Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Σε κρίση η Στρατηγική o Σόϊμπλε.Του Στέλιου Παππά*


Επιδιώκουν να διαμορφώσουν ένα ιδιότυπο καθεστώς «ειδικών οικονομικών ζωνών» με εκτεταμένη εσωτερική υποτίμηση, χωρίς δικαιώματα, με καταπάτηση της «Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων» η οποία αποτελεί πρωτογενές δίκαιο της Ε.Ε.
Το σχέδιο αυτό δεν αφορά μόνο σε περιοχές του Νότου της Ευρώπης, αλλά και σε περιοχές της πρώην «ανατολικής Ευρώπης» και σε χώρες του Βορρά.


Του Στέλιου Παππά στο Ιδεολόγιο


Η κρίση στρατηγικής στην Ευρώπη περνάει στο λαό με το δίλλημα γερμανική Ευρώπη ή Ευρωπαϊκή Γερμανία; Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι. Πρόκειται για τομή ιδεολογική και πολιτική που διασχίζει το σύνολο των χωρών της Ε.Ε.
Είναι αλήθεια ότι η συντηρητική κυβέρνηση της Γερμανίας εμφανίζεται να ηγείται του ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού.
Δεν πρέπει και δεν μπορεί όμως, να χρεώσουμε το γερμανικό λαό στο σύνολό του μια πολιτική που κινδυνεύει να τον καταστήσει ξανά υπόλογο στην ιστορία για λάθη. Μια πολιτική με ιδεολογικές εμμονές και κοινωνική αναλγησία που εκπορεύεται από ευρωπαϊκούς πολιτικούς, χρηματοοικονομικούς και επιχειρηματικούς κύκλους.

Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης, όμως σήμερα γίνεται όλο και πιο σαφές ότι αν δε λυθεί οριστικά το δίλημμα υπέρ μιας πορείας προόδου, ανάπτυξης, δημοκρατίας και δικαιοσύνης, εάν δεν ηττηθεί η συντηρητική αντίληψη της εσωτερικής υποτίμησης, της Ε.Ε των πολλών ταχυτήτων, της λειτουργίας δομών και θεσμών χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση, τότε η Ε.Ε δεν κινδυνεύει απλά με διάλυση, αλλά οδηγείται στη μετατροπή της σε θέατρο ανερμάτιστων οικονομικών, νομισματικών και πολιτικών ανταγωνισμών που θα ενισχύσουν τον εθνικισμό και προδιαγράφουν άδηλο μέλλον για τους λαού της Ευρώπης.

  • Η δική μας αρχή έχει ως αφετηρία την ενότητα των λαών της Ευρώπης και τη διασφάλιση της ειρηνικής συμβίωσης τόσο ανάμεσά τους, όσο και με τους γειτονικούς λαούς της ευρύτερης περιοχής, όπως ο ρωσικός και ο τουρκικός λαός.
  • Έχει ως αφετηρία την ισοτιμία ανάμεσα στα Κράτη Μέλη χωρίς σκληρού πυρήνες, χωρίς Κράτη Ηγεμόνες και Χώρες παρίες.
  • Έχει ως αφετηρία την ανάπτυξη μέσα από τη σύγκλιση.
  • Έχει ως αφετηρία την ενίσχυση της Δημοκρατίας, για να καλυφθούν τα τεράστια δημοκρατικά ελλείμματα.

Με βάση αυτές τις θεμελιώδεις αντιλήψεις, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αλλά και η Ενωμένη Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κυρίως το ευρωπαϊκό συνδικαλιστικό κίνημα και τα πανευρωπαϊκά κινήματα δικαιωμάτων έχουν ταχθεί υπέρ της ενίσχυσης του προϋπολογισμού, ο οποίος ως Π.Δ .Π (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014 -2020) για πρώτη φορά μειώθηκε και έφτασε κάτω από το 1% του ΑΕΠ της Ε.Ε, ενώ έχει αναγνωριστεί ότι για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες και να υπάρξει ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία, χρειάζεται να προσεγγίζει το 5%.

  • Γι’ αυτό έχουμε εναντιωθεί στη μεγάλη μείωση που υπέστησαν τα ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούν στη σύγκλιση.
  • Γι’ αυτό θέλουμε άμεσα να ενεργοποιηθεί η δέσμευση που αφορά στην επανεξέταση του συνόλου των κονδυλίων του Π.Δ.Π ώστε να οδηγηθούμε σε θεαματική δημοσιονομική παρέμβαση που θα ενισχύσει τη ζήτηση σε όλη την Ε.Ε.
  • Γι’ αυτό ζητάμε μέτρα πιστωτικής χαλάρωσης στην ευρωζώνη, όπως ευρωομόλογο κλπ
  • Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τους στενούς κορσέδες της λεγόμενης οικονομικής διακυβέρνησης ή με τις προωθούμενες ιδέες για θέσπιση ανεξέλεγκτου και χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση Υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο οποίος θα λειτουργεί ως οικονομικός επιτηρητής για τις εθνικές οικονομικές πολιτικές και για τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Σήμερα, κάποιοι επιμένουν να αξιοποιήσουν την ελληνική περιπέτεια για να προωθήσουν το νεοφιλελεύθερο σχέδιό τους.
Επιδιώκουν να διαμορφώσουν ένα ιδιότυπο καθεστώς «ειδικών οικονομικών ζωνών» με εκτεταμένη εσωτερική υποτίμηση, χωρίς δικαιώματα, με καταπάτηση της «Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων» η οποία αποτελεί πρωτογενές δίκαιο της Ε.Ε.
Το σχέδιο αυτό δεν αφορά μόνο σε περιοχές του Νότου της Ευρώπης, αλλά και σε περιοχές της πρώην «ανατολικής Ευρώπης» και σε χώρες του Βορρά.

Σήμερα όμως ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς κατόρθωσε να διεθνοποιήσει το ζήτημα, έχει ενεργοποιήσει ευρύτατες πολιτικές δυνάμεις, αλλά και τη μεγάλη πλειοψηφία των λαών της Ευρώπης.
Σήμερα έχει γίνει σαφές ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι απολύτως συνδεδεμένο με το ευρωπαϊκό πρόβλημα. Συνδέεται με τις δομικές ανεπάρκειες της Ε.Ε, με την κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων στην οικονομική διακυβέρνηση, συνδέεται με τα μεγάλα δημοκρατικά ελλείμματα στους θεσμούς της Ε.Ε και στην τεράστια απόστασή τους από τους λαούς της Ευρώπης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που σε όλα τα χρόνια με κορυφαία στιγμή το δημοψήφισμα, συνέβαλε ώστε να ανοίξουν τα κορυφαία στρατηγικά προβλήματα της Ε.Ε, θα συνεχίσει την προσπάθειά του ώστε να συγκροτηθεί ένας μεγάλος συσχετισμός πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων προόδου και δημοκρατίας, βασισμένος στην ενότητα των λαών της Ευρώπης.
Γιατί η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει και πρέπει να αλλάξει γρήγορα.
Γιατί η Ευρώπη δεν είναι απλά μια οικονομική οντότητα, είναι μια πολιτική οντότητα με παγκόσμια εμβέλεια. Για το λόγο αυτό οφείλει να διαδραματίσει ρόλο, τόσο για τη συνεργασία των λαών της, όσο και για την ειρηνική συνεργασία των λαών όλου του κόσμου.
Να πρωτοστατήσει στη ειρηνική διευθέτηση των εντάσεων που αυτή την περίοδο υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή, ώστε κάθε τόπος και κάθε χώρα να κρατάει τον πληθυσμό της και να του εξασφαλίζει αξιοπρεπή και ειρηνική ζωή.
Αυτός άλλωστε είναι και ο δρόμος που μπορεί να οδηγήσει στην αντιμετώπιση του κορυφαίου ανθρωπιστικού προβλήματος που λέγεται «ξεριζωμός των ανθρώπων από τις εστίες τους».
Αυτός είναι ο δρόμος που μπορεί να θεμελιώσει μια νέα αντίληψη και μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση του εκρηκτικού προβλήματος της μετανάστευσης. Ένας δρόμος που έρχεται σε σύγκρουση με τις αντιλήψεις και πολιτικές που επιδιώκουν να καταστήσουν την Ευρώπη φρούριο.

Ο Στέλιος Παππάς είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου