Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Η ιταλική Αριστερά ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ



  • Δεν έχω αλλάξει γνώμη για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα σε σχέση με άλλους πού από φανατικοί οπαδοί, σήμερα δηλώνουν απογοητευμένοι. Εάν κερδίσετε τις εκλογές και ο Τσίπρας παραμείνει πρωθυπουργός, θα έχουμε κάποια ελπίδα ν' αλλάξουμε την Ευρώπη.
  • Η επιστροφή στο εθνικό πολιτικό πλαίσιο εγκυμονεί τον κίνδυνο εκδήλωσης ακόμη πιο αντιδραστικών πρακτικών τόσο στο πολιτικό όσο και στο πολιτιστικό επίπεδο.
  • Ο Τσίπρας δεν πήρε από κανέναν την εντολή για να βγει από την Ευρωζώνη. Δεν του την έδωσε ο ελληνικός λαός με το δημοψήφισμα, που απέρριψε την πρόταση Γιούνκερ, δεν του την έδωσε η ελληνική Βουλή, η κυβέρνησή του, αλλά ούτε το ίδιο του το κόμμα. Στάθηκε όρθιος και συνεπής, κάνοντας έναν συμβιβασμό για να σώσει τους ανθρώπους της χώρας του. Το «Σχέδιο Β» ορισμένων για την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είχε γίνει το «Σχέδιο Α» της Γερμανίας.

Από την ΑΥΓΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ


«Η Άλλη Ευρώπη»: Με τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ κατά της λιτότητας και υπέρ της Δημοκρατίας


"Είμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Γιατί ο αγώνας τους εναντίον της λιτότητας και για να αλλάξει ριζικά η Ευρώπη, είναι ο δικός μας αγώνας. Εάν στις 20 Σεπτεμβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει εναντίον του μετώπου που θέλει να επαναφέρει την Ελλάδα στον καιρό της ντροπής και της υποταγής, θα στείλει το μήνυμα ότι η ρωγμή που άνοιξε στις 25 Ιανουαρίου παραμένει ανοιχτή. Εάν δεν καταφέρουν να ρίξουν τη μόνη πραγματικά δημοκρατική και αριστερή κυβέρνηση που αντιστέκεται στο δόγμα του νεοφιλελευθερισμού στην ευρωπαϊκή ήπειρο, θα σημαίνει ότι ο αγώνας μπορεί να συνεχιστεί. Ότι το σχέδιο της ολιγαρχίας που οδηγεί την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πέρασε (...)

Αυτό αναφέρει σε διακήρυξη που ψήφισε την Παρασκευή η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή της «Άλλης Ευρώπης με το Τσίπρα», ενώ συνεχίζονται τα μηνύματα συμπαράταξης της ιταλικής Αριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.


Πίπο Τσιβάτι, βουλευτής, πρόεδρος του συλλόγου «Δυνατόν» και πρώην ηγετικό στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος:




* Ευτυχώς, εσείς μπορείτε και ψηφίζετε...


Αισθάνομαι πάρα πολύ κοντά στον Τσίπρα και σε όλο τον ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό και ανθρώπινο επίπεδο. Ελπίζω να συνεχίσετε να κρατάτε ψηλά το επίπεδο της αντιπαράθεσής σας σαν κυβέρνηση, σαν κόμμα και σαν λαός. Το γεγονός ότι αποφασίσατε να απευθυνθείτε στον ελληνικό λαό μου φαίνεται εξαιρετικά σημαντικό. Στην Ιταλία είναι αδύνατον να ψηφίσουμε! Αλλάζουν οι κυβερνήσεις, αλλά οι πλειοψηφίες δεν έχουν καμία σχέση με την πλειοψηφία της κοινωνίας και τους πολίτες της.

Δεν έχω αλλάξει γνώμη για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα σε σχέση με άλλους πού από φανατικοί οπαδοί, σήμερα δηλώνουν απογοητευμένοι. Εάν κερδίσετε τις εκλογές και ο Τσίπρας παραμείνει πρωθυπουργός, θα έχουμε κάποια ελπίδα ν' αλλάξουμε την Ευρώπη.

Τα κυρίαρχα ιταλικά μέσα ενημέρωσης τείνουν σήμερα να πλησιάσουν τη μορφή του Τσίπρα με αυτή του Ρέντζι. Ξέρουμε όμως πολύ καλά ότι ο Τσίπρας διατηρεί μια εντελώς διαφορετική πολιτική, που είναι διαμετρικά αντίθετη με τις επιλογές της Γερμανίας και των άλλων χωρών της βόρειας Ευρώπης. Πρέπει να συνεχίσετε στην κυβέρνηση για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα κίνημα στήριξης που θα διευρύνεται για να αλλάξουμε τις χώρες μας και την Ευρώπη.

Η συζήτηση για το ευρώ τροφοδοτεί τους εθνικισμούς και το στοιχείο αυτό μου προκαλεί τρόμο. Καταλαβαίνω την ανάγκη υπεράσπισης των λαών και του θάρρους της ελληνικής κυβέρνησης να μην κλειστεί στο περιθώριο ενός αυτάρκους και απομονωμένου κράτους. Το είδαμε με το θέμα του ευρώ. Το ζούμε με το θέμα της μετανάστευσης. Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει, αλλά αποτελεί το εργαλείο για να βελτιώσουμε τη ζωή των ανθρώπων, αποτελεί το πεδίο της αντιπαράθεσης, τον χώρο όπου θα υπερασπιστούμε τον Πολιτισμό και τη Δημοκρατία εναντίον μιας βάρβαρης αντίληψης για την κοινωνία μας.

Νικόλα Φρατογιάνι, βουλευτής και συντονιστής Αριστεράς Οικολογίας Ελευθερίας (SEL):




* Να αξιοποιήσουμε την ελληνική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ


Ευχόμαστε από την καρδιά μας στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα να κερδίσουν τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου γιατί για άλλη μια φορά τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα θα έχουν ένα ιδιαίτερο βάρος για την πορεία της ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Η εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε πόσο σημαντικό είναι να αγωνιστούμε για να οικοδομήσουμε μια άλλη Ευρώπη που θα αλλάξει και θα ξεπεράσει τις σημερινές συμφωνίες που καθιστούν σχεδόν αδύνατη την υιοθέτηση εναλλακτικών πολιτικών.

Για ακόμη μια φορά είναι σημαντικό μαζί με την Ελλάδα να οικοδομήσουμε ισχυρές δυνάμεις της Αριστεράς, για να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συμμαχίες που θα μας οδηγήσουν στην αλλαγή.

Η πρόκληση αυτή είναι πολύ μεγάλη και η Ελλάδα δεν μπορεί να τα καταφέρει από μόνη της, χωρίς στήριξη από άλλες χώρες ή την Αριστερά. Αυτό αφορά και εμάς στην Ιταλία. Εδώ και μήνες προσπαθούμε να δρομολογήσουμε μια ενωτική και ανανεωτική διαδικασία οικοδόμησης ενός ενιαίου πολιτικού υποκειμένου της Αριστεράς, αξιοποιώντας τις καλύτερες εμπειρίες της ιταλικής Αριστεράς, την ελληνική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ και αυτή του ισπανικού Podemos.

H υπεράσπιση του ευρωπαϊκού πολιτικού χώρου αποτελεί θέμα της Αριστεράς και θα πρέπει να τα θέτουμε πάντα μπροστά μας, χωρίς να μας διαφεύγει το γεγονός ότι η ελληνική εμπειρία μάς απέδειξε ότι αυτή η πρόκληση είναι ακόμη πιο σημαντική. Η επιστροφή στο εθνικό πολιτικό πλαίσιο εγκυμονεί τον κίνδυνο εκδήλωσης ακόμη πιο αντιδραστικών πρακτικών τόσο στο πολιτικό όσο και στο πολιτιστικό επίπεδο. Ο ευρωπαϊκός χώρος είναι το πεδίο της αντιπαράθεσης, αλλά η διαμόρφωση του σημερινού ευρωπαϊκού χώρου απαιτεί μια ακόμη πιο ριζοσπαστική πολιτική από την πλευρά μας.


Κούρτσιο Μαλτέσε, ευρωβουλευτής της «Άλλης Ευρώπης»:



* Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, «οξυγόνο» για Ρώμη και Ευρώπη


Η ιταλική Αριστερά δίνει πλήρη πολιτική και ηθική στήριξη στον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας ενσαρκώνουν την ελπίδα της αλλαγής στην Ελλάδα. Η νίκη σας στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου θα μας επιστρέψει να έχουμε κάποια ελπίδα για το κοινό μας μέλλον. Μια ήττα θα αποτελούσε ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Γιατί διαφορετικά η Γερμανία θα μπορούσε να αποδείξει σε όλους ότι μπορεί να επιβάλει τη θέλησή της παντού, όπως κάνει στην Ιταλία και με άλλες κυβερνήσεις.

Ο Τσίπρας δεν πήρε από κανέναν την εντολή για να βγει από την Ευρωζώνη. Δεν του την έδωσε ο ελληνικός λαός με το δημοψήφισμα, που απέρριψε την πρόταση Γιούνκερ, δεν του την έδωσε η ελληνική Βουλή, η κυβέρνησή του, αλλά ούτε το ίδιο του το κόμμα. Στάθηκε όρθιος και συνεπής, κάνοντας έναν συμβιβασμό για να σώσει τους ανθρώπους της χώρας του. Το «Σχέδιο Β» ορισμένων για την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είχε γίνει το «Σχέδιο Α» της Γερμανίας.

Στην Ιταλία υπάρχει μια μεγάλη απογοήτευση για τη στάση της κυβέρνησής μας, που θα έπρεπε να σταθεί πραγματικά στο πλευρό της Ελλάδας. Η Ιταλία αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με το χρέος της, που θέλει αναδιάρθρωση, και πλήττεται από μια σκληρή λιτότητα. Θα έπρεπε να είναι η πιο αλληλέγγυα στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση Ρέντζι επέδειξε μια δουλικότητα απέναντι στη Μέρκελ. Ο Ρέντζι θα το πληρώσει.

Η πρόκληση της Ελλάδας και του ΣΥΡΙΖΑ μάς θέτει επιτακτικά την ανάγκη δημιουργίας ενός ενωτικού πολιτικού υποκειμένου, που θα ξεπεράσει τις παλιές αρτηριοσκληρώσεις και τα γλωσσάρια της ιταλικής Αριστεράς. Τα τελευταία δέκα, δεκαπέντε χρόνια άλλαξαν την Ευρώπη και την Ιταλία. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το Podemos μας δείχνουν τους νέους ορίζοντες για μια πλειοψηφική Αριστερά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου