- Διάφορες εταιρίες, που σχετίζονται με τον εκδότη της εφημερίδας Παρασκήνιο, Νίκο Καραμανλή, παίρνουν από το ΚΕΕΛΠΝΟ 494.579, μόνο για το 2014. Δύο εταιρίες που σχετίζονται με τον δημοσιογράφο Τάκη Χατζή παίρνουν 209.000 ευρώ. Η εταιρία ΒΟΡΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ, η οποία διαχειρίζεται ένα μέτριας αναγνωσιμότητας site στη Θεσσαλονίκη, συμφερόντων της Ειρήνης Καράογλου, πήρε για επικοινωνία 187.688 ευρώ. Ποσό που δεν παίρνουν ούτε τηλεοπτικοί σταθμοί μεγάλης εμβέλειας.
- Πάνω από 100.000 ευρώ φαίνεται πως έχει και η επιχείρηση ΙΣΑΛΟΣ, που σχετίζεται με την οικογένεια του δημοσιογράφου της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, Γιάννη Μακρυγιάννη, με την ένδειξη «εκτυπώσεις-επικοινωνία».
- H εταιρεία ΣΚΗΝΗΚΑ, συμφερόντων του Χαρίλαου Παδουβά, ο οποίος είχε συλληφθεί για χρέη 1,8 εκατομμυρίων στο Δημόσιο, πήρε από το ΚΕΕΛΠΝΟ, το 2014, 234.021 ευρώ.
Η πολύκροτη υπόθεση του Noor 1 επανήλθε με ένταση στην επικαιρότητα, όντας πλέον μείζον ζήτημα της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Η αξιωματική αντιπολίτευση εγκαλεί τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, για υπόγειες συνομιλίες με τον ισοβίτη, Μάκη Γιαννουσάκη, ενώ το Μαξίμου ζητά από τη ΝΔ να κατονομάσει τον εντολέα της, υποστηρίζοντας πως βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία εξυπηρέτησης συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων. Με αφορμή τα παραπάνω, επαναδημοσιεύουμε την έρευνα του HotDoc αναφορικά με την χρηματοδότηση ύψους 90.000 που είχε προσφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ για λόγους επικοινωνιακής εκστρατείας σε εταιρία του «φυσικού αυτουργού» -κατά τον εισαγγελέα- της υπόθεσης του ναρκόπλοιου, Αιμίλιου Κοτσώνη.
Ένας δημόσιος οργανισμός, που μοιάζει περισσότερο με άνδρο μαφίας παρά με οργανισμό κοινωνικής προσφοράς – έτσι σκιαγραφείται καθημερινά το ΚΕΕΛΠΝΟ, με βάση τα στοιχεία που αποκαλύπτονται καθημερινά. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, όπως έχει αποκαλύψει με επανειλημμένα δημοσιεύματα το Hot Doc, είχε μετατραπεί σε ένα «μαγαζάκι του τρόμου», που παρήγαγε φόβο για λιμούς, καταποντισμούς και πάσα νόσο, για τα οποία αναλάμβανε να ενημερώσει υποτίθεται τον κόσμο, μοιράζοντας φυσικά εκατομμύρια για επικοινωνία και διαφήμιση. Η βιομηχανία της επικοινωνίας για «το κοινό που κινδύνευε» μοίραζε χρήμα σε συγκροτήματα Τύπου και δημοσιογράφους, οι οποίοι, αντιγυρίζοντας την προσφορά, φαίνεται πως κρατούσαν πλήρη σιωπή για όσα άλλα συνέβαιναν στο Κέντρο. Το ΚΕΕΛΠΝΟ μετατράπηκε επιμελώς σε νησίδα αυθαιρεσίας, αρχικώς με νομικές ρυθμίσεις που το εξαιρούσαν από το ΑΣΕΠ ή άλλες απαιτήσεις που αφορούν στο Δημόσιο, ενώ στη συνέχεια στεγανοποιήθηκε ως το μαγαζί κάποιων που έκαναν ό,τι επέλεγαν, πέρα από διαφάνεια, αξιοκρατία και κυρίως λογαριασμό για το δημόσιο χρήμα. Από το ξεκίνημα των ερευνών μας, το 2013, είχαμε δεχθεί καταγγελίες πως το ΚΕΕΛΠΝΟ στην ουσία κατασκευάστηκε για να κινείται το χρήμα που δόθηκε με τη σύμφωνη γνώμη των πολιτικών στους ίδιους τους πολιτικούς ως μαύρο χρήμα. Οι καταγγελίες αυτές στάθηκε δύσκολο να στοιχειοθετηθούν, αλλά η συμπεριφορά των υπουργών και όσων είχαν την ευθύνη του ελέγχου του ΚΕΕΛΠΝΟ ή των νομικών ρυθμίσεων, που το μετέτρεπαν σε βολική εξαίρεση του Δημοσίου , δημιουργεί ερωτήματα. Γιατί το εξαίρεσαν και το μετέτρεψαν σε χώρο όπου οι προσλήψεις, η δια- κίνηση του χρήματος και όλες οι διαδικασίες ήταν χωρίς κανένα κανόνα; - του Κώστα Βαξεβάνη - έρευνα: Αντιγόνη Μιχοπούλου, Άγγελος Προβολισιάνος - τεύχος 102
Στο τεύχος 90 του Hot Doc αποκαλύψαμε πώς ακόμη και ο καρκίνος αποτέλεσε πεδίο δράσης του ΚΕΕΛΠΝΟ, μολονότι δεν είναι κολλητικό νόσημα, για να εισπράξει μερικά εκατομμύρια η εταιρία της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα. Αυτή τη φορά αποκαλύπτουμε ένα ακόμη πόρισμα ελέγχου από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015 και αφορά το έτος 2014.
Όσα εντοπίζει η ομάδα ελέγχου, περιγράφουν ένα οργανισμό που δεν έχει καμιά σχέση με ευρωπαϊκό Δημόσιο, αλλά μάλλον με αφρικανική υπηρεσία. Παρότι το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει δώσει μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την τεχνολογική του οργάνωση, δεν τηρεί ηλεκτρονικά αρχεία, ούτε καν ένα αρχείο excel, στο οποίο να μπορεί να ανατρέξει κάποιος για να δει τα έσοδα, τις πληρωμές και τα έξοδα όπως συμβαίνει ακόμη και στις συνοικιακές εταιρίες. Η εξεύρεση ενός απλού παραστατικού από τους ελεγκτές έπρεπε να γίνει με αναζήτηση σε εκατοντάδες φακέλους με έγγραφα. Το τεχνητό χάος, που επεκτείνεται σε όλους τους τομείς λειτουργίας του ΚΕΕΛΠΝΟ, ουσιαστικά συντηρεί και δικαιολογεί την αυθαιρεσία.
Το 2014, το Κέντρο φαίνεται πως διαθέτει περίπου το 40% των δαπανών του (6 εκατομμύρια) για επικοινωνία, ενώ μόλις 3% πάει σε διαγνωστικά αντιδραστήρια. Το εντυπωσιακό είναι πως χορηγίας του ΚΕΕΛΠΝΟ τυγχάνει ακόμη και ο εμπλεκόμενος στην υπόθεση ναρκωτικών, με το πλοίο NOOR ONE, Αιμίλιος Κοτσώνης. Ο κατά την Εισαγγελία «φυσικός αυτουργός» στην υπόθεση εμπορίας, παίρνει το 2014 περίπου 90.000 ευρώ για επικοινωνία, μέσω της εταιρίας του ΜΕΤΡΟΡΑΜΑ. Ακολουθούν βέβαια, με τεράστια ποσά, εκδότες ανύπαρκτων εφημερίδων, οικογένειες δημοσιογράφων, sites χωρίς αναγνωσιμότητα και άλλοι πολλοί μετρ της επικοινωνίας.
Στα συμπεράσματα και αυτού του πορίσματος, πιθανόν να οφείλεται η προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας, μέσα από τη μιντιακή αφήγηση, που εμφανίζει τον υπουργό Παύλο Πολάκη ως τον παρεμβαίνοντα στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Η έρευνα στο Κέντρο όχι μόνο οδηγεί στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που ισχύει αλλά και στην ανάδειξη όσων συμμετείχαν στο πάρτι.
Η ομάδα έρευνας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους περιγράφει στο πόρισμά της με σαφήνεια το προβληματικό νομικό πλαίσιο, που δίνει τη δυνατότητα στο ΚΕΕΛΠΝΟ να λειτουργεί με τρόπο που να δίνει το ίδιο άδεια στον εαυτό του και να νομιμοποιεί τις αυθαιρεσίες.
Όπως σημειώνει το πόρισμα, το Κέντρο δεν προχώρησε στην έκδοση προεδρικού διατάγματος για να καταρτίσει νέο κανονισμό λειτουργίας, όπως προέβλεπε ο νόμος από το 2005. Έτσι το Δ.Σ. κατά περίπτωση άλλαζε το οργανόγραμμα και τις «ανάγκες» του, δημιουργώντας συνεχώς γραφεία και θέσεις. Η διαδικασία στελέχωσης, όπως γράφει χαρακτηριστικά το πόρισμα, «είναι χωρίς εγγυήσεις διαφάνειας, προσλήψεις που δεν συνάδουν με τους σκοπούς του φορέα, (απασχολούμενοι σε άλλους φορείς), μη καθορισμός του αριθμού των κατηγοριών, των ειδικοτήτων και των προσόντων του προσωπικού». Στο «ακριβό» από άποψη προϋπολογισμού ΚΕΕΛΠΝΟ, η ομάδα ελέγχου ανακαλύπτει πως δεν υπάρχει προϊστάμενος Οικονομικών Υπηρεσιών, υπάρχει «έλλειψη στοιχειώδους οργάνωσης του Γραφείου Διαχείρισης», δεν λειτουργεί Γραφείο Προμηθειών, δεν τηρούνται λογιστικά βιβλία, δεν συντάσσονται οικονομικές καταστάσεις, δεν υπάρχει ρεαλιστικός προϋπολογισμός και δεν τηρούνται βιβλία περιουσιακών στοιχείων. Όλα αυτά, σε ένα δημόσιο οργανισμό με προϋπολογισμό της τάξης των 60 εκατομμυρίων το χρόνο!
Σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις, το πόρισμα εντοπίζει πως δεν υπάρχουν παρά πρόχειροι διαγωνισμοί, χωρίς την επαρκή κινητοποίηση του ανταγωνισμού, χωρίς να υπάρχουν έκτακτες ανάγκες που να το δικαιολογούν, υπάρχουν αναθέσεις χωρίς διαφάνεια και μη τήρηση παραστατικών παραλαβής και παράδοσης. Το προσωπικό εντοπίζεται πως παίρνει επιδόματα θέσεως ευθύνης χωρίς καν να υπάρχουν οι αντίστοιχες οργανικές μονάδες, μη νόμιμες καταβολές, ενώ υπάρχουν ακόμη και ενδείξεις για πλαστά πτυχία. Γιατροί, που υπηρετούν στο Υπουργείο Υγείας (ΕΚΕΠΥ), πληρώνονται με υψηλούς μισθούς από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Καμία από τις αποφάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν δημοσιεύεται στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ , παρότι το Κέντρο είναι φορέας του Δημοσίου.
Η γενική περιγραφή των προβλημάτων και των αυθαιρεσιών του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν αποδίδει όμως το μέγεθος και την προκλητικότητα, που γίνεται αισθητή όταν όλα αυτά αναλύονται.
Προϋπολογισμός μαμούθ, υπέρβαση τέρας
Το 2014, το ΚΕΕΛΠΝΟ συντάσσει τον προϋπολογισμό του, ο οποίος προβλέπει ποσό 56.500.000 ευρώ. Πρόκειται για έναν έτσι κι αλλιώς γιγαντιαίο προϋπολογισμό, ο οποίος προβλέπει, σε εποχή πενίας για τον τομέα της Υγείας, μεγάλα ποσά για αμοιβές προσωπικού και «άλλες δράσεις». Όταν όμως κατατίθεται ο απολογισμός εσόδων-εξόδων, υπάρχει διαφορετική κατάρτιση από αυτή που υπάρχει στον προϋπολογισμό και έτσι τα ποσά δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα. Πρόκειται για πρακτική που έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε εταιρίες που προσπαθούν να συσκοτίσουν τον έλεγχο.
Το σημαντικό, όμως, είναι πως στον απολογισμό υπάρχει ένα έλλειμα 20 εκατομμυρίων. Οι αποδοχές του προσωπικού ξεπερνούν κατά 1,8 εκατομμύρια τον προϋπολογισμό, ενώ οι δαπάνες των εργαστηρίων ανέρχονται σε 31 εκατομμύρια, δηλαδή ξεπερνούν το αντίστοιχο ποσό του προϋπολογισμού κατά 15 εκατομμύρια. Δεν υπάρχει ανάλυση πολλών από τα ποσά ούτε συγκεκριμένες δράσεις.
Οι προμηθευτές του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίοι πληρώνονται με ποσά πάνω από 30.000, παίρνουν συνολικά 15.158.234 ευρώ. Από αυτά, για «επικοινωνία» πάνε τα 5.868.309 ευρώ και για υπηρεσίες φύλαξης 2.404.173.
Το NOOR ONE, η ηρωίνη και οι μάγοι της επικοινωνίας
Το 2014, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ φαίνεται να δίνει τεράστιο ποσό σε επικοινωνία. Από τον κατάλογο του πορίσματος, όμως, όπου φαίνεται ποιοι είναι αυτοί που έχουν εισπράξει, προκύπτει πως η επικοινωνία με το κοινό δεν έχει επιλέξει τους πιο αποτελεσματικούς φορείς. Για μια ακόμη φορά, κάποιοι εισπράττουν μεγάλα ποσά, χωρίς να έχουν αναγνωσιμότητες ή κυκλοφορίες.
Η εταιρία ΜEΤΡΟΡΑΜΑ, με ΑΦΜ 099520215, εισπράττει 86.848 ευρώ για μία χρονιά. Εδώ το πρόβλημα δεν είναι η εταιρία και οι «κανόνες επικοινωνίας», αλλά ο ιδιοκτήτης. H METΡOΡAMA ανήκει κατά 1% στον Αιμίλιο Κοτσώνη και κατά 99 % στην offshore εταιρία VOISINS LIMITED. Από την έρευνα προκύπτει πως μοναδικός εταίρος της κυπριακής VOISINS είναι ο ίδιος ο Αιμίλιος Κοτσώνης. Δηλαδή, η ΜΕΤΡΟΡΑΜΑ, η οποία εισπράττει από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ανήκει εξ ολοκλήρου στον Κοτσώνη. Από το μητρώνυμο και το πατρώνυμο του Κοτσώνη προκύπτει πως πρόκειται για τον εμπλεκόμενο στην υπόθεση με την εμπορία 2 τόνων ηρωίνης, με το πλοίο NOOR ONE.
O Κοτσώνης είναι προφυλακισμένος, με την κατηγορία του φυσικού αυτουργού στην υπόθεση εμπορίας. Η πληρωμή του Κοτσώνη προφανώς αφορά διαφήμιση στην free press εφημερίδα Metro, στην οποία η VOISINS εμφανιζόταν ως εκδότης μέσω της ΜΕΤΡΟΡΑΜΑ.
Διάφορες εταιρίες, που σχετίζονται με τον εκδότη της εφημερίδας Παρασκήνιο, Νίκο Καραμανλή, παίρνουν από το ΚΕΕΛΠΝΟ 494.579, μόνο για το 2014. Δύο εταιρίες που σχετίζονται με τον δημοσιογράφο Τάκη Χατζή παίρνουν 209.000 ευρώ. Η εταιρία ΒΟΡΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ, η οποία διαχειρίζεται ένα μέτριας αναγνωσιμότητας site στη Θεσσαλονίκη, συμφερόντων της Ειρήνης Καράογλου, πήρε για επικοινωνία 187.688 ευρώ. Ποσό που δεν παίρνουν ούτε τηλεοπτικοί σταθμοί μεγάλης εμβέλειας.
Πάνω από 100.000 ευρώ φαίνεται πως έχει και η επιχείρηση ΙΣΑΛΟΣ, που σχετίζεται με την οικογένεια του δημοσιογράφου της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, Γιάννη Μακρυγιάννη, με την ένδειξη «εκτυπώσεις-επικοινωνία».
H εταιρεία ΣΚΗΝΗΚΑ, συμφερόντων του Χαρίλαου Παδουβά, ο οποίος είχε συλληφθεί για χρέη 1,8 εκατομμυρίων στο Δημόσιο, πήρε από το ΚΕΕΛΠΝΟ, το 2014, 234.021 ευρώ.
Άγνωστο είναι τι ακριβώς αφορά γενικότερα η «επικοινωνία», που περιγράφεται ως αιτία πληρωμών, αφού, όπως σημειώνουν οι ελεγκτές, υπάρχουν αμφιβολίες για το αν έχει παραχθεί και πού το περιγραφόμενο έργο, για το οποίο δεν υπάρχουν παραστατικά παραλαβής-παράδοσης.
Δικηγόροι με το τσουβάλι
Το ΚΕΕΛΠΝΟ εμφανίζεται να δίνει 114.760 ευρώ για αμοιβές δικηγόρων. Παρότι στο Κέντρο εργάζονται πέντε μισθωτοί δικηγόροι, το ποσό φαίνεται να δίνεται σε άλλους δικηγόρους για νομικές συμβουλές και παραστάσεις. Όπως σημειώνουν οι ελεγκτές, «σύμφωνα με το άρθρο 14 του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του φορέα, οι δικηγόροι με έμμισθη εντολή του φορέα διενεργούν όλες τις εξώδικες πράξεις ή ένδικες υποθέσεις και γενικά κάθε ένδικο μέσο, σύμφωνα με τον κώδικα περί δικηγόρων και γνωμοδοτούν εγγράφως για υποθέσεις που τους ανατίθενται από τη διοίκηση». Βάζουν με τον τρόπο αυτό υπό αμφισβήτηση τους λόγους για τους οποίους ανατέθηκε σε άλλους δικηγόρους εκτός ΚΕΕΛΠΝΟ να διαχειριστούν υποθέσεις με τέτοιο αντίτιμο. Σημειώνουν, μάλιστα, πως διατηρούν επιφυλάξεις για «τη διαδικασία και την επιλογή συγκεκριμένων προσώπων και το αν οι συγκεκριμένες δαπάνες συντελούν στην εκπλήρωση των σκοπών ή εξυπηρετούν λειτουργικές ανάγκες».
Από όλα τα παραστατικά που ελέγχθηκαν, μόνο για ένα, που αφορά παράσταση δικηγόρου σε Ειρηνοδικείο της Ξάνθης, με κόστος 135 ευρώ, συμπεραίνουν πως βρίσκεται «εντός του πλαισίου χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του δικηγόρου Αλέξανδρου Στρίμπερη, ο οποίος φαίνεται να παρέχει νομικές υπηρεσίες στο ΚΕΕΛΠΝΟ.
Όταν το Σώμα Ελεγκτών Υγείας είχε, το Σεπτέμβριο του 2015, ζητήσει από τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ να καταθέσει τα έγγραφα του Κέντρου για τη διενέργεια ελέγχου, ο Αλέξανδρος Στρίμπερης ζήτησε με έγγραφό του παράταση της προθεσμίας. Οι ελεγκτές του ΣΕΥΥΠ απάντησαν πως δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα γιατί δεν εμφανίζεται πουθενά ως δικηγόρος του ΚΕΕΛΠΝΟ. Τότε ο πρόεδρος Θανάσης Γιαννόπουλος, υπέγραψε εξουσιοδότηση αντιπροσώπευσης του ΚΕΕΛΠΝΟ από τον Στρίμπερη. Όταν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ξήλωσε τη διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ και τον πρόεδρό του, ο Στρίμπερης εμφανίστηκε ως δικηγόρος του Γιαννόπουλου, να υπογράφει την προσφυγή του κατά του Υπουργείου Υγείας.
Ο Αλέξανδρος Στρίμπερης, ο οποίος υπήρξε δικηγόρος του Ρέστη και του ΔΟΛ, έκανε επίσης δηλώσεις στο Βήμα, μετά την αποπομπή του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ, στις οποίες έλεγε πως «οι ενέργειες του κ. Πολάκη προσβάλλουν το κράτος δικαίου μας και θέτουν προβληματισμούς ως προς τη δημοκρατική νομιμότητα της πολιτείας μας». Ο Στρίμπερης είναι μέλος του Τομέα Δικαιοσύνης της ΝΔ και σύμφωνα με δημοσιεύματα και δικηγόρος του Δημήτρη Αβραμόπουλου, επί υπουργίας του οποίου υπήρξε η επιμονή του ΚΕΕΛΠΝΟ για την προμήθεια των εμβολίων για τη γρίπη Η1Ν1, τα οποία έμειναν αδιάθετα και δεν προμηθεύτηκαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Τα εκατομμύρια, εκατομμύρια, αλλά ούτε ένα excel στο γραφείο
Το ΚΕΕΛΠΝΟ εμφανίζεται να είναι πληθωρικό στις πληρωμές του, καταβάλλοντας ακόμη και προκαταβολές 50%, να δίνει 75.000 ευρώ για τη δημιουργία σεναρίου για σποτάκι, αλλά αδυνατεί να τηρήσει απλές λογιστικές διαδικασίες και αποδεικτικά στοιχεία.
Όπως καταγράφει το πόρισμα, «σε όλες τις συναφθείσες συμβάσεις δεν υφίστανται άρθρα για την προσκόμιση εγγυητικών επιστολών και εγγυητικών καλής εκτέλεσης. Διαπιστώθηκε ότι δεν τηρείται καμιά διαδικασία παρακολούθησης των πληρωμών εκ μέρους του φορέα, ούτε καν αρχείο σε μορφή excel. Σε ερώτηση της ελεγκτικής ομάδας για το πώς παρακολουθούν τις πληρωμές, δόθηκε η απάντηση ότι κάθε φορά ανατρέχουν στους φυσικούς φακέλους, που τηρούν στο αρχείο τους, και σε κάποιες περιπτώσεις ζητούν από τους προμηθευτές τις καρτέλες τους. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνται οι διαδικασίες παραλαβής-παράδοσης προμηθειών, υπηρεσιών έργων και βεβαίωσης καλής εκτέλεσης».
Δηλαδή, ένας οργανισμός, που διαχειρίζεται εκατοντάδες εκατομμύρια, λειτουργεί με λογική και συνθήκες μπακάλικου. Γιατί άραγε;
Γραφεία 17 εκατομμυρίων με παράτυπες διαδικασίες
Ο έλεγχος από την ομάδα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αγγίζει και το θέμα της αγοράς των κτιρίων στέγασης του ΚΕΕΛΠΝΟ στην οδό Αγράφων 3-5 στο Μαρούσι. Σύμφωνα με όσα καταγράφει το πόρισμα, το 2008, το ΚΕΕΛΠΝΟ αποφάσισε την μετεγκατάστασή του σε κτίρια που θα αγόραζε. Στην συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ, στις 14 Απριλίου 2008, εγκρίθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές για αγορά κτιρίου. Έπρεπε να είναι 1.600-1.800 τετραγωνικά, να απέχει 300-400 μέτρα από το κτίριο όπου θα στεγαζόταν το Υπουργείο Υγείας στη Λεωφόρο Κηφισίας και να ήταν ημιτελές. Είναι άγνωστο γιατί έπρεπε να τεθούν τέτοιες προδιαγραφές για το κτίριο. Γιατί δηλαδή έπρεπε να έχει συγκεκριμένη απόσταση από το υπουργείο και να είναι ημιτελές. Μετά από δημοσίευση των προδιαγραφών σε δύο εφημερίδες, υπήρξε ενδιαφέρον από έναν μόνο ιδιοκτήτη. Πράγμα φυσικό, αφού είναι δύσκολο να υπάρχουν πολλά κτίρια έκτασης 1.600 τ.μ., σε απόσταση 300 μέτρων από το Υπουργείο Υγείας και ημιτελή.
Η εταιρία ΜΕΓΚΑ Α.Τ.Ε., η οποία ήταν ο πωλητής, ανέλαβε και την ολοκλήρωση του κτιρίου με τελικό κόστος 17.000.000 ευρώ. Ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενέκρινε τη λήψη δανείου από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την αγορά του κτιρίου. Το Κέντρο πήρε 17.5000.000 ευρώ δάνειο από την Εθνική Τράπεζα.
Το 2011, η έκθεση ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων χρήσης του 2008, από την εταιρία «BDO Ορκωτοί Λογιστές», σημειώνει πως η αποτίμηση της αγοραίας αξίας του ακινήτου έγινε από τρία μεσιτικά γραφεία της περιοχής.
Με βάση το νόμο, όμως, όπως σημειώνουν οι ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η εκτίμηση για ακίνητα που αγοράζει το ελληνικό Δημόσιο γίνεται από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών.
Ακόμα και τα νερά σε ημέτερους
Στις καταστάσεις εξόδων του 2014, υπάρχει κονδύλι 58.741 ευρώ, το οποίο εμφανίζεται με αιτιολογία «εμφιαλωμένα νερά» στο όνομα Ν. Πιερρουτσάκος.
Με την επωνυμία Ν. Πιερρουτσάκος- AQUA NET υπάρχει πράγματι εταιρία εμφιαλωμένων νερών. Ο Νίκος Πιερρουτσάκος είναι γιος του πρώην προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, Γιάννη Πιερρουτσάκου, ο οποίος όπως παραδέχθηκε υπήρξε και εργαζόμενος στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Είναι παράξενο πως το ΑΦΜ, το οποίο εμφανίζεται στο πόρισμα των ελεγκτών ως ΑΦΜ της εταιρίας, είναι το προσωπικό ΑΦΜ του Νίκου Πιερρουτσάκου, με το οποίο έκανε τις συναλλαγές του με το ΚΕΕΛΠΝΟ όταν είχε προσωπική συνεργασία.
Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως ακόμη και η προμήθεια του νερού στο ΚΕΕΛΠΝΟ γινόταν από ένα κλειστό κύκλο σχετιζόμενο με το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Δείτε τη λίστα και τις απαντήσεις των μεγαλοδημοσιογράφων ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου