Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

«σήμερον μετ’ εμού έση εν τω Παραδείσω»







από τo facebook του Albus Viridis

~ ἀφέντες ἅπαντα ἠκολούθησαν αὐτῷ (Λκ. ε΄, 11) ~

Aπό το σημερινό Ευαγγελικό Ανάγνωσμα. Που αναφέρεται στην κλήση των πρώτων Μαθητών. Οι οποίοι άκουσαν το κάλεσμά Του, και Τον ακολούθησαν. Αλλά άκουσαν γλώσσα Αγάπης. Δεν άκουσαν χριστέμπορες και μισαλλόδοξους δεσποτάδες, ούτε συμβιβασμένους αστοχριστιανούληδες. Γιατί η ανάσα τους «ἤδη ὄζει» . Βρωμάει συντηρητισμό, ναφθαλίνη και θάνατο. Άκουσαν γλώσσα αγνή και εναργή, γλώσσα ζωντανή, γλώσσα πραγματική, που ψηλαφίζει άμεσα την "περιθωριακή" ετερότητα.

Ήταν απλοί ψαράδες. Και μαζί τους μετά, και άλλοι. Οι περιθωριακοί και οι απόβλητοι. Οι τελώνες, οι πόρνες, ο ληστής - που μπήκε ΠΡΩΤΟΣ στον παράδεισο. Οι άνθρωποι δηλαδή, που επιλέχθηκαν να διακονήσουν μια Άλλη Πρόταση Ζωής. Και δεν ήταν οι κοστουμαρισμένοι και οι γραβατάκηδες σύγχρονοι του Χριστού, ούτε οι νοικοκυραίοι της Ιερουσαλήμ, ούτε οι μαγαζάτορες του Ναού, των οποίων "εξέχεε το κέρμα" ούτε οι ...σκαφάτοι της Τύρου, ούτε οι ...φραγκάτοι της Σιδώνος.

Αντίθετα, ήταν οι παρακατιανοί της Ερωτικής Τρέλας :
Oι τελώνες, οι πόρνες, οι άσωτοι, οι ληστές, μια χούφτα ψαράδες, μερικές απλές γυναίκες, που πήραν πρώτες το χαροποιό μήνυμα της Αναστάσεως. Άνθρωποι δηλαδή που στη ζωή τους, χόρεψαν με τη θλίψη και την απόγνωση. Γιατί μόνο αν έχεις καταλάβει την πίστη, την προδοσία, την ελπίδα, την απόγνωση, την απελπισία, μόνο αν έχεις γευτεί τα μυστήρια τους, τότε μόνο μπορείς να ακούσεις την γλώσσα της Αναστάσεως. Αυτός είναι ο δρόμος, η εις Άδου Κάθοδος, το κατέβασμα στην άβυσσο, η κατάποση από το κήτος του Ιωνά, η παροδική παραμονή σου εν "στέρνοις κητώοις".

Μόνο αν έχεις φτύσει στα μούτρα τα σάβανα και τα "οθόνια κείμενα" του (όποιου) θανατερού κατεστημένου, πνευματικού και πολιτικού, αδιάκριτα, μπορείς να συζητάς για μαθητεία στην Εξ – Έγερση.

1 σχόλιο: