Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Μια έκπληξη με συμβολικό πρόσημο


  • Μόνο που η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ έκανε και κάτι ακόμα. Εσπασε στη Θεσσαλονίκη την κατήφεια στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής, όπου η αναγγελία της αποδοχής από μέρους του της πρότασης έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και χαρά.

Ακούστε την συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ξέφωτο, κουταμάρα να μην το βλέπεις» σημειώνει μιλώντας στο Κόκκινο 93.4 ο ποιητής Μάρκος Μέσκος μία μέρα μετά την ανακοίνωση της τοποθέτησής του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος.

Ο βραβευμένος ποιητής που... πάσχει από «χρόνια αριστερή πλευρίτιδα», τονίζει ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεβράκωσε την φασιστική δομή των Βρυξελλών και του Βερολίνου, τους δήθεν σοσιαλιστές, και τους άλλους» και ότι «αυτό που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι μνημόνιο είναι συμφωνία, μνημόνια ήταν αυτά που τους τα έστελναν έτοιμα κι αυτοί βάζαν τις υπογραφές τους, δεν ήταν όπως λένε ήττα για την αριστερά, έχουμε να δώσουμε πολλές άλλες μάχες».

Κι ακόμη ξεκαθαρίζει ότι «επέλεξα να είμαι δίπλα στον ΣΥΡΙΖΑ, στο όνειρό μας, γιατί η αριστερά δεν είναι πατάς ένα κουμπί βγαίνει μια χοντρή για όλα μας τα γούστα, η αριστερά είναι ανιδιοτέλεια, προσφορά, τρόπος ζωής, μ’ αυτή την αριστερά είμαι, σ’ αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ όχι στις παραφυάδες του, πάντα με κριτικό λόγο».

Παρατηρεί ακόμη πως «και λίγα λέει ο Αλέξης Τσίπρας, εγώ να σου πω...», διευκρινίζει ότι πριν αποφασίσει ρώτησε τον φίλο του Γεράσιμο Λυκιαρδόπουλο και επιθυμεί να ενταχθούν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με κάποιον τρόπο «... η Κιβωτός μας, ο Παπαδιαμάντης, ο Βιζυηνός και όλοι οι άλλοι μεγάλοι».Αισιόδοξος τέλος εκτιμάι ότι «θα έχουμε καλό αποτέλεσμα στις εκλογές».


Απόστολος Λυκεσάς στην Εφημερίδα των Συντακτών


«Είμαστε εδώ για τα δύσκολα». Με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο ποιητής Μάρκος Μέσκος εξηγεί και αποσαφηνίζει την απόφασή του να δεχθεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να τον εντάξει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, βάζοντας μόνο μία προϋπόθεση: να μην είναι σε εκλόγιμη θέση διότι, όπως λέει με το χαρακτηριστικό του ύφος, «η ψυχή μας κάνει πανιά».

Λίγο το σκέφτηκε, θυμήθηκε και ανακάλεσε τον Μανόλη Αναγνωστάκη: «Νομίζω ότι ο Μανόλης -και τον γνώριζα καλά- θα ήταν στη μάχη και θα μου έλεγε να πάρω κι εγώ μέρος», εξάλλου «είναι αυτός ο τρόπος της γενιάς μας να ζούμε, όταν δούμε ξέφωτο αρχών σαν αυτές που ορίζει η Αριστερά, μπαίνουμε αμέσως». Ούτε λίγο ούτε πολύ και όπως το ορίζει ο ίδιος, «ακολούθησα τον κανόνα».

Χαμηλόφωνος ο Μάρκος Μέσκος, αλλά καίριος, ως σπουδαίος ποιητής που είναι, ίσως εκπλήσσει αυτούς που δεν τον ξέρουν, ωστόσο δεν παρεμβαίνει πρώτη φορά. Και όχι μόνο με υπογραφές σε κείμενα πολλών εποχών, αλλά και με την τελευταία εμβληματική του δήλωση την περίοδο πριν από το δημοψήφισμα, όταν είχε προχωρήσει και πάλι σε «δήλωση αρχών», όταν υπενθύμισε «τον κανόνα», εξηγώντας τους λόγους που τον οδηγούσαν όχι μόνο να ψηφίσει και να υποστηρίξει το «όχι», αλλά να καλεί και τους ομοτέχνους του να πράξουν το ίδιο ως συνειδητή πράξη αντίστασης και ως μέρος της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Η υποδοχή


Μόνο που η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ έκανε και κάτι ακόμα. Εσπασε στη Θεσσαλονίκη την κατήφεια στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής, όπου η αναγγελία της αποδοχής από μέρους του της πρότασης έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και χαρά.

Οπως χαρακτηριστικά έλεγε στέλεχος του κόμματος, «είμαι πολύ συγκινημένος, νιώθω σαν τη δύσκολη ώρα που βρίσκουμε καταφύγιο στις ρίζες μας οι οποίες, αν και δείχνουν ότι είναι τόσο ανθεκτικές, εμείς παραλίγο να το ξεχάσουμε». Δεν έχει άδικο αν θυμηθούμε όσα μέχρι πριν από λίγες μέρες γίνονταν με τις αποχωρήσεις και τις ενστάσεις για τη σειρά των ονομάτων στο ψηφοδέλτιο του κόμματος.

Η πρόταση εξάλλου στον Μέσκο από «παλιοσειρά» έγινε. Ο επίσης ποιητής Γιώργος Μήλιας ήταν αυτός που ανέλαβε το «ρίσκο» και ο Δημήτρης Βίτσας προχώρησε το επίσημο κομμάτι το οποίο και ευοδώθηκε. «Η συμμετοχή μου είναι συμβολική», λέει ο κ. Μέσκος, «ανάβω ένα φωτάκι, αλλά έβαλα κι έναν όρο, να μην είναι εκλόγιμη θέση, δεν μπορώ να ανταποκριθώ σε τέτοια βάρη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου