Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2015

Επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και πολιτικοί στη λίστα ΜπόργιανςΜόνο οι 10 πρώτοι στην λίστα έχουν καταθέσεις μισό δις ευρώ.
Εντύπωση προκαλεί ο μεγάλος αριθμός (Ελλήνων) μεγαλοκαταθετών στο εξωτερικό και είναι μόνο ένα μικρό μέρος από τις αναρίθμητες λίστες που υπάρχουν.
Όλοι αυτοί μας κουνάνε το δάκτυλο και λένε ότι μαζί τους τα φάγαμε.
Είπατε κάτι για την υγιή επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα;


Από sofokleousin.gr

Πραγματική βόμβα στη δημόσια ζωή της χώρας θα αποτελέσει η δημοσιοποίηση της λίστας Μπόργιανς με τα ονόματα  10.588 Ελλήνων μεγαλοκαταθετών  στην ελβετική τράπεζα UBS.  Στη λίστα που παραδόθηκε σε ψηφιακή μορφή στις ελληνικές αρχές από τη φορολογική διοίκηση του  γερμανικού κρατιδίου Ρηνανίας-Βεστφαλίας, περιλαμβάνονται επιχειρηματίες με χρεοκοπημένες επιχειρήσεις,εφοπλιστές και  βιομήχανοι με ισχυρές πολιτικές διασυνδέσεις, σύζυγοι, παιδιά και συγγενείς πολιτικών, καθώς και ελάχιστοι μεγαλοδημοσιογράφοι και τηλεστάρ.

Ο πλήρης κατάλογος βρίσκεται σε κλειδωμένους κομπιούτερς του υπουργείου Οικονομικών, που ετοιμάζει εξονυχιστικούς ελέγχους με τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων  των γερμανικών φορολογικών υπηρεσιών. Με τις διαταυρώσεις στοιχείων θα διαπιστωθεί ποιά από αυτά τα ποσά δεν έχουν δηλωθεί ως εισόδημα και ποιά δεν δικαιολογούνται με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία.

Οι συνολικές καταθέσεις των προσώπων της λίστας στην UBS ήταν περίπου 3,6 δισ. ευρώ το 2006 και 2,6 δισ. ευρώ το 2008.

Σύμφωνα με  αποκαλύψεις της εκπομπής Live News του Νίκου Ευαγγελάτου στο κανάλι "E",  εντοπίζονται καταθέσεις 57 εκατ. ευρώ  σε λογαριασμούς γνωστού επιχειρηματία της Βορείου Ελλάδος, ο οποίος έχει  στενές σχέσεις με πρώην πρωθυπουργό. Σ' αυτούς τους λογαριασμούς  έχουν καταγραφεί περίεργες έως ύποπτες κινήσεις μεγάλων χρηματικών ποσών.

Στη  λίστα περιλαμβάνονται επίσης:

- Ενας πολύ γνωστός επιχειρηματίας ζυθοποίιας  από τη Βόρεια Ελλάδα

- Επιχειρηματίας που συνδέεται από παλιά με ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

- Συγγενικά πρόσωπα πρωτοκλασάτων πολιτικών

- Τρεις δημοσιογράφοι, γνωστοί κυρίως από την παρουσία τους σε τηλεοπτικές εκπομπές