Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Λίγες σκέψεις για τους λόγους της εισβολής στην Villa Amalias

305356_183845351760382_1562364836_n
Ξυπνώντας όλοι μας το πρωί της 20 Δεκέμβρη, είτε από το indy, είτε από social media, είτε με άλλο τρόπο, πληροφορηθήκαμε ότι η πολυαναμενόμενη και διαφημισμένη εισβολή των ΜΑΤ στην κατάληψη της Villa Amalia, έγινε πραγματικότητα. Το περιμέναμε όλοι μας λίγο – πολύ ότι κάποια στιγμή ο κατασταλτικός μηχανισμός του κράτους, θα έπαιζε το ρόλο του, καθώς οι βοηθητικές του παρακρατικές δυνάμεις των νεοναζί φασιστών, δεν μπόρεσαν ούτε να πλησιάσουν την περιοχή. Ξέραμε ότι θα χτύπαγαν κάποια κατάληψη στην Αθήνα, μόνο και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού, απλά δεν ξέραμε ποια. Άλλωστε είχαν να αντιμετωπίσουν και την ξεφτίλα του Κ*ΒΟΞ που την μια μέρα την σφράγισαν και την επόμενη, οι σύντροφοι ήταν μέσα και είχαν εξοικονομήσει και δωρεάν υλικά, προσφορά του πάντα υπάκουου “αριστερού” δημάρχου του Δήμου Αθηναίων.
Δεν διάλεξαν μια τυχαία κατάληψη αλλά μια από τις πιο μακρόχρονες και ιστορικές, σύμβολο του αντικρατικού αλλά και προπύργιο του αντιφασιστικού αγώνα. Άλλωστε η απόσταση αναπνοής από τον Άγιο Παντελεήμονα και τα γραφεία της Χ.Α. την έβαζαν στο στόχαστρο του συστήματος, καθώς αποτελούσε εμπόδιο της επέκτασης του φασιστικού πογκρόμ και σε άλλες γειτονιές της Αθήνας. Επιθέσεις εναντίον της είχαν γίνει αρκετές φορές από φασίστες ακόμα και με συνοδεία ΜΑΤ (όπως θα θυμούνται κάμποσοι) και πάντα αποκρούονταν από τους συντρόφους. Οπότε έτσι γίνεται φανερός και ο πρώτος λόγος για την σημερινή εισβολή. Η έμπρακτη αλληλεγγύη των δυνάμεων καταστολής στα αδέρφια τους (και αυτά είναι λόγια του Π. Ψωμιάδη) της Χ.Α.. Είναι άλλωστε τυχαία η επέμβαση μετά από επερώτηση στη βουλή από την Χ.Α.? Και μην ξεχνάμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τρέχουν σαν πιστά σκυλιά να ικανοποιήσουν τα αιτήματα της. Βλέπε στοιχεία αλλοδαπών νηπίων, καταστηματαρχών, η επερώτηση για τον γέροντα Παστίτσιο και άλλα. Άλλωστε είναι τόσα πολλά που θέλει συνεχές ψάξιμο για να τα θυμόμαστε.
Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την κυριότητα του κτιρίου, πράγμα το οποίο οι περισσότεροι δεν θα το γνωρίζουν καν. Το κτίριο αυτό τελεί υπό κατάληψη από το 1990. Και σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο, άπαξ και υφίσταται χρήση του χώρου για είκοσι (20) συνεχόμενα χρόνια, τότε υπάρχει το δικαίωμα της χρησικτησίας (νόμος που τώρα επικαλείται το δημόσιο για να κατασχέσει ανενεργούς τραπεζικούς λογαριασμούς). Το κτίριο που στεγάζει την κατάληψη της Villa Amalias είναι παλιό σχολείο που σταμάτησε την λειτουργία του το 1960. Οπότε ιδιοκτήτης του, είναι ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, που αυτή τη στιγμή τελεί υπό κατάργηση. Ο Δήμος Αθηναίων αρνείται πως του έχει παραχωρηθεί το εν λόγω κτίριο. Οπότε τίθεται θέμα ποιος είναι ο πραγματικός λόγος της εισβολής? Μήπως είναι οικονομικά συμφέροντα με την πώληση των διατηρητέου κτιρίου και την μετατροπή του σε ακόμα ένα πολυκατάστημα? Και πιθανόν να γνώριζαν πως οι σύντροφοι δεν θα ήγειραν ποτέ το θέμα της χρησικτησίας, καθώς έρχεται σε αντίθεση με την ιδεολογία μας η νομιμοποίηση της κυριότητας του κτιρίου και μια κατάληψη στέγης γίνεται με σκοπό την κατάργηση της ιδιοκτησίας και όχι την διαιώνισή της.
Ο τρίτος λόγος είναι η άμεση επίθεση όχι μόνο στους αυτόνομους κατειλημμένους χώρους αλλά στο σύνολο του κινήματος και του α/α χώρου, αφού αποτελεί την πρώτη γραμμή αντίστασης στον εκφασισμό της κοινωνίας. Ενώ ταυτόχρονα  προτείνει ουσιαστικούς τρόπους αντίστασης και αντίδρασης στην οικονομική κρίση μέσω της πραγματικής αλληλεγγύης στην ουσιαστική οικονομία (κολεκτίβες, καταλήψεις συλλογικές κουζίνες κτλ.). Δεν είναι τυχαία τα τελευταία γεγονότα με τα βασανιστήρια και την υπέρμετρη άσκηση βίας από ένστολους πάνω σε συντρόφους αγωνιστές σε κάθε ευκαιρία που έχουν. Αυτό δείχνουν και με την σημερινή τους στάση που μεσολάβησαν 10 ώρες μέχρι να επιτρέψουν την επικοινωνία των συλληφθέντων συντρόφων με δικηγόρους καταπατώντας κάθε έννοια της “δήθεν” δημοκρατίας που πρεσβεύουν. Μια επίφαση αστικής δημοκρατίας που θα την ζήλευε κάθε φασιστικό καθεστώς, ζούμε έτσι κι αλλιώς. Δεν είναι τυχαίες οι εισβολές στις καταλήψεις (ειδικά συνοδεία κάμερας) και στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, ενώ για τις καταλήψεις σε πανεπιστημιακούς χώρους γίνεται προσπάθεια για να σπάσουν (ή έχουν σπάσει ήδη) από τις πρυτανικές αρχές ακόμα και με την συνδρομή ΜΑΤ.
Και είναι πλέον από προφανές πως στην σημερινή κατάσταση, με ολόκληρη την κοινωνία να βρίσκεται σε αναβρασμό, να θέλουν να χτυπήσουν το πιο μάχιμο κομμάτι της. Γιατί παρά τις διαφωνίες με τους έως χθες βολεμένους, βρισκόμαστε μαζί στον δρόμο για κάθε μορφής διαμαρτυρία και πορεία. Και καθημερινά πολλοί διδάσκονται τρόπους άμυνας και αντίστασης στην αστυνομοκρατούμενη κοινωνία του τηλεοπτικού θεάματος που επιβάλλουν στο σύνολο του πληθυσμού, για να τον μετατρέψουν σε απόλυτα πειθήνιο χαμηλού κόστους εργατικό δυναμικό. Και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει δεκτό από τους εξουσιαστές. Ο Δεκέμβρης 08 μας έμαθε πολλά αλλά δυστυχώς προετοίμασε και την εξουσία που γνώριζε για την επερχόμενη κρίση, για τον τρόπο καταστολής των κοινωνικών αγώνων, όπως βλέπουμε σε καθημερινή βάση.
Οι καταλήψεις στέγης ενοχλούν το σύστημα. Ενοχλούν γιατί είναι χώροι ελεύθερης έκφρασης και αντιπληροφόρησης. Αποτελούν σημεία αναφοράς ακόμα και για αυτούς που τυχαίνει να διαφωνούν με την ιδεολογική τους θεώρηση. Είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι στον αγώνα όλων μας για την καλύτερη κοινωνία που οραματιζόμαστε, ένα ζωντανό παράδειγμα για το πως μπορούμε να διαμορφώσουμε την ζωή μας, κάνοντας το αυτονόητο: Να αναλάβουμε επιτέλους το ρόλο μας ως κοινωνικά όντα. Να μην χρειαζόμαστε εξουσιαστές αλλά να δρούμε, να εργαζόμαστε, να ζούμε όλοι ως ισότιμοι. Τέτοια παραδείγματα όμως καταστρέφουν το σύστημα τους και προσπαθούν να τα καταστείλουν πριν εξαπλωθούν. Να δώσουν το στίγμα του τι περιμένει, όχι τις οργανωμένες καταλήψεις στέγης, αλλά κάθε προσπάθεια κατάληψης από τους ανθρώπους που ζουν άστεγοι και πεταμένοι στην γωνιά του συστήματος του ανθρωποφάγου νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού.
Και για να κλείσω το άρθρο: Πρέπει να ζητήσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ. που φρόντισε να εξασκήσει τα αγωνιστικά αντανακλαστικά του χώρου και να συσπειρώσει όλο τον κόσμο. Η εισβολή στην Villa θα αποτελέσει την εκκίνηση σε νέα γενιά αγώνων και το κυριότερο αγωνιστών. Αντί να τρομοκρατήσει, κατάφερε να βγάλει 1500 άτομα στο δρόμο μόνο στην Αθήνα και θα ακολουθήσουν και άλλοι…
billa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου