Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Οι "άγιες" διαδρομές μιας σχέσης...Ψυχάρη-Βγενόπουλου



  • Την υπόθεση αυτή έθεσε στο αρχείο η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, με τη γνωστή συνέχεια...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ στην ΑΥΓΗ


Από το ρεπορτάζ του "Βήματος" για τα δάνεια της Marfin στο Βατοπέδι, κατά τη στήριξη του ΔΟΛ στη σύγκρουση του επιχειρηματία με τον Δ. Παπαγγελόπουλο

Στις 18 Ιουλίου 2010, ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» προκαλούσε αίσθηση σε πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους. Τίτλος του, «Στο μικροσκόπιο τα δάνεια της Marfin στο Βατοπέδι».

Και κάτω από αυτόν, στο ρεπορτάζ, διαβάζαμε τότε: «Ελέγξετε τα δάνεια της Marfin Bank προς την Ιερά Μονή Βατοπεδίου, τις χρηματιστηριακές συναλλαγές των offshore της Μονής καθώς και αυτές που σχετίζονται με την αγορά μετοχών του ΟΤΕ, αλλά και άλλων εταιρειών, που ανήκουν στον όμιλο MIG, συμφερόντων του κ. Α. Βγενόπουλου!». Η είδηση εστιαζόταν σε τρία «έγγραφα-φωτιά», κατά τη διατύπωση της εφημερίδας, της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για την πολύκροτη υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, που ο τότε πρόεδρός της Μανώλης Όθωνας (και νυν στενός συνεργάτης της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γενηματά) έστελνε στην Επιτροπή Κεφαλαιοαγοράς, την Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών.

Από αυτά και η αποκάλυψη: «τριάντα εκατομμύρια ευρώ από το δάνειο της Marfin προς τη Μονή χρησιμοποιήθηκαν για αγορές μετοχών του ΟΤΕ». Το δημοσίευμα είχε προκαλέσει, τότε, τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, μετά από εντολή της τότε προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας και νυν προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου.

Αμέσως μετά, ωστόσο, όσοι παρακολουθούσαν με... μοναχική ευλάβεια τα ρεπορτάζ των δύο εφημερίδων του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, άρχισαν να παρατηρούν στροφή των εντύπων σε πιο φιλικές προς τον τον Ανδρέα Βγενόπουλο θέσεις. "Τι μεσολάβησε;", αναρωτήθηκαν πολλοί. "Μήπως, τελικώς, το 'άνοιγμα' του ομίλου της Marfin προς τη Μονή Βατοπεδίου αξιοποιήθηκε ως 'γέφυρα' για την προσέγγιση (του και πρώην διοικητή του Αγίου Όρους) Ψυχάρη - Βγενόπουλου;", ήταν η απορία άλλων.

Με κατάληξη την απροκάλυπτα φιλική τοποθέτηση του ΔΟΛ προς το δραστήριο επιχειρηματία, στην προ εβδομάδος σύγκρουση με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. «Τα Νέα» του Σαββατοκύριακου αναδείκνυαν το τσιτάτο του Ανδρ. Βγενόπουλου, «η Δικαιοσύνη πρέπει να διαδραματίσει ρόλο ως διακριτή εξουσία», όπως και τη φράση του συνηγόρου του, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, «από τις εκθέσεις της Τραπέζης της Ελλάδος και τη λογιστική οικονομοτεχνική πραγματογνωμοσύνη προέκυψε ότι δεν υπήρξε καμία παρατυπία».

Υποδείξεις προς τη Δικαιοσύνη αφενός λοιπόν, και όλα εντάξει για την Τράπεζα της Ελλάδος αφετέρου. Ας τα δούμε και τα δύο...

Στο Πόρισμα Ελέγχου, από την Τράπεζα της Ελλάδος, του Ομίλου Marfin Egnatia Bank Α.Ε. (Ιούνιος 2009), που παρήγγειλε η Βουλή, διαβάζουμε: «Ο όμιλος MEB παρουσιάζει ένα υψηλού κινδύνου προφίλ, με έμφαση στην τραπεζική και σε χρηματιστηριακές δραστηριότητες που παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους, ειδικά εν μέσω της τρέχουσας παγκόσμιας οικονομικής φράσης», φράση που συμπυκνώνει εν πολλοίς το 53σέλιδο πόρισμα.

Η συνέχεια της υπόθεσης γράφτηκε όμως από τον βουλευτή που διαδέχθηκε τον Μ. Όθωνα στην προεδρία της Προανακριτικής, τον Δημήτρη Τσιρώνη, στην με ημερομηνία 18 Οκτωβρίου 2010 επιστολή του προς τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Γιώργο Καλαμίδα: «Η διερεύνηση του σκανδάλου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου από την Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης... αποκάλυψε ένα παράπλευρο οικονομικό και χρηματιστηριακό σκάνδαλο, με επίκεντρο τον επιχειρηματικό όμιλο (MIG) και τις συνδεδεμένες τράπεζες του ομίλου Marfin, με πιθανές απρόβλεπτες συνέπειες για τη σταθερότητα του ελληνικού και κυπριακού τραπεζικού συστήματος και τα συμφέροντα των καταθετών και των επενδυτών».

Ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο είναι η «εκτεταμένη χρήση 'μετοχοδανείων' (δηλαδή δανείων που δίνονται για αγορά μετοχών με collateral τις ίδιες τις μετοχές), για τη χρηματιστηριακή στήριξη της μετοχής της MIG και των θυγατρικών της: Δάνεια ύψους 1,3 δισ. δόθηκαν σε φίλια φυσικά και νομικά πρόσωπα για αγορές μετοχών, εκ των οποίων 0,8 δισ. για να συμμετάσχουν στην πολυδιαφημισμένη αύξηση κεφαλαίου, ύψους 5,2 δισ., της MIG τον Ιούλιο του 2007... Τα μετοχοδάνεια αυτά είναι τριπλάσια των ιδίων κεφαλαίων του ομίλου Marfin...».

Στο αυτό συμπέρασμα κατέληγαν, σημειωτέον, και οι ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς στο πιο πάνω πόρισμα, στο κεφάλαιο υπό τον τίτλο "Χορηγήσεις για αγορά μετοχών", «σύμφωνα με τα στοιχεία που η Τράπεζα έχει υποβάλει προς την Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο προετοιμασίας του ελέγχου, οι χορηγήσεις για αγορά μετοχών ανέρχονται σε 1,3 δισ. και αντιπροσωπεύουν 11% του δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας και 130% της κεφαλαιακής της βάσης κατά την 31η Δεκεμβρίου 2008».

Στην επιστολή Τσιρώνη αναδεικνύεται παράλληλα και το αναγκαίο εκκλησιαστικό... άρωμα, καθώς «η Μονή Βατοπεδίου έλαβε από τη Marfin δάνεια συνολικού ύψους 157 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων 115 εκατομμύρια ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματιστηριακή στήριξη των μετοχών της MIG και των θυγατρικών της, μέσω των κυπριακών εταιρειών Rassadel και Madeus του Κύπριου επενδυτικού συμβούλου Άθου Κοιρανίδη».

Επί τριετία, οι με μεγάλη εμπειρία σε τέτοιες υποθέσεις εισαγγελείς Γιάννης Δραγάτσης καιΑντώνης Ελευθεριάνος ερευνούσαν τις επίμαχες δανειοδοτήσεις, νομικός παράγων που έχει γνώση της δικογραφίας έλεγε δε, σε κατ' ιδίαν συνομιλία, ότι «η υπόθεση αυτή είναι η μεγαλύτερη της 10ετίας, μπροστά της άλλες υποθέσεις, όπως αυτή των εξοπλιστικών, δείχνουν... νάνοι».

Την υπόθεση αυτή έθεσε στο αρχείο η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, με τη γνωστή συνέχεια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου