Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Ασπίδα Σανιδά στον ανακριτή...

Η πρώην ηγεσία του Αρείου Πάγου αναλαμβάνει την υπεράσπιση του πειθαρχικώς ελεγκτέου ανακριτή Ν. Ζαγοριανού, με σκοπό να αποφευχθεί, πάση θυσία, ο ορατός κίνδυνος της πειθαρχικής δίωξής του για παραλείψεις και αβλεψίες κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου της Ζίμενς.
Ο Γ. Σανιδάς περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μαρτύρων που προτείνει ο ανακριτής Ο Γ. Σανιδάς περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μαρτύρων που προτείνει ο ανακριτής Οι συνταξιοδοτηθέντες πλέον εισαγγελέας και πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς και Ρ. Κεδίκογλου, που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο σφοδρότατων επικρίσεων, όχι μόνον από την αντιπολίτευση αλλά και από το δικαστικό σώμα, για παρεμβάσεις στο έργο των δικαστών, περιλαμβάνονται στον κατάλογο των μαρτύρων που προτείνει ο ανακριτής. Η πιθανή, εντός των ημερών, δίωξη του Ν. Ζαγοριανού από τον αρχαιότερο αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, προϊστάμενο επιθεώρησης Ι. Παπανικολάου, θα δώσει τη χαριστική βολή στον Γ. Σανιδά, επί των ημερών του οποίου υπήρξε πλήρης κάλυψη των χειρισμών του ανακριτή, που τελικά οδήγησαν στο φιάσκο Χριστοφοράκου.
Μαζί με τους Γ. Σανιδά και Ρ. Κεδίκογλου συστρατεύονται ως μάρτυρες και οι Ι. Σακκελάκος, προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, που τοποθετήθηκε στη θέση αυτή από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο με εισαγγελέα τον Γ. Σανιδά, ο Χαρ. Αθανασίου, πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο οποίος έχει παρέμβει τρεις φορές για να υπερασπιστεί τον Ν. Ζαγοριανό, προκαλώντας ρήξη στους κόλπους της Ενωσής του, καθώς και ο Δ. Κυριτσάκης, πρώην αντιπρόεδρος Α.Π. και σήμερα διορισμένος, με πράξη του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, πρόεδρος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Την ίδια στιγμή σοβαρά ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητά της προκαλεί η επιχείρηση αφαίρεσης της πειθαρχικής δικογραφίας από τον κ. Παπανικολάου, η οποία συνοδεύτηκε από έντονο παρασκήνιο, χωρίς τελικά να ευοδωθεί. Ενώ ο αντιπρόεδρος είχε ξεκινήσει αυτεπαγγέλτως την έρευνα σε βάρος του κ. Ζαγοριανού, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες παρενέβη στην υπόθεση ζητώντας του εγγράφως να παραδώσει τον φάκελο. Το πρωτοφανές επιχείρημα που προέβαλε είναι ότι, ως ιεραρχικά ανώτερος, ανέθεσε την έρευνα στον «καταλληλότερο» προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Φ. Μακρή, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ο κ. Παπανικολάου, εξοργισμένος από την παρέμβαση, δεν ενέδωσε και είναι αποφασισμένος να ολοκληρώσει την έρευνα μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας οπότε λήγουν και τα καθήκοντά του ως προϊσταμένου επιθεώρησης. Εμπρός στην πεισματική άρνηση του επιθεωρητή, ο κ. Τέντες ανέκρουσε πρύμναν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην τελική του απόφαση να υπαναχωρήσει έπαιξαν ρόλο και εισηγήσεις από συναδέλφους του εισαγγελείς.
Η κόντρα Τέντε-Παπανικολάου έδωσε την αφορμή στο ΠΑΣΟΚ να εξαπολύσει νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης. «Αυτές είναι οι συνέπειες των παρεμβάσεων της Ν.Δ. στη Δικαιοσύνη επί 5,5 χρόνια», τονίζει το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ντ. Ρόβλιας. «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν σεβάστηκε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Οφείλει όμως τώρα να αφήσει επιτέλους ανεπηρέαστη την έρευνα για την υπόθεση Ζίμενς, έστω και σ' αυτό το επίπεδο». Ο κ. Ρόβλιας ζητεί να δοθούν στη δημοσιότητα τα έγγραφα που αντάλλαξαν οι δύο ανώτατοι δικαστές, κάτι που είναι πολύ πιθανό.
Απαντώντας ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας, κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για παρεμβάσεις τονίζοντας ότι «είναι αυτό που οφείλει επιτέλους να αφήσει τη Δικαιοσύνη να λειτουργήσει ανεπηρέαστη, αντί να ζητά -κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου- τη δημοσιοποίηση μιας εν εξελίξει πειθαρχικής έρευνας σε ένα πολιτικό κόμμα!».
Από την πλευρά του, ο συνήγορος κατηγορουμένου στη Ζίμενς Ι. Μαντζουράνης, από τη «Συσπείρωση Νομικών ενάντια στην αυθαιρεσία», δήλωσε:
«Τα κομματικά και προσωπικά συμφέροντα που εξυπηρετεί η πολιτική χειραγώγηση της ανάκρισης συνασπίζονται στην υπεράσπιση του ελεγχόμενου ανακριτή. Ο κατάλογος των προτεινόμενων από τον ανακριτή μαρτύρων είναι αποκαλυπτικός. Πάση θυσία επιδιώκεται η αφαίρεση της πειθαρχικής δικογραφίας από τον αρχαιότερο αντιπρόεδρο Α.Π. Ι. Παπανικολάου και γι' αυτό και αναζητείται πειθαρχικός ανακριτής της αρεσκείας των εξυπηρετηθέντων συμφερόντων του κυβερνώντος κόμματος. Ωστόσο υπάρχουν και δικαστές με σθένος και ανεξαρτησία στην Ελλάδα». *
 http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=81174

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου