλιού συστήματος των καναλιών, καλή η προσπάθειά της να αθωωθούν οι υπόλογοι της παλιάς ΕΕΤΤ και να εμφανιστούν οι βαρόνοι των ΜΜΕ ως θύματα του αριστερού «ολοκληρωτισμού», αλλά οι πολίτες δεν είναι τόσο βλάκες. Ειδικά τις παραμονές του δημοψηφίσματος του περασμένου Ιουλίου όλοι οι πολίτες κατάλαβαν πεντακάθαρα το βρόμικο παιχνίδι των υπερχρεωμένων ΜΜΕ. Και η κοινωνία σχεδόν στο σύνολό της θέλει να αλλάξει το τοπίο στην ενημέρωση, την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό της.
Είναι λογικό η Ν.Δ. να αντιδρά και να καταψηφίζει.Με την διαπλοκή ήταν είναι και θα είναι στον αιώνα τον άπαντα.Η διαπλοκή είναι παιδί της.Μαζί όμως με την Ν.Δ.κατεψήφισε το νομοσχέδιο και το ΚΚΕ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι φοβάται το ΚΚΕ και καταψηφίζει?Αν δεν είναι με την διαπλοκή γιατί δεν υπερψηφίζει?
Μήπως ο Περισσός φοβάται πως με το νομοσχέδιο θα ανοίξει το θέμα του ξεπουλήματος της δημόσιας συχνότητας του 902 σε offshore?Μήπως τρέμει τις αποκαλύψεις που θα δούν το φώς της δημοσιότητας?
Μήπως?Γνωρίζει κάποιος γιατί καταψήφισε?