Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Τ.Χριστοδουλοπούλου:«Τιμώ τους νησιώτες και τους ζητώ συγνώμη αν αισθάνθηκαν ότι τους αδίκησα»



  • Ο ρατσισμός αποτελεί ακόμα ιδεολογία πολλών αμετανόητων πολιτικών. Ευτυχώς που δεν ήταν στην κυβέρνηση την περίοδο της όξυνσης της προσφυγικής κρίσης και αποφύγαμε, μαζί με την Ουγγαρία, να είμαστε η ντροπή της Ευρώπης.
  • Τιμώ τους νησιώτες για την υπομονή, την ανοχή και την αλληλεγγύη τους προς τους πρόσφυγες, όπως το δήλωσα και στη συνέντευξη, αλλά το έκοψαν, για να είναι η αθλιότητα τους τέλεια και φυσικά τους ζητώ συγνώμη αν αισθάνθηκαν ότι τους αδίκησα.

Από το indicator.gr


«Η δύναμη της ισχύος ηγεμονεύει στην ΕΕ. Οι αδύναμοι δεν έχουν άλλη λύση από την υποταγή» τόνισε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, σχολιάζοντας την στάση των Ευρωπαίων,τόσο απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα,όσο και απέναντι στην Ελλάδα και τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις. Η κ.Χριστοδουλοπούλου εξήγησε ότι στην εποχή της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας η λέξη “αλληλεγγύη” στην Ευρώπη,ουσιαστικά, είναι κενή νοήματος.

Η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Indicator.gr σχολίασε,μεταξύ άλλων, τις επιθέσεις που γίνονται εναντίον της, δηλώνοντας ότι από την αρχή έχει μπει στο στόχαστρο των ΜΜΕ και λόγω ιδεολογίας και λόγω φύλου.

Η πρώην υπουργός αναφέρθηκε και στις μετεκλογικές συνεργασίες,καθώς και τους όρους που θα πρέπει να διέπουν αυτές.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τις ευθύνες που μπορεί να έχουν οι δυτικές κοινωνίες όσον αφορά τις αιτίες του προσφυγικού προβλήματος,ενώ τέλος, αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις,αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.

H ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:


Κυρία Χριστοδουλοπούλου θεωρείτε ότι οι πρόσφατες δράσεις που φαίνεται ότι θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, είναι ικανές για να λύσουν ή έστω να βελτιώσουν το πρόβλημα;

Το προσφυγικό αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη. Οι παλιές συνταγές δεν επαρκούν. Χρειάζονται γενναία μέτρα. Όμως ο πολιτικός συσχετισμός που υπάρχει στην ΕΕ, δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Ακόμα τα περισσότερα κράτη-μέλη έχουν εθνοκεντρική οπτική, σε ένα κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα. Η κατάσταση βέβαια είναι και ρευστή και κρίσιμη και πιστεύω, αν όχι σήμερα, αλλά στο άμεσο μέλλον, θα υποχρεωθούν όλοι να αναζητήσουν τολμηρές λύσεις, που θα εξασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή, μαζί με τα δικαιώματα των προσφύγων.


Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην πρώτη ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,είπε ότι «υπάρχει μία έλλειψη Ευρώπης και μία έλλειψη ενότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».Πιστεύετε ότι ισχύει αυτό;Θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε πολιτικό-οικονομικό επίπεδο,το βίωσε το περασμένο εξάμηνο και η Ελλάδα;

Η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών- μελών της ΕΕ, στην εποχή της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας είναι απλά μια διακήρυξη Η δύναμη της ισχύος ηγεμονεύει στην ΕΕ. Οι αδύναμοι δεν έχουν άλλη λύση από την υποταγή. Το γεγονός ότι αντισταθήκαμε ως κυβέρνηση και βάλαμε στην ευρωπαϊκή ατζέντα το θέμα της λιτότητας, είχε ως αποτέλεσμα, αντί της αλληλεγγύης να εισπράξουμε την τιμωρία. Η δημοσιότητα που πήρε αυτή η αντιπαράθεση είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη για την πορεία των ευρωπαϊκών κοινωνιών.


Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ ,αυτήν τη στιγμή ο πλανήτης «βλέπει»,ίσως, την μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών στην ιστορία του.Πώς πιστεύετε ότι θα επηρεάσει βραχυπρόθεσμα,άλλα και μακροπρόθεσμα τα κοινωνικά,πολιτικά και οικονομικά δεδομένα,τόσο της Ελλάδας και της Ευρώπης, όσο και του υπόλοιπου κόσμου;


Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε τις αλλαγές που θα συμβούν στον κόσμο από αυτή τη μεγάλη μετακίνηση.

60 εκατ. είναι οι πρόσφυγες που αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο σε όλο τον κόσμο και 236 εκατ. είναι οι μετανάστες που αναζητούν ψωμί και ειρήνη.

Θα μπορούσα να σας περιγράψω ένα αισιόδοξο σενάριο, όπου οι πόλεμοι και η βία θα σταματήσουν και η εκμετάλλευση των φτωχών χωρών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών τους θα σταματήσει, ώστε κανένας να μην εγκαταλείπει την πατρίδα του. Επειδή όμως κάτι τέτοιο είναι ουτοπικό, θα αποφύγω να γίνω δυσάρεστη με τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες που θα υπάρξουν στην Ευρώπη, αν δεν πάρει γενναία μέτρα.


Ποια είναι η σχέση της Ελλάδας και της Τουρκίας όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα και με ποιόν τρόπο μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα, η πρόσφατη έξαρση του εθνικισμού κατά των Κούρδων στην Τουρκία και η κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ των δύο πλευρών;


Δεν έχω συμμετάσχει σε καμιά ελληνοτουρκική σύσκεψη για το προσφυγικό ζήτημα. Ξέρω από τους υπηρεσιακούς παράγοντες ότι το ελληνικό λιμενικό και η τούρκικη ακτοφυλακή έχουν καλή συνεργασία και συχνές επαφές. Τα υπόλοιπα είναι αρμοδιότητα υπουργείου εξωτερικών.

Όσο για το δεύτερο, πρέπει να ξέρετε ότι, κάθε όξυνση των συγκρούσεων στην περιοχή μας, δημιουργεί πρόσφυγες και αυξάνει τον αριθμό των εισερχομένων στη χώρα μας.


Τι λέτε σε αυτούς που αναφερόμενοι στο προσφυγικό ζήτημα μιλούν με όρους όπως, “λαθρομετανάστευση”,”εισβολή” και “απόβαση”;


Ο ρατσισμός αποτελεί ακόμα ιδεολογία πολλών αμετανόητων πολιτικών. Ευτυχώς που δεν ήταν στην κυβέρνηση την περίοδο της όξυνσης της προσφυγικής κρίσης και αποφύγαμε, μαζί με την Ουγγαρία, να είμαστε η ντροπή της Ευρώπης.


Πέραν από την οικονομική ατζέντα ,θεωρείτε ότι η μεταναστευτική πολιτική είναι ένα από τα πεδία για τα οποία κάποιος θα μπορούσε να διαφοροποιήσει τα κόμματα;Και επειδή το πρώτο σκέλος της ερώτηση είναι ρητορικού χαρακτήρα, θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε, αν για εσάς, η οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία πρέπει να έχει βασική προϋπόθεση την σύγκλιση απόψεων στο μεταναστευτικό ζήτημα;


Παρά την ισχυρή δόση ρατσιστικής προπαγάνδας που έχει δεχθεί η ελληνική κοινωνία, το αποτέλεσμα δεν ήταν ποτέ αντίστοιχο της προσπάθειας που καταβλήθηκε.

Ακόμα και τμήματα της κοινωνίας που διακατέχονται από φόβο και ανασφάλεια από το πέρασμα των προσφύγων, πιστεύω ότι έχουν πλέον όλες εκείνες τις πληροφορίες για να κατανοήσουν το προσφυγικό φαινόμενο και να εκτιμήσουν ποια κόμματα χρησιμοποιούν αυτή την κρίση για να μαζέψουν ψήφους.

Οι συνεργασίες και μάλιστα οι κυβερνητικές, γίνονται πάνω σε προγράμματα και προφανώς η διαχείριση του προσφυγικού, πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για όποια μετεκλογική συνεργασία. Το ερώτημα να το θέσετε σε αυτούς που εκλιπαρούν για κυβερνητική συνεργασία άνευ όρων.


Πώς κρίνετε τον πρώην κυβερνητικό σας εταίρο, σε ότι αφορά τα μεταναστευτικά ζητήματα;



Αν εξαιρέσουμε ότι δεν ψήφισαν το νόμο για την ιθαγένεια, σε όλες τις κυβερνητικές επιλογές στο προσφυγικό, υπήρξε απόλυτη συμφωνία.


Πρόσφατα σας κατηγόρησαν για την δήλωση που αφορούσε τους πρόσφυγες στα νησιά και συγκεκριμένα για το ότι «οι Σύροι που έχουν χρήματα μένουν σε ξενοδοχεία, ψωνίζουν από τα μαγαζιά, κάνουν τζίρο απίστευτο, έχουν φτάσει στο σημείο μέχρι και να τους ζητούν λεφτά για να τους φορτίσουν τα κινητά τους».Τι απαντάτε;


Από την αρχή έχω μπει στο στόχαστρο της πολεμικής, μερίδας των ΜΜΕ και λόγω ιδεολογίας και λόγω φύλου. Γίνεται πρώτη είδηση κάθε δήλωση μου, που δεν είναι «πολιτικώς ορθή» και μπορεί να παράγει πολιτική υπεραξία στον πόλεμο κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Αναρωτιέμαι αν αυτά ικανοποιούν ή εκπλήσσουν τους τηλεθεατές. Το ίδιο έγινε πρόσφατα και με την επιλεκτική χρήση αυτού του αποσπάσματος για τον τζίρο στα νησιά, από μια συνέντευξη μιάμιση ώρας. Αυτά που είπα, έχουν καταγγελθεί και δημοσιοποιηθεί επανειλημμένα, αλλά απέκτησαν υπόσταση μόνο όταν τα επανέλαβα εγώ.

Τιμώ τους νησιώτες για την υπομονή, την ανοχή και την αλληλεγγύη τους προς τους πρόσφυγες, όπως το δήλωσα και στη συνέντευξη, αλλά το έκοψαν, για να είναι η αθλιότητα τους τέλεια και φυσικά τους ζητώ συγνώμη αν αισθάνθηκαν ότι τους αδίκησα.



Θα θέλαμε την γνώμη σας σχετικά με την αντίληψη των δυτικών κοινωνιών(και της Ελληνικής κοινωνίας),τόσο για τις πιθανές ευθύνες που μπορεί να έχουν απέναντι στις αιτίες του προσφυγικού ζητήματος,όσο και για την συμπεριφορά τους από την στιγμή που έρχονται σε φυσική επαφή με αυτούς τους ανθρώπους(τους πρόσφυγες).


Δεν είμαι οπαδός της θεωρίας της ενοχοποίησης των πάντων για όσα συμβαίνουν στον πλανήτη γη. Τα πράγματα δυστυχώς είναι πιο πολύπλοκα, για να αποδίδουμε συλλογική ευθύνη σε όλους όσους, ενεργά ή με τη σιωπή τους, αναπαράγουν αυτή τη βαρβαρότητα.

Μπροστά στον πόλεμο και στο θάνατο οι άνθρωποι μένουν μόνοι τους να αναμετρηθούν.

Ως λαοί είμαστε αδύναμοι να αποτρέψουμε πολέμους, επεμβάσεις και εμφύλιες συρράξεις.

Μπορούμε όμως να παρέμβουμε στις συνέπειες. Οι πρόσφυγες είναι η συνέπεια των πολέμων.

Όποιος αδιαφορεί μπροστά στο προσφυγικό δράμα. Όποιος αρνείται να προσφέρει την αλληλεγγύη και το σεβασμό του στους ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν. Όποιος δεν συγκινείται από την αγωνία και την ελπίδα τους, τότε πραγματικά κάτι πολύ σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου