Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

δικτυο 21

Σεραφείμ Φυντανίδης: «Η τακτική (των μηνύσεων) του «Δικτύου 21» είναι η τακτική που ακολούθησε στη Γαλλία ο Λεπέν»

(Οι απόπειρες Φίμωσης του Λόγου είναι θέμα όλων μας)
-
diktyo13feb_a.jpg
Ένα δημοσίευμα του Πάνου Σώκου (01.06.200) που «εντόπισε» και μου υπέδειξε ο φίλος και τακτικός σχολιαστής «π2» δείχνει καθαρά ότι οι απειλές που δέχθηκα στο «Ροΐδη Εμμονές» για την πρόσφατη ανάρτησή μου στις 9 Φεβρουαρίου: Η Δικαίωση Μ. Βασιλάκη, η Ελληνική «Δικαιοσύνη» και το…. «Δίκτυο 21» δεν ήταν καθόλου τυχαία. Είναι μία προσφιλής και οργανωμένη μέθοδος φίμωσης κάθε δημοκρατικής φωνής, που δρα ανενόχλητα εδώ και χρόνια στη χώρα μας.
Διαβάστε με προσοχή το κείμενο. Έχει ενδιαφέρον. Ίσως ήρθε η ώρα να αντιδράσουμε γιατί δεν έχω υπ’ όψη μου αν αυτή η «νομοθετική πρωτοβουλία» όπως αναφέρεται παρακάτω έχει «προχωρήσει»…
Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ
Πέμπτη 01/06/2000
diktyo13feb_b.jpg Nομοθετική πρωτοβουλία επί θύραις για να δοθεί λύση στο μεγάλο πρόβλημα της εκδίκασης των αθρόων προσφυγών, αγωγών και μηνύσεων που έχει καταθέσει το «Δίκτυο 21» εναντίον δημοσιογράφων και εντύπων και που εξοντώνει τους μηνυόμενους, προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση.
Aυτό προέκυψε από την ομιλία του γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη στη χθεσινή συζήτηση που διοργάνωσε το ΠΑΣΟΚ για την προστασία της ελευθερίας της σκέψης και της έκφρασης και στην οποία μίλησαν ακόμη ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Σεραφείμ Φυντανίδης και εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων.
Εκτός όμως από την κυβερνητική αυτή πρόθεση, στη χθεσινή εκδήλωση εκείνο που κυριάρχησε ήταν η κοινή φωνή όλων όσοι πήραν μέρος (εκπρόσωποι κομμάτων, διευθυντές ΜΜΕ, πανεπιστημιακοί, συγγραφείς) κατά του ρατσισμού και του φανατισμού, κατά των διακρίσεων, κοινωνικών ή θρησκευτικών, κατά των διώξεων κ.ά.
Συγκρούονται δύο κόσμοι
diktyo13feb_c.jpg
«Συγκρούονται δύο κόσμοι, περνάμε δύσκολη καμπή, να ξυπνήσουμε πριν είναι αργά», είπε ο Mίκης, που χαρακτήρισε το «Δίκτυο 21» ως μια μικρή ομάδα αναιδών υπερπατριωτών. «Γελιούνται αυτοί που νομίζουν ότι άλλαξε το δημοκρατικό φρόνημα του λαού κι εμείς θα γίνουμε θεούσες. Εδώ έπεσαν κορμιά, χύθηκε αίμα για να έχουμε αυτές τις κατακτήσεις. Αμφισβητήσαμε το δικαίωμα στο τανκ να το κάνει αυτό και θα ‘ρθουμε τώρα σε ορισμένες ομαδούλες που κατάφεραν να μας φέρουν σε σημείο ρήξης, μια μικρή ομάδα ανθρώπων υπερπατριωτών, αναιδών».
«Δεν είναι ο Μίκης που πρέπει να τραβάει το καρότσι. Πρέπει να ξεσηκωθούν όλοι για να σταματήσει αυτή η ιστορία», είπε ο κ. Φυντανίδης.
Οσον αφορά τις διώξεις, ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι η κυβέρνηση είναι πολιτικά ευαίσθητη για το θέμα και θα πάρει πρωτοβουλία, και την ιδια διάθεση διαπίστωσε και από την πλευρά του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Σταθόπουλου, τον οποίο συνάντησε. Ποια θα είναι η λύση δεν ήταν έτοιμος να πει. Τόνισε όμως, υπό τη μορφή ερωτημάτων και ως σκέψεις που του γεννήθηκαν μετά τις επαφές που είχε, ότι θα μπορούσε να είναι η συνεκδίκαση των αθρόων προσφυγών, η προληπτική αντιμετώπιση μέσω αβάσταχτων οικονομικών επιβαρύνσεων που θα επιδικάζονται σε όσους αβάσιμα προσφεύγουν, ακόμη και η εκκαθάριση και η απόρριψη, πριν γίνει η δίκη, αβάσιμων αιτήσεων από ειδική επιτροπή δικαστών.
«Το πρόβλημα αναφέρεται στη δημοκρατία του παρόντος και του μέλλοντος», είπε ο κ. Σκανδαλίδης και τόνισε ότι θεωρεί υποχρέωση του πολιτικού και πνευματικού κόσμου να μη θεωρήσει ατομική υπόθεση τις διώξεις, οι οποίες μετατρέπουν πολιτικο-ιδεολογικές υποθέσεις σε αστικές διαφορές. «Αυτές τις ατραπούς πρέπει να εμποδίσουμε απέναντι στην ασυδοσία οργανωμένων μειοψηφιών, με την υπόμνηση ότι αυτή η διασφάλιση σε καμία περίπτωση δεν φαλκιδεύει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του πολίτη για δικαστική προστασία απέναντι στην προσβολή των ατομικών ελευθεριών του».
Για το ίδιο θέμα ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι το σύνθημα είναι «νόμοι εναντίον νόμων», δηλαδή να μελετηθούν οι νόμοι στους οποίους βασίζονται οι μηνυτές και να βγουν άλλοι νόμοι, αφού βεβαια καταργηθούν όλοι οι μεταξικοί νόμοι και εκείνοι της δικτατορίας.

H τακτική του Λεπέν
«Στον 21ο αιώνα μιλάμε με ορους του παρελθόντος», είπε ο διευθυντής της «Ε» Σεραφείμ Φυντανίδης και επισήμανε ότι η τακτική του «Δικτύου 21» είναι η τακτική που ακολούθησε στη Γαλλία ο Λεπέν. «Ο πιο αντιδραστικός πολιτικός σχηματισμός στη Γαλλία, του Λεπέν, τη Δικαιοσύνη βρήκε ως μέσο επίθεσης εναντίον όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας. Μια από τις πιο δημοκρατικές λειτουργίες, τη Δικαιοσύνη, τη χρησιμοποίησαν οι αντιδραστικοί για άμυνα και για επίθεση. Τέτοιο φαινόμενο ζούμε σήμερα στην Ελλάδα από το “Δίκτυο 21″», είπε.
Παράλληλα εξέφρασε και ένα παράπονο, την ευκολία με την οποία οι δικαστές παραπέμπουν υποθέσεις στο δικαστήριο και αναφερόμενος στον πολιτικό κόσμο τόνισε ότι δεν νομιμοποιούνται να εξαπολύουν αγωγές και μηνύσεις όταν οι ίδιοι έχουν βουλευτική ασυλία, δεν νομιμοποιούνται να ποινικοποιούν το δημόσιο πολιτικό διάλογο, όσο ενοχλητικός και οξύς είναι.
Ο κ. Φυντανίδης αναφέρθηκε αναλυτικά και στις αγωγές που έχουν κατατεθεί, τις οποίες βρήκε 21. «Ισως γι’ αυτό ονομάστηκε και «Δίκτυο 21», είπε.
Εκ μέρους του ΣΥΝ ο Γ. Μπαλάφας είπε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να συμμετάσχει σ’ ένα διάλογο για την προώθηση λύσεων και νομοθετικών ρυθμίσεων στην κατεύθυνση της ελευθερίας του λόγου απ’ όπου αυτή κινδυνεύει. Είπε ότι το «Δίκτυο 21» δεν είναι γραφική υπόθεση, αλλά μια προσπάθεια να στηθεί μια ιδιωτική εξωτερική πολιτική.
Ο Θ. Σκυλακάκης από τους «Φιλελεύθερους» ζήτησε να υπάρξουν για τους θιγόμενους διαδικασίες ταχύτερης επανόρθωσης, που να αποκαθιστά επικοινωνιακά τα πράγματα.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δ. Γκλαβάς είπε ότι οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να ασκήσουν την κριτική που περιμένει ο πολίτης από αυτούς υπό την απειλή αγωγών σαν κι αυτές.
Eκ μέρους της ΕΣΗΕΑ, ο Β. Δεληπέτρος είπε ότι αυτές οι αγωγές έχουν στόχο την ελευθερία του Tύπου και το δικαίωμα των πολιτών να πληροφορηθούν όλες τις απόψεις. Ο διευθυντής της «Αυγής» Δημήτρης Χατζησωκράτης (η «Αυγή» είναι μεταξύ των διωκωμένων) είπε ότι οι αγωγές συνιστούν «μέθοδο» εκβιασμού εναντίον των δημοσιογράφων και πίεση κατά της ελευθεροτυπίας. Mίλησαν ακόμη ο εκπρόσωπος της AEKA Π. Aθανασόπουλος και ο πρόεδρος των εκδοτών Γ. Δαρδάνος
21 αγωγές για 3, 5 δισ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Εψιλον» στις 9/1/2000, έχουν ασκηθεί από μέλη του «Δικτύου 21» αγωγές συνολικής απαίτησης 3, 5 δισ. δρχ. Στην «Εξουσία» 11 αγωγές – 2, 5 δισ., στην «Αυγή» 4 αγωγές 600 εκ. δρχ., στην «Αυριανή» 6 αγωγές 1, 350 δισ., στις ΕΡΤ – ΕΡΑ μία αγωγή 250 εκ. Επίσης, αγωγές αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι: Μ. Βασιλάκης, Κ. Kάρης, Γ. Τζαννετάκος, Ν. Λιοναρτάκης, ο πρόεδρος της ΕΡΤ Π. Παναγιώτου, ο υπεύθυνος της «Αυριανής» Γ. Τσιρογιάννης.
Στη συνέντευξη Tύπου παρευρέθησαν μεταξύ άλλων οι: Aθανασάκης N., γ.γ. υπουργείου Tύπου, Aϊδίνης Γ., Nομικός Σύμβουλος EIHEA, Aλιβιζάτος N., ακαδημαϊκός, Aνδριανόπουλος A. πρ. υπουργός, Aνδρουλάκης M., συγγραφέας, Aνδρουλιδάκης M., εκδότης της «Eξουσίας», Δημητράκος Δ., ακαδημαϊκός, Eλληνιάδης Σ., εκπρ. Δικτύου για την Aριστερά, Zήση P., βουλευτής ΠAΣΟK, Kανελλόπουλος Θ., γ.γ. Δικηγορικού Συλλόγου, Kαστανιώτης Θ., εκδότης, Kουναλάκης Π., πρ. βουλευτής ΣYN, Mήλλας Hρ., ακαδημαϊκός, Πανταγιάς Γ., σύμβουλος Tύπου πρωθυπουργού, Σαββίδης Γ., γ.γ. ΠΟEΣY, Σαλαγιάννης N., βουλευτής ΠAΣΟK, Σακελλαρίου B., Kίνηση Πολιτών κατά του Pατσισμού, Tσακυράκης Σ., ακαδημαϊκός, Tσίκας Θ., AEKA, Tσουκάτος Θ., βουλευτής ΠAΣΟK.

Hμερίδα για το θέμα που συζητήθηκε χθες, την προστασία της ελευθερίας της σκέψης και της έκφρασης, θα κάνει το ΠAΣΟK εντός του Iουνίου. Θα κληθούν κόμματα, φορείς, δημοσιογραφικές, δικαστικές ενώσεις, δικηγορικοί σύλλογοι, πανεπιστημιακοί συγγραφείς κ.ά. Θα μιλήσουν ο υπουργός Δικαιοσύνης Mιχ. Σταθόπουλος, ο Eυ. Bενιζέλος, ο Δ. Tσάτσος, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κ.ά.
EπιστολήΦ. Kρανιδιώτη
Ο δικηγόρος, μέλος του «Δικτύου 21», κ. Φαήλος Κρανιδιώτης, σε επιστολή που έστειλε χθες στην «Ε», απαντώντας στα όσα ελέγχθησαν στη συνέντευξη – συζήτηση, γράφει για απίστευτα ψεύδη, υποστηρίζει ότι είναι ένας από τους θιγόμενους, επιτίθεται στον κ. Σκανδαλίδη και στον κ. Θεοδωράκη ότι δεν αναφέρθηκαν στο περιεχόμενο των επίμαχων δημοσιευμάτων και αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
- Το «Δίκτυο 21» κατέθεσε μόνο μία αγωγή και καμία μήνυση. Οι υπόλοιπες αγωγές είναι ατομικές, προσωπικές, από εννέα θιγόμενους πολίτες.
- Η εξαγγελία, μετά την εκκρεμοδικία, «νομοθετικής ρύθμισης» υποθέσεων, ορισμένες εκ των οποίων έχουν εκδικαστεί πρωτοδίκως, είναι μια εκπληκτική ηθικά και νομικά σύλληψη που ανήκει στο νομικό πολιτισμό άλλων καθεστώτων, εκτός Ευρώπης.
- Προ καιρού ο κ. Σκανδαλίδης, όταν εθίγη από άρθρο σε μηνιαίο περιοδικό, ενήγαγε το συκοφάντη του στη Δικαιοσύνη.
- H ανάμιξη «Δικτύου 21», υπόθεσης Ανδρουλάκη, ταυτοτήτων, Λεπέν έγινε χάριν εντυπώσεων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν υποστηρίζει κανένας ότι το «Δίκτυο 21», ως φορέας, έκανε όλες τις αγωγές. Όμως και αυτοί οι πολίτες που κατέφυγαν στη Δικαιοσύνη είναι δικτυωμένοι μαζί του. Kαι εκείνο που ζητούν οι εναγόμενοι είναι τουλάχιστον η συνεκδίκαση.
Όλο το δημοσίευμα στη διάθεσή σας
Τελειώνουμε με…
Μια επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη στον κ. Σημίτη
diktyo13feb_e.jpg

Μια επιστολή του Μίκη στον Σημίτη, την οποία έδωσε ο Μ.Θ. στη δημοσιότητα. Ο αντιπρόεδρος του “Δικτύου 21″ Καραχάλιος είχε το θράσος να στείλει εξώδικο ακόμη και στον Μίκη.
(Επίσης έστειλε εξώδικα σε ανθρώπους που συμπαραστάθηκαν στον Βασιλάκη, όπως λ.χ. στον τ. υπουργό Εξωτερικών Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, στους καθηγητές Σταύρο Τσακυράκη, Αντώνη Λιάκο, Πέρσα Ζέρη, Θανάση Διαμαντόπουλο, Ναπολέοντα Μαραβέγια, στους δημοσιογράφους Θανάση Παπανδρόπουλο, Ριχάρδο Σωμερίτη, Γιάννη Τζαννετάκο, Τάκη Μίχα,… ισχυριζόμενος ότι τον συκοφαντούσε προσωπικά ο Βασιλάκης και απαιτούσε να πάρουν θέση και να τη δημοσιεύσουν εντός πέντε ημερών στις εφημερίδες “Αυγή”, “Αυριανή”, “Ελευθεροτυπία”, “Εξουσία” και “Ποντίκι”! Και να αποκηρύξουν δημοσίως τις απόψεις που εξέφρασε σχετικά ο κ. Ρ. Σωμερίτης! Τόσο θράσος, που οι λειτουργοί της ελλ. “δικαιοσύνης” το έβρισκαν λογικό…
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου