Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ και πολιτική κίνηση από πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ



  • το δίλημμα των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου, για το ποια πολιτική δύναμη θα έχει την κύρια ευθύνη των εξελίξεων της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Ν.Δ., ή «Αριστερά ή Δεξιά» ή «οι προοδευτικές δυνάμεις ή οι συντηρητικές». 


Από την Εφημερίδα των Συντακτών


Συναντήσεις και συσκέψεις, στις οποίες μετείχε και ο Φώτης Κουβέλης, πραγματοποίησαν πρώην στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τα οποία έχουν αποχωρήσει από το κόμμα λόγω της συνεργασίας της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ με το ΠΑΣΟΚ. Θεωρούν ότι η σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ έγινε με νόθο και αντικαταστατικό τρόπο, είναι ενάντια στη θέληση της πλειοψηφίας των μελών και στην ουσία αποτελεί προσχώρηση της ΔΗΜΑΡ στο ΠΑΣΟΚ και στις επιλογές του.

Στο πλαίσιο αυτό, στην αθηναϊκή σύσκεψη πρώην στελεχών της ΔΗΜΑΡ έγινε εκτίμηση των δεδομένων της «εξαιρετικά σύνθετης πολιτικής περιόδου που διέρχεται η χώρα», όπως την χαρακτήρισαν, οι συμμετέχοντες κατέληξαν σε δύο αποφάσεις. Η πρώτη αφορά το δίλημμα των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου, για το ποια πολιτική δύναμη θα έχει την κύρια ευθύνη των εξελίξεων της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Ν.Δ., ή «Αριστερά ή Δεξιά» ή «οι προοδευτικές δυνάμεις ή οι συντηρητικές». Κατέληξαν στην ανάγκης εκλογικής στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο διατηρώντας τις κριτικές παρατηρήσεις τους για λάθη και παραλείψεις που υπήρξαν την προηγούμενη περίοδο.

Πολιτική κίνηση


Επίσης, αποφάσισαν τη δημιουργία πολιτικής κίνησης, συντονισμού, διαλόγου και δράσης πανελλαδικής κλίμακας, στην οποία φέρεται ότι συμφωνεί η μεγάλη πλειοψηφία των πρώην στελεχών της ΔΗΜΑΡ, στις περισσότερες πόλεις και νομούς της χώρας.

Επισήμαναν την ανάγκη, πέραν της στήριξης στον ΣΥΡΙΖΑ, για «συντονισμό των βημάτων τους» στη μετεκλογική περίοδο, με στόχο την ενότητα των Αριστερών Ευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας, στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της μεταρρύθμισης και της ανάπτυξης, με κοινωνικά δίκαιο, δημοκρατικό και διαφανή τρόπο και στόχο τη μείωση της ανεργίας και την ανόρθωση της οικονομίας.

Τα στελέχη από τη Θεσσαλονίκη, ιδιαίτερα, αν και δεν μιλούν για απευθείας στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία δηλώνουν ότι «δεν συμπράττουμε και δεν ψηφίζουμε τον συνδυασμό ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ» για τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.

«Κυβέρνηση συνεργασίων»


«Η απόφαση για σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ», επισημαίνουν, και «είναι ενάντια στη θέληση της πλειοψηφίας των μελών, αποτελεί προσχώρηση της ΔΗΜΑΡ στο ΠΑΣΟΚ και στις επιλογές του, που το κρατούν προσδεμένο στη στρατηγική σύμπλευση με τη Ν.Δ., όπως υποδηλώνει η θέση του, ότι δεν μπαίνει σε κυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τη Ν.Δ.»

Υπογραμμίζουν τέλος ότι η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση συνεργασιών, «που θα εξασφαλίσει την προοδευτική διακυβέρνηση και θα στηριχθεί από ένα μπλοκ δυνάμεων που θα δεσμευτούν προγραμματικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τον κύριο ρόλο σε αυτό, πρέπει, όμως, να αναπτύξει την κυβερνησιμότητά του στο επίπεδο της εφαρμοσμένης πολιτικής, υπερβαίνοντας τις σημαντικές αδυναμίες που ανεδείχθησαν το 7μηνο της διακυβέρνησής του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου