Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Δημοσκοπήσεων το ανάγνωσμα, πρόσχωμεν


  • Η ΝΔ έχει συσπείρωση 70%, δεν έχει σοβαρές εισροές από άλλα κόμματα και οι αναποφάσιστοι που προέρχονται από τις τάξεις της φτάνουν στο 2%-3% του εκλογικού σώματος. Τούτων δοθέντων, η διαφορά ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ είναι πιθανότερο να αυξηθεί παρά να μειωθεί ή για να το πούμε αλλιώς, τα εκλογικό ταβάνι του ΣΥΡΙΖΑ είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο της ΝΔ.


Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη στο ΚΟΚΚΙΝΟ


Οι δημοσκοπήσεις που ενέσκηψαν σωρηδόν κατέρριψαν την ψευδαίσθηση ότι οι εκλογές θα είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ υγιεινός περίπατος προς την αυτοδυναμία. Τα ποσοστά του απέχουν από την αυτοδυναμία, απέχουν και από το 36,4% του Ιανουαρίου, μόλις και μετά βίας φτάνουν στο 30% και τούτο με αναγωγή των αναποφάσιστων. Η διαφορά με τη Ν.Δ., από το 8,5% του Ιανουαρίου και από το 20% των προηγούμενων δημοσκοπήσεων, κινείται πλέον ανάμεσα στο 1,2% και στο 3,5% και κατά μέσο όρο στο 2,5%. Ο κυβερνητικός εταίρος του, οι ΑΝΕΛ, δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη την είσοδο στη Βουλή, παρόλο που οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν πανσπερμία ψήφου σε μικρότερα κόμματα. Αυτά είναι τα κακά νέα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν, ωστόσο, και καλά νέα:

Οι δημοσκοπήσεις έγιναν στη χειρότερη περίοδο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αποτυπώνουν για πρώτη φορά το σοκ από τη συμφωνία, αποτυπώνουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών για τις πρόωρες εκλογές, αποτυπώνουν κυρίως την ψυχοφθόρο διάσπαση , που συντελείται υπό την μορφή του στάγδην βραδέως. Κατόπιν τούτου, μπορεί κανείς να εικάσει βασίμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πάει παρακάτω κι ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές θα βελτιώνει τα ποσοστά του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ χαμηλή συσπείρωση, μετά βίας 50%. Σε άλλα κόμματα πάει περίπου το 15%, το οποίο υπεραναπληρώνεται με αντίρροπες εισροές. Το υπόλοιπο 35% πάει στην αδιευκρίνιστη ψήφο, με αποτέλεσμα οι μισοί αναποφάσιστοι, το 7%-9% του εκλογικού σώματος, να προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ έχει συσπείρωση 70%, δεν έχει σοβαρές εισροές από άλλα κόμματα και οι αναποφάσιστοι που προέρχονται από τις τάξεις της φτάνουν στο 2%-3% του εκλογικού σώματος. Τούτων δοθέντων, η διαφορά ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ είναι πιθανότερο να αυξηθεί παρά να μειωθεί ή για να το πούμε αλλιώς, τα εκλογικό ταβάνι του ΣΥΡΙΖΑ είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο της ΝΔ.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» του Παναγιώτη Λαφαζάνη συγκεντρώνει ποσοστά 3,5%-5%, εκ των οποίων το 1,5%-2,5% προέρχεται από εκείνους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο. Τα ποσοστά αρκούν για να εξασφαλίσουν την είσοδο στη Βουλή, ωστόσο δεν αποκαλύπτουν δυναμική, ούτε πολιτικό σεισμό, ούτε εκπροσώπηση του 61,3% που πήρε το ΟΧΙ. Αν η ΛΑΕ έπαιρνε στις πρώτες δημοσκοπήσεις 10%-12% κι από αυτό το 8%-10% προερχόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ, η κατάσταση θα ήταν ανεπίστρεπτη.

Η δημοτικότητα του Τσίπρα, που είχε φτάσει στα θηριώδη ποσοστά του 70%, έχει τρωθεί μεν, όχι όμως όσο διατυμπανίζουν τα συστημικά ΜΜΕ. Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, με ποσοστά που φτάνουν μέχρι και το 46%. Είναι αισθητά δημοφιλέστερος του Μεϊμαράκη και τούτο ίσως παίξει καθοριστικό ρόλο τις τελευταίες ημέρες, όταν οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν πρόσωπα και μοντέλο διακυβέρνησης.

Συμπέρασμα: Οι εκλογές θα είναι δύσκολες για τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί ωστόσο να αποδειχτούν νικηφόρες, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπει πάραυτα τέλος στην αριστερή μελαγχολία. Στη ζούγκλα την πολιτικής, τα μελαγχολικά ζώα τα τρώνε οι ύαινες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου