Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2015

Μπορούν την πρωτιά οι Ποντέμος στην Ισπανία;

Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο Ραχόι το 2011 είχε 45% και οι σοσιαλιστές 28%


Το ζήτημα είναι οι Ποντέμος να βρεθούν αν όχι στην πρώτη τουλάχιστον στη δεύτερη θέση και πολύ κοντά στα ποσοστά του Ραχόι ώστε να υποχρεώσουν τους σοσιαλιστές σε συγκυβέρνηση μαζί τους.
Πάντως απομακρύνετε το σενάριο συγκυβέρνησης Ραχόι με τους φιλελεύθερους ciudadamos αφού δύσκολα θα έχουν μαζί πάνω από 165 έδρες ενώ θα χρειαστεί πλειοψηφία τουλάχιστον 176 εδρών


Στις δημοσκοπήσεις που βγήκαν το τελευταίο διάστημα υπήρξε αλματώδη αύξηση των ποσοστών των Ποντέμος και αντίστοιχη πτώση των ciudadamos που μας θυμίζει το αβαντάρισμα που έδιναν εδώ στο Ποτάμι  αλλά και στην Δημάρ του 2012 καθώς και στην απόκρυψη των ποσοστών του Σύριζα.


Από το ΚΟΚΚΙΝΟ

Στα όρια του στατιστικού λάθους είναι πλέον η διαφορά των δύο κομμάτων, με το μεγάλο ερώτημα να είναι αν οι Σοσιαλιστές θα αποδεχθούν συμμετοχή σε κυβερνητικό σχήμα με την Αριστερά ή θα προσεγγίσουν τον παραδοσιακό τους αντίπαλο, το Λαϊκό Κόμμα.

Η τελευταία δημοσκόπηση δημοσιεύτηκε στην έκδοση της El Periodico της Ανδόρας, που δεν είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει την απαγόρευση δημοσίευσης που ισχύει στην Ισπανία.

Σύμφωνα με αυτήν, οι κύριοι διεκδικητές της ψήφου των Ισπανών λαμβάνουν τα εξής ποσοστά, λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές:

Λαϊκό Κόμμα: 25,8% και από 107 ως 111 έδρες

Σοσιαλιστές: 21,4% και από 84 ως 88 έδρες

Podemos: 20,4% και από 71 ως 75 έδρες

Ciudadanos: 16% και από 50 ως 54 έδρες

Συνασπισμός αριστερών κομμάτων: 3,8% και 2 ως 4 έδρες

Λοιπά κόμματα: 12,6% και από 26 ως 33 έδρες

To Podemos ισχυροποιείται σημαντικά και διεκδικεί τον ρόλο του πρωταγωνιστή στην επόμενη ημέρα των εκλογών, εάν οι Σοσιαλιστές δεν «υποκύψουν» άμεσα στην πιθανή πρόσκληση του Μαριάνο Ραχόι για έναν «ευρύ συνασπισμό» των δύο παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας της Ισπανίας τις τελευταίες δεκαετίες.

Ωστόσο «τα κουκιά δεν βγαίνουν» εκ πρώτης όψεως, καθώς εάν δεν συνεχιστεί η αύξηση των ποσοστών του, δεν είναι εύκολο να δημιουργηθεί μία κυβερνητική συμμαχία με αριστερό πρόσημο, που να συγκεντρώνει τους απαραίτητους 176 βουλευτές.

Για να προκύψει κάτι τέτοιο, τα σενάρια θα πρέπει να περιλάβουν κάποιους από τους ανεξάρτητους βουλευτές, όπως προσκείμενους στην Αριστερά εκπροσώπους από περιοχές όπως η Βασκία, η Καταλονία κτλ.

Και βέβαια, οι Σοσιαλιστές θα πρέπει να επιδείξουν την γενναιότητα που απαιτεί η συνεργασία με την νέα δύναμη της ισπανικής πολιτικής σκηνής, έναντι του «ένστικου επιβίωσης» της συμμετοχής σε κυβέρνηση με τον παραδοσιακό τους αντίπαλο...