Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ρωσια...niet


Διόλου αισιόδοξη για την πορεία της ευρωζώνης φέρεται η Ρωσία, εάν τουλάχιστον επαληθευτούν και στην πράξη οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt»
Ο Μεντβέντεφ ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν προτίθεται να αγοράσει εκ νέου ευρωπαϊκά ομόλογα, ενώ παράλληλα εξετάζει και το ενδεχόμενο να μετατρέψει μέρος των συναλλαγματικών της αποθεμάτων που είναι σε ευρώ σε άλλα νομίσματα, αν και δεν κατονόμασε σε ποια.
«Έχουμε αλλάξει την πολιτική μας σε ό,τι αφορά τα συναλλαγματικά μας αποθέματα. Η Ρωσία διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα 500 δισ. δολαρίων. Είναι σαφώς πολλά χρήματα. Το 42% εξ αυτών είναι σε ευρώ. Εξετάζουμε τη μετατροπή μέρους αυτών που είναι σε ευρώ σε άλλα νομίσματα. Είναι ένας νέος τρόπος διαχείρισης των αποθεμάτων μας. Ένας νέος τρόπος διαχείρισης κινδύνου των επενδύσεών μας», τόνισε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση της γερμανικής εφημερίδας κατά πόσο η Ρωσία θα προχωρήσει σε αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων, ήταν απόλυτα ξεκάθαρος. «Όχι δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε νέες αγορές ομολόγων. Τουλάχιστον δεν προτιθέμεθα να το πράξουμε αυτή τη στιγμή. Και σίγουρα όχι ευρωπαϊκά ομόλογα».

Όμως ο Μεντβέντεφ είχε να δώσει και αρκετές συμβουλές προς τους Ευρωπαίους σε ό,τι αφορά την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Κατά τον Ρώσο πρωθυπουργό ενώ οι χώρες τις ευρωζώνης έχουν θέσει υπό έλεγχο τα βραχυπρόθεσμα προβλήματά τους, οι συζητήσεις γύρω από τα μέτρα για τη διάσωση της ευρωζώνης διαρκούν πολύ.

Κάλεσε επίσης τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου είτε να ισχυροποιηθούν είτε να εγκαταλείψουν το ευρώ.

Όπως ήταν απόλυτα φυσικό δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της Κύπρου και στην ενδεχόμενη συμμετοχή της Ρωσίας σε κάποιο πρόγραμμα στήριξης της κυπριακής οικονομίας.
Ο Μεντβέντεφ υποστήριξε ότι η Μόσχα μπορεί να βοηθήσει την Κύπρο αλλά αυτό «θα γίνει υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Θεωρούμε ότι ο μεγαλύτερος όγκος των προβλημάτων θα πρέπει να επιλυθεί από την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία και φυσικά από τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε τη χώρα αλλά θα πρέπει πριν να υπάρξει συμφωνία ως προς τους όρους που αυτό θα γίνει. Δεν θα αρνηθούμε τη βοήθειά μας εφόσον γίνουν αποδεκτοί οι όροι μας».

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος έχει, ήδη, από το 2011 λάβει δάνειο ύψους 2,5 δισ. δολαρίων από τη Ρωσία, με την κυπριακή κυβέρνηση να έχει ζητήσει να υπάρξει κάποια παράταση στην αποπληρωμή του. Την πρόταση της Κύπρου στηρίζουν –σύμφωνα με το Reuters– και οι υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης.
Πηγή: «Εξπρές»http://www.thepressproject.gr/article/37661/I-Rosia-den-tha-agorazei-pleon-europaka-omologa

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ?ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΧΟΝΤΡΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ....

 

Πούτιν - Μπαρόζο στη μονοπωλιακή ενεργειακή αρένα

 

ΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΣΤΑΘΟΥΛΙΑ

Η 30ή Σύνοδος Κορυφής μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας τελείωσε στις 21 Δεκεμβρίου. Σε αυτή τη συνάντηση δεν αποφασίστηκαν σημαντικά θέματα. Παρ' όλα αυτά, στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου, ο Πούτιν φρόντισε να ανατρέψει το ανιαρό κλίμα με μια σκληρή δήλωση για τη διαφωνία της Ρωσίας ως προς την ενεργειακή πρόταση της Κομισιόν, που από το 2007 έχει πάρει τη μορφή του τρίτου πακέτου του νομοθετικού πλαισίου για την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. Έτσι, ενώ στην καθιερωμένη συνέντευξη ο Μπαρόζο προσπαθούσε να εξηγήσει γιατί οι προτάσεις της Κομισιόν για την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς δεν αποτελούν διάκριση εναντίον της Ρωσίας, ο Πούτιν του απάντησε ευθέως “ξέρεις ότι είσαι λάθος, είσαι ένοχος”. Αυτό το αναπάντεχο και σκληρό κτύπημα του Πούτιν στον Μπαρόζο έρχεται ως συνέχεια της δήλωσης του Ρώσου πρέσβη στην Ε.Ε. τον Μάιο του 2012, όταν για το θέμα της ενεργειακής πολιτικής της Ένωσης έλεγε: “Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο για την Ε.Ε. να υπαναχωρήσει από τις αποφάσεις της. Κάποιοι συγκρίνουν την Ε.Ε. με κροκόδειλο. Όχι για τα δόντια του, αλλά λόγω της ανικανότητάς του να υποχωρήσει” (σημ.: αυτή η διατύπωση θα μπορούσε να διαβαστεί ως αληθινή και στην περίπτωση της Ελλάδας και της διαχείρισης του χρέους από την Ε.Ε. και θα απέδιδε πολύ καλά την πραγματικότητα).
Τι λέει το τρίτο πακέτο νομοθετικών προτάσεων της Ε.Ε. για την ενέργεια που εξαγριώνει τη Ρωσία; Οι βιομηχανίες και τα νοικοκυριά τυπικά ήταν ελεύθερα να αποφασίσουν ποιον ενεργειακό πάροχο θα επιλέξουν με βάση τις ντιρεκτίβες της Ε.Ε. του 2004 και του 2007, αλλά παρουσιάζονταν πολλά εμπόδια εφαρμογής αυτής της κατεύθυνσης με την ενεργειακή πολιτική της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε. Το 2007, η Κομισιόν αποφάσισε να δώσει κάποιες λύσεις με το να προτείνει το τρίτο πακέτο νομοθετικών ρυθμίσεων, που περιλαμβάνει την υπό διαμάχη ρύθμιση, δηλαδή να ξεχωρίσει την παραγωγή από τη διανομή της ενέργειας, που στην πραγματικότητα αφορά τους μεγάλους ενεργειακούς κολοσσούς: τη γαλλική EDF, τη γερμανική ΕΟΝ αλλά και τη ρωσική Gazprom. Ως συνέπεια αυτής της νέας ρύθμισης, οι υπουργοί ενέργειας της Ε.Ε. αποφάσισαν το 2008 ότι, οι παραγωγοί ενέργειας από χώρες που δεν είναι ολοκληρωτικά ανοικτές στον ανταγωνισμό (βλέπε Ρωσία) θα απαγορεύεται να αγοράσουν υπηρεσίες διανομής ενεργειακών εταιρειών σε ευρωπαϊκές χώρες που έχουν συμφωνήσει στον πλήρη διαχωρισμό μεταξύ παραγωγής και διανομής. Μια τέτοια απόφαση κτυπά κατευθείαν τη γαλλική κρατική EDF που αντιτάχθηκε στη συμφωνία. Τι έκανε η Ε.Ε.; Θυσίασε τις δυο ευρωπαϊκές μεγάλες ενεργειακές εταιρείες για να κτυπήσει τα συμφέροντα της ρώσικης Gazprom; Κατ' αρχήν έτσι φαίνεται, αλλά το θέμα είναι πιο περίπλοκο και δεν θα μπορούσαμε σε αυτό το ενημερωτικό σημείωμα να το καλύψουμε. Όμως αξίζει να σημειώσουμε ότι, με τις νέες ρυθμίσεις, ο ιδιοκτήτης ενός ενεργειακού αγωγού που τροφοδοτούσε έναν χρήστη θα πρέπει να κρατήσει από το δίκτυο τη μισή της ενέργειας που διοχέτευσε για να τη δώσει σε άλλους καταναλωτές. Με αυτή τη ρύθμιση η Ε.Ε. πιστεύει ότι θα βοηθήσει τον τελικό καταναλωτή. Η ιστορία των ρυθμίσεων στον ενεργειακό τομέα ξεκινά από το '90 και την εμμονή της Ε.Ε. ότι η απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα και ο διαχωρισμός παραγωγού και διανομέα της ενέργειας είναι η βάση της απελευθέρωσης. Όμως δεν είχαμε θετικά αποτελέσματα.
Η τεράστια μονοπωλιακή συγκέντρωση των ενεργειακών παραγωγών και διανομέων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο με απόλυτο έλεγχο στις τιμές και το μπλοκάρισμα νέων ενεργειακών παικτών οδήγησε σε μια υπερ-συγκέντρωση ενεργειακής δύναμης που θα χρειαστεί πολύ ισχυρές πολιτικές και ρυθμίσεις για να αλλάξει. Ο Πούτιν υπερασπίζεται λάθος πολιτική ενός ισχυρού μονοπωλιακού κολοσσού. Ο Μπαρόζο δεν μπορεί να προτείνει μια πραγματική εναλλακτική λύση στον ασφυκτικό μονοπωλιακό ενεργειακό έλεγχο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ετοιμαστεί για σκληρές μάχες και σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα πολιτικής.http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=739837

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου