Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Ποιοι είναι οι νέοι COSCOτάδες;



  • Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Καθημερινή» συμφερόντων Αλαφούζου, είχε δημοσιεύσει επίσης σε αποκλειστικότητα, την επίμαχη επιστολή Καρακώστα, που προκάλεσε την πολιτική θύελλα στην οποία προναφερθήκαμε…

Χμ!χμ!και πάλι χμ!



Από το altsantiri

Μια απόπειρα πρόκλησης «ναυαγίου», μια μακροχρόνια φιλία μεταξύ δύο τυπικά «αντιμαχόμενων» πρωταγωνιστών και μια σειρά από ταυτόχρονα δημοσιεύματα, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες ενός καλά ενορχηστρωμένου σχεδίου πολιτικών και επιχειρηματικών κύκλων, που εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα με ακρίβεια χειρουργείου και αιχμή τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την κινεζική εταιρία COSCO.

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» αποκάλυψε εκτενώς το Σάββατο, όλο το παρασκήνιο της δήθεν -οπως αποδεικνύει η εφημερίδα- θύελλας η οποία προκλήθηκε δύο ημέρες πριν αναχωρήσει ο ΑλέξηςΤσίπρας για την Κίνα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «μέχρι την Τετάρτη 29 Ιουνίου το πρωί, όλα έβαιναν καλώς και αντίδραση προς την κυβέρνηση δεν είχε καταγραφεί. Μέχρι που έλαβε χώρα μια ενδιαφέρουσα σειρά «συμπτώσεων».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή, οι βουλευτές της Ν.Δ. επέμεναν να παραστούν στις εργασίες της οι Έλληνες εκπρόσωποι της Cosco. Το αίτημα αυτό, αν και πρωτοφανές, έγινε δεκτό από την κυβέρνηση. Ωστόσο η Cosco απάντησε ότι δεν δύναται να εκπροσωπηθεί στη συνεδρίαση και δεσμεύτηκε να αποστείλει ένα υπόμνημα. Αντ’ αυτού εστάλη στα μέλη της Επιτροπής η -γνωστή πλέον- επιστολή του Άγγελου Καρακώστα, επικεφαλής της Cosco, και λίγα λεπτά μετά αναρτήθηκε σε ολόκληρο το διαδίκτυο.

Στην επιστολή εκείνη, που κοινοποιήθηκε προς τρία στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ (ανάμεσά τους και ο Στέργιος Πιτσιόρλας), ο Αγγελος Καρακώστας επισήμαινε ότι είναι πιθανή η πρόκληση βλάβης αν ψηφιστεί ο συγκεκριμένος νόμος έπειτα από τις νομοτεχνικές αλλαγές που υπήρχαν, απειλώντας εμμέσως ότι η συμφωνία μπορεί να ναυαγήσει».

Η «Εφ. Συν» επισημαίνει μια λεπτομέρεια με ξεχωριστή σημασία: «Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διακινούσαν ανεπισήμως στους διαδρόμους της Βουλής, προτού ακόμα δημοσιοποιηθεί ή τους κοινοποιηθεί η επιστολή, ότι έχουν λάβει γνώση του περιεχομένου της από τον δικηγόρο Σπύρο Σαγιά».

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η αποκάλυψη ότι «η θέση του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ ήταν να υπάρξει σκληρή έγγραφη απάντηση από την κυβέρνηση«, αλλά απερρίφθη από το Μαξίμου καθώς εκτιμήθηκε ότι «θα μπορούσαν να δημιουργηθούν εντάσεις και παρεξηγήσεις αχρείαστες, δίνοντας περαιτέρω δημοσιότητα σε ένα ζήτημα που θα αφορούσε δευτερεύουσας σημασίας νομοτεχνικά ζητήματα.»

Ο Στ. Πιτσιόρλας επιφύλασσε όμως και δεύτερη έκπληξη στο Μαξίμου , όταν την επόμενη μέρα ενημέρωσε την κυβερνητική σύσκεψη: «Μίλησα με τους Κινέζους. Αν δεν περάσει το άρθρο 5 όπως είναι, δεν θα υπογράψουν». «Με ποιους ακριβώς «Κινέζους» μίλησε, παραμένει άγνωστο» , επισημαίνει η εφημερίδα.

Ενοχλημένος ο πρωθυπουργός από την «ξαφνική θύελλα» επικοινώνησε σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας, με την Κίνα εκφράζοντας την ενόχληση της ελληνικής πλευράς για την «ανεπίτρεπτη επιστολή» που εστάλη στη Βουλή από τους Έλληνες εκπροσώπους της Cosco.

Έθεσε μάλιστα το ερώτημα για το εάν γνώριζε το Πεκίνο για την επιλογή των Ελλήνων αντιπροσώπων τους. Προτού έρθουν οι απαντήσεις από το Πεκίνο, ο πρωθυπουργός, στο «μήνυμα» που έστειλε, ξεκαθάριζε ότι υπό αυτές τις συνθήκες τίθεται εν αμφιβόλω έως και η πραγματοποίηση του επικείμενου επίσημου ταξιδιού του στην Κίνα.

Οι απαντήσεις που έλαβε δεν συνέτειναν στο ότι το Πεκίνο γνώριζε τις κινήσεις των εν Ελλάδι αντιπροσώπων της Cosco. Και μάλιστα οι Κινέζοι ιθύνοντες δεν γνώριζαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε την ύπαρξη της πρώτης επιστολής της ελληνικής Cosco προς τον πρωθυπουργό στις αρχές Ιουνίου.

Κατόπιν τούτων ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε σαφή εντολή: «Ο Καρακώστας δεν θα έρθει στην Κίνα».


Αμείλικτα ερωτήματα


Το παρασκήνιο που αποκάλυψε η «Εφημερίδα των Συντακτών» φέρνει στο προσκήνιο μια σειρά από ερωτήματα:


  • Πώς εξηγείται το γεγονός ότι η κινεζική πλευρά δεν έχει ιδέα για τις κινήσεις των δύο εκπροσώπων της COSCO στην Ελλάδα, δηλαδή του διευθυντή Άγγελου Καρακώστα και του νομικού της συμβούλου Σπύρου Σαγιά;
  • Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετούσε ο Σπ. Σαγιάς ενημερώνοντας υπογείως τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για την επιστολή Καρακώστα, πριν αυτή δοθεί στη δημοσιότητα; Εμφορείται μόνον από την πικρία του, επειδή τον απέπεμψε νύχτα ο πρωθυπουργός από τη θέση του Γ.Γ. της κυβέρνησης, όταν πληροφορήθηκε τις προνομιακές σχέσεις του με στελέχη του ΔΟΛ όπως ο Γ. Παπαχρήστος αλλά και τις υπονομευτικές κινήσεις του κατά την πρώτη διαπραγμάτευση; Ή μήπως συνέβη και κάτι άλλο που οδήγησε σε ναυάγιο τις σχέσεις τους;
  • Γιατί η τακτική του ισχυρού άντρα του ΤΑΙΠΕΔ συμπίπτει απολύτως με την επιμονή του πρώην Γενικού Γραμματέα της κυβέρνησης Σπ. Σαγιά, να ναυαγήσει σώνει και καλά η συμφωνία; Οι δύο πρωταγωνιστές συνδέονται με μακρά φιλία και υπήρξαν συνεργάτες για πολλά χρόνια σε διάφορες «δουλειές». Λέγεται μάλιστα οτι ο Στ. Πιτσιόρλας γνώρισε στον Αλέξη Τσίπρα τον Σπ. Σαγιά κι εκείνος του το ανταπέδωσε προτείνοντας τον στον πρωθυπουργό για επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ.
  • Πώς ένας έμπειρος μάνατζερ και εμπειρότατο πολιτικό στέλεχος, όπως ο Στ. Πιτσιόρλας, υπέρμαχος των ιδιωτικοποιήσεων σε βαθμό που προκαλεί τη μήνη κορυφαίων υπουργών, όπως ο Χρ. Σπίρτζης και ο Παν. Σκουρλέτης, εισηγείται στην κυβέρνηση να πολώσει την κατάσταση με την Κίνα, τορπιλίζοντας τη συμφωνία, παραμονή της αναχώρησης του πρωθυπουργού για το Πεκίνο;
  • Πώς γίνεται αυτοί οι δύο «κολλητοί» ξαφνικά να μη συνεννοούνται, με αποτέλεσμα να ξεσπάει θύελλα απο το πουθενά; Υποβόσκει ένας ιδιότυπος ανταγωνισμός μεταξύ τους σε ο,τι αφορά τον έλεγχο της κατάστασης ή δρουν παραπληρωματικά ο ένας προς τον άλλον;
  • Ποιοι και γιατί ενοχλήθηκαν από την επιτυχή διευθέτηση της υπόθεσης που είχε ως αποτέλεσμα -μεταξύ άλλων- να επιλυθεί και το θέμα του εργασιακού;

Στο μωσαϊκό των «συμπτώσεων» και των ανεξήγητων ενεργειών θα πρέπει να προστεθεί και το «αποκλειστικό» δημοσίευμα της «Καθημερινής», επίσης το Σάββατο. Η εφημερίδα επιμένει να εμφανίζει προβλήματα στις σχέσεις της COSCO με την ελληνική κυβέρνηση, αυτή τη φορά λόγω της απεργίας στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Κάνει λόγο για «σχέδιο έκτακτης ανάγκης που παρακάμπτει την Ελλάδα και τον σιδηροδρομικό της άξονα που ενεργοποίησε η θυγατρική της Cosco στην Ελλάδα εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Καθημερινή» συμφερόντων Αλαφούζου, είχε δημοσιεύσει επίσης σε αποκλειστικότητα, την επίμαχη επιστολή Καρακώστα, που προκάλεσε την πολιτική θύελλα στην οποία προναφερθήκαμε…

Η συνέχεια των «συμπτώσεων» αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς όλα τα στοιχεία ενισχύουν τη βεβαιότητα ότι οι εγχώριοι νέοι COSCOτάδες και το πολιτικο-επιχειρηματικό λόμπι που εκπροσωπούν, κινούμενοι στο …σκότος, έχουν θέσει υψηλούς στόχους, είτε από κοινού, είτε ο καθένας για τον εαυτό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου