Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Yπόθεση Λιακουνάκου: Μια ιστορία με βαρύ παρελθόν και μέλλον




Παιδιά μην βγάζετε καμία υπόθεση στην φόρα γιατί όπως λένε ρίχνετε στάχτη στα μάτια του κόσμου για να μην ασχοληθεί με την φοροεπιδρομή που φέρνει το τρίτο χειροτερότερο μνημόνιο του εναπομείναντα συριζα...


Από το TVXS


Μια ιστορία με βαριές όσο και παλιές σκιές, μίζες εκατομμυρίων ευρώ μέσω Ελβετίας και offshore εταιρειών και με διαφαινόμενες απολήξεις στο σύστημα Τσοχατζόπουλου - Σμπώκου φέρνει ξανά σε πρώτο πλάνο η χθεσινοβραδυνή σύλληψη του Θωμά Λιακουνάκου, του επιχειρηματία που ταυτίστηκε με τις προμήθειες των μεγαλύτερων εξοπλιστικών προγραμμάτων στις δεκαετίες του ’90 και του 2000.

Η υπόθεση για την οποία συνελήφθη ο Θωμάς Λιακουνάκος αφορά παράνομες πληρωμές για την προμήθεια από την Ελλάδα του εξοπλιστικού συστήματος Embraer, με τα γνωστά και ως «ιπτάμενα» ραντάρ Erieye και με υπεργολάβο την Ericsson.

Η δίωξη εναντίον του επιχειρηματία αφορά τα κακουργήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του Δημοσίου και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προκύψει στοιχεία για μίζες 1,6 εκατομμυρίου ευρώ που φέρονται να δόθηκαν από την Εricsson στην offshore εταιρία Interaction, την ιδιοκτησία της οποίας δεν έχει αρνηθεί ο Θωμάς Λιακουνάκος. Οι εν λόγω μίζες φέρονται να δόθηκαν μέσω της συγκεκριμένης offshore σε στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, με τελικούς αποδέκτες τους 'Ακη Τσοζατζόπουλο και Γιάννη Σμπώκο.

Την υπόθεση είχε φέρει στο φως ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας ο οποίος παραδέχθηκε ότι είχε δωροδοκηθεί με 250.000 ευρώ για τη συγκεκριμένη προμήθεια, οι πληροφορίες όμως αναφέρουν, ότι πρόσφατα έφθασαν στα χέρια της ανακρίτριας Διαφθοράς Βασιλικής Μπράτη, που ερευνούσε το θέμα, νέα στοιχεία για την κίνηση των λογαριασμών της εταιρείας Interaction.

Το νήμα των μεγάλων αποκαλύψεων άλλωστε, πάει πίσω, στο καλοκαίρι του 2014 όταν στο προξενείο μας στην Στοκχόλμη κατέθεσε στην ανακρίτρια, παραδίδοντας και συγκεκριμένα έγγραφα, ένας Σουηδός, πρώην στέλεχος της εταιρίας Εricsson. Ο Σουηδός, που ονομάζεται Νένζελ Λις 'Ολοφ Μόρτεν είχε περιγράψει πώς λειτουργούσε όλο το σύστημα των παράνομων πληρωμών προς τη χώρα μας για τις προμήθειες των ραντάρ, αφήνοντας σαφείς υπόνοιες ότι μίζες πολλών εκατομμυρίων κατέληγαν σε έλληνες παράγοντες μέσω της εταιρείας Interaction.

Η Ericsson ήταν τότε υπεργολάβος της βραζιλιάνικης εταιρίας Embraer που είχε ως αντιπρόσωπο - μεσάζοντα τον Χρήστο Τούμπα.

Στην κατάθεσή του στην ανακρίτρια, ο Σουηδός Νένζελ Λις 'Ολοφ Μόρτεν είχε προσκομίσει και δύο έγγραφα με πληρωμές από το 2000, τα οποία δείχνουν ότι σε μόλις μία εβδομάδα τον Ιανουάριο του 2000 διοχετεύθηκαν, μέσω δικηγόρων, σε υπεράκτια εταιρεία δύο ποσά που αγγίζουν τα 21 εκατ. ελβετικά φράγκα.

Όπως είχε αποκαλύψει το «Βήμα» τον Οκτώβριο του 2014, ο Σουηδός σ’ αυτήν την κατάθεση είχε κατονομάσει τρία ακόμη στελέχη της εταιρείας. Το 1996 οι Μπενγκτ Φόσμπεργκ, 'Ινγκφι Μπρόμπεργκ και Ρόλαντ Χάγκμαν, είχε πει ο Μόρτεν σύμφωνα με το Βήμα, «πήραν την απόφαση να δρομολογήσουν τις πληρωμές μέσω Ελβετίας και του δικηγόρου Ρίτερ». Νωρίτερα είχε κατονομάσει ένα ακόμη πρόσωπο: «'Ενας συνάδελφός μου που ονομάζεται Μπέρτιλ Χέλστρομ ήταν αρμόδιος για τα συστήματα ραντάρ της Ericsson [...] αυτός χειριζόταν όλες τις πληρωμές και γνωρίζει τα πάντα».

«Σας καταθέτω δύο έγγραφα με ημερομηνία 3.1.2000 και 10.1.2000 που αφορούν πληρωμές από την εταιρεία» αναφέρει το στέλεχος της Ericsson και εξηγεί ότι είναι μυστικά, δεν έχουν καταγραφεί στα βιβλία επειδή «η εταιρεία δεν ήθελε να φαίνονται οι πληρωμές αυτές. [...] Εστάλησαν με φαξ από την εταιρεία στον ιδιώτη δικηγόρο Ricchard Ritter (κάτοικο Ζυρίχης) και με τον οποίο είχαν μυστική συμφωνία για το ότι θα τακτοποιούσε αυτές τις πληρωμές». Τα έγγραφα μεταφέρθηκαν στον Ρίτερ σε σφραγισμένους φακέλους με κάποιον ταξιδιώτη.

Οι πληρωμές για διάφορα προγράμματα δίνονταν από την Ericsson μέσω διαφόρων εταιρειών ανά τον κόσμο, όπως η Interaction. «Επειδή, όπως μου είπαν, το 1995 η Ericsson είχε προβλήματα με την εταιρεία, με την οποία είχαν διενέξεις, αποφάσισαν οι πληρωμές να γίνονται πλέον στην Ελβετία και όχι στη Σουηδία. 'Οπως μου είπαν, για να δικαιολογήσουν τα χρήματα από την Εφορία χρησιμοποιούσαν τον Ρίτερ. Τους έδινε αποδείξεις μεγάλων ποσών για υπηρεσίες που δήθεν τους προσέφερε σε διάφορες χώρες και εκείνοι του ενέβαζαν χρήματα στον λογαριασμό του...».

Τα ποσά ήταν πολύ μεγάλα. «Οι πληρωμές αυτές για τις οποίες σας προσκομίζω έγγραφα, είναι σε ελβετικά φράγκα και η πρώτη ανέρχεται σε 9.587.953, η δεύτερη σε 12.089.463. Αφορούν παράνομες πληρωμές για την προμήθεια του ραντάρ Erieye της Ericsson από την Ελλάδα. Δόθηκε η εντολή από την Ericsson να δοθούν παράνομα χρήματα στην Interaction. Η εντολή δόθηκε από τον Fossber (τμήμα Corporate Markets) μέσω του Nilsson που τον αντικαθιστούσε ή μέσω Granstrom προς τον Ρίτερ, να δώσει χρήματα στους τελικούς αποδέκτες, δηλαδή την Interaction. [...]. Όπως βλέπετε τα χρήματα ήταν πολλά. Ο Ρίτερ δεν επιθυμούσε να προβαίνει σε τόσο μεγάλες πληρωμές, υπήρχε όμως βιασύνη και έπρεπε να το κάνει».

«Η Ericsson μου ζήτησε να καταστρέψω τα χαρτιά, δηλαδή αυτά που σας προσκομίζω», ανέφερε επίσης ο Σουηδός στην κατάθεσή του, στην οποία πρόσθετε: «Αυτή τη στιγμή τα χαρτιά αυτά είναι στις ΗΠΑ και έχω αρχίσει να διοχετεύω τα περισσότερα σε υπηρεσίες στις ΗΠΑ. Η εταιρεία Interaction έδινε χρήματα σε άλλους. Εγώ δεν γνωρίζω σε ποιους κατέληγαν, αλλά γνωρίζω ότι είναι σημαντικά πρόσωπα στην Ελλάδα. 'Ομως ο Hellstrom γνωρίζει. [...] επίσης γνωρίζω ότι 35.000.000 δολάρια θα έστελναν στη Ρωσία σε πέντε δόσεις [...] σε "δωροδοκίες προμήθειες" όπως τις έλεγαν. Αφορούν άλλες πληρωμές και άλλες συμβάσεις».

Πέραν των ραντάρ Embraer, σε βάρος του Θωμά Λιακουνάκου εκκρεμούν ακόμα τρεις υποθέσεις. Του έχουν ασκηθεί διώξεις για τα αντισταθμιστικά των Leopard ΙΙ, έχει προταθεί η παραπομπή του για τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, ενώ η Εισαγγελία Διαφθοράς μελετά και την κύρια προμήθεια των γερμανικών αρμάτων μάχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου