Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Νέο ΠΑΣΟΚ με λιγότερα λιπαρά - του Κώστα Βαξεβάνη


To ΠΑΣΟΚ προσδοκά στην ανεύθυνη ψήφο.Είναι η πιο εύκολη ψήφος για όποιον αδιαφορεί για το ποιος θα είναι στην κυβέρνηση.




Του Κώστα Βαξεβάνη στο Κουτί της Πανδώρας


Μπορεί η Φώφη Γεννηματά; Εξαρτάται τι είναι αυτό που πρέπει να μπορέσει. Ως σήμερα στις προεκλογικές της εμφανίσεις, έχει καταφέρει να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ, ως ένα νέο προϊόν που το βασικό του προτέρημα είναι πως δεν είναι πολιτικό προϊόν. Η Φώφη παίρνει θέση μπροστά από το προεκλογικό background γεμάτο από παλ χρώματα, που θυμίζει περισσότερο διαφήμιση γιαουρτιού παρά συνθήματα κόμματος. Στο λόγο της, η Φώφη Γεννηματά πλειοδοτεί σε γενικεύσεις που απαιτούν να συναργαστούμε όλοι μαζί, να προοδεύσουμε δίπλα δίπλα και να λειτουργήσουμε όπως της αρέσει πολύ να λέει σαν μια οικογένεια.

Πολιτικά ερμηνευόμενο το μοτίβο Φώφη, είναι μια προσπάθεια να μην απολογείται για το ΠΑΣΟΚ, για τα σκάνδαλα, για τη διαφθορά, για τον Άκη, το Σημίτη, το Βενιζέλο και για τον ίδιο της τον υπουργικό εαυτό. Έτσι παρουσιάζει πολιτικό λόγο που μοιάζει με ανησυχίες κορασίδας μπροστά στην εκλογή 15μελούς συμβουλίου ή τις εξάρσεις ατυχήσασας μεσόκοπης που βρίσκει παρηγοριά στη θετική ενέργεια και την ανάλυση των τσάκρα.

Η απλή ερμηνεία είναι πως η Φώφη απλώς δεν μπορεί να αρθρώσει πολιτικό λόγο γιατί απλώς δεν έχει. Η πολιτική απλοϊκότητα και ο γραφειοκρατικός κομματικός αυτοματισμός της παρέχουν τις πολιτικές μανιέρες για να ξεγελάει.

Σε κάθε περίπτωση, η Φώφη τα καταφέρνει καλύτερα από τον Βενιζέλο, αφού παρέχει το άλλοθι για να ψηφίσει κάποιος ΠΑΣΟΚ, με την ίδια ευκολία που θα διάλεγε γυμναστήριο ή σχολή γιόγκα.

Η επικοινωνιακή τακτική του νέου ΠΑΣΟΚ είναι η πολιτική πλαδαρότητα, η αγαπησιάρικη ολότητα, η απολίτικη φρασεολογία που μπορεί να ξεγελάσει οποιονδήποτε θελήσει να ξεχάσει για λίγο πως το ΠΑΣΟΚ είναι ΠΑΣΟΚ και η αγγινάρα,αγγινάρα.

Στο σενάριο του νέου ΠΑΣΟΚ light , τα παλιά στελέχη (Σκανδαλίδης,Λαλιώτης) έχουν θέση σε μια πορεία αμνησιακής ασάφειας αλλά τηρούνται οι απαραίτητοι όροι ασφαλείας. Δηλαδή οι συμβολισμοί και οι αναφορές που μπορούν να θυμίζουν πως το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, απλώς η Φώφη είναι αλλού. Έτσι εκ των πραγμάτων από το νέο ΠΑΣΟΚ χωρίς λιπαρά, απουσιάζει προεκλογικά ο Βενιζέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου