Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Καμμένη γη και στην Πορτογαλία άφησε ο εκεί Σαμαράς



Μια από τα ίδια στην Πορτογαλία για τον αντίστοιχο εκεί Σαμαράς...μετά το success story η τακτική της καμμένης γης

  • Ο Πάσος Κοέλιο όχι μόνο απέτυχε σε βασικούς στόχους, ανάμεσά τους και εκείνος της ανάπτυξης, που θα κυμανθεί κάτω από το πολυδιαφημισμένο 1,6% για το 2015 (το τρίτο τρίμηνο φέτος η οικονομία παρουσίασε στασιμότητα), αλλά έκανε κι ό,τι μπορούσε για να σαμποτάρει τη νέα κυβέρνηση.


Χριστίνα Πάντζου στην Εφημερίδα των Συντακτών


«Οι προτάσεις των Σοσιαλιστών μπορεί να οδηγήσουν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και αθέτηση των υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει βάσει του συμφώνου σταθερότητας, με συνέπεια τεράστιους κινδύνους και τραγικές περιπέτειες για την Πορτογαλία».

Το βασικό εκφοβιστικό προεκλογικό επιχείρημα του τέως πρωθυπουργού Πέντρο Πάσος Κοέλιο αποδεικνύεται μπούμερανγκ μετά τις επίσημες αποκαλύψεις ότι η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση απέτυχε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για το έλλειμμα του προϋπολογισμού, αναγκάζοντας το επιτελείο του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα να ανακοινώσει νέα μέτρα περιστολής δαπανών ώστε να συγκρατήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κάτω από το 3% φέτος.

Η πρώτη δύσκολη απόφαση για τον υπουργό Οικονομικών της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο, ήρθε μόλις δύο εβδομάδες μετά την ανάληψη της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, όταν έπειτα από ανάλυση της πραγματικής κατάστασης της οικονομίας που άφησε πίσω του ο Κοέλιο αποδείχθηκε πως η προηγούμενη κυβέρνηση απείχε πολύ από το να μειώσει το έλλειμμα στο 2,7% του ΑΕΠ, όπως προβλεπόταν στον προϋπολογισμό του 2015.

Βροχή περικοπών


Την περασμένη Πέμπτη, σε συνέντευξή του στους δημοσιογράφους, ο Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε ότι έχει υπάρξει «σειρά αποκλίσεων από τα έσοδα και τις δαπάνες έτσι όπως είχαν προϋπολογιστεί», οι οποίες υποχρεώνουν την κυβέρνηση -τις τρεις εβδομάδες που απομένουν έως το τέλος του χρόνου- να προβεί σε περικοπές, το συνολικό ύψος των οποίων δεν δημοσιοποίησε.

Ανάμεσά τους πάντως περιλαμβάνονται το πάγωμα όλων των μη επειγουσών δαπανών και η περικοπή τουλάχιστον 46 εκατ. ευρώ από εκταμιεύσεις που προορίζονταν για τη δημόσια διοίκηση.

«Παρά τις προσωρινές δυσκολίες που θα έχουν κάποιες δημόσιες υπηρεσίες, έχουμε την πεποίθηση πως με αυτήν την πρόσθετη προσπάθεια η κατάσταση της χώρας μπορεί να διασφαλιστεί επιτυγχάνοντας την έξοδό μας από τη διαδικασία των υπερβολικών ελλειμμάτων», δήλωσε υποστηρίζοντας πως αυτά τα μέτρα δεν θα επηρεάσουν τον προϋπολογισμό του 2016.

Ωστόσο, μια τρύπα στον φετινό προϋπολογισμό θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τα μέτρα αποκατάστασης των περικοπών και τις προβλέψεις του κυβερνητικού προγράμματος, που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, για σταδιακή μείωση του ελλείμματος στο 2,8% το 2016, στο 2,6% το 2017, στο 1,9% το 2018 και στο 1,5% το 2019.

Ενα πρώτο γενικό προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016 θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες ώς τα τέλη του χρόνου. Αλλά, σύμφωνα με την Diario de Noticias, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να εξαντλήσει όλες τις προθεσμίες και να τον θέσει σε ψηφοφορία μετά τον Μάρτιο του 2016, όταν θα αποχωρήσει ο Σοσιαλδημοκράτης Καβάκο Σίλβα από την προεδρία και θα αναλάβει ο πρόεδρος που θα εκλεγεί στην αναμέτρηση της 24ης Ιανουαρίου.

Αποτυχημένος


Ο Πάσος Κοέλιο όχι μόνο απέτυχε σε βασικούς στόχους, ανάμεσά τους και εκείνος της ανάπτυξης, που θα κυμανθεί κάτω από το πολυδιαφημισμένο 1,6% για το 2015 (το τρίτο τρίμηνο φέτος η οικονομία παρουσίασε στασιμότητα), αλλά έκανε κι ό,τι μπορούσε για να σαμποτάρει τη νέα κυβέρνηση.

Μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, όταν ο τότε κυβερνών συνασπισμός έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και μέσα σε έναν μόνο μήνα, τον Νοέμβριο, ξόδεψε σχεδόν το 30% του συνόλου των 945,4 εκατ. ευρώ για έκτακτες δαπάνες που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό του 2015, αφήνοντας τα ταμεία άδεια, σύμφωνα με την Τεχνική Υπηρεσία Παρακολούθησης του Προϋπολογισμού (UTAO).

Το Κομμουνιστικό Κόμμα καυτηρίασε τη ρητορική περί «ανάκαμψης» της προηγούμενης κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών-Χριστιανοδημοκρατών (ΡSD/CDS), που αποδεικνύεται φενάκη, καταγγέλλοντάς τους για «τεχνάσματα και προπαγανδιστικά ψεύδη που όλα αυτά τα χρόνια έκρυβαν την αποτυχία τους να εκπληρώσουν τους στόχους τους τόσο στα ελλείμματα όσο και στην ανάπτυξη».

Για το Μπλόκο της Αριστεράς, «τα υγιή και εύρωστα οικονομικά» που υποσχέθηκε ο Πάσος Κοέλιο πως θα παραδώσει στην κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα δεν είναι παρά ένας «χάρτινος πύργος έτοιμος να καταρρεύσει με το παραμικρό φύσημα του αέρα».

Με αυτήν τη χαρακτηριστική πρόταση η Μαριάνα Μορτάγκουα, βουλευτής και επικεφαλής του κόμματος μαζί με την Καταρίνα Μάρτινς, ζήτησε να «αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες σε αυτούς που πραγματικά φταίνε για τις αποκλίσεις του προϋπολογισμού».

Αντί για την ελάχιστη έστω αυτοκριτική και χωρίς καμιά αναστολή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών του Πάσος Κοέλιο έριξε το μπαλάκι στην κυβέρνηση Κόστα «για να εξασφαλίσει ότι η χώρα θα φτάσει στις 31 Δεκεμβρίου στον εθνικό στόχο του ελλείμματος κάτω του 3%», δηλώνοντας κυνικά πως οι σχετικές δεσμεύσεις για περικοπές του νέου υπουργού Οικονομικών «αποτελούν σαφή αναγνώριση ότι η πορεία του προϋπολογισμού που είχε χαράξει στη διάρκεια του 2015 η κυβέρνηση PSD/CDS ήταν η σωστή»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου