Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Τι κρύβεται πίσω από τις νέες επιθέσεις της ομάδας Σόιμπλε






Τα παιχνίδια που παίζονται στην γεωπολιτική σκακιέρα θέλουν πολύ μεγάλη προσοχή και καλή γνώση της παραδοσιακής τακτικής των αντίπαλων συμφερόντων.
Πάνω σε αυτή την γεωπολιτική σκακιέρα τίποτα δεν είναι τυχαίο και όλα συνδέονται μεταξύ τους.
Το μεγαλύτερο λάθος είναι να πιστεύεις ότι δεν υπάρχει αντιπαλότητα και όλα συμβαίνουν κάτω από μια παγκόσμια κυβέρνηση...ακόμη και έτσι να ήταν πάλι θα υπήρχαν αντίπαλες φατρίες.Το πιο εύκολο συμπέρασμα για απόδοση ευθυνών είναι να πιστεύεις ότι ένα αόρατο χέρι κινεί τα πάντα.

  • Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή αποτελεί επίκεντρο ενδιαφέροντος για πέντε χώρες (ΗΠΑ-TAP, Ρωσία- Turkish Stream, Ιταλία, Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος) πλην της Γερμανίας…


Του Πέτρου Παπαβασιλείου στο altsantiri


Κορυφώνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες ενόψει της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και της επίσημης έναρξης των ήδη θεσμοθετημένων συζητήσεων για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Κάτω από αυτές τις συνθήκες μόνο τυχαίο δεν θεωρείται το timing που επέλεξε η έγκυρη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» να αναδείξει τις επιφυλάξεις ευρωπαϊκών διαπραγματευτικών κύκλων για τον ακριβή χρόνο δρομολόγησης των εξελίξεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρώτη αξιολόγηση δεν αποκλείεται να παραταθεί μέχρι και τις αρχές του επόμενου καλοκαιριού.

Την ίδια στιγμή η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα -σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της «Die Welt», η οποία απηχεί τις θέσεις του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου του Βερολίνου- φέρεται να έχει συντάξει τρισέλιδη ειδική αναφορά, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για την αργή πρόοδο στη σύσταση του νέου φορέα αποκρατικοποιήσεων. Το δημοσίευμα της συντηρητικής έκδοσης έρχεται, εκτός όλων των άλλων, την ώρα που μαίνεται ο «πόλεμος» ανάμεσα στον Μάριο Ντράγκι και τον επικεφαλής οικονομολόγο της Commerzbank Γιεργκ Κρέμερ για την πρόσφατη απόφαση του πρώτου να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, βοηθώντας τις υπερχρεωμένες χώρες του Νότου. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του κ. Ντράγκι σημειώνεται ότι χαιρετίστηκε ευμενώς από το ΔΝΤ…

Αυτοί που συνηθίζουν να προσεγγίζουν επιφανειακά και ασύνδετα τις εξελίξεις είναι βέβαιο πως το δημοσίευμα της «Die Welt» θα σπεύσουν να το εντάξουν σε έναν ωχρό αντικυβερνητικό καμβά, παραμερίζοντας σκόπιμα μια σειρά παράλληλων γεγονότων. Πρόκειται για τους ίδιους που «έβλεπαν» την έξοδο της χώρας μας από τη ζώνη Σένγκεν – (Grexit να ΄ναι και όπως να ΄ναι…). Λίγες ώρες μετά το θορυβώδες δημοσίευμα της «Die Welt», μια άλλη γερμανική εφημερίδα, η «Frankfurter Allgemeine – FAZ», σε σημερινή ανταπόκρισή της από τη Ρώμη, σημειώνει ότι ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι παίρνει θέση υπέρ της Ελλάδας.

Ο… αγών τους για τις αποκρατικοποιήσεις και το ενεργειακό


Οι ανησυχίες της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων εκδηλώνονται αφού έχουν προηγηθεί οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά -οι οποίες συνοδεύτηκαν από ισχυρά θετικό πρόσημο-, και ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη η τριμερής συνάντηση (Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου) για το ενεργειακό. Αύριο ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, καταφθάνει στην Αθήνα για την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μας, στο πλαίσιο της πρόσκλησης που του απηύθυνε ο Έλληνας ομόλογός του Προκόπης Παυλόπουλος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε διάστημα λιγότερο των 30 ημερών, γίνεται το θεσμικό πρόσχημα για την έναρξη ουσιαστικών συζητήσεων γύρω από το ενεργειακό. Πρόσφατα, άλλωστε, ο κ. Παυλόπουλος βρέθηκε στην Ιταλία, ενεργοποιώντας το κεφάλαιο της κατοχύρωσης ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

Όλα αυτά συντελούνται την ώρα που έχει ήδη προσδιοριστεί ο χρόνος της διακυβερνητικής συνάντησης Ελλάδας – Ισραήλ (τον Ιανουάριο), όπως συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ, Yuval Steinitz, και ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα η νέα πορεία που θα ακολουθήσει ο Turkish Stream, με βασικό διαχειριστή την Gazprom, ύστερα από την απόφαση Πούτιν να παγώσει την κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, στο πλαίσιο των οικονομικών αντίμετρων σε βάρος της Άγκυρας. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή αποτελεί επίκεντρο ενδιαφέροντος για πέντε χώρες (ΗΠΑ-TAP, Ρωσία- Turkish Stream, Ιταλία, Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος) πλην της Γερμανίας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου