Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Παιχνίδια εντυπώσεων - του Νίκου Σβέρκου

                                   Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

  • Οσον αφορά τα αριθμητικά δεδομένα, «πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών».
  • Με άλλα λόγια, η εκάστοτε κυβέρνηση πρέπει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, ενώ όσοι δηλώσουν «παρών», η στάση τους έχει τον χαρακτήρα της ουσιαστικής καταψήφισης της κυβέρνησης.

Νίκος Σβέρκος στην Εφημερίδα των Συντακτών


Με ένα αμφίρροπο παιχνίδι εντυπώσεων μοιάζει πλέον η εσωκομματική αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κάθε τάση αναζητά τη «χρυσή τομή», που θα συμβιβάσει την πολιτική συνέπεια με την πολιτική αποτελεσματικότητα.

Η τράπουλα ανακατεύεται, όμως, μετά τη δήλωση στελεχών του Μαξίμου, ότι ο πρωθυπουργός προτίθεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, επιλογή που μεταφράζεται σε «πρόκληση» προς τους διαφωνούντες να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

Είναι όμως τόσο εύκολη αυτή η επιλογή;

Φαίνεται ότι για την Αριστερή Πλατφόρμα το συγκεκριμένο ερώτημα δεν είναι τόσο εύκολο να απαντηθεί, μιας και στο εσωτερικό της υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για τη δέουσα τακτική.

Οι διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα στελέχη της είχαν εμφανιστεί ήδη από την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου εμφανίστηκαν στελέχη, όπως ο Αλέκος Καλύβης και ο Σπύρος Τζόκας, που ουσιαστικά ζητούσαν την αναβολή της διάσπασης.

Η άποψη, όμως, των «σκληρότερων» στελεχών, όπως του Παναγιώτη Λαφαζάνη, του Αντώνη Νταβανέλου και της Σόφης Παπαδόγιαννη, είχε υπερισχύσει τελικά, με επισημάνσεις όπως ότι το έκτακτο συνέδριο, που εισηγήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία της Κ.Ε., «δεν έχει κανένα νόημα».

Τώρα όμως η ηγεσία της Αριστερής Πλατφόρμας βρίσκεται ενώπιον ενός νέου αδιεξόδου, καθώς φαίνεται ότι το «σημείο μηδέν», η σύναψη συμφωνίας με τους δανειστές και τους εταίρους, αλλά και η ψήφιση του νέου Μνημονίου δεν αξιοποιήθηκαν για την απόσχιση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.

Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη επιλογή, η παραμονή δηλαδή στην Κ.Ο. μέχρι νεωτέρας, επιβλήθηκε από την άποψη στελεχών και βουλευτών ότι «δεν είμαστε εμείς που θα διασπάσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο Τσίπρας είναι εκείνος που έχει πάρει “διαζύγιο” από το κόμμα και τις αποφάσεις του».

Σημειώνεται εδώ ότι πολλά μέλη της «βάσης» της Αριστερής Πλατφόρμας ζητούσαν σε εσωτερικές συνεδριάσεις την άμεση αποχώρηση από το «νέο μνημονιακό άρμα», με τα ηγετικά στελέχη όμως να συνιστούν «ηρεμία».

Η «ντρίμπλα» της ομάδας του Μαξίμου δημιουργεί αντικειμενικό πρόβλημα στην Αριστερή Πλατφόρμα και τη θέτει «προ των ευθυνών της» την επαύριο της ψήφισης της συμφωνίας.

Γι' αυτό και στην τάση επικρατεί πολύς σκεπτικισμός για το ποια θα πρέπει να είναι η στάση των βουλευτών που την ακολουθούν, περίπου 20 στον αριθμό. Ο προβληματισμός έγινε ακόμα πιο εμφανής από δύο αναρτήσεις στην ιστοσελίδα iskra.gr.

Η μια έγινε την Παρασκευή το μεσημέρι και ο συντάκτης υπογράμμιζε πως «είναι προφανές ότι στόχος μιας τέτοιας ενδεχομένως πρότασης για ψήφο εμπιστοσύνης είναι να εκβιάσει ωμά τους βουλευτές κυρίως της Αριστερής Πλατφόρμας, θέτοντας το δίλημμα να προσφέρουν ένα είδος κάλυψης στις μνημονιακές κυβερνητικές επιλογές ή να “ρίξουν” την κυβέρνηση».

Το όλο ζήτημα όμως περιπλέχτηκε, όταν μία ώρα μετά αναρτήθηκε σχόλιο του διαχειριστή της ιστοσελίδας, που ανέφερε χαρακτηριστικά πως «στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας υπογράμμιζαν με έμφαση ότι δεν έχουν πρόθεση να “τραβήξουν το χαλί” κάτω από την κυβέρνηση, επιμένουν όμως στον αγώνα για να ανακοπεί η μνημονιακή πορεία του τόπου, με αιχμή την ακύρωση στην πράξη του τρίτου μνημονίου».

Ο προβληματισμός και η στάση αναμονής που αυτό επιβάλλει επικυρώθηκαν και από τη δήλωση του Στάθη Λεουτσάκου στο Mega χθες το βράδυ.

Στην ερώτηση αν είναι πιθανό οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας να δηλώσουν τελικά «παρών» στην ψήφο εμπιστοσύνης ή να απέχουν από την ψηφοφορία, ο βουλευτής άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Είπε ότι «θα τα δούμε όλα συγκεκριμένα όταν φτάσει η ώρα», αφού «πιθανότατα να μη χρειαστεί» να φτάσει ο πρωθυπουργός στη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.

Σημείωσε όμως ότι η κυβέρνηση «δεν κινδυνεύει από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν “όχι” υπερασπιζόμενοι τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τη μνημονιακή πολιτική, που υιοθέτησε τελευταία».

Ενδεδειγμένη λύση μοιάζει αυτήν τη στιγμή να είναι η αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις 20 Αυγούστου, ώστε να επικρατήσει η ισορροπία τόσο στο εσωτερικό της Αριστερής Πλατφόρμας όσο και στον κόσμο του κόμματος.

Οι «53» άλλοι...


Εν τω μεταξύ τον χώρο να σταθούν ανάμεσα στην ομάδα του Μαξίμου και την Αριστερή Πλατφόρμα αναζητούν οι «53+», αρκετοί βουλευτές των οποίων συνυπέγραψαν κείμενο για τα εσωκομματικά.

Σημειώνεται ότι οι 17 συνυπογράφοντες κράτησαν διαφορετικές στάσεις στην τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή, ενώ στο κείμενό τους σημειώνουν ότι «τις προηγούμενες μέρες, με αποκορύφωμα την Πέμπτη, βιώσαμε στη Βουλή διαδικασίες ακραίας αντιπαράθεσης ανάμεσα σε συντρόφους, που μας λυπούν και μας κάνουν να ντρεπόμαστε».

Αναφερόμενοι στις εσωκομματικές διαδικασίες, κάνουν έκκληση εν όψει του έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αυτό «μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να επεξεργαστούμε όλοι και όλες μαζί, να προτείνουμε και να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο απεμπλοκής για το τώρα και για το άμεσο μέλλον, καθώς και να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν το μέλλον της ευρωζώνης, της ευρωπαϊκής Αριστεράς, της πορείας μας από δω και μπρος».

Προκρίνουν μάλιστα της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών να προηγηθεί το συνέδριο, αφού «ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να διεκδικήσει την ψήφο του λαού με ένα πρόγραμμα που θα προκύψει από το συνέδριο και θα ανταποκρίνεται στη νέα κατάσταση και στους προγραμματικούς και στρατηγικούς του στόχους».


Τι προβλέπει το Σύνταγμα για την ψήφο εμπιστοσύνης


Σύμφωνα με το Αρθρο 84 του Συντάγματος σχετικά με την «Εμπιστοσύνη της Βουλής» και την «Αρχή της δεδηλωμένης», «η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης».

Οσον αφορά τα αριθμητικά δεδομένα, «πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών».

Με άλλα λόγια, η εκάστοτε κυβέρνηση πρέπει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, ενώ όσοι δηλώσουν «παρών», η στάση τους έχει τον χαρακτήρα της ουσιαστικής καταψήφισης της κυβέρνησης.

Ωστόσο ο αριθμός των θετικών ψήφων στην κυβέρνηση δεν μπορεί να «πέσει» κάτω από τους 120. Ακόμα και αν, δηλαδή, υπάρξουν πολλές απουσίες από την ψηφοφορία, η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση απαιτεί τουλάχιστον 121 θετικές ψήφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου