Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2016

Το facebook σου κλέβει τον αυθορμητισμό - Μια συνέντευξη του Edward Snowden στο RT(βίντεο)
Το διαδίκτυο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος φακελώματος της ιδιωτικής ζωής και του τρόπου σκέψης των χρηστών του μέσω των social media και των emails ανταλλαγών τους..

Το φαινόμενο big brother δεν ήταν ποτέ ένα απλό tv show, είναι η καθημερινότητα που ελέγχει και καθοδηγεί τους πολίτες σε πλασματικό αυθορμητισμό κρίσης, άποψης και γνώμης..

Μοιάζει με μικροσκόπιο μόνιμης παρακολούθησης και χρησιμοποιείται για να τσεκάρει ανάγκες, κενά και φόβους ώστε ανάλογα το timing να κινεί τα νήματα  της μαζικής ψυχολογίας..Αυτό που εκπλήσσει την κοινή γνώμη, όπως ένα μη αναμενόμενο εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ με την νίκη του Trump για παράδειγμα ή ένα Brexit, δεν είναι παρά οι παράμετροι συλλογικών μετρήσεων μέσα από την νόμιμη παραβίαση της ιδιωτικότητας, ενώ παράλληλα τα ΜΜΕ κάνουν χρήση αυτών των παραμέτρων για να δοθεί η επιθυμητή γραμμή στο ευρύ κοινό είτε μέσω του πανικού είτε μέσω των αυτόματων αντιδράσεων είτε και των δύο..

Το big brother game ήταν ένα πείραμα και η πόρτα σε μια καινούργια πραγματικότητα για να γίνει υποσυνείδητη συνήθεια.. Αν νομίζουμε ότι είμαστε μόνοι κάθε φορά που μπαίνουμε στο διαδίκτυο ή ότι οι αποφάσεις μας είναι προσωπικές επιλογές, μάλλον είμαστε γελασμένοι…

Το κλειδί για τη λύση είναι να το έχουμε αυτό στην άκρη του μυαλού μας και κάθε φορά που θέλουμε να πάρουμε μία απόφαση να σκεφτόμαστε αν δεχόμαστε κάποιον άλλο να κινεί τη νήματα της σκέψης μας ή όχι..

Θα πρέπει να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας ότι όχι μόνο μας παρακολουθεί το facebook αλλά και ότι καθοδηγεί την σκέψη,την κρίση,τα γούστα μας.