Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Ελλάδα 2016: Διαφωτισμός v/s Μεσαίωνα...

                            Σκίτσο:  Σκοτάδι, καταχνιά, μεσαίωνας - Βαγγέλης Παυλίδης 

Ολόκληρος ο Σύριζα ως κυβέρνηση παίζει τον ρόλο του μεταρρυθμιστή σε μια χώρα που έχει μείνει πολλά χρόνια πίσω στην εξέλιξη, ωστόσο ο Φίλης έχει κληθεί για ένα πολύ ιδιαίτερο έργο, την διαμόρφωση της Παιδείας. Στην πραγματικότητα, είναι το πιο δύσκολο και το πιο σημαντικό έργο, γιατί η Παιδεία χτίζει την κουλτούρα ενός λαού και καθορίζει την πορεία της χώρας του, αν θα εξελιχθεί ή αν θα παραμείνει στάσιμη…



Γράφει ο Κλέαρχος Δημητριάδης 

Οι μεταρρυθμιστές, μπορεί να έμειναν στην Ιστορία, ωστόσο δεν ήταν ποτέ αγαπητοί στο κατεστημένο και στις ομάδες των ανθρώπων που είχαν μάθει και συνηθίσει ν αγαπούν και να στηρίζουν με πάθος αυτό το κατεστημένο, οι μεταρρυθμιστές ήταν πάντα τα μαύρα πρόβατα που έκαναν ζημιά και έπρεπε να εξαφανιστούν…

Φυσικά και υπάρχουν πολλοί που βρίζουν τον Φίλη και τον κάθε Φίλη που θα ήταν στην θέση του… και φυσικά αυτοί που τον βρίζουν ποτέ δεν είδαν τις νέες προσλήψεις που έγιναν στην Ειδική και Γενική Εκπαίδευση... 

Γιατί μιλάμε για μία χώρα που αιώνες τώρα ταυτίζει τον πολιτισμό της και την εθνική της ταυτότητα με τη θρησκεία…

Σίγουρα, υπάρχει ένας φόβος. που πέρασε μέσα από τα χρόνια της τουρκοκρατίας και παρέμεινε γιατί κανένας δεν είχε την πραγματική διάθεση να ξεφύγει από αυτό και να προχωρήσει παρακάτω… Είναι ο φόβος της εξαφάνισης... Είναι ένας μαθησιακός φόβος που περνά από γενιά σε γενιά και τροφοδοτείται από τους επιτήδειους "πατριώτες"...

Αρκετές ομάδες ανθρώπων λειτουργούν μέχρι σήμερα παρασυρμένοι από αυτό τον φόβο… Νιώθουν την ίδια μόνιμη απειλή, αλλά φυσικά αρνούνται να συνειδητοποιήσουν ότι στην πραγματικότητα η χώρα καταστρέφεται από τις προκαταλήψεις τους… και από αυτούς που επιδιώκουν να τους κρατούν εγκλωβισμένους μέσα σ αυτές...

Έφτιαξαν μια ολόκληρη κουλτούρα να στηρίζει αιώνες τώρα τις αρχές και τις αξίες της στις έννοιες του "πατρίδα – θρησκεία – οικογένεια" και τις συντηρούν τόσο επίμονα που έχουν ξεχάσει να προοδεύουν ακριβώς γιατί κάθε νεωτερισμός που αμφισβητεί τον υποχρεωτικό συνδυασμό τους, θεωρείται "ανθελληνικός εξτρεμισμός", από "επικίνδυνος και απαγορευμένος" έως και "αμαρτωλός"…

Όλο αυτό μοιάζει σαν να μιλάμε για μία άλλη χώρα, όχι και τόσο σύγχρονη κι ευρωπαϊκή, παραπέμπει σε άλλες εποχές και σε ηπείρους με πιο σκληρές θεοκρατικές κουλτούρες, που οι "φιλέλληνες" από τη μία τις καταδικάζουν, από την άλλη στην Ελλάδα τις ενισχύουν ως "σωστή διαφορετικότητα" που πρέπει να παραμείνει... 
Κι ενώ διατυμπανίζουν την έννοια της "δημοκρατίας", ακριβώς την ίδια στιγμή θεωρούν χρέος τους να τις επιβάλλουν.. 

Όμως...

Στο όνομα της φράσης "εδώ είναι Ελλάδα", η χώρα βυθίστηκε σ ένα χρόνιο οικονομικό και δημοσιονομικό Μεσαίωνα…

Στο όνομα της φράσης "Ελλάς – Ελλήνων Χριστιανών (Ορθοδόξων και μόνο)", η χώρα βυθίστηκε σ ένα χρόνιο θρησκευτικό κι εθνικιστικό Μεσαίωνα…

Δεν είναι τυχαίο που ο ελληνικός φασισμός ξεπήδησε με ορμή και δύναμη μέσα σε χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης, γιατί απλά προϋπήρχε ο φανατισμός, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως "υποανάπτυκτος" στις χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά στην Ελλάδα βαφτίζεται ως "θεματοφύλακας των παραδόσεων"…

Εννοείται πως όποιος θέλει να προσευχηθεί είναι ελεύθερος να το κάνει, αλλά γιατί να παραμένει υποχρεωμένος να το κάνει μέσα στην εκπαίδευση του αν δεν θέλει...? Εννοείται πως όποιος επιθυμεί την κατήχηση στη θρησκεία του είναι ελεύθερος να την έχει, αλλά γιατί να παραμένει υποχρεωμένος να την υποστεί μέσα από την εκπαίδευση του αν δεν το επιθυμεί...? Γιατί θα πρέπει να παραμένει η θρησκεία ως μέρος της υποχρεωτικής ελληνικής εκπαίδευσης...? Που επιμένει να ανήκει η Ελλάδα πολιτισμικά, τελικά...?

Ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας (που υπάρχει χρόνια στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες), θα είναι σταθμός για την Ελλάδα γιατί θα βγει από τις παρωπίδες της και θα γίνει μια καλή αρχή και για τις υπόλοιπες παρωπίδες που μοιραία βαλτώνουν τη χώρα… Αντιδράσεις, φυσικά και θα υπάρξουν, όπως υπάρχουν σε κάθε καινοτομική αλλαγή, αλλά οι αντιδράσεις τροφοδοτούν την πρόοδο, αρκεί να παραμένει ο στόχος…

Οι αλλαγές στην Παιδεία φυσικά και είναι απαραίτητες να υπάρξουν για να υπάρχει ο χώρος της πραγματοποίησης και των υπόλοιπων αλλαγών (σε όλους τους τομείς) μέσα από τις επόμενες γενιές…
Εννοείται πως θα υπάρξουν αντιδράσεις, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, η μετάβαση από τον Μεσαίωνα στον Διαφωτισμό μέσω πολλών αντιδράσεων έγινε, αλλά έγινε…

Δεν φταίει ο Φίλης αν η Ελλάδα έχει αργήσει μόνο 4 αιώνες…
Θα πρέπει να αργήσει άλλους 4 ακόμα...? Ή όχι...?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου