Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Εκλογές ΠΟΣΔΕΠ: Πρώτη δύναμη η «Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων» (και οι θέσεις της)


Ημερομηνία: 04/02/2013
Συγγραφέας: left.gr

Το ψηφοδέλτιό της έλαβε 30% και 10 έδρες στη Διοικούσα Επιτροπή. Το κείμενο που συνόδευε το ψηφοδέλτιό της.

Πρώτη δύναμη στο 11ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ αναδείχθηκε η "Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων" με το κοινό ενωτικό ψηφοδελτίο, που συνέθεσαν οι σύλλογοι και οι παρατάξεις που αναφέρονται στην Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων Διδασκόντων και αγωνίζονται για το δημόσιο, δημοκρατικό πανεπιστήμιο. Το ψηφοδέλτιο έλαβε 30% και 10 έδρες στη Διοικούσα Επιτροπή.


Η παράταξη «Συνεργασία Πανεπιστημιακών» που στηρίχθηκε σε δυνάμεις των ιατρικών σχολών αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη με 24% .


Οι δυνάμεις της ΚΙΠΑΝ και της ΑΡΜΕ (οι οποίες ταυτίστηκαν με την τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) που στήριξαν την απερχόμενη προεδρία του Ν. Σταυρακάκη υπέστησαν βαριά ήττα και βρέθηκαν στην 3η και 4η θέση με 18% και 11% αντίστοιχα.


Οι σύνεδροι της "Συνάντησης Πανεπιστημιακών Δασκάλων" υποδέχθηκαν την ανακοίνωση του νικηφόρου αποτελέσματος ξεδιπλώνοντας μέσα στην αίθουσα το ιστορικό πανώ της ΠΟΣΔΕΠ που βρισκόταν επικεφαλής όλων των διαδηλώσεων του κινήματος για το Άρθρο 16.


Τα αποτελέσματα από την επίσημη ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ:





ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΕ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ  «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ»



Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων

Εκπροσωπούμε τους συναδέλφους που ζουν από το μισθό τους, που αγαπούν τη δουλειά τους και θεωρούν ότι η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση οφείλει να θεσμοθετηθεί ως εργασιακή σχέση των πανεπιστημιακών. Είμαστε υπέρ ενός δημόσιου, δωρεάν, δημοκρατικού και ακαδημαϊκού πανεπιστημίου στην υπηρεσία της κοινωνίας και όχι ενός επιχειρηματικού πανεπιστημίου με άμεση εξάρτηση από τις δυνάμεις της αγοράς. Ενός πανεπιστημίου της γνώσης, της έρευνας, της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, του ανοιχτού διαλόγου. Ενός πανεπιστημίου της αληθινής μόρφωσης και του πολιτισμού. Ενός πανεπιστημίου που θα είναι αλληλέγγυο στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, ειδικά την ώρα αυτή της πρωτόγνωρης κρίσης.



Αξιοποιώντας και ενισχύοντας την παράδοση της Πανελλαδικής Συνάντησης Συλλόγων ΔΕΠ, αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε από κοινού ένα καλύτερο μέλλον για εμάς, τους φοιτητές μας, τους εργαζόμενους, το Δημόσιο Δωρεάν Πανεπιστήμιο.

Στην κατεύθυνση αυτή, θα αγωνιστούμε, από κοινού με τους φοιτητές και τους εργαζόμενους, για:

•    την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των πανεπιστημιακών δασκάλων με αξιοπρεπείς μισθούς μη επιδοματικού χαρακτήρα, ώστε να καθίσταται εφικτό για κάθε πανεπιστημιακό να ασκεί απερίσπαστα και αποκλειστικά το λειτούργημά του που είναι η διδασκαλία της επιστήμης και η επιστημονική έρευνα για την παραγωγή νέας γνώσης σε όφελος της κοινωνίας.

•    την κατάργηση των νόμων 4009/11 και 4076/12, οι οποίοι στοχεύουν στην κατεδάφιση του Δημόσιου και Δωρεάν Πανεπιστημίου, στον έλεγχο και την πειθάρχηση διδασκόντων και διδασκομένων, στη μετατροπή του δημόσιου αγαθού της παιδείας σε εμπορεύσιμο προϊόν.

•    την κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος, ως την κορωνίδα ενός ολιγαρχικού συστήματος διοίκησης που αντικαθιστά τη δημοκρατική αυτοδιοίκηση του πανεπιστημίου με ένα ολιγοπρόσωπο όργανο που δεν λογοδοτεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

•    την άμεση αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών.

•    την άμεση απόσυρση του σχεδίου ΑΘΗΝΑ, το οποίο στοχεύει αποκλειστικά στη συρρίκνωση της ανώτατης εκπαίδευσης και του δικαιώματος στη μόρφωση. Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ πλήττει μέλη ΔΕΠ, εργαζόμενους, φοιτητές και αποφοίτους σε όφελος της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Οποιαδήποτε προσπάθεια σχεδιασμού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να προέρχεται από τα συλλογικά όργανα της πανεπιστημιακής κοινότητας, με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας.

•    τη μη θέσπιση διδάκτρων και τηνκατάργησή τους όπου υπάρχουν, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

•    την υπεράσπιση των αγώνων των φοιτητών και των εργαζομένων για το δικαίωμα στις σπουδές και στην εργασία.

•    τη λήξη της ιδιότυπης, τριετούς και πλέον, ομηρείας των αδιόριστων συναδέλφων με άμεσους διορισμούς.

Θα αγωνιστούμε ώστε η Ομοσπονδία και τα πρωτοβάθμια όργανα να αναγεννηθούν, να γίνουν μια δύναμη προστασίας και υπεράσπισης καθενός και καθεμιάς από εμάς που καμία διοίκηση ή κυβέρνηση δεν θα μπορεί να αγνοεί, να χρησιμοποιεί ή να χειραγωγεί. Να γίνουν οι Σύλλογοι και η Ομοσπονδία μια αρτηρία επικοινωνίας με όλες τις δυνάμεις που αγωνίζονται σήμερα για την ανατροπή μιας πολιτικής που συνθλίβει δικαιώματα και μακροχρόνιες κατακτήσεις του ελληνικού λαού και διαλύει τον κοινωνικό ιστό.http://www.left.gr/article.php?id=23164#.UQ-OveUMNP4.twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου