Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Δυστυχώς ΔΕΝ είναι μόνο ο Πορδοσάλτε και ο ΣΚΑΙ


Δυστυχώς ΔΕΝ είναι μόνο ο Πορδοσάλτε και ο ΣΚΑΙ
Ένας όχι ευκαταφρόνητος αριθμός δημοσιογράφων(ακόμη και λαιφσταιλ ή αθλητικογράφοι) χρησιμοποιούν την είδηση(κατασκευασμένη ή πραγματική) για να δώσουν υπόσταση στο αφήγημά τους.Η ΕΣΗΕΑ απούσα,το ΕΣΡ παρών μόνο για να παίρνει τον μισθό.
Όσο για το αντίπαλο δέος: Η ΕΡΤ το έριξε στο φολκρόρ όπως επί Παπαδόπουλου ενώ οι ελάχιστοι δημοσιογράφοι που ασκούν το καθήκον τους αντιμετωπίζονται ως τρομοκράτες



 Νταρζάνου Αγγέλα στην ΑΥΓΗ


Δύο βασικά στοιχεία ανέδειξε η προχθεσινή «γκάφα» πολλών ΜΜΕ, να παραπλανηθούν από τον fake λογαριασμό Twitter που είχε δημιουργηθεί στο όνομα της Μυρσίνης Ζορμπά και να μεταδώσουν ότι δήθεν πέθανε ο... καθ' όλα ζωντανός σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.

Το πρώτο πρόβλημα είναι η αξιοπιστία της ενημέρωσης και η εγκυρότητα της στην ψηφιακή εποχή, καθώς η ταχύτητα μετάδοσης των ειδήσεων προκρίνεται, έναντι της διασταύρωσης και του ελέγχου των πηγών πληροφόρησης. Διότι, από την άλλη πλευρά, δεν παραπλανήθηκαν όλοι. Πολλά ΜΜΕ «την πάτησαν» όμως πολλά επίσης δεν έσπευσαν να «τουιτάρουν» ή να «αναρτήσουν» πριν επιβεβαιώσουν. Όπως το ΑΠΕ για παράδειγμα, η ΕΡΤ, η Αυγή και αρκετά άλλα. Το πρόβλημα της αξιοπιστίας στον ψηφιακό κόσμο δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά είναι ευρωπαϊκό και παγκόσμιο.

Επακόλουθο της «γκάφας» είναι η διαχείριση της στη συνέχεια. Ποιος θα είναι ο χειρισμός; Κάνεις την πάπια; Τα ρίχνεις στους άλλους; Ή αναγνωρίζεις ευθέως το λάθος και ζητάς συγγνώμη; Τα ελληνικά ΜΜΕ παρουσίασαν όλη τη βεντάλια των αντιδράσεων.

Το δεύτερο πρόβλημα που αναδείχθηκε ήταν η προσπάθεια να εκμεταλλευτούν την αναμπουμπούλα που δημιουργήθηκε και να «αξιοποιήσουν» το λάθος τους ώστε να ξεκινήσουν μια εκστρατεία δυσφήμισης της νέας υπουργού Πολιτισμού, η οποία γνώριζαν πολύ καλά ότι δεν είχε καμία ανάμιξη. Ο λόγος για τον ΣΚΑΪ και τον διευθυντή ραδιοφώνου Α. Πορτοσάλτε, οι οποίοι κατά σειρά:
1. μετέδωσαν fake news 
2. Ανασκεύασαν τα fake news θολώνοντας περισσότερο τα νερά και όχι ξεκαθαρίζοντας τι πραγματικά έχει συμβεί 
3. Δεν ζήτησαν συγγνώμη από το ακροατήριο τους 
4. Αντί να αναλάβουν την ευθύνη στοχοποίησαν την υπουργό.

Με άλλα λόγια, αντί ο ΣΚΑΪ να εγκαλείται από τη Μυρσίνη Ζορμπά ότι την ενέπλεξε σε μια ιστορία χωρίς δική της ευθύνη, μεταδίδοντας Fake news, η απόδοση της ευθύνης αντιστρέφεται και φτάνει ο ΣΚΑΪ να μέμφεται την υπουργό και να την καθιστά υπόλογη για μια δική του ευθύνη, την ορθή δημοσιογραφική λειτουργία! Το συγκρότημα του ΣΚΑΪ εμφανίζεται έτσι να μην δίνει δεκάρα για την «είδηση» -ένα από τα βασικά «προϊόντα» που «εμπορεύεται»- αλλά να την χρησιμοποιεί ως εργαλείο άσκησης πολιτικής κατά το δοκούν, συγκεκριμένα, προκειμένου να εξυπηρετήσει την ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου