Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Παλιά τους τέχνη... κιτρινισμός



  • Οπως δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ξεχνούν τα 300 δισ. ευρώ των εντιμότατων συμπατριωτών μας που... απέδρασαν, κατά κανόνα αφορολόγητα, στις τράπεζες του εξωτερικού τα τελευταία 30 χρόνια -μόνο το τελευταίο 8μηνο έφυγαν κάπου 40 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες. Λες κι όλα αυτά δεν έχουν σχέση με τη χρεοκοπία. Καμιά σχέση με την καταστροφή της παραγωγής και της εργασίας.


Δημήτρης Τρίμης στην Εφημερίδα των Συντακτών


Λαμπάδες θα πρέπει να ανάβει ο Αλέξης Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για αυτά που γράφουν και λένε τα αντιπολιτευόμενα Μέσα Ενημέρωσης για τα επερχόμενα φορολογικά μέτρα.

Οι κυριακάτικες εκδόσεις πρόσφεραν τόσες τερατολογίες και εμφανείς ανακρίβειες για το τι πρόκειται να πάθει ο λαός μας από τη «νέα φοροεπιδρομή», που η βέβαιη διάψευσή τους σε λίγες βδομάδες από την πραγματικότητα (από την ίδια τη ζωή, όπως θα έλεγε και ο Χ. Φλωράκης), την οποία θα δουν με τα δικά τους τα μάτια οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι, θα δώσει κι άλλα μπόνους αξιοπιστίας στην κυβέρνηση.

Το «Πρώτο Θέμα», ως το πιο «κίτρινο» των ΜΜΕ της Δεξιάς, ισχυρίζεται σε πρωτοσέλιδό του ότι «έχει προταθεί να χάνουν το αφορολόγητο όλοι όσοι το υπερβαίνουν» και ότι «όσοι βγάζουν 1.000 ευρώ τον μήνα δεν θα έχουν κανένα αφορολόγητο».

Μας λέει δηλαδή ψευδέστατα πως αν το αφορολόγητο είναι 9.000 ή 12.000 ευρώ τον χρόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους, όσοι το υπερβαίνουν έστω και μόνο κατά 1 ευρώ θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος για ολόκληρο το ποσό, από το πρώτο ευρώ, και όχι μόνο για το υπέρτερο ποσό (και μάλιστα με κλίμακα) όπως παγίως ισχύει σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα.

Η «Καθημερινή» αναγνωρίζει μεν ότι «εξετάζεται η θέσπιση αφορολογήτου ορίου» και συγκεκριμένα για φορολογούμενους με εισόδημα που ανέρχεται σε 9.000 - 12.000 ευρώ, αλλά επαναλαμβάνει και τις απαραίτητες ανακρίβειες για αντιπολιτευτικούς λόγους:

Πρώτον, δεν γνωρίζει ότι στην Ελλάδα τα επίσημα στοιχεία λένε ότι αυτοί που εξαιρούνται του φόρου εισοδήματος είναι οι πολλοί: δηλαδή τα 2,7 εκατομμύρια των απολύτως φτωχών, συν τα 1,8 εκατομμύρια των χαμηλοσυνταξιούχων, συν μερικές πολλές εκατοντάδες χιλιάδες κακοπληρωμένων, φτωχών εργαζομένων που αμείβονται, όποτε αμείβονται, με λιγότερα από 1.000 ευρώ τον μήνα.

Δεύτερον, γράφει ότι όσοι έχουν υψηλότερα εισοδήματα από το αφορολόγητο όριο (των 9.000 - 12.000) τότε «θα πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ», αφήνοντας να νομίζει ο πολίτης που το διαβάζει ότι δεν θα φορολογηθούν μόνο για τα επιπλέον του αφορολογήτου ορίου εισοδήματα, αλλά για όλο το εισόδημά τους...

Αλλά ό,τι κι αν λένε οι δεξιές εφημερίδες, δεν φτάνουν την κινδυνολογική παραδοσιακή δεινότητα του «Ριζοσπάστη» που αποκαλύπτει «την αντιλαϊκή φορολογική επέλαση» από... του χρόνου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι έρχονται «νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις στην κλίμακα φορολόγησης των μισθωτών και συνταξιούχων για τα εισοδήματα του 2016» και επαναλαμβάνοντας και το διαδεδομένο ψεματάκι ότι οι αυτοπασχολούμενοι επιβαρύνονται με φόρο «από το πρώτο ευρώ»...

Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι κανένας τους δεν πάει να ρωτήσει έναν λογιστή, πριν παρουσιάσει ή σχολιάσει τα φορολογικά. Οπως και ότι δεν βλέπει πως ο πιο άδικος φόρος για τις λαϊκές τάξεις, ο ΦΠΑ, κλέβεται συστηματικά από αυτούς που τον εισπράττουν από τους πελάτες τους και τον βάζουν στην τσέπη.

Οπως αγνοούν φαίνεται και ότι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα φτάνει στα 30 δισ. ευρώ ετησίως, κάνοντας τη χώρα μας πρωταθλήτρια στην παραοικονομία, και ότι μόνο η μείωσή της κατά 20 δισ. ευρώ θα μπορούσε να περιορίσει τους φόρους που πληρώνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι συνεπείς κατά ποσοστό 30%.

Οπως δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ξεχνούν τα 300 δισ. ευρώ των εντιμότατων συμπατριωτών μας που... απέδρασαν, κατά κανόνα αφορολόγητα, στις τράπεζες του εξωτερικού τα τελευταία 30 χρόνια -μόνο το τελευταίο 8μηνο έφυγαν κάπου 40 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες. Λες κι όλα αυτά δεν έχουν σχέση με τη χρεοκοπία. Καμιά σχέση με την καταστροφή της παραγωγής και της εργασίας.

Λες και θα έρθει η ανάπτυξη από τον ουρανό περιμένοντας τους ευεργέτες-ιδιώτες να επιστρέψουν τις καταθέσεις στις πτωχευμένες ελληνικές τράπεζες (με νέες φοροαπαλλαγές), ώστε αυτά τα «ξεπλυμένα» κεφάλαια να μετατραπούν από μεθαύριο σε κερδοσκοπικά ή έστω σε φτηνά δάνεια προς ημετέρους επιχειρηματίες, φίλους της τραπεζοκρατίας.

1 σχόλιο:

  1. Οσον αφορά τον Ριζοσπάστη,όσο κιτρινίλα και κατινίλα έχουν όλοι οι άλλοι μαζί,την έχει μόνη της η φυλλάδα του ΚΚΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή