Σε διαβούλευση θα τεθεί πιθανότατα από σήμερα, Τετάρτη (22/07/2015) το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης.
Από το NEWSBOMB
«Σήμερα, αν προλάβουμε, το νομοσχέδιο βγαίνει προς διαβούλευση. Θα περιλαμβάνει τρεις προϋποθέσεις:
1. Το διαγωνισμό για αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, δουλειά που αρκετούς μήνες τη δουλεύουμε με τον Νίκο Παππά.
2. Την ίδρυση θυγατρικής της ΕΡΤ, που θα είναι ανταγωνιστική εταιρεία της DIGEA.
3. Τη λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, που επιτέλους θα πρέπει να σταματήσει να είναι μια Αρχή που δεν ελέγχεται από πουθενά και δε λειτουργεί, όπως θα έπρεπε να λειτουργεί», σημείωσε ο κ. Σπίρτζης.
Μιλώντας «στο Κόκκινο», υπογράμμισε πως υπάρχει πολιτική ευθύνη και για το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά και για τον τρόπο που έγινε ο διαγωνισμός στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Όπως είπε, στη διαβούλευση για το διαγωνισμό μετείχαν 26 εταιρείες, αλλά τελικά, υπήρξε μόνο μία προσφορά, αυτή της Digea, στην οποία είναι μέτοχοι τα 6 ιδιωτικά κανάλια που εκπέμπουν πανελλαδικά.
«Στόχος είναι να σπάσουμε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο που έχει στηθεί στη χώρα, ώστε να μην μπορεί κανείς να ελέγξει την εκπομπή των ιδιωτικών καναλιών», τόνισε ο κ. Σπίρτζης.
«Η ΕΡΤ, πριν την κλείσουν, ήταν ο μοναδικός φορέας που θα μπορούσε να είναι ταυτόχρονα και πάροχος τηλεοπτικού σήματος και πάροχος περιεχομένου, κάτι σαν την DIGEA. Όμως, ενάμισι μήνα πριν το διαγωνισμό, επεβλήθη το “μαύρο” στην ΕΡΤ», πρόσθεσε.
«Ακυρώθηκε, μάλιστα, και ο διαγωνισμός που είχε προκηρύξει η ΕΡΤ για την αγορά πομπών, όπως έγινε μετά και με τη ΝΕΡΙΤ. Το αποτέλεσμα είναι η ΕΡΤ να πληρώνει σήμερα ένα μεγάλο ποσό στην DIGEA για να εκπέμπει!», συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός.
Και πρόσθεσε: «Αν δει κανείς την αλληλουχία των κινήσεων μεταξύ της Αρχής Τηλεπικοινωνιών και των κυβερνητικών πράξεων, μπορεί να βγάλει το συμπέρασμα ότι η ΕΡΤ έκλεισε για να μη συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τις συχνότητες. Υπάρχει πολιτική ευθύνη. Και όχι μόνο σε μία πράξη. Πολιτική ευθύνη για το κλείσιμο της ΕΡΤ, για το διαγωνισμό όπως έγινε στην ΕΕΤΤ, καθώς ενώ βάσει του καταστατικού οι προσφορές πρέπει να είναι τουλάχιστον 2, αναθεώρησε και κατέληξε ότι μπορεί να είναι και ο πάροχος. Υπάρχει και πρόσθετη πολιτική ευθύνη γιατί αντί να υπάρχει ένας χάρτης συχνοτήτων ανά την Ελλάδα, ξαφνικά βγήκε υπουργική απόφαση χωρίς καμία μελέτη που έχει 156 σημεία».
«Από την πλευρά μας», υπογράμμισε ο κ. Σπίρτζης, «ό,τι στοιχεία είχαμε τα δώσαμε στον εισαγγελέα του Πρωτοδικείου Αθηνών για να διερευνήσει τις ευθύνες για το πώς έτρεξε ο διαγωνισμός».
Αναφορικά με το «θολό» τοπίο με τις προσωρινές άδειες των ιδιωτικών καναλιών και τις πολιτικές ευθύνες, ο υπουργός ανέφερε: «Έχουν προσωρινές άδειες, που ανανεώνονται. Επομένως, με τον τρόπο αυτό, είναι σε μια διαρκή διαβούλευση ή αλισβερίσι η κυβέρνηση με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. Είναι δέσμευση και του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης ότι θα σταματήσει αυτό το αλισβερίσι. Επομένως, θα υπάρξει διαγωνιστική διαδικασία που θα είναι από μηδενική βάση, άρα όποιος θέλει να κάνει κανάλι ή έχει θα μπορεί να συμμετάσχει, εφόσον πληροί τα κριτήρια».
Συνέντευξη, όμως, παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην οποία τονίζει μεταξύ άλλων, ότι στη διαδικασία δημοπράτησης των αδειών «μπορούν να μετέχουν όλοι. Και από την ίδια αφετηρία. Δεν πριμοδοτείται κανείς υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι και προδιαγραφές που έχουν να κάνουν με τον αριθμό των εργαζομένων, με την δανειοδότηση και τα ίδια κεφάλαια που θα έχει κάποιος και θα γίνει ένας πλειοδοτικός διαγωνισμός όποιος προσφέρει περισσότερα χρήματα προφανώς θα έχει την άδεια του τηλεοπτικού καναλιού». Ερωτηθείς αν οι σημερινοί ιδιοκτήτες θα έχουν κάποιο bonus, ο κ. Σπίρτζης αναφέρει: «Όχι, όχι. Θα είναι από μηδενική βάση, κανένα απολύτως bonus».
Ερ: Κύριε υπουργέ ευχαριστούμε πολύ που μιλάτε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σήμερα ή το αργότερο αύριο κατατίθεται το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες. Τι θα περιλαμβάνει;
Απ: Περιλαμβάνει τρία μέρη. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες δηλαδή για τα κανάλια που πρέπει επιτέλους να έχουν μία μόνιμη άδεια και όχι προσωρινές άδειες σαν και αυτές που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου περιλαμβάνει την ίδρυση μιας θυγατρικής εταιρείας που θα είναι ανταγωνιστική της DIGEA δηλαδή μία εταιρεία η οποία θα είναι πάροχος τηλεοπτικού σήματος ώστε να μην υπάρχει μονοπώλιο στο θέμα των τηλεοπτικών συχνοτήτων και της μετάδοσης των τηλεοπτικών προγραμμάτων σε όλη τη χώρα και το τρίτο μέρος έχει να κάνει με τη λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Ερ: Κύριε υπουργέ να τα πάρουμε ένα- ένα. Το πρώτο θέμα είναι για τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών. Θα υπάρξουν δύο κατηγορίες τηλεοπτικών καναλιών όπως έχει ακουστεί;
Απ: Θα υπάρχουν τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας και περιφερειακής εμβέλειας. Θα υπάρχουν, επίσης, τα κανάλια γενικού περιεχομένου και θεματικού περιεχομένου.
Ερ: Προχωράτε σε δημοπράτηση των αδειών;
Απ: Βεβαίως.
Ερ: Ποιοι μπορούν να μετέχουν σε αυτή τη διαδικασία και πώς θα γίνει;
Απ: Σε αυτή τη διαδικασία μπορούν να μετέχουν όλοι. Και από την ίδια αφετηρία. Δεν πριμοδοτείται κανείς υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι και προδιαγραφές που έχουν να κάνουν με τον αριθμό των εργαζομένων, με την δανειοδότηση και τα ίδια κεφάλαια που θα έχει κάποιος και θα γίνει ένας πλειοδοτικός διαγωνισμός, όποιος προσφέρει περισσότερα χρήματα προφανώς θα έχει την άδεια του τηλεοπτικού καναλιού.
Ερ: Οι σημερινοί ιδιοκτήτες θα έχουν κάποιο bonus ή θα είναι από μηδενική βάση;
Aπ: Όχι, όχι. Θα είναι από μηδενική βάση, κανένα απολύτως bonus.
Ερ: Κύριε υπουργέ με την DIGEA τι θα γίνει; Βλέπω ότι ουσιαστικά κάνετε έναν ανταγωνιστικό φορέα σε σχέση με την DIGEA. Όμως έχουν ακουστεί πάρα πολλά για την DIGEA και εσείς έχετε πει ότι ουσιαστικά ότι η ΕΡΤ έκλεισε πριν από δύο χρόνια λίγο πριν δημιουργηθεί η DIGEA ,αφήνοντας κάποια υπονοούμενα θα έλεγα...
Απ: Ναι εγώ λέω αυτά που έχω παρατηρήσει, όλα αυτά τα χρόνια. Δηλαδή είχαμε έναν διαγωνισμό ενάμισι μήνα πριν, μετά μάλλον που έκλεισε η ΕΡΤ που έπεσε το μαύρο στην ΕΡΤ. Αυτό σημαίνει ότι η δημόσια ελληνική ραδιοφωνία και τηλεόραση δεν μπορούσε να συμμετάσχει σε αυτόν τον διαγωνισμό ενώ ήταν κλειστή. Εχουμε, επίσης, δύο διαγωνισμούς που έχουν αναβληθεί. Μία της ΕΡΤ και μία της ΝΕΡΙΤ που ήταν διαγωνισμοί για να προμηθευτεί η ΕΡΤ πομπούς προκειμένου να καλύψει το πανελλαδικό δίκτυό της σε την Ελλάδα. Εχουμε μία κοινή υπουργική απόφαση που καθορίζει τον χάρτη των συχνοτήτων επομένως ορίζει και τα σημεία και των αριθμό των σημείων που όφειλε η εταιρεία που θα ήταν ανάδοχος για τις τηλεοπτικές συχνότητες να εντοπίσει ένα συγκεκριμένο δίκτυο σε ένα συγκεκριμένο χρόνο, αυτή η υπουργική απόφαση δεν περιλαμβάνει 275 σημεία σύμφωνα με τη μελέτη που είχε γίνει αλλά 156
Ερ: Αρα μειώθηκε και το κόστος της DIGEA προφανώς.
Απ: Βεβαίως που μειώνει το κόστος της επένδυσης. Εχουμε 26 εταιρείες να μετέχουν στην διαβούλευση για τον διαγωνισμό και τελικά να συμμετάσχει μόνο μία. Εχουμε μετά τον διαγωνισμό αναθεώρηση του χρηματοοικονομικού μοντέλου που καθορίζονται οι ανώτατες τιμές σε σχέση με το τι παίρνει η Digea από τα κανάλια που μεταδίδουν το πρόγραμμά τους και τα πανελλαδικής εμβέλειας και τα περιφερειακής εμβέλειας. Αυτά λοιπόν δεν είναι αποκαλύψεις είναι σειρά διαδικασιών και αποφάσεων μεταξύ των προηγούμενων κυβερνήσεων και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων που επί της ουσίας οδήγησαν την αγορά των τηλεοπτικών συχνοτήτων σε ιδιωτικό μονοπώλιο. Όταν λοιπόν έχουμε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο και μάλιστα το ιδιωτικό μονοπώλιο για τις συχνότητες η εταιρεία που λέγεται Digea οι μέτοχοί της είναι τα έξι πανελλαδικά ιδιωτικά κανάλια ο καθένας μπορεί να βγάλει με μεγάλη ασφάλεια τα συμπεράσματά του.
Ερ: Κύριε υπουργέ, απ' ό,τι φαίνεται θα υπάρξει μια σύγκρουση. Έτσι το καταλαβαίνω τουλάχιστον, με τους σημερινούς ιδιοκτήτες των καναλιών. Είσαστε έτοιμοι ως κυβέρνηση γι' αυτή τη σύγκρουση;
Απ: Χαμογελάω με αυτό που μου λέτε.
Ερ: Χαίρομαι γι' αυτό.
Απ: Έχετε δει τους προηγούμενους μήνες να έχουμε περάσει μια περίοδο μέλιτος και ειρήνης με τα ιδιωτικά κανάλια; Θεωρώ ότι ο τρόπος που γίνεται η ενημέρωση στη χώρα μας από τα ιδιωτικά κανάλια και ο τρόπος που έχει αντιμετωπιστεί αυτή η κυβέρνηση δεν έχει προηγούμενο και αυτό είναι κοινά αποδεκτό απ΄όλο τον κόσμο δεν είναι μόνο από την κυβέρνηση. Είμαστε αποφασισμένοι, δεν μας νοιάζει ο τρόπος που μας χειρίζονται τα ιδιωτικά κανάλια γιατί έχουμε μια κοινωνία και έναν λαό ωριμότατο που μπορεί να καταλάβει τις σκοπιμότητες με τις οποίες κινούνται και καθορίζουν έξω από κάθε δεοντολογία την ενημέρωση τα ιδιωτικά κανάλια και η απάντηση δόθηκε πολύ πρόσφατα με το δημοψήφισμα και δεν δόθηκε μόνο στα ιδιωτικά κανάλια δόθηκε και σε όσους ενστερνίζονται αυτές τις λογικές. Λοιπόν, θεωρώ ότι εμείς έχουμε δεσμευθεί απέναντι στον ελληνικό λαό ότι θα φέρουμε θεσμικά νομοσχέδια που θα φέρνουν και διαφάνεια στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και όχι μόνο και αυτό θα το υλοποιήσουμε μέχρι το τέλος. Δεν βάζουμε νερό στο κρασί μας.
Ερ: Μια τελευταία ερώτηση. Το χρονοδιάγραμμα ποιο είναι;
Απ: Κοιτάξτε, εμείς βάζουμε σήμερα ή αύριο, αν τρέξουν γρήγορα οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που ορίζονται για διαβούλευση, το σχέδιο νόμου. Στη συνέχεια θα περάσει στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής στην τελική του μορφή και μετά αναλαμβάνουν οι θεσμικοί φορείς που ορίζονται για το σχέδιο νόμου να υλοποιήσουν τον διαγωνισμό για τις άδειες. Ο διαγωνισμός θα γίνει από το ΕΣΡ όπως ορίζεται και όπως είναι οι αρμοδιότητές του . Αυτό έχει να κάνει τώρα με την επίσπευση των διαδικασιών μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου. Ταυτόχρονα με αυτό, εξετάζουμε τον χάρτη συχνοτήτων για ό,τι πρέπει να διορθωθεί σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει που έχουν εκπονηθεί και που έχουν παραληφθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου και πιστεύουμε ότι θα φέρουμε ένα άλλο πλαίσιο ένα άλλο τοπίο και μια άλλη λειτουργία με διαφορετική δεοντολογία από αυτή που έχουμε συνηθίσει στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Ερ: Από το φθινόπωρο θα μιλάμε για νέο τοπίο;
Απ: Πιστεύω πως ναι, το φθινόπωρο θα έχουμε νέο τηλεοπτικό τοπίο.
«Σήμερα, αν προλάβουμε, το νομοσχέδιο βγαίνει προς διαβούλευση. Θα περιλαμβάνει τρεις προϋποθέσεις:
1. Το διαγωνισμό για αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, δουλειά που αρκετούς μήνες τη δουλεύουμε με τον Νίκο Παππά.
2. Την ίδρυση θυγατρικής της ΕΡΤ, που θα είναι ανταγωνιστική εταιρεία της DIGEA.
3. Τη λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, που επιτέλους θα πρέπει να σταματήσει να είναι μια Αρχή που δεν ελέγχεται από πουθενά και δε λειτουργεί, όπως θα έπρεπε να λειτουργεί», σημείωσε ο κ. Σπίρτζης.
Μιλώντας «στο Κόκκινο», υπογράμμισε πως υπάρχει πολιτική ευθύνη και για το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά και για τον τρόπο που έγινε ο διαγωνισμός στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Όπως είπε, στη διαβούλευση για το διαγωνισμό μετείχαν 26 εταιρείες, αλλά τελικά, υπήρξε μόνο μία προσφορά, αυτή της Digea, στην οποία είναι μέτοχοι τα 6 ιδιωτικά κανάλια που εκπέμπουν πανελλαδικά.
«Στόχος είναι να σπάσουμε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο που έχει στηθεί στη χώρα, ώστε να μην μπορεί κανείς να ελέγξει την εκπομπή των ιδιωτικών καναλιών», τόνισε ο κ. Σπίρτζης.
«Η ΕΡΤ, πριν την κλείσουν, ήταν ο μοναδικός φορέας που θα μπορούσε να είναι ταυτόχρονα και πάροχος τηλεοπτικού σήματος και πάροχος περιεχομένου, κάτι σαν την DIGEA. Όμως, ενάμισι μήνα πριν το διαγωνισμό, επεβλήθη το “μαύρο” στην ΕΡΤ», πρόσθεσε.
«Ακυρώθηκε, μάλιστα, και ο διαγωνισμός που είχε προκηρύξει η ΕΡΤ για την αγορά πομπών, όπως έγινε μετά και με τη ΝΕΡΙΤ. Το αποτέλεσμα είναι η ΕΡΤ να πληρώνει σήμερα ένα μεγάλο ποσό στην DIGEA για να εκπέμπει!», συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός.
Και πρόσθεσε: «Αν δει κανείς την αλληλουχία των κινήσεων μεταξύ της Αρχής Τηλεπικοινωνιών και των κυβερνητικών πράξεων, μπορεί να βγάλει το συμπέρασμα ότι η ΕΡΤ έκλεισε για να μη συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τις συχνότητες. Υπάρχει πολιτική ευθύνη. Και όχι μόνο σε μία πράξη. Πολιτική ευθύνη για το κλείσιμο της ΕΡΤ, για το διαγωνισμό όπως έγινε στην ΕΕΤΤ, καθώς ενώ βάσει του καταστατικού οι προσφορές πρέπει να είναι τουλάχιστον 2, αναθεώρησε και κατέληξε ότι μπορεί να είναι και ο πάροχος. Υπάρχει και πρόσθετη πολιτική ευθύνη γιατί αντί να υπάρχει ένας χάρτης συχνοτήτων ανά την Ελλάδα, ξαφνικά βγήκε υπουργική απόφαση χωρίς καμία μελέτη που έχει 156 σημεία».
«Από την πλευρά μας», υπογράμμισε ο κ. Σπίρτζης, «ό,τι στοιχεία είχαμε τα δώσαμε στον εισαγγελέα του Πρωτοδικείου Αθηνών για να διερευνήσει τις ευθύνες για το πώς έτρεξε ο διαγωνισμός».
Αναφορικά με το «θολό» τοπίο με τις προσωρινές άδειες των ιδιωτικών καναλιών και τις πολιτικές ευθύνες, ο υπουργός ανέφερε: «Έχουν προσωρινές άδειες, που ανανεώνονται. Επομένως, με τον τρόπο αυτό, είναι σε μια διαρκή διαβούλευση ή αλισβερίσι η κυβέρνηση με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. Είναι δέσμευση και του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης ότι θα σταματήσει αυτό το αλισβερίσι. Επομένως, θα υπάρξει διαγωνιστική διαδικασία που θα είναι από μηδενική βάση, άρα όποιος θέλει να κάνει κανάλι ή έχει θα μπορεί να συμμετάσχει, εφόσον πληροί τα κριτήρια».
Συνέντευξη, όμως, παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην οποία τονίζει μεταξύ άλλων, ότι στη διαδικασία δημοπράτησης των αδειών «μπορούν να μετέχουν όλοι. Και από την ίδια αφετηρία. Δεν πριμοδοτείται κανείς υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι και προδιαγραφές που έχουν να κάνουν με τον αριθμό των εργαζομένων, με την δανειοδότηση και τα ίδια κεφάλαια που θα έχει κάποιος και θα γίνει ένας πλειοδοτικός διαγωνισμός όποιος προσφέρει περισσότερα χρήματα προφανώς θα έχει την άδεια του τηλεοπτικού καναλιού». Ερωτηθείς αν οι σημερινοί ιδιοκτήτες θα έχουν κάποιο bonus, ο κ. Σπίρτζης αναφέρει: «Όχι, όχι. Θα είναι από μηδενική βάση, κανένα απολύτως bonus».
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Σπίτζη:
Ερ: Κύριε υπουργέ ευχαριστούμε πολύ που μιλάτε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σήμερα ή το αργότερο αύριο κατατίθεται το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες. Τι θα περιλαμβάνει;
Απ: Περιλαμβάνει τρία μέρη. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες δηλαδή για τα κανάλια που πρέπει επιτέλους να έχουν μία μόνιμη άδεια και όχι προσωρινές άδειες σαν και αυτές που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου περιλαμβάνει την ίδρυση μιας θυγατρικής εταιρείας που θα είναι ανταγωνιστική της DIGEA δηλαδή μία εταιρεία η οποία θα είναι πάροχος τηλεοπτικού σήματος ώστε να μην υπάρχει μονοπώλιο στο θέμα των τηλεοπτικών συχνοτήτων και της μετάδοσης των τηλεοπτικών προγραμμάτων σε όλη τη χώρα και το τρίτο μέρος έχει να κάνει με τη λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Ερ: Κύριε υπουργέ να τα πάρουμε ένα- ένα. Το πρώτο θέμα είναι για τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών. Θα υπάρξουν δύο κατηγορίες τηλεοπτικών καναλιών όπως έχει ακουστεί;
Απ: Θα υπάρχουν τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας και περιφερειακής εμβέλειας. Θα υπάρχουν, επίσης, τα κανάλια γενικού περιεχομένου και θεματικού περιεχομένου.
Ερ: Προχωράτε σε δημοπράτηση των αδειών;
Απ: Βεβαίως.
Ερ: Ποιοι μπορούν να μετέχουν σε αυτή τη διαδικασία και πώς θα γίνει;
Απ: Σε αυτή τη διαδικασία μπορούν να μετέχουν όλοι. Και από την ίδια αφετηρία. Δεν πριμοδοτείται κανείς υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι και προδιαγραφές που έχουν να κάνουν με τον αριθμό των εργαζομένων, με την δανειοδότηση και τα ίδια κεφάλαια που θα έχει κάποιος και θα γίνει ένας πλειοδοτικός διαγωνισμός, όποιος προσφέρει περισσότερα χρήματα προφανώς θα έχει την άδεια του τηλεοπτικού καναλιού.
Ερ: Οι σημερινοί ιδιοκτήτες θα έχουν κάποιο bonus ή θα είναι από μηδενική βάση;
Aπ: Όχι, όχι. Θα είναι από μηδενική βάση, κανένα απολύτως bonus.
Ερ: Κύριε υπουργέ με την DIGEA τι θα γίνει; Βλέπω ότι ουσιαστικά κάνετε έναν ανταγωνιστικό φορέα σε σχέση με την DIGEA. Όμως έχουν ακουστεί πάρα πολλά για την DIGEA και εσείς έχετε πει ότι ουσιαστικά ότι η ΕΡΤ έκλεισε πριν από δύο χρόνια λίγο πριν δημιουργηθεί η DIGEA ,αφήνοντας κάποια υπονοούμενα θα έλεγα...
Απ: Ναι εγώ λέω αυτά που έχω παρατηρήσει, όλα αυτά τα χρόνια. Δηλαδή είχαμε έναν διαγωνισμό ενάμισι μήνα πριν, μετά μάλλον που έκλεισε η ΕΡΤ που έπεσε το μαύρο στην ΕΡΤ. Αυτό σημαίνει ότι η δημόσια ελληνική ραδιοφωνία και τηλεόραση δεν μπορούσε να συμμετάσχει σε αυτόν τον διαγωνισμό ενώ ήταν κλειστή. Εχουμε, επίσης, δύο διαγωνισμούς που έχουν αναβληθεί. Μία της ΕΡΤ και μία της ΝΕΡΙΤ που ήταν διαγωνισμοί για να προμηθευτεί η ΕΡΤ πομπούς προκειμένου να καλύψει το πανελλαδικό δίκτυό της σε την Ελλάδα. Εχουμε μία κοινή υπουργική απόφαση που καθορίζει τον χάρτη των συχνοτήτων επομένως ορίζει και τα σημεία και των αριθμό των σημείων που όφειλε η εταιρεία που θα ήταν ανάδοχος για τις τηλεοπτικές συχνότητες να εντοπίσει ένα συγκεκριμένο δίκτυο σε ένα συγκεκριμένο χρόνο, αυτή η υπουργική απόφαση δεν περιλαμβάνει 275 σημεία σύμφωνα με τη μελέτη που είχε γίνει αλλά 156
Ερ: Αρα μειώθηκε και το κόστος της DIGEA προφανώς.
Απ: Βεβαίως που μειώνει το κόστος της επένδυσης. Εχουμε 26 εταιρείες να μετέχουν στην διαβούλευση για τον διαγωνισμό και τελικά να συμμετάσχει μόνο μία. Εχουμε μετά τον διαγωνισμό αναθεώρηση του χρηματοοικονομικού μοντέλου που καθορίζονται οι ανώτατες τιμές σε σχέση με το τι παίρνει η Digea από τα κανάλια που μεταδίδουν το πρόγραμμά τους και τα πανελλαδικής εμβέλειας και τα περιφερειακής εμβέλειας. Αυτά λοιπόν δεν είναι αποκαλύψεις είναι σειρά διαδικασιών και αποφάσεων μεταξύ των προηγούμενων κυβερνήσεων και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων που επί της ουσίας οδήγησαν την αγορά των τηλεοπτικών συχνοτήτων σε ιδιωτικό μονοπώλιο. Όταν λοιπόν έχουμε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο και μάλιστα το ιδιωτικό μονοπώλιο για τις συχνότητες η εταιρεία που λέγεται Digea οι μέτοχοί της είναι τα έξι πανελλαδικά ιδιωτικά κανάλια ο καθένας μπορεί να βγάλει με μεγάλη ασφάλεια τα συμπεράσματά του.
Ερ: Κύριε υπουργέ, απ' ό,τι φαίνεται θα υπάρξει μια σύγκρουση. Έτσι το καταλαβαίνω τουλάχιστον, με τους σημερινούς ιδιοκτήτες των καναλιών. Είσαστε έτοιμοι ως κυβέρνηση γι' αυτή τη σύγκρουση;
Απ: Χαμογελάω με αυτό που μου λέτε.
Ερ: Χαίρομαι γι' αυτό.
Απ: Έχετε δει τους προηγούμενους μήνες να έχουμε περάσει μια περίοδο μέλιτος και ειρήνης με τα ιδιωτικά κανάλια; Θεωρώ ότι ο τρόπος που γίνεται η ενημέρωση στη χώρα μας από τα ιδιωτικά κανάλια και ο τρόπος που έχει αντιμετωπιστεί αυτή η κυβέρνηση δεν έχει προηγούμενο και αυτό είναι κοινά αποδεκτό απ΄όλο τον κόσμο δεν είναι μόνο από την κυβέρνηση. Είμαστε αποφασισμένοι, δεν μας νοιάζει ο τρόπος που μας χειρίζονται τα ιδιωτικά κανάλια γιατί έχουμε μια κοινωνία και έναν λαό ωριμότατο που μπορεί να καταλάβει τις σκοπιμότητες με τις οποίες κινούνται και καθορίζουν έξω από κάθε δεοντολογία την ενημέρωση τα ιδιωτικά κανάλια και η απάντηση δόθηκε πολύ πρόσφατα με το δημοψήφισμα και δεν δόθηκε μόνο στα ιδιωτικά κανάλια δόθηκε και σε όσους ενστερνίζονται αυτές τις λογικές. Λοιπόν, θεωρώ ότι εμείς έχουμε δεσμευθεί απέναντι στον ελληνικό λαό ότι θα φέρουμε θεσμικά νομοσχέδια που θα φέρνουν και διαφάνεια στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και όχι μόνο και αυτό θα το υλοποιήσουμε μέχρι το τέλος. Δεν βάζουμε νερό στο κρασί μας.
Ερ: Μια τελευταία ερώτηση. Το χρονοδιάγραμμα ποιο είναι;
Απ: Κοιτάξτε, εμείς βάζουμε σήμερα ή αύριο, αν τρέξουν γρήγορα οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που ορίζονται για διαβούλευση, το σχέδιο νόμου. Στη συνέχεια θα περάσει στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής στην τελική του μορφή και μετά αναλαμβάνουν οι θεσμικοί φορείς που ορίζονται για το σχέδιο νόμου να υλοποιήσουν τον διαγωνισμό για τις άδειες. Ο διαγωνισμός θα γίνει από το ΕΣΡ όπως ορίζεται και όπως είναι οι αρμοδιότητές του . Αυτό έχει να κάνει τώρα με την επίσπευση των διαδικασιών μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου. Ταυτόχρονα με αυτό, εξετάζουμε τον χάρτη συχνοτήτων για ό,τι πρέπει να διορθωθεί σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει που έχουν εκπονηθεί και που έχουν παραληφθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου και πιστεύουμε ότι θα φέρουμε ένα άλλο πλαίσιο ένα άλλο τοπίο και μια άλλη λειτουργία με διαφορετική δεοντολογία από αυτή που έχουμε συνηθίσει στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Ερ: Από το φθινόπωρο θα μιλάμε για νέο τοπίο;
Απ: Πιστεύω πως ναι, το φθινόπωρο θα έχουμε νέο τηλεοπτικό τοπίο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου