Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Π. Σκουρλέτης: Επιβεβλημένες οι εκλογές, εφικτή η αυτοδυναμία για τον ΣΥΡΙΖΑ (Video)


  • Αναφορικά με το ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ο Π. Σκουρλέτης ότι «δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τη διαδικασία ενοποίησής του» 
  • Απέκλεισε οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία με Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ 
  • Ο γόνιμος, ανοικτός διάλογος επιβάλλεται στα πλαίσια ενός συνεδρίου, πρόσθεσε όμως ότι αν πάμε για εκλογές, άμεσα προφανώς δεν μπορεί να γίνει ένα τέτοιο συνέδριο. 
  • «Από την μία έχουμε μια συμφωνία που θα λειτουργεί υφεσιακά με όλα αυτά τα μέτρα και από την άλλη πρέπει να ανοίξουμε νέους αναπτυξιακούς δρόμους» 





Κατ. Μπρ. στην ΑΥΓΗ


Οι εκλογές επιβάλλονται για λόγους πολιτικής σταθερότητας και δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης δήλωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτηςπροσθέτοντας ότι το ρήγμα στο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι αγεφύρωτο, καθώς έχουν έρθει στην επιφάνεια διαφωνίες «στρατηγικού χαρακτήρα» από το παρελθόν,

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ, ανέφερε ότι «πέρασαν ήδη 3 εβδομάδες, με απανωτά χτυπήματα στην ενότητα της Κ.Ο. και στη συνοχή της κυβέρνησης. Αντιλαμβάνομαι το πολιτικό σοκ καθώς η κυβέρνηση είχε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση προς το Μνημόνιο αλλά εξαναγκάστηκε σε ένα συμβιβασμό» «δεν αμφισβητεί κανείς τις προσπάθειες της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί, να καταφέρει κάτι καλύτερο αλλά δεν το πέτυχε». Ενώ πρόσθεσε ότι κατανοεί το δικαίωμα να καταγραφεί η διαφωνία, αλλά «μία φορά, δεύτερη, τη τρίτη φορά όμως δημιουργείται ένα ρήγμα που δεν γεφυρώνεται πια». Πόσο μάλλον όταν «έχουν έρθει στην επιφάνεια διαφοροποιήσεις στρατηγικού προσανατολισμού που έλκουν την καταγωγή τους από το παρελθόν».

Συγκεκριμένα για το ενδεχόμενο εκλογών υποστήριξε ότι θεωρεί απαραίτητη τη δημοκρατική νομιμοποίηση της κυβέρνησης από την κοινωνία μέσω των εκλογών, σημειώνοντας ότι «δεν παίζουμε με τη δημοκρατία τις λειτουργίες και τις αξίες της, αλλιώς θα είναι ένας εκφυλισμός της έννοιας της, ενώ με τον τρόπο αυτό «ο κόσμος θα εθιστεί με κόμματα που άλλα να λένε και άλλα να κάνουν». Απέκλεισε οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία με Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ καθώς «δεν υπάρχουν προϋποθέσεις», και αυτό αφορά και τα προγράμματά τους και τα πρόσωπα. Εκτίμησε δε, ότι είναι εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας για το ΣΥΡΙΖΑ.

Αναγκαία η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας σε όλους τους τομείς


Αναφορικά με το ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ο Π. Σκουρλέτης ότι «δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τη διαδικασία ενοποίησής του» προσθέτοντας ότι «σε κρίσιμες στιγμές στρατηγικού χαρακτήρα βαθύτερες προσεγγίσεις έρχονται σε πρώτο επίπεδο και δημιουργούνται φυγόκεντρες δυνάμεις.»

Συνέχισε υποστηρίζοντας ότι υπάρχει αναγκαιότητα για ένα κόμμα «με ειδικό πολιτικό βάρος που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με την κυβέρνηση θα διαμεσολαβεί την επικοινωνία με τον κόσμο και θα γειώνει την κυβέρνηση» και έθιξε το ζήτημα της αναντιστοιχίας που υπάρχει, καθώς ο κόσμος που στηρίζει το ΣΥΡΙΖΑ είτε μέσω του 36%, ή του 62%, δεν εκφράζεται αυτή τη στιγμή εντός του κόμματος.

Ο γόνιμος, ανοικτός διάλογος επιβάλλεται στα πλαίσια ενός συνεδρίου, πρόσθεσε όμως ότι αν πάμε για εκλογές, άμεσα προφανώς δεν μπορεί να γίνει ένα τέτοιο συνέδριο. «Θα είναι σα να επαναλαμβάνουμε τη θλιβερή εικόνα της Βουλής προχθές» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφέρθηκε στο θέμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας που όπως είπε πρέπει να μεταφραστεί σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Μιλώντας για τη συμφωνία τόνισε ως ιδιαίτερο σημαντικό στοιχείο την αποφυγή της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα της.

«Από την μία έχουμε μια συμφωνία που θα λειτουργεί υφεσιακά με όλα αυτά τα μέτρα και από την άλλη πρέπει να ανοίξουμε νέους αναπτυξιακούς δρόμους» εξήγησε φέρνοντας ως παράδειγμα τα μέτρα για τους αγρότες που πρέπει να ψηφιστούν τον Οκτώβριο. Νωρίτερα θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει κίνητρα και ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου