Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Καμία ελπίδα να σχηματίσει κυβέρνηση ο Ραχόι μετά την κατηγορηματική άρνηση του Σάντσεθ




«Λέμε όχι στον Ραχόι και τις πολιτικές του» τόνισε ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ.

«Οι Σοσιαλιστές θα εργαστούν ώστε να υπάρξει μια νέα κυβέρνηση, μια κυβέρνηση αλλαγής, με προοδευτικές ιδέες και με τη δυνατότητα για διάλογο», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι οι Σοσιαλιστές δεν επιθυμούν νέες εκλογές και θα εξετάσουν όλες τις επιλογές που έχουν.


Αξίζει να διαβάσετε το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου της ΕΡΤ από την Ισπανία

Δώρα Μακρή



Μετά το σημερινό " όχι" του Πέδρο Σάντσεθ στον Μαριάνο Ραχόι, στη συνάντηση εξπρές που είχαν, ένα μικρό διάλειμμα για τα Χριστούγεννα. Την ερχόμενη Δευτέρα ο Πάμπλο Ιγκλέσιας και ο Αλμπέρτ Ριβέρα θα συναντηθούν διαδοχικά με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό στη Μονκλόα. Ο Ραχόι οφείλει να εξαντλήσει τον κύκλο των επαφών του.
Η Εφημερίδα Ελ Παις στην ηλεκτρονική της έκδοση έχει πρωτοσέλιδο " Ο Σάντσεθ είπε όχι στον Ραχόι και ετοιμάζει την κυβέρνηση της αλλαγής".
Ο σοσιαλιστής Σάντσεθ δήλωσε ότι δεν επιθυμεί εκλογές και απάντησε όχι στον Ραχόι αλλά του αναγνωρίζει το δικαίωμα να ολοκληρώσει τις προσπάθειές του, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση.

Το σενάριο κεντροαριστερής συμμαχίας τώρα είναι το επικρατέστερο. Άλλωστε ο Σάντσεθ σήμερα μίλησε για γέφυρες και όχι για κόκκινες γραμμές. Η αίσθηση είναι ότι έκλεινε το μάτι στον Ιγκλέσιας καταρχήν και στους Καταλανούς στη συνέχεια.
Ηδη πάντως ο Ιγκλέσιας επικοινώνησε και με την Ενωμένη Αριστερά, την καταλανική αριστερά, τους Βάσκους εθνικιστές και άλλα κόμματα.
Την Κυριακή εξάλλου, το καταλανικό κόμμα CUP θα αποφασίσει αν θα στηρίξει την εκλογή Αρτουρ Μας για κυβερνήτη της Καταλονίας. Κάτι που αρνούνταν μέχρι σήμερα.
Για την ώρα, έτσι έχουν τα πράγματα. Οι εκλογές πάντως θα είναι η τελευταία λύση.

Ισπανία: Μαθήματα πολιτικής στρατηγικής


Το βράδυ των ισπανικών εκλογών όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί έκαναν δηλώσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα. Όταν όμως ο καταλανός εθνικιστής Αρτουρ Μας, απηύθυνε πρόσκληση για συζήτηση μόνο προς τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, παραξενεύτηκα. Δίπλα του στεκόταν κι ένας εκπρόσωπος της ERC ( της ρεπουμπλικανικής καταλανικής αριστεράς).Η πρόταση ήταν ευθεία και ξεκάθαρη: Να έρθει να συζητήσουμε για το δημοψήφισμα. Αυτό σήμανε και την έναρξη των διαπραγματεύσεων.
Δύο μέρες μετά, η πεποίθησή μου ενισχύθηκε: τελικά ο Πάμπλο Ιγκλέσιας στις καταλανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, στην πραγματικότητα, δεν έχασε. Το αντίθετο. Υπήρξε ο απόλυτα κερδισμένος κι ας σάρωσαν σε ψήφους οι Θιουδαδάνος. Η στάση του « ναι μεν θεωρούμε δικαίωμα των καταλανών να προχωρήσουν σε δημοψήφισμα αλλά δεν θέλουμε να φύγουν από την Ισπανία» κατάφερε αντί να χτίσει τοίχους, να προετοιμάσει γέφυρες. Την ίδια ώρα, που Ραχόι, Σάντσεθ και Ριβέρα ύψωναν το απόλυτο τους «Οχι» στη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Σήμερα η διπλωματική στάση του και για πολλούς ακατανόητα υποχωρητική τον περασμένο Σεπτέμβριο, του δίνει τη δυνατότητα να επιχειρήσει οποιαδήποτε συνομιλία με τους καταλανούς. Που αριθμούν 17 έδρες . Εθνικιστές και ERC μαζί. Αυτός και μόνο. Ο Ραχόι δεν έχει καμία δυνατότητα επαφής με τους εθνικιστές της Καταλονίας αφού επί τέσσερα χρόνια αρνήθηκε ακόμα και μία τυπική συνάντηση μαζί τους. Το ίδιο που έπραξαν και οι Θιουδαδάνος. Αλλά και οι σοσιαλιστές. Ο Ραχόι μάλιστα ερμητικά κλεισμένος στη Μονκλόα φθάνει σήμερα να μπορεί να συνδιαλέγεται μόνο με τους Θιουδαδάνος.Παρότι χρειάζεται τους εθνικιστές, όπως τους χρειάστηκαν στο παρελθόν ο Φελίπε Γκονθάλεθ και ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Δεύτερη στρατηγική τακτική του Πάμπλο Ιγκλέσιας, που απέδωσε και άφησε ενοχλημένο τον Αλμπερτ Ριβέρα, υπήρξαν οι τρεις προεκλογικές συμφωνίες που υπέγραψε με κόμματα στην Καταλονία, τη Βαλένθια και τη Γαλικία. Χωρίς αυτές τις συμφωνίες οι έδρες που θα εξασφάλιζε θα ήταν σαφώς λιγότερες εξαιτίας του εκλογικού νόμου, που ευνοεί τα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Τώρα όμως εξασφάλισε 69. Ενώ ο Ριβέρα μόνο 40. Κι αυτό γιατί σεβάστηκε το πολιτικό μωσαϊκό μιας πλουραλιστικής ισπανίας, που σε τοπικό επίπεδο αναζητά την ταυτοποίησή της με κάτι που του θυμίζει την περιοχή του. Οι Compromís στη Βαλένθια, οι Mareas στη Γαλικία, η καταλανική παραλλαγή Podem στην Καταλονία, όπου βγήκε πρώτος συνεπικουρούμενος από το άστρο, που φέρει η δημοφιλής δήμαρχος Αντα Κολάου.

Το επιτελείο του εργάζεται ασταμάτητα. Κι αν κάτι το διακρίνει είναι η αποτελεσματικότητα στη διαχείριση και οι χαμηλοί τόνοι. Διαθέτει νέα στελέχη με λαμπρές εξειδικεύσεις στον τομέα του, το καθένα. Που γνώριζαν καλά πως να εξασφαλίσουν πάνω από 5 εκατομμύρια ψηφοφόρους. Και πως τώρα να κινήσουν τα υπόγεια νήματα. Είναι σαν τις «πολλές σταγόνες που φτιάχνουν μία βροχή». Ο τρόπος αυτός ξεκίνησε αρχικά από τους αγανακτισμένους των πλατειών, το κίνημα 15Μ το οποίο αντί να παραιτηθεί και να επιστρέψει σπίτι του, κατέληξε σε συνελεύσεις στις γειτονιές, στους χώρους εργασίας για να γίνουν οι Ποδέμος.

Την ερχόμενη Κυριακή το κόμμα CUP στην Καταλωνία θα αποφασίσει αν θα στηρίξει την εκλογή του Αρτούρ Μας, ως κυβερνήτη της Καταλονίας. Σήμερα διέρρευσε μία προκαταρκτική συμφωνία τους, που όμως γρήγορα μεταφράστηκε όχι ως το « τελικό κείμενο». Αν η συμφωνία αυτή προχωρήσει ίσως ο Ιγκλέσιας να είναι ο διαμεσολαβητής στις αγκυλώσεις του Σάντσεθ στο θέμα της Καταλονίας. Ο οποίος συμφωνεί στην αναθεώρηση του συντάγματος και στη μετατροπή της Ισπανίας σε Ομοσπονδιακό κράτος.
Ίσως τελικά οι πολιτικοί του αντίπαλοι δεν έπρεπε ποτέ να υποτιμήσουν ως που μπορεί να φτάσει μια απλή κοτσίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου