Τρίτη, 19 Ιουλίου 2016

Τι ξέχασαν να μεταφράσουν από το άρθρο των Financial TimesΤο χρονολόγιο που έχει στο τέλος το άρθρο των Financial Times δεν θα το βρείτε μεταφρασμένο στα περισσότερα σάιτς της διαπλοκής.
Το γιατί θα το καταλάβετε από αυτά που γράφει για το 2016:
"Μετά από την σκληρή κριτική που δέχτηκαν οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις για την αποτυχία τους να κυνηγήσουν τους υπόπτους φοροδιαφυγής που αποκάλυψε η διαρροή από την ελβετική τράπεζα HSBC, οι αρχές εντείνουν την έρευνα για τις δραστηριότητες της UBS στη χώρα βασιζόμενοι στα γερμανικά data"

και φυσικά καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί περί ανυπαρξίας του CD το 2012
Διαβάζουμε στην Εφημερίδα των συντακτών όλα τα σχετικά με τον Σκλαβούνη αλλά και την μετάφραση του επίμαχου χρονολογίου του άρθου της FT

Έρευνα στην κατοικία πρώην στελέχους της τράπεζας UBS πραγματοποίησαν οι ελληνικές αρχές, πριν από λίγες μέρες, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Η έρευνα έγινε στο σπίτι του Χρήστου Σκλαβούνη, στις 4 Ιουλίου και οι αρχές κατάσχεσαν υπολογιστές, έγγραφα και ψηφιακούς δίσκους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η έρευνα εντάσσεται σε πανευρωπαϊκή προσπάθεια αποκάλυψης των μυστικών ελβετικών τραπεζών με στόχο τον εντοπισμό κεφαλαίων που δεν έχουν φορολογηθεί.

Ο Χρήστος Σκλαβούνης διετέλεσε για χρόνια στέλεχος της UBS στην Ελλάδα και το 2013 είχε τοποθετηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά επικεφαλής του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θέση από την οποία παραιτήθηκε τον Μάρτιο του 2015, δύο μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ. Τον Φεβρουάριο ορίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως υπεύθυνος στην ενότητα Ανάπτυξης στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ.

Σύμφωνα με τους Financial Times στον Χρήστο Σκλαβούνη δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ενώ ο ίδιος δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για την έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη.(την απάντηση του Σκλαβούνη θα την δείτε στο τέλος του άρθρου)

Η ελληνική έρευνα βασίζεται σε πληροφορίες για λογαριασμούς της UBS οι οποίες περιέχονται σε ένα CD που αγόρασαν το 2012 οι γερμανικές αρχές και στη συνέχεια το έδωσαν και στην Αθήνα. Σημειωτέον ότι για το CD αυτό (οι μετέπειτα λίστες Μπόργιανς) υπήρξε αντιπαράθεση πριν από μερικούς μήνες μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Νέα Δημοκρατία αρνιόταν ότι υπήρχαν το 2012 στοιχεία από αυτό το CD.
Διασταυρώνοντας αριθμούς λογαριασμών και ημερομηνίες γεννήσεων με τοπικά αρχεία μεταφορών χρημάτων στο εξωτερικό οι ελληνικές αρχές ετοίμασαν μια λίστα με 1.000 υπόπτους για φοροδιαφυγή αναφέρουν στους FT πηγές κοντά στις έρευνες. Ορισμένοι έχουν ήδη συμφωνήσει σε διακανονισμούς.

Οι ερευνητές εξετάζουν σχολαστικά και τον ρόλο της UBS και των τραπεζιτών της. Ελπίζουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες από τα γραφεία της τράπεζας στη Ζυρίχη και το Λουγκάνο, αλλά και για τις δραστηριότητές της σε Λουξεμβούργο και Σιγκαπούρη.

Από την πλευρά της η UBS δηλώνει ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν έλθει σε επαφή μαζί της αναφορικά με την έρευνα, αλλά δεν σχολιάζει περαιτέρω.

Μια μπίζνα δεκαετιών


Η UBS ανακοίνωσε στις αρχές Ιουλίου ότι είχε διαταχθεί από τις ελβετικές αρχές να παραδώσει πληροφορίες που σχετίζονται με λογαριασμούς Γάλλων φορολογουμένων έπειτα από αίτημα του Παρισίου. Η τράπεζα είχε αναφέρει ότι περιμένει και άλλες χώρες να προβούν σε ανάλογα αιτήματα.

Τα τελευταία δέκα χρόνια η τράπεζα έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές στο επίκεντρο για συμμετοχή σε προσπάθειες φοροαποφυγής.

Το 2009 η UBS έφτασε σε διακανονισμό με Αμερικανούς εισαγγελείς σύμφωνα με τον οποίο αντί για τον καταλογισμό κατηγοριών επειδή βοηθούσε Αμερικανούς να φοροδιαφεύγουν πλήρωσε πρόστιμο 780 εκατ. δολαρίων. 

Η έρευνα είχε ξεκινήσει από πληροφορίες που ήλθαν μέσω του Μπράντλεϊ Μπίρκενφελντ, πρώην τραπεζίτης της UBS. Ο Μπίρκενφελντ πέρασε δυόμισι χρόνια σε αμερικανική φυλακή, αλλά μετά την απελευθέρωσή του, το 2012, έλαβε 104 εκατ. δολάρια ως αμοιβή επειδή έδωσε πληροφορίες.

Ο πρώην τραπεζίτης έκανε γνωστό πως ήταν πρόθυμος να βοηθήσει και άλλες κυβερνήσεις που υποπτεύονται την UBS και η Αθήνα, όπως αναφέρουν οι Financial Times, ήρθε σε επαφή μαζί του τον περασμένο μήνα.

Δήλωσε στους Financial Times ότι περιέγραψε στην κατάθεσή του πως η UBS δουλεύει για να «ενθαρρύνει» πελάτες της σε χώρες όπως η Ελλάδα να χρησιμοποιήσουν την εχεμύθεια που προσφέρει η τράπεζα για να αποφύγουν τη φορολόγηση. Η κλασική πρακτική είναι το στήσιμο εταιρειών «βιτρίνα», πολλοί λογαριασμοί και καταπιστεύματα.

Οι πληροφορίες του Μπίρκενφελντ φθάνουν μέχρι το 2005 όταν και έφυγε από την τράπεζα.

Ωστόσο, μετά από έφοδο που έκαναν οι ελληνικές αρχές στα γραφεία της UBS στην Αθήνα τον Δεκέμβριο, οι ερευνητές υποπτεύονται ότι η τράπεζα συνέχισε να στοχεύει σε πελάτες από την Ελλάδα μέχρι τα capital controls.

«Όλοι γνώριζαν, εάν αναφέρεστε σε πελάτες στην Ελβετία, δεν πήγαιναν για να αγοράσουν σοκολάτες» σχολιάζει σκωπτικά ο Μπίρκενφελντ. «Η Ελλάδα είναι σε οικονομικό χάος. Γιατί; Γιατί όλα τα λεφτά είναι στη Γενεύη και τη Ζυρίχη» προσθέτει με νόημα.

Η διαδρομή του χρήματος


2005: Ο τραπεζίτης Μπράντλεϊ Μπίρκενφελντ παραιτείται από τη θέση του στην UBS, από την οποία είχε βοηθήσει πλούσιους Αμερικανούς να αποκρύψουν χρήματα από τις αμερικανικές φορολογικές αρχές.

2008: Η διερευνητική επιτροπή του Αμερικανού Γερουσιαστή  Καρλ Λέβιν δημοσιεύει έκθεση, η οποία βασίζεται εν μέρει σε στοιχεία προερχόμενα από τον Birkenfeld, καταγράφοντας λεπτομερώς για πρώτη φορά τα τεχνάσματα των ελβετικών τραπεζών για την απόκρυψη χρημάτων των πελατών τους.

2009: Στο πλαίσιο συμφωνίας με τις αμερικανικές εισαγγελικές αρχές για την αποφυγή ποινικής δίωξης, η UBS συμφωνεί να πληρώσει πρόστιμο 780 εκατομμυρίων δολαρίων και να παραδώσει στοιχεία σχετικά με Αμερικανούς πελάτες της. Πρόκειται για πλήγμα στην ελβετική παράδοση τραπεζικής εχεμύθειας.

2012: Οι αρχές στο γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας αγοράζουν ένα CD που περιέχει στοιχεία λογαριασμών της UBS, συνολικής αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (3,6 δισ. δολ. ΗΠΑ). Η UBS πληρώνει 300 εκ. Ευρώ σε διακανονισμό με το γερμανικό κρατίδιο το 2014, αλλά η Γερμανία μοιράζεται τις πληροφορίες και με άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ελλάδα, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν περαιτέρω έρευνες.

2013: Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν το «πρόγραμμα ελβετικών τραπεζών», σύμφωνα με το οποίο, οργανισμοί που βοήθησαν Αμερικανούς φοροδιαφύγουν, μπορούν να αποφύγουν τη δίωξη, εάν αποκαλύψουν λεπτομέρειες των δραστηριοτήτων τους και στοιχεία των πελατών τους, πληρώνοντας ένα πρόστιμο. Ογδόντα τράπεζες επιλέγουν το διακανονισμό αυτό πληρώνοντας 1,4 δισ. δολ. ΗΠΑ. Οι ενέργειες σε παγκόσμιο επίπεδο για την αύξηση της συνεργασίας σε θέματα φορολογίας μεταξύ των κρατών επιταχύνονται.

2016: Μετά την αποτυχία προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων να ασχοληθούν με ύποπτες υποθέσεις φοροδιαφυγής, που αποκαλύφθηκαν από διαρροή της ελβετικής τράπεζας HSBC, οι αρχές ξεκινούν έρευνα για τις δραστηριότητες της UBS στη χώρα με βάση τα γερμανικά στοιχεία.

Πως οι έρευνες έφτασαν στον Χρήστο Σκλαβούνη


Νέα στοιχεία για την υπόθεση αναφέρουν ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς είχαν εξετάσει τον μάρτυρα κλειδί σε ταξίδι αστραπή στην Ουάσινγκτον προτού πραγματοποιηθεί η έφοδος στο σπίτι του Χρήστου Σκλαβούνη.

Στο πλαίσιο της εκτεταμένης έρευνας που διενεργείται, οι εισαγγελικοί λειτουργοί Χρήστος Ντζούρας και Κώστας Καλούδης έκαναν πριν λίγο καιρό ταξίδι-αστραπή στις ΗΠΑ, όπου εξέτασαν, στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της UBS, ο οποίος φέρεται να τους έδωσε πολύτιμα στοιχεία για τις «τεχνικές» που ακολουθούνταν, ώστε να φοροδιαφεύγουν μεγάλοι πελάτες της ελβετικής τράπεζας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η «έφοδος» στο σπίτι του κ. Χρήστου Σκλαβούνη, πρώην επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής της UBS, στις 4 Ιουλίου, που αποκάλυψαν οι Financial Times και η κατάσχεση ηλεκτρονικών αρχείων και εγγράφων, είναι η πρώτη από μία σειρά ενεργειών που έχουν σχεδιάσει οι εισαγγελείς για την πλήρη διερεύνηση των «λιστών φοροδιαφυγής».

Όπως εκτιμάται, το κατασχεθέν υλικό από την οικία του κ. Σκλαβούνη θα μελετηθεί εξονυχιστικά από τους εισαγγελείς υπό το πρίσμα του «πολύτιμου Know how» που αποκόμισαν, μετά την πολύωρη κατάθεση που έλαβαν στην αμερικανική πρωτεύουσα. Ο κρίσιμος μάρτυρας, Μπράντλεϊ Μπίρκενφελντ, που εξέτασαν οι δύο εισαγγελείς φέρεται να έδωσε το 2008 τόσο κρίσιμες πληροφορίες στις αμερικανικές Αρχές, ώστε μεγάλο μέρος τους αποτέλεσε βασικό όπλο της έκθεσης που συνέταξε η αρμόδια Επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας, βάσει της οποίας, το 2009, η UBS κατέληξε σε συμφωνία με τις αμερικανικές εισαγγελικές Αρχές, καταβάλλοντας πρόστιμο 780 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να αποφύγει την ποινική δίωξη.

Σε δηλώσεις του στους Financial Times, ο πρώην επιτελικός υπάλληλος έχει περιγράψει τον τρόπο, με το οποίο η UBS, μέσω κορυφαίων στελεχών της, καθοδηγούσε πελάτες πολλών χωρών, όπως η Ελλάδα, να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες χρηματοοικονομικής μυστικότητας της τράπεζας, που συνήθως περιλαμβάνουν τη δημιουργία εταιρειών «βιτρινών», αριθμημένους λογαριασμούς και καταπιστεύματα.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς εκτιμούν πως με την πλήρη αξιοποίηση όλων των στοιχείων που συλλέγουν από την έρευνα τους θα «χτίσουν» ένα ισχυρότατο νομικό επιχείρημα, ώστε η Ελλάδα να διεκδικήσει αποζημίωση ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις συγκεκριμένες τραπεζικές πρακτικές, που όλα αυτά τα χρόνια ζημίωσαν την οικονομία της χώρας μας.

Γεροβασίλη: Οι αρχές κινήθηκαν με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα


Για το δημοσίευμα των Financial Times έκανε δήλωση η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η Όλγα Γεροβασίλη σημειώνει τα εξής:

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό, να χτυπήσει αποφασιστικά τη διαφθορά και τη διαπλοκή σε αυτόν τον τόπο.

Η υπόθεση που αποκαλύπτουν σήμερα οι Financial Times, σχετικά με τις πρακτικές της τράπεζας UBS και των στελεχών της στην Ελλάδα, είναι ακόμα μία περίπτωση στην οποία οι ελληνικές αρχές κινήθηκαν με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα έχοντας ως γνώμονα την απόδοση δικαιοσύνης.

Είναι δεδομένο ότι η ελληνική πολιτεία θα αξιοποιήσει όλους τους διαύλους επικοινωνίας καθώς και την τεχνογνωσία άλλων χωρών που έχουν πετύχει απτά αποτελέσματα στη μάχη απέναντι στην αυθαιρεσία των τραπεζικών ιδρυμάτων καθώς και αυτήν των επιφανών πελατών τους που επιλέγουν να φοροδιαφεύγουν. Είναι επίσης σαφές ότι το ελληνικό Δημόσιο επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματος του, προς πάσα κατεύθυνση. Διότι η χώρα και οι πολίτες της δεν μπορούν να είναι διαρκώς όμηροι των κυκλωμάτων της διαφθοράς.

Όπως στις περιπτώσεις των ήδη γνωστών λιστών, Λαγκάρντ και Μπόργιανς, οι ελληνικές αρχές θα πράξουν τα δέοντα και με ταχύτατες διαδικασίες έτσι ώστε να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον.

Η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια της Δικαιοσύνης η οποία αμερόληπτα και ανεξάρτητα, θα εξετάσει το σύνολο των στοιχείων και των πιθανών παραβάσεων που προκύπτουν από αυτά.

«Πόλεμος» ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Μετά τη δημοσίευση των πληροφοριών από τους Financial Times ξέσπασε ένας πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Η απάντηση του Σκλαβούνη


«Την Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι μου, που αφορούσε στοιχεία στα αρχεία μου για την σχέση μου με την UBS. Στην συγκεκριμένη τράπεζα εργάστηκα για πάνω από 20 χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, κατέχοντας υψηλόβαθμες θέσεις. Αυτή η μακροχρόνια θητεία μου αφορούσε αποκλειστικά τον τομέα του investment banking και όχι του private banking.

Κατόπιν, ως Πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την περίοδο από τον Μάϊο του 2013 μέχρι το Μάρτιο του 2015, ενήργησα με μοναδικό κριτήριο και γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, φέρνοντας εις πέρας ένα δύσκολο έργο σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας.

Θέλω με απόλυτα καθαρό τρόπο να τονίσω ότι σέβομαι το έργο της Ελληνικής Δικαιοσύνης και των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών και είμαι πρόθυμος σε κάθε έλεγχο. Επισημαίνω δε ότι δεν μου έχει ασκηθεί καμία απολύτως δίωξη από την Ελληνική Δικαιοσύνη, όπως κάποιοι αφήνουν να εννοηθεί.

Θέλω να δηλώσω ταυτόχρονα ότι επ’ ουδενί σχετίζομαι με διαφθορά και διαπλοκή.

Εν κατακλείδι. Δεν ανέχομαι την οποιαδήποτε σπίλωσή μου και κατασυκοφάντησή μου από οποιαδήποτε κατεύθυνση προέρχεται, μη σεβόμενη την προσωπικότητά μου και το Κράτος Δικαίου που διασφαλίζει η συντεταγμένη Πολιτεία μας, επιφυλασσόμενος κάθε νομίμου δικαιώματός μου ως πολίτης αυτής της χώρας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου