Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ

Επισήμως, η γερμανική κυβέρνηση περιμένει την έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα. Ανεπισήμως, η απόφαση έχει ήδη ληφθεί: η επόμενη δόση του δανείου θα καταβληθεί στην Αθήνα, αναφέρει στην ιστοσελίδα του το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Μάλιστα, προκειμένου να διατηρηθούν οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για μεταρρυθμίσεις, τα χρήματα της δόσης θα μπουν σε έναν ειδικό, έκτακτο λογαριασμό, στον οποίο δεν θα έχουν πρόσβαση οι ελληνικές αρχές. 
Μιλώντας σε επιχειρηματίες στη Σιγκαπούρη την Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble δήλωσε χαρακτηριστικά: «Νομίζω, δεν θα συμβεί, δεν θα υπάρξει χρεοκοπία στην Ελλάδα». Έκτοτε, το τοπίο έχει ξεκαθαριστεί: η γερμανική κυβέρνηση θα κάνει σχεδόν τα πάντα για να αποφύγει μια ελληνική χρεοκοπία, αναφέρει το Spiegel. 
Πληροφορίες του Spiegel αναφέρουν πως το Βερολίνο επεξεργάζεται μαζί με άλλες χώρες της Ευρωζώνης και την τρόικα μια λύση. Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει πως η Ελλάδα θα παραμείνει σε κάθε περίπτωση στο ευρώ αλλά το κίνητρο για λιτότητα και μεταρρυθμίσεις θα παραμείνει ανέπαφο. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τους πιστωτές και να κλείσει από μόνος τους τυχόν δημοσιονομικές «τρύπες».
Σε ειδικό λογαριασμό η επόμενη δόση του πακέτου διάσωσης
Σύμφωνα με το Spiegel, η επόμενη δόση ύψους 31,5 δισ. ευρώ, που αναμένεται να καταβληθεί το αργότερο εντός του Νοεμβρίου θα μπει σε ειδικό, δεσμευμένο λογαριασμό, κάτι που προωθείται όχι μόνο από τη Γερμανία αλλά και από τη Γαλλία. Η γαλλική κυβέρνηση έχει με τη σειρά της κουραστεί να αντιμετωπίζει κάθε λίγους μήνες το ελληνικό πρόβλημα, αναφέρει το δημοσίευμα.
Με τα χρήματα του λογαριασμού θα πληρώνονται οι τόκοι και θα αποπληρώνεται το χρέος που ωριμάζει.
Παράλληλα, Γερμανία και Γαλλία επιδιώκουν να βελτιώσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στην Αθήνα. Ως παράδειγμα αναφέρεται η ενίσχυση του ρόλου του υπουργού Οικονομικών έναντι των υπόλοιπων μελών του υπουργικού συμβουλίου αλλά και η αποστολή περισσότερων υπαλλήλων από άλλα κράτη για να προσφέρουν βοήθεια.
“Οχι” σε τρίτο πακέτο στήριξης
Το Spiegel αναφέρει επίσης πως η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει ένα τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Εξάλλου, δεν είναι εξαιρετικά αμφίβολο πως ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός θα μπορούσε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για την έγκριση ενός νέου πακέτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου