Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Π. Σκουρλέτης: Σκεφθείτε να διαχειριστεί η ΝΔ ενέργεια και εργασιακά…




Τέλος, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε διεξοδικά στην «Ελληνικός Χρυσός» και την εξόρυξη στις Σκουριές. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι βρήκε φάκελο με στοιχεία επιβαρυντικά για την εταιρεία, μίλησε για «στημένα ρεπορτάζ του ‘Σκάι’» και σημείωσε πως «δεν υπάρχουν 1.700 εργαζόμενοι που χάνουν τη δουλειά τους», αποσαφηνίζοντας: «Αν το κάνει αυτό η εταιρεία, θα το κάνει μόνο για λόγους εκβιασμού». Τέλος, καταλόγισε ολιγωρία στον προκάτοχό του για το θέμα της εξόρυξης, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι θα έπρεπε να έχουν γίνει περισσότερες κινήσεις «από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης»


Από το ΚΟΚΚΙΝΟ

«Ήταν μάθημα δημοκρατίας εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα να πάμε σε εκλογές έπειτα από τη σύναψη τέτοιας συμφωνίας», τόνισε ο απελθών υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Γιώργο Ανανδρανιστάκη.

Ο κ. Σκουρλέτης παρατήρησε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις το τελευταίο που ήθελαν, όταν υπέγραφαν μνημόνια, ήταν η προσφυγή στο λαό.

«Ο λαός έχει δικαίωμα να πει; ‘μείνετε στην άκρη’ ή ‘να πάτε μπροστά’», είπε ο πρώην υπουργός ο οποίος, ερωτηθείς εάν περίμενε τόσο πολλές αποχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε:

«Όλες οι αποχωρήσεις και αποστασιοποιήσεις δεν έχουν το ίδιο περιεχόμενο. Άλλο είναι όσοι έκαναν την επιλογή να ακολουθήσουν τη Λαϊκή Ενότητα κι άλλο όσοι απογοητεύτηκαν. Με τους δεύτερους υπάρχει ανάγκη να μιλήσουμε (…). Αμηχανία και ανάγκη να δοθούν απαντήσεις δείχνει το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων, όπως επίσης και η χαμηλή συσπείρωση, την οποία εμφανίζει έως τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ».

Μιλώντας για τη Λαϊκή Ενότητα, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν υπήρξε κομματική διαδικασία, στην οποία να μην κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα «σχέδιο διαφορετικής στρατηγικής αντίληψης για την Αριστερά».

Πρόσθεσε επ’ αυτού: «Τυπικά ήμασταν ενιαίο κόμμα, όχι όμως και στην πράξη. Δεν βάθυνε η υπόθεση της ενοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφερθείς στον επικεφαλής της ΛΑΕ, ο κ. Σκουρλέτης εκτίμησε ότι η διαφοροποίηση του κ. Λαφαζάνη δεν αφορούσε μόνο το περιεχόμενο της συμφωνίας. «Ο Παναγιώτης δεν συμβιβάστηκε ποτέ με την ιδέα της Αριστεράς στην κυβέρνηση κι αυτή είναι η ουσία», είπε.

«Όσοι συνεχίζουμε στο ΣΥΡΙΖΑ έχουμε τώρα τον ίδιο στρατηγικό στόχο» ανέφερε ο απελθών υπουργός ΠΑΠΕΝ. «Δεν με ενοχλεί να διαφωνεί κάποιος σε ένα νομοσχέδιο, αλλά δεν γίνεται να έχουμε διαφορετικές στρατηγικές αναγνώσεις και προσεγγίσεις», συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας την παρατήρηση ότι πολλά μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ δυσαρεστήθηκαν επειδή δεν έγινε το ειδικό συνέδριο, το οποίο αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε:

«Το καταλαβαίνω, αλλά το συνέδριο ήταν ακυρωμένο εξ αρχής, από τη στιγμή που η Αριστερή Πλατφόρμα θα το αξιοποιούσε (…). Θα ήταν συνέδριο παρωδίας, για να έλθει η τελευταία ημέρα πριν από τη λήξη του συνεδρίου και να γίνει η ηχηρή αποχώρηση…».

Ερωτηθείς για το «παράλληλο πρόγραμμα» που φιλοδοξεί να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αμβλύνει ή και να ακυρώσει κάποιες δυσμενείς συνέπειες της εφαρμογής του 3ου μνημονίου, ο κ. Σκουρλέτης προειδοποίησε:

«Να είμαστε πολύ συγκεκριμένοι σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε στο επόμενο διάστημα. Δεν είναι εύκολος αυτός ο δρόμος. Δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε όλα».

Από την άλλη πλευρά, ο πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι υφίστανται δυνατότητες αποτροπής δυσμενών εξελίξεων και λήψης θετικών μέτρων. Ως παράδειγμα ανέφερε τις διαπραγματεύσεις για τη ΔΕΗ (γνωστές οι αξιώσεις των δανειστών για ιδιωτική «μικρή ΔΕΗ») και τον ΑΔΜΗΕ. «Καταφέραμε να συγκροτήσουμε εναλλακτική πρόταση, αυτή τη στιγμή ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ φυλάσσεται απολύτως», είπε.

«Φανταστείτε τι θα είχε γίνει εάν τη διαπραγμάτευση την έκανε ο κ. Χατζηδάκης», ανέφερε και επέκρινε τον προκάτοχό του στο υπουργείο, τον κ. Λαφαζάνη ότι δεν συμμετείχε στην προεργασία για συμφωνία.

Ερωτηθείς, πάντως, σχετικά, είπε ότι επί υπουργίας Λαφαζάνη έγινε «σωστή κίνηση» στην κατεύθυνση της σύναψης συμφωνίας με τη Μόσχα, για το φυσικό αέριο. «Αυτό το έργο έχει πολύ δρόμο μπροστά του» είπε, προσθέτοντας πάντως ότι υπάρχει «καλή συνεννόηση με τη ρωσική πλευρά».

Για τα εργασιακά προέβλεψε ότι θα συνεχιστεί η «άγρια σύγκρουση» ανάμεσα στην αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ και την καθαρά νεοφιλελεύθερη προσέγγιση των δανειστών.

Είπε στη συνέχεια:

«Τις ομαδικές απολύσεις τις έθετε κυρίως η πλευρά του ΔΝΤ. Αλλά βάσει ευρωπαϊκών κεκτημένων μπορούμε να οργανώσουμε την άμυνά μας. Για αυτό έχει σημασία ποια κυβέρνηση θα χειριστεί το θέμα. Σκεφθείτε να κάνει τη διαπραγμάτευση ο κ. Βούτσης, που κατάργησε τις συλλογικές συμβάσεις κι έκανε τόσα…».

Αφού υπενθύμισε πως με την παρούσα συμφωνία δεν γίνεται καμία απόλυση στον δημόσιο τομέα, ούτε ονομαστικές μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι δείχνει τον κυνισμό της ηγεσίας της ΝΔ η αποστροφή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη περί επαναπρόληψης «άχρηστων».

Αποκρούοντας τη «γραμμή» της ΝΔ για τα θέματα αυτά, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ένα παράδειγμα: Όταν ο ίδιος – είπε- αποφάσισε να δοθεί δουλειά απ’ ευθείας σε καθαρίστριες με σύμβαση έργου αντί να ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία, «έγινε περισσότερη οικονομία, είχαμε περισσότερη καθαριότητα και δόθηκαν καλύτερες αμοιβές».

Τέλος, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε διεξοδικά στην «Ελληνικός Χρυσός» και την εξόρυξη στις Σκουριές. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι βρήκε φάκελο με στοιχεία επιβαρυντικά για την εταιρεία, μίλησε για «στημένα ρεπορτάζ του ‘Σκάι’» και σημείωσε πως «δεν υπάρχουν 1.700 εργαζόμενοι που χάνουν τη δουλειά τους», αποσαφηνίζοντας: «Αν το κάνει αυτό η εταιρεία, θα το κάνει μόνο για λόγους εκβιασμού». Τέλος, καταλόγισε ολιγωρία στον προκάτοχό του για το θέμα της εξόρυξης, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι θα έπρεπε να έχουν γίνει περισσότερες κινήσεις «από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου