Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Κλήση για κακούργημα στη Σαββαΐδου



Να θυμίσουμε ότι η Σαββαίδου ήταν πρώην στέλεχος της εταιρεία παροχής υπηρεσιών λογιστικής, τήρησης βιβλίων και ελέγχου και παροχής φορολογικών συμβουλών PricewaterhouseCoope.Η PwC βρίσκετε κάτω από όποια πέτρα-σκάνδαλο και να σηκώσεις...και μιας κοτρόνας (Siemens)...μέρος 1ο, μέρος 2ο, μέρος 3ο,μέρος 4ο

Διαβάστε και : Κατερίνα Σαββαΐδου: Ο λύκος που φυλάει τους λύκους
  •  η Κ. Σαββαΐδου, αντί να επισπεύσει την είσπραξη φόρων συγκεκριμένης εταιρείας στην οποία έχουν καταλογιστεί πρόστιμα 78 εκατομμυρίων ευρώ, ζήτησε λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 τον επανέλεγχο της εταιρείας και των προστίμων.

Κώστας Ζαφειρόπουλος στην Εφημερίδα των Συντακτών


Στο στόχαστρο της ελληνικής Δικαιοσύνης βρίσκεται πλέον η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, η οποία εκτός από τη χθεσινή υπόθεση της ποινικής δίωξης εναντίον της σχετικά με τις διαφημίσεις των τηλεοπτικών καναλιών, καλείται να απολογηθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στις 20 Οκτωβρίου για απιστία σε βαθμό κακουργήματος για άλλη υπόθεση που αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.».

Πρόκειται για πράξεις που, αν αποδειχθούν, έρχονται σε αντίθεση με τον θεσμικό ρόλο της γενικής γραμματείας και τους στόχους αύξησης των εσόδων του κράτους καθώς η Κ. Σαββαΐδου, αντί να επισπεύσει την είσπραξη φόρων συγκεκριμένης εταιρείας στην οποία έχουν καταλογιστεί πρόστιμα 78 εκατομμυρίων ευρώ, ζήτησε λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 τον επανέλεγχο της εταιρείας και των προστίμων.

Συγκεκριμένα, στις 30 Δεκεμβρίου 2014 η Κ. Σαββαΐδου αποδέχθηκε το αίτημα των κατηγορουμένων για τοκογλυφία υπευθύνων της εταιρείας τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής GENNET για διενέργεια φορολογικού επανελέγχου στις χρήσεις 2002-2005 της εταιρείας.

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν το 2013 στην εταιρεία, η οποία έκανε προσφυγή στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Η προσφυγή απορρίφθηκε από την Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών (του άρθρου 70Α του ν. 2238/1994) στις 27 Νοεμβρίου του 2013.

Ομως ο φορολογικός έλεγχος παραμένει παγωμένος ύστερα από τη διαταγή επανελέγχου για την οποία καλείται σε απολογία η Κ. Σαββαΐδου. Το αίτημα υπεβλήθη αρχικά από την ίδια την εταιρεία τον Δεκέμβρη του 2013 με στόχο ο επανέλεγχος να καταρρίψει τα συμπεράσματα της έκθεσης του προηγούμενου ελέγχου του Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Αθηνών, σύμφωνα με τα οποία η GENNET έλαβε και καταχώρισε στα βιβλία της εικονικά τιμολόγια.

Το ιστορικό


Θύμα της τοκογλυφικής δραστηριότητας των υπευθύνων της εταιρείας GENNET φέρεται ότι ήταν μια καπνεμπορική επιχείρηση με έδρα την Καβάλα, με την επωνυμία «ΟΔΕΤΤΗ Ν. ΠΕΤΡΙΔΗ». Η επιχείρηση αυτή το 2001 είχε ανάγκη δανειοδότησης, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει νέες πιστώσεις από την Αγροτική Τράπεζα.

Για να πάρει νέα δανειακή χρηματοδότηση ζήτησε τη μεσολάβηση του Γιάννη Ανθόπουλου, τότε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, πρώην υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας. Ο εν λόγω πολιτικός έφερε σε επαφή τους υπευθύνους της καπνεμπορικής επιχείρησης με την εταιρεία GENNET, η οποία θα αναλάμβανε τη δανειοδότηση με επιτόκιο υψηλότερο αυτού που θεωρούνταν θεμιτό σύμφωνα με τον νόμο.

Βάσει του παραπεμπτικού βουλεύματος 3 στελέχη της εταιρείας GENNET κατηγορούνται ότι δάνειζαν με ετήσια επιτόκια από 38,62% έως και 205,12%. Οι υπεύθυνοι της GENNET αντιμετωπίζουν, επίσης, και ποινικές διώξεις για κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα φοροδιαφυγής και συγκεκριμένα για έκδοση και λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων μεγάλου ύψους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του fmvoice.gr, οι εφοριακοί υπάλληλοι που διενήργησαν τους ελέγχους στην GENNET και επέβαλαν τα πρόστιμα για τα εικονικά τιμολόγια βρέθηκαν να είναι και κατηγορούμενοι για «σύσταση συμμορίας»!

Βάσει των ίδιων πηγών, μετά την απόφαση της κ. Σαββαΐδου για τον δεύτερο επανέλεγχο η εταιρεία υπέβαλε μήνυση «για σύσταση συμμορίας» εναντίον της καπνεμπορικής επιχείρησης της Καβάλας «ΟΔΕΤΤΗ Ν. ΠΕΤΡΙΔΗ», τεσσάρων εμπλεκόμενων φυσικών προσώπων και κατά 20 συνολικά εφοριακών υπαλλήλων του Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και του Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Αθηνών οι οποίοι είχαν εμπλακεί σε βάθος χρόνου με τους φορολογικούς ελέγχους και ανέδειξαν τις παραβάσεις των εικονικών φορολογικών στοιχείων.

Ο δε ορισθείς (από τη γενική γραμματεία Εσόδων) ως προϊστάμενος του ειδικού συνεργείου που θα έκανε τον επανέλεγχο αρνήθηκε να τον διενεργήσει, επικαλούμενος το γεγονός ότι η υπόθεση βρίσκεται πλέον στο Εφετείο. Στη συνέχεια αποφάσισε να παραιτηθεί από την υπηρεσία υποβάλλοντας αίτηση για συνταξιοδότηση. Τον ίδιο ακριβώς δρόμο της παραίτησης ακολούθησε και ο επόμενος υπάλληλος που ορίστηκε από την Κατερίνα Σαββαΐδου ως προϊστάμενος του κλιμακίου που θα διενεργούσε τον επανέλεγχο.

Με ανακοίνωση-απάντηση σε όλα τα προαναφερθέντα, η GENNET αρνείται κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες και θυμίζει τις καταδίκες της αντίδικης εταιρείας «ΟΔΕΤΤΗ Ν. ΠΕΤΡΙΔΗ», για την οποία ζητεί να μάθει αν έχει καταβάλει στην Εφορία πρόστιμο ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ.

Δίωξη για παράβαση καθήκοντος


Παράλληλα, για τo πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος διώκεται από χθες η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου.

Η δίωξη ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, στην οποία διαβίβασε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αθανάσιος Κατσιρώδης, μήνυση δικηγόρου σε βάρος της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με τη δίωξη, η Κατερίνα Σαββαΐδου φέρεται στις 12 Ιανουαρίου 2015, λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, με απόφασή της να έδωσε μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο (ένα έτος αντί για ένα μήνα) στους τηλεοπτικούς σταθμούς από αυτό που προέβλεπε ο νόμος, προκειμένου να αποδώσουν στο Δημόσιο το 20% που εισπράττουν για λογαριασμό του επί της αξίας των διαφημίσεων.

Συγκεκριμένα, ο νόμος 3845/2010 προβλέπει ότι ο ειδικός φόρος εισπράττεται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και αποδίδεται στο Δημόσιο την 20ή ημέρα κάθε μήνα για τα έσοδα του προηγούμενου. Η απόφαση της κ. Σαββαΐδου με ημερομηνία 12/1/2015, η οποία δημοσιεύτηκε λίγες ημέρες αργότερα στο ΦΕΚ, προέβλεπε ότι η δήλωση μπορεί να υποβληθεί μέχρι την 20ή Ιανουαρίου για έσοδα του προηγούμενου έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου