Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Η Αριστερή Πλατφόρμα πάει... εκλογές;





Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης διακηρύσσει από τη Θεσσαλονίκη ότι «μέρος του ΣΥΡΙΖΑ» διαμορφώνει νέα «μνημονιακή συναίνεση με ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ», το Iskra.gr γράφει σταθερά στον πρώτο του τίτλο ότι «η κυβέρνηση χορεύει στους ρυθμούς της τερατρόικα» και η Αριστερή Πλατφόρμα αρχίζει να χορεύει σε ρυθμούς προεκλογικής συγκρότησης και οργάνωσης.


Από το TVXS


Το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως των εκατέρωθεν βεβιασμένων μηνυμάτων ανακωχής, έχει πλέον παγιωθεί. Και η Αριστερή Πλατφόρμα απαντά στα σενάρια περί εκλογικού αιφνιδιασμού από το Μαξίμου εξορμώντας στην περιφέρεια, συσπειρώνοντας και οργανώνοντας κομματικά στελέχη και δομές.

Η χθεσινή άνοδος του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Θεσσαλονίκη ήταν η συνέχεια της εκδήλωσης του συριζαϊκού «Οχι» στον Πανελλήνιο και, ταυτόχρονα, η αφετηρία της εξόρμησης της Αριστερής Πλατφόρμας ανά την Ελλάδα.

Σήμερα το απόγευμα, την σκυτάλη παίρνει ο Δημήτρης Στρατούλης με ανοιχτή πολιτική εκδήλωση του Iskra.gr στην παραλία του Βόλου - μια εκδήλωση, που γίνεται και πάλι στο πλαίσιο της καμπάνιας «Το Οχι δεν ηττήθηκε! Συνεχίζουμε...».

Εκτός από την ομιλία του Δημήτρη Στρατούλη, χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνουν ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δελημήτρος και ο δημοτικός σύμβουλος Βόλου Μαργαρίτης Πατσιαντάς. Χθες, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε συναντήσεις και συσκέψεις με στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκεινται και νέες αντίστοιχες πρωτοβουλίες και εξορμήσεις της ηγετικής ομάδας της Πλατφόρμας το επόμενο διάστημα.

Πρόκειται για κινήσεις με διπλή στόχευση: Αφ΄ ενός την αποστολή νέων μηνυμάτων κομματικής ισχύος προς το Μαξίμου και, αφ΄ετέρου, της προετοιμασίας των δυνάμεων της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού, ακόμη και μέσα στον Σεπτέμβριο, από την πλευρά του πρωθυπουργού.

«Είναι πιθανό να γίνουν εκλογές το φθινόπωρο», δήλωσε ευθέως χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, ενώ στέλνοντας και νέο μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματος κάλεσε άπαντες «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποφύγουν τις εντάσεις».

Η απάντηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη και των άλλων βουλευτών της Αριστερής Πλατφόρμας παραμένει σταθερά ότι δεν αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν κάνουν εκπτώσεις στις αντιμνημονιακές ρίζες του κόμματος και δεν εκχωρούν την ταυτότητα των συνιδρυτών. Στην ουσία όμως, σε αμφότερες τις πλευρές το κοινό και ανομολόγητο ζητούμενο πλέον είναι η πολιτική διαχείριση της ρήξης.

Η Αριστερή Πλατφόρμα δεν θέλει ούτε να επιδιώξει, ούτε να χρεωθεί αυτή τη ρήξη και ανάμεσα στα - ισχυρά - σενάρια που εξετάζει είναι να μην μετάσχει καν στο έκτακτο συνέδριο, εάν έως τότε δεν έχουν προλάβει τις εξελίξεις οι εκλογές. Λαμβάνοντας, ωστόσο, τα μηνύματα του ενδεχόμενου εκλογικού αιφνιδιασμού προχωρά σε ταχεία συγκρότηση των δυνάμεών της αλλά και σε διερεύνηση των πιθανών πολιτικών συμμαχιών αριστερότερα του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα στην άλλη όχθη, στο Μαξίμου και την προεδρική πτέρυγα, ένα από τα επιχειρήματα που προβάλουν όσοι εισηγούνται κάλπες μέσα στον Σεπτέμβριο είναι ότι δεν θα δοθεί χρόνος στην αριστερά πτέρυγα να οργανώσει ενδεχόμενη αυτόνομη κάθοδό της στις εκλογές - κάτι που, αφενός θα περιορίσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις στον ΣΥΡΙΖΑ και, αφετέρου, θα περιορίσει και τις τελικές εκλογικές απώλειες.

Και στις δύο πλευρές, ωστόσο, οι τελικές στρατηγικές και τακτικές κινήσεις θα καθοριστούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα και όταν θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως πλέον το τοπίο ως προς το εάν, πότε και με ποιούς όρους θα κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές.

Εως τότε, το μόνο δεδομένο είναι πως την συμφωνία - είτε αυτή ονομαστεί «τρίτο πακέτο», είτε «τρίτο Μνημόνιο» - δεν θα την ψηφίσουν οι περισσότεροι, τουλάχιστον, από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είπαν ήδη «Οχι» στις δύο ψηφοφορίες για τα προαπαιτούμενα. Και τότε η επόμενη πολιτική κίνηση θα ανήκει, εκ των πραγμάτων, στον Αλέξη Τσίπρα, γεγονός που δεν θεωρείται καθόλου αρνητικό για τους σχεδιασμούς της Πλατφόρμας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου