- Για χρόνια η Neelie Kroes, ως επίτροπος Ανταγωνισμού της Κομισιόν, έλεγε στις μεγάλες επιχειρήσεις ότι δεν μπορούν να «γλιτώσουν» από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που δεν έλεγε σε κανέναν, όμως, ήταν ότι το έκανε η ίδια…
Από crisismonitor.gr
Πέντε μήνες μετά την αποκάλυψη των Panama Papers και ενώ το ζήτημα της φοροδιαφυγής και των φορολογικών παραδείσων είχε αρχίσει να ατονεί το International Consortium of Investigative Journalιsts συνεργασία με ευρωπαϊκές εφημερίδες αποκαλύπτει τα Bahamas Files.
Πρόκειται για τη διαρροή μετά από διείσδυση hackers 1,3 εκατ. αρχείων από εταιρία (ομοειδή της Mosaac Fonseca).
Οι hackers –αν και κατηγορούνται για πολλά- τράβηξαν την κουρτίνα σε έναν ακόμη φορολογικό παράδεισο με πληθυσμό 388,000 κατοίκους, 8,8 δισ. ΑΕΠ και συνολικές καταθέσεις 223 δισ. δολαρίων(!) που είναι 23 φορές το παραγόμενο προϊόν της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εθνικές καταθέσεις, αυτές δηλαδή που γίνονται από πολίτες της χώρας βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους, από το 1980, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Αν και η αποκάλυψη των Bahamas Files δεν αποτελεί έκπληξη, οι δημοσιογράφοι που διερεύνησαν το θέμα υποστηρίζουν ότι και εδώ οι εκπλήξεις κρύβονται στα πρόσωπα. Όπως επισημαίνουν όμως ο έλεγχος και η διασταύρωση προσώπων με καταθέσεις είναι ακόμη δυσκολότερος καθώς για να απαντήσουν οι Μπαχάμες σε αιτήματα αρχών από τις 32 χώρες που έχουν συμφωνίες ανταλλαγής πληροφοριών χρειάζονται στοιχεία που δεν εύκολο διαθέσιμα.
Από τα αρχεία που έχουν αναλυθεί μέχρι στιγμής προκύπτει ότι στις Μπαχάμες υπάρχουν 176 εταιρίες κελύφη, οργανισμοί και ιδρύματα τα οποία έχουν ως λόγο ύπαρξης την απόκρυψη χρημάτων.
Σύμφωνα με τον Independent ήδη έχουν εντοπιστεί συναλλαγές της υπουργού Εσωτερικών της Βρετανίας, Amber Rudd, όπου προκύπτει ότι συναλλασσόταν με έναν φυλακισθέντα fund manager.
Source: FindTheData | Graphiq
Ήδη η πρώην Επίτροπος ανταγωνισμού της Κομισιόν, Neelie Kroes, παραδέχθηκε ότι παρέβη τον κώδικα δεοντολογίας της ΕΕ καθώς ήταν διευθύντρια σε offshore εταιρία.
Οι διαρροές από τις Μπαχάμες επιβεβαιώνουν ευρήματα από τα Panama Papars για τον πατέρα του David Cameron, ο οποίος χρησιμοποιούσε το ειδικό φορολογικό καθεστώς για να αποφεύγει τη φορολογία στα κεφάλαια του επί τρεις δεκατίες.
Σεισμός από τις νέες αποκαλύψεις για offshore στις Μπαχάμες - Και Έλληνες μέσα στις λίστες
Από το Κουτί της ΠανδώραςΓια χρόνια η Neelie Kroes, ως επίτροπος Ανταγωνισμού της Κομισιόν, έλεγε στις μεγάλες επιχειρήσεις ότι δεν μπορούν να «γλιτώσουν» από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που δεν έλεγε σε κανέναν, όμως, ήταν ότι το έκανε η ίδια…
Η συνέχεια των «Panama Papers», μία σειρά εγγράφων που αποκαλύπτουν ονόματα πολιτικών (και όχι μόνο) από όλο τον κόσμο που εμπλέκονται σε offshore εταιρείες στις Μπαχάμες, «καρφώνει» την Ολλανδή πρώην επίτροπο, που εμφανίζεται ως διευθύντρια της εταιρείας Mint Holdings Limited μεταξύ 2000 και 2009. Η Neelie Kroes παραβίασε εν προκειμένω τον κώδικα δεοντολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού υπήρξε διευθύντρια της εν λόγω εταιρείας, ενόσω ήταν Επίτροπος (2004-2010) και δεν το γνωστοποίησε, κάτι το οποίο απαγορεύεται σε μέλη της.
Η εταιρεία της Ολλανδής επιτρόπου ιδρύθηκε, σύμφωνα με τον δικηγόρο της, για μια συναλλαγή δισεκατομμυρίων με τον αμερικανικό όμιλο ενεργειακών εταιρειών Enron. Η συμφωνία όμως δεν έγινε τελικά. Λόγω του ότι η Neelie Kroes δεν το γνωστοποίησε στην Κομισιόν κινδυνεύει τώρα με διαγραφή της σύνταξής της, καθώς επίσης και άλλων ευεργετημάτων.
Όμως η Neelie Kroes δεν είναι το μοναδικό «θύμα» των διαρροών για offshore εταιρείες στις Μπαχάμες. O πρώην Κολομβιανός υπουργός ορυκτού πλούτου Carlos Caballero Argaez, ο Καναδός υπουργός Οικονομικών William Francis Morneau και ο αντιπρόεδρος της Ανγκόλας Manuel Domingos Vicente, φέρονται ως διευθυντές, γραμματείς ή πρόεδροι τέτοιων εταιρειών. Στα νέα έγγραφα συμπεριλαμβάνεται επίσης η Διεθνής Ομοσπονδία Τένις ITF, καθώς επίσης και 100 Γερμανοί, μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Γκέοργκ Φράιχερ φον Βάλντενφελς. Επίσης, στα αρχεία υπάρχουν και αρκετές εγγραφές με ελληνικό ενδιαφέρον…
Άλλωστε, όπως επισημαίνει η ICIJ, που έδωσε τα στοιχεία στη δημοσιότητα, οι Μπαχάμες κάποτε αυτοδιαφημίζονταν ως «Η Ελβετία της Δύσης» και ήδη από τη δεκαετία του 1930 βρίσκονται στο στόχαστρο ερευνών για φοροδιαφυγή, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεταξύ άλλων, ο γιος του Χιλιανού δικτάτορα Πινοσέτ είχε χρησιμοποιήσει μία εταιρεία με έδρα τις Μπαχάμες για να στείλει 1,3 εκατομμύρια δολάρια στον πατέρα του, ενώ με εταιρείες στις Μπαχάμες συνδέονται ο πατέρας του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, η οικογένεια Αλ Θάνι του Κατάρ και η οικογένεια του προέδρου της Αργεντινής, Μαουρίσιο Μάκρι. Και μπορεί τώρα να εμφανίζονται ως «πιο καθαρές από ποτέ», όμως αυτό φαίνεται να διαψεύδεται…
Μάλιστα, μεταξύ των εταιρειών που εμφανίζονται ως διαμεσολαβητές για την ίδρυση offshore στις Μπαχάμες είναι και η περίφημη πλέον Mossac Fonseca, η δικηγορική εταιρεία που βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» των Panama Papers.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου