Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015

Τσίπρας: Σας επέλεξα για υπουργούς, όχι για να στελεχώνετε τις πρωινές εκπομπές(βίντεο)
"Θέλω να σας καλέσω να σταματήσετε άμεσα τις συνεχείς τηλεοπτικές σας εμφανίσεις και τις διαρκείς δημόσιες δηλώσεις.Σας επέλεξα ως υπουργούς για να κυβερνάτε και να λύνετε τα προβλήματα του λαού.όχι για να στελεχώνετε τις πρωινές εκπομπές των τηλεοπτικών καναλιών.Υπάρχουν άλλοι που μπορούν να το κάνουν αυτό αποτελεσματικά.Δεν είναι δουλειά των υπουργών οι τηλεοπτικές εμφανίσεις...μιλάει καλύτερα όποιος μιλάει με το έργο του,όχι με τα πολλά λόγια."
Από το altsantiri

Σε ένα ευχάριστο μεν αλλά με χαμηλούς τόνους δε κλίμα διεξήχθη το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης, με καθυστέρηση περίπου μίας ώρας από την προγραμματισμένη έναρξή του και με τον Αλέξη Τσίπρα να περιγράφει τις βασικές προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου.

Στην διάρκειας περίπου 30 λεπτών εισήγησή του, ο πρωθυπουργός στάθηκε κυρίως στην ανάγκη να προχωρήσει τάχιστα η υλοποίηση της συμφωνίας έτσι ώστε να «ανοίξει» και η συζήτηση για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους, προαναγγέλλοντας την άμεση προώθηση προς ψήφιση των νομοσχεδίων που άφησε ώριμα η κυβέρνηση πριν από τις εκλογές, αναφερόμενος σε αυτά για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, τη λαθρεμπορία των καπνικών, το νομοσχέδιο που ρυθμίζει θέματα παιδείας, το νομοσχέδιο για τη συνεταιριστική οργάνωση των αγροτών και το νομοσχέδιο για την έρευνα και την καινοτομία.

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε στη συνέχεια το σχήμα και τη δομή του κυβερνητικού σχεδιασμού και συντονισμού, το οποίο θα περιλαμβάνει τη σύσταση 3 βασικών κύκλων κυβερνητικού σχεδιασμού και συντονισμού.

«Κύκλους διυπουργικής επαφής ώστε να επιλύονται άμεσα τα όποια προβλήματα και ταυτόχρονα να εκπονείται ένας συμπαγής κυβερνητικός σχεδιασμός νομοθετικών αλλά και άλλων παρεμβάσεων», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε:

– Ο πρώτος κύκλος αφορά το ΚΥΣΟΙΠ, Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, στο οποίο θα συμμετέχουν τα οικονομικά και παραγωγικά υπουργεία. Ρόλος του θα είναι ο σχεδιασμός και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για τον μεγάλο παραγωγικό σχεδιασμό της ελληνικής κοινωνίας.
– Ο δεύτερος κύκλος θα είναι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, στο οποίο θα συμμετέχουν τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Παιδείας και θα έχει στόχο τον συντονισμό των πολιτικών για τη στήριξη της εργασίας και του κοινωνικού κράτους.
– Ο τρίτος κύκλος του κυβερνητικού συντονισμού θα είναι το ΚΥΣΕΑ, το οποίο δεν θα συνεδριάζει μόνο για να παίρνει αποφάσεις, αλλά για να χαράζει πολιτική και στρατηγική.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, το επιτελικό όργανο που θα έχει την ευθύνη για την καθημερινή λειτουργία της κυβέρνησης θα είναι ένα ολιγομελές κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο θα ελέγχει και θα αξιολογεί, διαρκώς, τις δομές συντονισμού, ώστε να επιλύονται στο ανώτατο δυνατό επίπεδο πιθανές δυσλειτουργίες. «Και εγώ ο ίδιος θα έχω περισσότερο χρόνο να ασχοληθώ με την αξιολόγηση και τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου και κάθε υπουργείο ξεχωριστά» πρόσθεσε.

«Οφείλουμε να τιμήσουμε τη στήριξη και εμπιστοσύνη που μας έδωσε ο λαός μέσα σε επτά μήνες, πράγμα που μας γεμίζει με ευθύνες να ανταποκριθούμε και να φανούμε άξιοι της επιλογής να κυβερνήσουμε, να φέρουμε τις αναγκαίες τις αλλαγές, τομές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος για να ανασάνει» είπε ο κ. Τσίπρας, ζητώντας σκληρή δουλειά από όλους, με συλλογικότητα χωρίς ιδιοτέλεια.

«Ευθύνη μας είναι να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού ώστε σε 4 χρόνια να έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα που θα έχει φύγει από την επιτροπεία των δανειστών με πρόσημο προστασίας των πιο αδύναμων» τόνισε πρωθυπουργός.

«Δεν είστε μόνιμοι και κανείς δεν είναι μόνιμος» ήταν η φράση του πρωθυπουργού, απευθυνόμενος στο κυβερνητικό επιτελείο, εξηγώντας: «Κι εσείς καλείστε να ανταποκριθείτε στην ευθύνη. Οποιαδήποτε άλλο στάση δεν θα γίνεται αποδεκτή. Δεν έχετε χρόνο, δεν πρέπει να λειτουργήσετε έχοντας στο μυαλό σας ότι έχει ο Θεός» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τους να μη στελεχώνουν τις τηλεοπτικές εκπομπές, γιατί η δουλειά τους, όπως είπε, είναι στα υπουργεία για το καλό του ελληνικού λαού.

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι ο καθένας θα κριθεί από το έργο που θα παράγει.Περιγράφοντας το οικονομικό παραγωγικό μοντέλο που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αυτό θα στηρίζεται στο σεβασμό και προστασία της εργασία και στην αναδιανομή των βαρών παράλληλα με την έμφαση που θα δοθεί στην καινοτομία, στην αξιοποίηση των υψηλών προσόντων των ελλήνων.

«Για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτόν τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό» είπε ο πρωθυπουργός, απαιτείται, αποκατάσταση ομαλότητας ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Τόνισε δε ότι υπάρχει η υποχρέωση της γρήγορης υλοποίησης των συμφωνηθέντων χωρίς χρονοτριβή. Στο πλαίσιο αυτό άμεση προτεραιότητα είναι η ταχύτατη ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώστε να ξεκινήσει η κρίσιμη συζήτηση για την απομείωση του δημόσιου χρέους και για να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Είναι σημαντικό να μη χάσουμε ούτε σπιθαμή από το κερδισμένο έδαφος της διαπραγμάτευσης και να μην επιτρέψουμε αδιέξοδες πολιτικές ακραίου νεοφιλελευθερισμού, είπε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, αναφερόμενος στα εργασιακά, όπου κύριος στόχος είναι το συντομότερο η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, στη λειτουργία του νέου Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας που πρέπει να διασφαλίζει την αξιοποίηση όχι την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων, στη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και των Δικτύων όπου πρέπει άμεσα να παρουσιάσουμε άμεσα εναλλακτικό σχέδιο στους δανειστές.

Ο Α. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενεργοποίησης ισοδύναμων μέτρων για την αποτροπή της εφαρμογής ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.

«Στην υγεία πρέπει να προχωρήσουμε οργανωμένα και γρήγορα ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια αναβάθμισης του εθνικού συστήματος υγείας και πρέπει να βάλουμε ως μεγάλο στόχο τη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος πρόνοιας και πρωτοβάθμιας φροντίδας που μπορεί να αποτελέσει μεταρρύθμιση ιστορικής σημασίας, μια μεταρρύθμιση εμβληματική για την ελληνική κοινωνία» είπε ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της νέας κυβέρνησης.

«Αντιστοίχως εμβληματική πρέπει να είναι και η παρέμβαση μας στα ζητήματα της παιδείας και της έρευνας» πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ χαρακτήρισε πρώτιστη ανάγκη «να αναβαθμίσουμε την ερευνητική κουλτούρα αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό μας και να αφήσουμε το στίγμα με μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που θα αντιμετωπίζει παθογένειας και δυσλειτουργίες».

Νωρίτερα, λίγο μετά τις 10 το πρωί της Παρασκευής, ορκίστηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας (ο μόνος εκ των 3 που ορκίστηκε με πολιτικό όρκο) ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας και ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Παναγιώτης Σγουρίδης.