Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Τι έκανες στο America, Αλέξη; - του Νίκου Μωραΐτη




  • Όσο κι αν δεν το θέλουν τα εγχώρια συστημικά ΜΜΕ, ο Αλέξης Τσίπρας είναι πλέον ένας σταρ της διεθνούς πολιτικής σκηνής. Κι αντί να εξαντλήσει το πλεονέκτημα αυτό σε προσωπικές πόζες στο ταξίδι του στην Αμερική, εκείνος δεν έπαψε στιγμή να λέει: «Το χρέος, το χρέος, το χρέος». Με τα κακά αγγλικά του; Με τα κακά αγγλικά του, αλλά δεν σταμάτησε να τονίζει την κρίσιμη φράση: αναδιάρθρωση του χρέους.





Του Νίκου Μωραΐτη στο altsantiri


Σημασία δεν έχει μόνο πώς μιλάς τα αγγλικά αλλά και το τι λες με αυτά. Και ο Τσίπρας είπε, κατ” επανάληψη, τη σωστή λέξη: το χρέος.

Το τι πέτυχε ο Αλέξης Τσίπρας στις ΗΠΑ δεν θα μας το πουν τα νεοφιλελεύθερα παπαγαλάκια.

Δεν θα μας το πουν ούτε οι κάτοχοι του Proficiency.

Νομίζω ότι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να το πει ειναι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, ο οποίος στη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα έμεινε άναυδος, όπως ο ίδιος είπε, από το πλήθος των φωτορεπόρτερ και, γυρνώντας προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, σχολίασε: «Ο Τύπος ενδιαφέρεται πολύ για εσάς».

Ακριβώς αυτό έχουμε αυτή τη στιγμή και αυτό ειναι το βασικό μας όπλο: έναν πρωθυπουργό για τον οποίο ενδιαφέρεται ο διεθνής τύπος (δεν φαντάζομαι ο Μπαν Κι-Μουν να διαβάζει Αυγή και Εφημερίδα των Συντακτών), έναν πρωθυπουργό που ο Ομπάμα τον συστήνει στη σύζυγό του λέγοντας «να σου γνωρίσω τον άνθρωπο που κερδίζει τις εκλογές στην Ελλάδα».

Όσο κι αν δεν το θέλουν τα εγχώρια συστημικά ΜΜΕ, ο Αλέξης Τσίπρας είναι πλέον ένας σταρ της διεθνούς πολιτικής σκηνής. Κι αντί να εξαντλήσει το πλεονέκτημα αυτό σε προσωπικές πόζες στο ταξίδι του στην Αμερική, εκείνος δεν έπαψε στιγμή να λέει: «Το χρέος, το χρέος, το χρέος». Με τα κακά αγγλικά του; Με τα κακά αγγλικά του, αλλά δεν σταμάτησε να τονίζει την κρίσιμη φράση: αναδιάρθρωση του χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας στις ΗΠΑ είδε όσους περισσότερους γινόταν. Προσωπικά, δεν θυμάμαι πρωθυπουργό με τόσο φορτωμένο πρόγραμμα σε Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Είδε τους πάντες, από Αμερικανούς και Κινέζους μέχρι Λατινοαμερικανούς και Βαλκάνιους. Και η λέξη ήταν μία: το χρέος.

Από όλο αυτό το διπλωματικό μπαράζ, στην Ελλάδα μείναμε στη συνάντηση με τον Κλίντον. Στην αμηχανία του Τσίπρα, γιατί εκείνη την ώρα ή θα έπρεπε να αντιπαρέλθει το ερώτημα του Κλίντον ή να του πει «δεν είστε σωστά πληροφορημένος για τη Βόρεια Ελλάδα», που θα ήταν υποτιμητικό για τον οικοδεσπότη του.

Από όλο αυτό το διπλωματικό μπαράζ, εμείς μείναμε στα βασικά αγγλικά του. Γιατί αυτό μας χαροποιεί. Ελάτε, ας το παραδεχτούμε, είναι εξαιρετικά ελκυστικό να σχολιάζουμε στο Facebook τα αγγλικά του πρωθυπουργού, αυτοκολακευόμενοι, υπονοώντας ότι εμείς τα μιλάμε καλύτερα από τον πρωθυπουργό της χώρας. Είναι η άλλη όψη του «ρε, με κάνεις εμένα πρωθυπουργό για μια μέρα;».

Σημασία, όμως, δεν έχει μόνο πώς μιλάς τα αγγλικά αλλά και το τι λες με αυτά. Και ο Τσίπρας είπε, κατ” επανάληψη, τη σωστή λέξη: το χρέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου