Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Ο Παππάς, η Ζωή και οι εκλεκτικές συγγένειες - Όλο το παρασκήνιο


«Το ΕΣΡ εδώ και πολύ καιρό δεν έχει τη νόμιμη σύνθεση και όσο δεν την έχει ο νόμος δεν θα εισαχθεί στη Βουλή, γιατί ο διαγωνισμός θα είναι διαβλητός και θα μπορεί να ‘’πέσει’’ στα Δικαστήρια»
, δηλώνει ο Ν. Παππάς.


Από το Periodista

“ Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, εδώ και μήνες, δεν έχει πάρει καμία πρωτοβουλία, παρά το γεγονός ότι η ίδια θα έπρεπε να προστατεύσει το κύρος της ανεξάρτητης αρχής χωρίς να κωλυσιεργεί ”

Από τις 22 Ιουλίου βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες. Μετά από ένα πρώτο μούδιασμα, οι καναλάρχες πέρασαν στην αντεπίθεση. Η χθεσινή συνέντευξη τύπου της ΕΙΤΗΣΕΕ ήταν ενδεικτική της αμήχανης στρατηγικής τους. Το επιχείρημα ότι το θέμα της αδειοδότησης είναι παρωχημένο, ότι ο νόμος είναι συρραφή, ότι έχουν πληρώσει τις υποχρεώσεις τους, ότι η (χωρίς άδεια) λειτουργία τους είναι δημοκρατική ανάγκη, την ώρα που η κοινωνία πασχίζει να τα φέρει βόλτα, ρίχνει τις μάσκες. Και βέβαια η πρόβλεψη για τον αριθμό των αδειών για τις οποίες τελικά θα αποφασίσει ο αρμόδιος Υπουργός Επικρατείας, θέτουν στο στόχαστρο και πάλι τον Νίκο Παππά.

Στη χθεσινή Κεντρική Επιτροπή Νίκος Παππάς και Ζωή Κωνσταντοπούλου βρέθηκαν και πάλι απέναντι. Είχε προηγηθεί η ιστορία με την ΕΡΤ. Η απόφαση της κυβέρνησης, σε πείσμα ορισμένων συνδικαλιστών, η ΕΡΤ να μην ανοίξει με τα παλαιά προνόμια, η κριτική που δέχτηκε ο Υπουργός παρά την επιστροφή 2000 εργαζόμενων στη δουλειά τους, εν μέσω διαπραγμάτευσης (!) αλλά και η περίφημη διαδικασία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το ΔΣ, είχε ήδη δημιουργήσει τριβές μεταξύ τους.

Στη χθεσινή διαδικασία ο Ν. Παππάς τοποθετήθηκε προς στα μέλη της ΚΕΠ για τη σημασία του νομοσχεδίου για την κυβέρνηση καθώς και την αναγκαιότητα να λήξει η εκκρεμότητα του ΕΣΡ για να εφαρμοστεί ο νόμος για τα ιδιωτικά κανάλια. Και αυτό δεν είναι απλό.

Αυτή την περίοδο από τα επτά μέλη που θα έπρεπε να έχει το ΕΣΡ έχει μόνο 4. Και μετά την αποχώρηση του Προέδρου Λασκαρίδη, τα καθήκοντά του τα αναπληρώνει η Λίνα Αλεξίου. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο αυτό. Από τα τέσσερα μέλη του ΕΣΡ, η μόνη για την οποία δεν υφίσταται ζήτημα η κ. Κλαμαρή. Το μέλος του ΕΣΡ Αποστολάς διορίστηκε για 4ετή θητεία με έναρξη της θητείας του στις 28.2.2008. Η θητεία του έληξε στις 28.2.2012 και δεν έχει παραταθεί. Άλλα δύο μέλη, η κα. Λίνα Αλεξίου αλλά και ο κ. Γεώργιος Στεφανάκης διορίστηκαν για 4ετή θητεία με έναρξη της θητείας τους στις 27.1.2011. Η θητεία τους έληξε στις 27.1.2015 και πλέον έχει παραταθεί χωρίς απόφαση διορισμού από τη Διάσκεψη.

Επείγει λοιπόν η διάσκεψη των Προέδρων, για να αποφασίσει για τη νόμιμη συγκρότηση των νέων μελών. Εκεί θα δούμε βέβαια και τη στάση όλων των κομμάτων. Θα βρουν την οδό της συνεννόησης, ή θα εκμεταλλευθούν την αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 για να μη συμφωνήσουν στα πρόσωπα και να δώσουν κι άλλη περίοδο χάρητος στους καναλάρχες;

«Το ΕΣΡ εδώ και πολύ καιρό δεν έχει τη νόμιμη σύνθεση και όσο δεν την έχει ο νόμος δεν θα εισαχθεί στη Βουλή, γιατί ο διαγωνισμός θα είναι διαβλητός και θα μπορεί να ‘’πέσει’’ στα Δικαστήρια», δηλώνει ο Ν. Παππάς.

Από την άλλη, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, εδώ και μήνες, δεν έχει πάρει καμία πρωτοβουλία, παρά το γεγονός ότι η ίδια θα έπρεπε να προστατεύσει το κύρος της ανεξάρτητης αρχής χωρίς να κωλυσιεργεί. Αυτός είναι ο πυρήνας της χθεσινοβραδινής τους αντιπαράθεσης.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου και κυρίως είναι η κατάλληλη στιγμή να δοθεί τέλος στις πάσης φύσεως ασυλίες.

Αυτό είναι το θέμα και όχι οι συγγένειες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου