Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Εφαγε πόρτα από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ



Το κόμμα Λαφαζάνη δεν αποτελεί κάτι νέο αλλά προϋπήρχε ως κόμμα μέσα στο κόμμα στον ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά δεν αποτελεί κανένα μέτωπο.

Δείτε την απορριπτική εισήγηση της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΕΔΩ
και το σχόλιο της Δέσποινας Κουτσούμπα ΕΔΩ


Νίκος Σβέρκος στην Εφημερίδα των Συντακτών


Στο κορυφαίο σημείο τους βρίσκονται οι διεργασίες στη Λαϊκή Ενότητα, κυρίως στο πεδίο των συνεργασιών, καθώς το νέο σχήμα ανακοινώνει μεν καθημερινά τη σύμπραξη με διάφορα πρόσωπα, ωστόσο συναντά και «κλειστές πόρτες». Τα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας «τρέχουν» για να ολοκληρώσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες του νέου σχήματος, ενώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει ουσιαστικά αποκλείσει τη συνεργασία της με τη Λαϊκή Ενότητα.

Χθες το πρωί συναντήθηκαν οι ηγεσίες της Λαϊκής Ενότητας και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ώστε να ανταλλάξουν απόψεις για την προοπτική συνεργασίας των δύο χώρων. Η πλευρά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είδε με έκδηλη δυσπιστία τις προτάσεις που έκανε η πλευρά της Λαϊκής Ενότητας, τις οποίες παρουσίασε ο Γιάννης Τόλιος, και αφορούσαν τόσο το οργανωτικό όσο και το πολιτικό πλαίσιο της ενδεχόμενης συνεργασίας τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ προτάθηκε να προσχωρήσει στις τάξεις της Λαϊκής Ενότητας και να κατέλθουν με το όνομά αυτής μόνο, άποψη την οποία απέρριψε η άλλη πλευρά, αντιπροτείνοντας την εκλογική συνεργασία των δύο σχημάτων με συνδυαστικό όνομα και εκ νέου κατάρτιση των ψηφοδελτίων.

Εντονες ήταν οι διαφωνίες όμως και στο επίπεδο των θέσεων, καθώς η Λαϊκή Ενότητα φέρεται να εμφανίστηκε ανυποχώρητη από το εκλογικό πρόγραμμα, επισημαίνοντας ότι αυτό πρέπει να καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις που θα προσωρήσουν στη συμμαχία.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, από την άλλη, επέμεινε στα ζητήματα ρήξης και εξόδου από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση, θεωρώντας ότι οι θέσεις που εκφράζουν οι συνεργάτες του Παναγιώτη Λαφαζάνη δεν αντιπροσωπεύουν επαρκώς την αναγκαία ριζοσπαστικότητα που απαιτείται σε αυτήν τη φάση.

Απόρριψη


Εξ ου και η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εισηγείται στις οργανώσεις της και το Πανελλαδικό Συντονιστικό Οργανο, που θα συνεδριάσει την Κυριακή, την απόρριψη της κλήσης σε συνεργασία με τη Λαϊκή Ενότητα. «Ο χαρακτήρας του μετώπου που προτείνεται ορίζεται ως «αντιμημονιακό, δημοκρατικό, πατριωτικό», πράγμα που δεν εκφράζει τον ριζοσπαστισμό, την ταξικότητα και το πολιτικό βάθος του «όχι».

Επιπλέον, η συγκρότηση ενός τέτοιου μετώπου, αν δεν έχει δημοκρατική οργάνωση, κινδυνεύει να διαμορφώσει χαρακτηριστικά συγκεντρωτισμού, αρχηγισμού, επιστροφής στις χειρότερες παραδόσεις της Αριστεράς που πρέπει να ξεπεραστούν», επισημαίνεται στη σχετική εισήγηση της ηγεσίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Στο μεταξύ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης συναντήθηκε και ανακοίνωσε τη συνεργασία της Λαϊκής Ενότητας με την κίνηση Αριστερών Σοσιαλιστών.

Σε αυτήν συμμετέχουν συνδικαλιστές προερχόμενοι από το πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, όπως ο Νίκος Φωτόπουλος, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ, και ο Παναγιώτης Καλφαγιάννης, πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ.

«Οι Αριστεροί Σοσιαλιστές αντιπροσωπεύουν στελέχη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και στελέχη των κοινωνικών αγώνων και των κοινωνικών κινημάτων», ανέφερε σχετικά σε δηλώσεις του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Σήμερα ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας θα συναντηθεί με την Ελένη Πορτάλιου, μέχρι πρότινος μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια δήμαρχο Αθηναίων το 2009.

Παράλληλα παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμπόρευσης της Λαϊκής Ενότητας με το κόμμα των Πειρατών. Τα μέλη του τελευταίου θα αποφασίσουν επ’ αυτού τις επόμενες ημέρες. Επίσης το σχήμα διέψευσε ότι έχει σταλεί επιστολή από τα μέλη του στην Κοζάνη ενάντια στη Ραχήλ Μακρή.

Παράλληλα, η Λαϊκή Ενότητα διέψευσε ότι έχει οριστικοποιηθεί συνεργασία με τον εκπρόσωπο του «Ελληνικού Κινήματος Αμεσης Δημοκρατίας», Γιώργο Κόκκα, που είχε κατέλθει στις ευρωεκλογές με τους Ανεξάρτητους Ελληνες.

Ωστόσο βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο στις 25 Αυγούστου ο ίδιος ο Γιώργος Κόκκας, εικονίζεται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης να λέει: «Είναι ιδιαίτερα τιμητικό το γεγονός ότι ο φίλος μου, ο σύντροφος, ο αγωνιστής της δημοκρατίας, ο αγωνιστής της προόδου ο Γιώργος ο Κόκκας και το κίνημα της Αμεσης Δημοκρατίας συντάσσεται με τη Λαϊκή Ενότητα στην κρίσιμη εκλογική μάχη που δίνουμε».

Σκληρή κριτική


«Οι μεγαλύτερες αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές εκτροπές γίνονται στο όνομα της τήρησης του Συντάγματος. Δεν ξέρω να γράφει το Σύνταγμα για τηλεφωνικές επικοινωνίες, λέει για φυσική συνάντηση των πολιτειακών παραγόντων. Αν αποκαταστήσουμε αυτό με τηλεφωνικές συνομιλίες θα κάνουμε λάθος».

Με αυτά τα πρωτοφανώς επιθετικά λόγια προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ξεκίνησε χθες η συνάντηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη με τον Προκόπη Παυλόπουλο, στον οποίο επέστρεψε τη διερευνητική εντολή.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κατά την έξοδό του από το προεδρικό μέγαρο. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι εντολοδόχος κανενός. Δεν διεκπεραιώνει αποφάσεις τρίτων. Εχει μόνο ένα χρέος, ανεξάρτητα ποιοι τον ψήφισαν: να προασπίζει το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος και κυρίως το δικαίωμα του λαού να εκφράζεται ενημερωμένος», είπε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου