Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Ανασχηματισμός και κυβέρνηση μειοψηφίας με ορίζοντα 2 μηνών, μετά το οριστικό “όχι” των 32 στον πρωθυπουργό





Το αστείο είναι ότι μερικοί πιστεύουν ότι ο Σύριζα θα είναι ίδιος χωρίς τον Αλέξη.
Μένει να δούμε ποιος θα βρεθεί να τον αμφισβητήσει για την προεδρία.



Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ στο presspublica.gr


Ραγδαίες και απρόβλεπτες αναμένονται οι πολιτικές εξελίξεις το επόμενο χρονικό διάστημα. Μετά την επιμονή των “32 ανταρτών” βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο “όχι” στα μέτρα, ο πρωθυπουργός καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις που θα αλλάξουν δραματικά το σημερινό πολιτικό τοπίο.

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης είναι το πρώτο μέτρο που έχει ούτως ή άλλως προαναγγελθεί και αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα. Εκτός αναμένεται να βρεθούν οι τρεις που ψήφισαν “οχι”, δηλ. οι Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης και Κ. Ησυχος, οι οποίοι αρνήθηκαν να παραιτηθούν για να διευκολύνουν τον πρωθυπουργό, όπως έκανε η κ. Ν. Βαλαβάνη. Εκτός θα είναι και ο Ν. Χουντής που αναλαμβάνει καθήκοντα ευρωβουλευτή, μετά την παραίτηση του Μ. Γλέζου.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ωστόσο χθες τις βασικές πολιτικές εκτιμήσεις και κινήσεις του:

1. Θεωρεί ότι η στάση των 32 συνιστά άρνηση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και τον ίδιο, σ΄ένα τόσο κομβικής σημασίας ζήτημα.

2. Προαναγγέλει ότι η επιβίωση της κυβέρνησης δεν είναι δυνατή υπ΄αυτες τις συνθήκες, καθώς δεν μπορεί να παραμένει ο ίδιος και η κυβέρνηση της Αριστεράς όμηρος των κομμάτων του παλαιού πολιτικού κόσμου που ευθύνεται για την καταστροφική πορεία της χώρας.

3. Δηλώνει ότι θα παραμείνει μόνο για όσο διάστημα κριθεί αναγκαίο, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επίτευξης συμφωνίας, ως κυβέρνηση μειοψηφίας.

4. Προαναγέλλει ουσιαστικά την ανάγκη αμέσως μετά να προκηρυχθούν εκλογές ώστε να ξεκαθαρίσει το πεδίο και να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.


Το πολιτικό πρόβλημα της χώρας περιπλέκεται καθώς η Αριστερή Πλαφόρμα όπως δήλωσε ο Θ. Πετράκος στην ΕΡΤ, δεν προτίθεται να αλλάξει την θέση της και να ψηφίσει διαφορετικά στην επόμενη κρίσιμη ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας. Αντίθετα, θέτει και θέμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικώντας την πλειοψηφία του κόμματος και της Κ.Ε καθώς 109 μέλη σε σύνολο 201 τάσσονται κατά της συμφωνίας. Η φράση του κ. Πετράκου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αρχηγικό κόμμα, επαναοριοθετεί και τις ισορροπίες εντός του κόμματος, τη στιγμή που κάποιοι από την Κομμουνιστική Τάση θέτουν και θέμα ηγεσίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου