Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Η μάχη κατά της διαφθοράς «απέδωσε» 1,5 δισ. ευρώ



  • «ξίφη και πιστόλια χρησιμοποιούν κάποιοι που εκπροσωπούν τη διαπλοκή και ξιφουλκούν κατά των θεσμών. Τα ξίφη τους, όμως, είναι ρυπαρά και στομωμένα. Είναι επικίνδυνα για τους ίδιους. Κινδυνεύουν να δηλητηριαστούν από τη σκουριά».
  • Είναι ενδεικτικό ότι όλες οι μεγάλες υποθέσεις που έχουν απασχολήσει το πανελλήνιο έχουν περάσει από την Εισαγγελία διαφθοράς, όπως τα υποβρύχια, τα apache, οι φρεγάτες, ο ηλεκτρονικός πόλεμος, υποθέσεις νοσοκομείων, πρόσφατη υπόθεση του Ερρίκος Ντυνάν, του Ασκληπιείου Βούλας, διαφόρων τραπεζών, υποθέσεις του ΟΚΑΝΑ, του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΤΑΙΠΕΔ και πολλές – πολλές άλλες.


Από το presspublica.gr

Μόνον από τις λίστες Λαγκάρντ, Μπόγιαρνς, ομολόγων και των 65 τραπεζικών CD που έχουν διερευνηθεί μέχρι σήμερα από την ελληνική δικαιοσύνη έχουν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία πάνω από 900 εκατ.ευρώ. Ο λογαριασμός δεν τελειώνει εδώ. Τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ έχουν αποφέρει και οι δικαστικές έρευνες με αιχμή το σκάνδαλο με τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα. Πρόκειται για δημόσιο κλεμμένο χρήμα που επιστράφηκε από υπόδικους και καταδικασμένους για οικονομικά εγκλήματα.

Επιπλέον, οι ελληνικές δικαστικές και εισαγγελικές αρχές έχουν δεσμεύσει κινητή και ακίνητη περιουσία τουλάχιστον 450.000.000 ευρώ, ενώ έχει δεσμευτεί πλήθος περιουσιακών στοιχείων, η αξία των οποίων μέχρι σήμερα δεν έχει αποτιμηθεί, όπως ακίνητα, έργα τέχνης, κοσμήματα, πολυτελή αυτοκίνητα κλπ. Συνολικά το ποσό αγγίζει το 1,5 δις ευρώ.

Τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν  κατά τη διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσε σήμερα η Γενική Γραμματεία Διαφθοράς για τους 15 μήνες της λειτουργίας της.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων Παν. Αθανασίου από τη λίστα Λαγκάρντ έχουν εισπραχθεί για λογαριασμό του Δημοσίου 810 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν σχηματιστεί 191 δικογραφίες, από τις οποίες 94 έχουν ολοκληρωθεί.
Αλλα 99 εκατ. ευρώ έχουν εισπραχθεί από τη λίστα με τα 65 CD που περιλαμβάνει το 90% από τις λοιπές λίστες, με 284 δικογραφίες να έχουν ανοίξει και 36 να έχουν ολοκληρωθεί. Σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι έχουν γίνει 286 από την αρχή του 2015.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου τόνισε ότι στο πλαίσιο προδικαστικής και ανακριτικής διερεύνησης κυρίως υποθέσεων που αφορούν σε εξοπλιστικά προγράμματα, κατέστη δυνατή η επιστροφή σε τραπεζικό λογαριασμό που ανοίχτηκε από τον Υπουργό Οικονομικών υπέρ του Δημοσίου, ποσού ύψους 40.000.000 ευρώ και πλέον.
Σύμφωνα με την εισαγγελέα, η εκτίμηση για το ποσό των 40 εκατ.ευρώ έχει γίνει ένα χρόνο πριν. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν γίνει και άλλες κατασχέσεις που διατίθνεται απευθείας από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου για τις ανάγκες της παιδείας και της υγείας των Ελλήνων πολιτών.
Συνολικά στην Εισαγγελία Διαφθοράς έχουν φθάσει τα τελευταία χρόνια 1300 υποθέσεις από τις οποίες οι αρμόδιοι εισαγγελείς ήδη έχουν επεξεργαστεί 200 σχηματίζοντας τις ανάλογες δικογραφίες, οι οποίες βρίσκονται είτε σε δίκη, είτε στην ανάκριση είτε σε δικαστικά συμβούλια. Σήμερα σε εκκρεμότητα βρίσκονται  130 δικογραφίες.
Είναι ενδεικτικό ότι όλες οι μεγάλες υποθέσεις που έχουν απασχολήσει το πανελλήνιο έχουν περάσει από την Εισαγγελία διαφθοράς, όπως τα υποβρύχια, τα apache, οι φρεγάτες, ο ηλεκτρονικός πόλεμος, υποθέσεις νοσοκομείων, πρόσφατη υπόθεση του Ερρίκος Ντυνάν, του Ασκληπιείου Βούλας, διαφόρων τραπεζών, υποθέσεις του ΟΚΑΝΑ, του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΤΑΙΠΕΔ και πολλές – πολλές άλλες.

Από την Καθημερινή



Παρά τις ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, οι προσπάθειες που δρομολογήθηκαν τα τελευταία χρόνια για την πάταξη της διαφθοράς στη χώρα μας φαίνεται πως έχουν αποδώσει σημαντικά, καθώς τα δεδομένα που παρουσίασαν οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές σε ημερίδα για τους 15 μήνες της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς αναφέρονται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ που αποδόθηκε στο δημόσιο ταμείο από τις έρευνες της Δικαιοσύνης σε υποθέσεις διαφθοράς και καταχρήσεων δημοσίου χρήματος.

Στην ημερίδα, όπου ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος τόνισε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και το νομοθετικό έργο που έχει γίνει, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου αναφέρθηκε στις διαλυτικές συνέπειες που έχει η διαφθορά για τις κρατικές και κοινωνικές δομές, ενώ, ως τάξη μεγέθους του τεράστιου οικονομικού κόστους που προκαλεί, παρέθεσε το στοιχείο των 120 δισ. ευρώ που κοστίζει η διαφθορά στην Ε.Ε.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η οποία τόνισε ότι η διαφθορά είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική κρίση. Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που παρέθεσαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας, όπου παρουσιάστηκε το σύνολο του κυβερνητικού έργου από τον αρμόδιο υπουργό αλλά και τον Γ.Γ. για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γεώργιο Βασιλειάδη, οι οικονομικοί εισαγγελείς και οι εισαγγελείς Διαφθοράς. Ο επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων Παν. Αθανασίου ανέφερε ότι, παρά τις σοβαρές ελλείψεις, οι οικονομικοί εισαγγελείς που έχουν την ευθύνη των ερευνών για τις λίστες Λαγκάρντ, Μπόγιαρνς κ.ά. έχουν προχωρήσει σημαντικά. Από τη λίστα Λαγκάρντ έχουν εισπραχθεί για λογαριασμό του Δημοσίου 810 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν σχηματιστεί 191 δικογραφίες, από τις οποίες 94 έχουν ολοκληρωθεί. Αλλα 99 εκατ. ευρώ έχουν εισπραχθεί από τη λίστα με τα 65 CD που περιλαμβάνει το 90% από τις λοιπές λίστες, με 284 δικογραφίες να έχουν ανοίξει και 36 να έχουν ολοκληρωθεί. Σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι έχουν γίνει 286 από την αρχή του 2015.

Σημαντικότατο έργο παρουσίασε και η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, που έχει δρομολογήσει τις σοβαρότερες έρευνες για οικονομικά σκάνδαλα, αναφέροντας ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει ολοκληρώσει έρευνες για 200 δικογραφίες, οι περισσότερες για πολύ σοβαρές υποθέσεις, ενώ σε εκκρεμότητα αυτή την εποχή έχει άλλες 130. Εξοπλιστικά προγράμματα, συμβάσεις του Δημοσίου, οικονομικά σκάνδαλα, καταχρήσεις κατά του Δημοσίου, παράνομες πληρωμές κρατικών αξιωματούχων είναι μόνον μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε κατά τη διάρκεια της ημερίδας και η αναφορά της συμβούλου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Δέσποινας Καββαδία - Κωνσταντάρα, η οποία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στο ενδεχόμενο να καταργηθεί ο προληπτικός έλεγχος του δικαστηρίου στις δημόσιες συμβάσεις. «Θα επικρατήσει», είπε, «καθεστώς λαθροχειρίας». Εντύπωση προξένησε και η αναφορά του κ. Παπαγγελόπουλου ότι «ξίφη και πιστόλια χρησιμοποιούν κάποιοι που εκπροσωπούν τη διαπλοκή και ξιφουλκούν κατά των θεσμών. Τα ξίφη τους, όμως, είναι ρυπαρά και στομωμένα. Είναι επικίνδυνα για τους ίδιους. Κινδυνεύουν να δηλητηριαστούν από τη σκουριά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου