Γράφει η Κατερίνα Ακριβοπούλου στο altsantiri
Ο Πήτερ Σπήγκελ των Financial Times είναι κάτι σαν ο ημίθεος της ενημέρωσης, για μια μερίδα του ελληνικού διαδικτυακού χωριού. Οι χωρικοί αυτής της κατηγορίας ακολουθούν με δέος τον «γκουρού» τους. Δεν προλαβαίνει να γράψει οποιαδήποτε παπάρα -άνευ συγχωρήσεως-, και σπεύδουν ηδονικά να την προβάλλουν ή να την επικαλεστούν, όπως ο πιστός επικαλείται το λόγο του Θεού ή ο αμετανόητος νεοφιλελεύθερος τη Θάτσερ…
Σήμερα συγκλονίστηκαν και πάλι. Ο μέγας μάγος της φυλής των ζουλού της δημοσιογραφίας, σχολίασε στο Τwitter ότι «ο Τσίπρας ήταν σκεπτικός το πρωί»! Και δώσ” του δημοσιεύματα με πηχυαίους τίτλους και παθιασμένες αναρωτήσεις από τους εγχώριους μαθητές του… κυρίου για το τι μπορεί να εννοεί ο μεγάλος! Financial Times σου λένε! Ευαγγέλιο …
Μόνο που αυτή η φανατική σέχτα των αγορών και όσοι την εκπροσωπούν, όπως μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα στο εξωτερικό, δεν μπορεί να αντιληφθεί την έννοια της πολιτικής… Τα περισσότερα στελέχη της γαλουχήθηκαν τα τελευταία πολλά χρόνια σ΄ένα περιβάλλον στεγνό και στυγνό… Άνυδρο από ιδέες και επεξεργασίες, και με την περιορισμένη αντιληπτικότητα του πολιτικά αστοιχείωτου…
Η χθεσινή συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ μπορεί να μην κατέληξε στη συμφωνία των αριθμών, έδωσε όμως κάτι πολύ παραπάνω. Εισήγαγε ξανά στην Ευρώπη -έστω και δειλά- την πολιτική αντίληψη. Τέρμα τα Brussels Group και τα τεχνικά κλιμάκια της δυναστείας των τεχνοκρατών. Τέλος και το ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις. Δώσαμε, δώσαμε…
Η διαπραγμάτευση στο εξής θα γίνεται μόνο σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας και με αμιγώς πολιτικούς όρους. Ο Τσίπρας με το Ν. Παππά και τον Ευκλ. Τσακαλώτο, ηΜέρκελ με τους δικούς της, ο Ολάντ με τους δικούς του και ο Μοσκοβισί σε ρόλο-κλειδί.
Αυτό που, από την πρώτη στιγμή, έβαλε στον πυρήνα του ο Τσίπρας. Πολιτική διαπραγμάτευση.
Και του βγήκε…
«Η Μέρκελ έχει παραμερίσει τον Σόιμπλε για το ελληνικό θέμα», αναφέρει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Die Welt, με τίτλο: «Πώς η Μέρκελ κάνει τη σωτηρία της Ελλάδας θέμα πρώτης προτεραιότητας». Η Καγκελάριος, σημειώνει η εφημερίδα, «δεν ήταν ποτέ άλλοτε κάτω από τόσο μεγάλη πίεση, όπως τώρα με το θέμα της διάσωσης της Ελλάδας». Αυτό, προσθέτει, «οφείλεται και σε διαφορές ουσίας που έχει με τον υπουργό Οικονομικών της. Με τον Γκάμπριελ, τον επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, που είναι κυβερνητικός εταίρος της, είναι περισσότερο στην ίδια γραμμή. Πριν από τις καθοριστικές διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα, η Μέρκελ δεν συμβουλεύθηκε τον Σόιμπλε, αλλά κάλεσε τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο γραφείο της στην Καγκελαρία, καθώς ήθελε να συντονιστεί μαζί τους για την κυβερνητική γραμμή στην επόμενη πράξη του ελληνικού δράματος».
Με δυο λόγια το ελληνικό δράμα, όπως το αποκαλούν οι ξένοι, προκάλεσε μείζον γερμανικό δράμα!
Εκεί που σχεδίαζαν να ρίξουν τον Τσίπρα, απειλήθηκε να πέσει η κυβέρνηση Μέρκελ, να γκρεμιστεί όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, να ταρακουνηθεί η αμερικανική οικονομία και να προκληθεί ένα ανεξέλεγκτο ντόμινο στο παγκόσμιο σύστημα.
Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα, πέρα από το «τι λένε τα κομπιούτερς και οι αριθμοί»…
Και η Ελλάδα, με τα όποια λάθη και τις όποιες παραλείψεις της, κατόρθωσε να αλλάξει τις συντεταγμένες αυτής της εικόνας. Με το πρωτογενές και πρωτόγνωρο πλεόνασμα της ηθικής υπεροχής, έναντι του ελλείμματος αξιοπρέπειας των προηγούμενων…
Ήταν να μην ξυπνήσει το πειραματόζωο…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου