Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Η κατεδάφιση ενός κλειστού γυμναστηρίου μπάσκετ στη Ζάκυνθο κοστολογήθηκε αρχικά 265.632 ευρώ, ενώ τελικά το κόστος ήταν μόλις 10.000 ευρώ!



Χαρά Τζαναβάρα στην Εφημερίδα των Συντακτών


Υπερκοστολογήσεις έργων αποκαλύφθηκαν με αφορμή την κατεδάφιση του κλειστού γυμναστηρίου στο αθλητικό κέντρο της Ζακύνθου. Ο νόμος του 2013 για τον προσδιορισμό των τιμολογίων, με ένα απλό «μαγείρεμα», μπορεί να «φουσκώσει» το κόστος από 800% έως και 2.600% σε σχέση με τις τιμές της αγοράς! Το έργο είναι μικρής κλίμακας και επομένως ευκολότερο να εντοπιστούν οι αποκλίσεις του κόστους.



Δείχνει όμως τι μπορεί να γίνεται σε μεγαλύτερες και πιο πολύπλοκες κατασκευές, κυρίως στις ολυμπιακές υποδομές που πλήρωσαν πανάκριβα οι φορολογούμενοι.

Αφορά την κατεδάφιση της κύριας αίθουσας του δημοτικού γυμναστηρίου Ζακύνθου, με συνολικό όγκο 5.525 κυβικά.


ΕΦ.ΣΥΝ.

Εγγραφο του Τμήματος Μελετών Αθλητικών Εργων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, με ημερομηνία 18/6/2015, που έχει στα χέρια της η «Εφ.Συν.», αναφέρει ότι για τον υπολογισμό του κόστους χρησιμοποιήθηκαν συγκεκριμένα άρθρα του νόμου (ΦΕΚ 363Β΄/2013) και ο προϋπολογισμός διαμορφώθηκε στα 265.623 ευρώ, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται εργολαβικό όφελος 18%, απρόβλεπτα 15% και ΦΠΑ 23%.

Ωστόσο, με επιλογή άλλων διατάξεων του ίδιου νόμου, το συνολικό κόστος έπεσε στα 83.500 ευρώ!

Υπάρχει όμως και ενδιαφέρουσα συνέχεια: η δημοτική αρχή Ζακύνθου, που έχει την ευθύνη του έργου, προχώρησε σε διερευνητική δημοπράτηση και δέχθηκε τρεις προσφορές οι οποίες κυμαίνονται από 9.500 έως 10.000 ευρώ!

Θα υπήρχαν ερωτήματα για τις τιμές ειδικά σε εποχές οικονομικής κρίσης, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν τρεις διαφορετικές, στην ουσία ανταγωνίστριες, εταιρείες που δίνουν παραπλήσιες προσφορές, οι οποίες είναι οχτώ φορές χαμηλότερες και από τον σφιχτότερο προϋπολογισμό.

Επιστολή Κοντονή στον Τσίπρα


Τις σκανδαλώδεις διαφορές, που βασίζονται σε ερμηνείες του ισχύοντος νόμου, επισημαίνει ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να διερευνηθεί το θέμα στο σύνολό του.

Αλλωστε και ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σπίρτζης έχει μιλήσει δημόσια για τα προβλήματα με τις τιμές μονάδος βάσει των οποίων διαμορφώνονται οι προϋπολογισμοί όλων των έργων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που περιλαμβάνει υπουργεία, ΔΕΚΟ και αυτοδιοίκηση όλων των βαθμίδων.

Είχε αποκαλύψει ότι ορισμένα τιμολόγια διαμορφώνονται κάτω από τις τιμές της αγοράς, αλλά υπάρχουν πολλές υπερτιμολογήσεις. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος εργολάβος το γνωρίζει, τότε συμμετέχει σε έναν μειοδοτικό διαγωνισμό με πλεονεκτικούς όρους.

«Αποδεικνύεται ότι η κατά τα άλλα τυπική και νόμιμη διαδικασία κοστολόγησης και ανάθεσης δημοσίων έργων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν αυτή που γιγάντωσε το κράτος των εθνικών εργολάβων, οι οποίοι με νόμιμο τρόπο εισπράττουν χρηματικά ποσά υποπολλαπλάσια του κόστους κατασκευής», τονίζει στην επιστολή του ο υφυπουργός Αθλητισμού και προσθέτει ότι «κάτω από τον μανδύα της αντικειμενικής, μαθηματικής και νόμιμης κοστολόγησης έχει στηθεί ένα πλαίσιο υφαρπαγής του δημόσιου χρήματος. Η διαπλοκή με τα εργολαβικά συμφέροντα έχει οδηγήσει σε προσχηματική νομιμότητα, μια “διαφάνεια” που πληρώνει ακριβά η ελληνική κοινωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου