Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016

Αθώος ο Ρίχτερ, αντισυνταγματικό το άρθρο 2 του αντιρατσιστικούΦυσικά και είναι αντισυνταγματικό το άρθρο που εξυπηρετεί εθνικιστικές κραυγές.Είπαμε να γίνει αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και όχι εθνικιστικό.
Ένα πραγματικό αντιρατσιστικό νομοσχέδιο θα είχε στείλει φυλακή κάτι Χίους και θα μπορούσε κάθε Έλληνας πολίτης να καταγγείλει ακόμη και την ΕΡΤ που καθημερινά μας μοστράρει τις ανακοινώσεις μίσους της Χρυσής Αυγής....πραγματικά απαράδεκτο να ακούμε από τα κρατικά κανάλια το υβρεολόγιο των ανακοινώσεων της ΧΑ
Δηλαδή αν βγάλει ανακοίνωση η ΧΑ και καλεί τους Έλληνες σε πογκρόμ κατά των προσφ΄θγων οφείλει να το αναπαράγει η ΕΡΤ?...γιατί ουσιαστικά αυτό λένε οι ανακοινώσεις της ΧΑ.

Καθόλου περίεργο που τα μπλόκα των αγροτών ήταν παρόν στη δίκη με τη λάθος πλευρά...την αντισυνταγματική.Η δημοκρατία όσο ανέχεται τον φασισμό και την ρητορεία μίσους αργά η γρήγορα παύει να είναι δημοκρατία


Μάριος Διονέλλης στην Εφημερίδα των Συντακτών


Την αθώωση του Γερμανού ιστορικού Χάινς Ρίχτερ ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ρεθύμνου.

Το δικαστήριο κρίνει αντισυνταγματικό το άρθρο του αντιρατσιστικού νόμου με το οποίο παραπέμφθηκε ο Ρίχτερ και αρνείται, ως έχει το δικαίωμα, να το εφαρμόσει.

Ο Ρίχτερ είχε παραπεμφθεί μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης και μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από στρατιωτικούς και πολιτικούς κύκλους στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνου Γ. Πατεράκη.

Ο εισαγγελέας είχε ασκήσει δίωξη εις βάρος του καθηγητή για αναφορές στο βιβλίο του που συνιστούν «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού με εξυβριστικό περιεχόμενο».

Η απόφαση του δικαστηρίου δεν μπήκε στην ουσία των γραφομένων του κ. Ρίχτερ, σε σχέση με τον βάρβαρο τρόπο αντίστασης των Κρητικών στη Μάχη της Κρήτης έναντι των «ιπποτικών» Γερμανών εισβολέων.

Ωστόσο με τον τρόπο που διατυπώνεται ανοίγει τον δρόμο για συνολική αναθεώρηση του επίμαχου άρθρου και συγκεκριμένα του σκέλους του αντιρατσιστικού νόμου που παραπέμπει σε γενοκτονίες και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας τα οποία έχουν αναγνωριστεί από τη Βουλή των Ελλήνων (σ.σ. πρόκειται για το άρθρο 2 του νόμου 4285/14 με το οποίο αντικαταστάθηκε το άρθρο 2 του προηγούμενου αντιρατσιστικού νόμου 927/1979).

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος, «το συγκεκριμένο άρθρο κρίνεται αντίθετο με το Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό δίκαιο και ως εκ τούτου ανίσχυρο και ανεφάρμοστο».

Στην αίθουσα του δικαστηρίου βρισκόταν πλήθος κόσμου, μεταξύ αυτών και αγρότες που μεταφέρθηκαν εκεί από το μπλόκο του Ατσιπόπουλου.

Με την ανακοίνωση της απόφασης πολλοί παρευρισκόμενοι φώναξαν «αίσχος» και στην αίθουσα προκλήθηκε ένταση, η οποία δεν πήρε όμως μεγαλύτερες διαστάσεις.

Όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο δικηγόρος του «Σωματείου Ρεθυμνίων Πληγέντων από τη ναζιστική κατοχή 1941-1944», Γιώργος Σταράκης, ο σύλλογος θα ζητήσει την αναίρεση της αθωωτικής απόφασης από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.